mięso - 63110 przepisów (strona:2215/4208)

CURRY Z ZIEMNIAKAMI, MARCHEWKĄ I GROSZKIEM 131

Przepis na wegetariańską wersję curry. Bez mięsa, za to z mięciutkimi kawałkami ziemniaka, marchewką i groszkiem. Z odpowiednio zbalansowanym smakiem słodkim i kwaśnym. Z całym mnóstwem aromatycznych i zdrowych przypraw.  SKłADNIKI / 4-6 PORCJI 50 g masła 400 g ziemniaków 1 marchewka 1 szklanka mrożonego groszku 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 cm kawałek imbiru 2 łyżki czerwonej soczewicy

cool and minty
Papryka faszerowana ryżem, cukinią, suszonym pomidorem i oliwkami 195

ryż jaśminowy z kolei mój ulubiony, cukinia, suszone pomidory, zielone oliwki. Dodałam też dużo czosnku niedźwiedziego, który kupiłam na ryneczku. Wierzch posypany startą mozzarellą. Do farszu możecie dodać też mięso, jeśli lubicie, my woleliśmy wersję bez. Papryki wyszły pyszne, polecam. Miłego piątku kochani Wam życzę :-) Składniki na 4 porcje: 4 większe papryki czerwone 200 g ryżu (u mnie

kruche babeczki
Budyń jaglany z karmelizowanymi jabłkami 174

sycąca.  Można ją przygotować na wiele sposobów, ugotować w wodzie, w mleku, na słodko lub wytrawnie. Stanowi doskonały zamiennik ziemniaków, ryżu i makaronu. Sprawdzi się jako dodatek do mięs, zup, sałatek a także deserów. Ja najbardziej lubię ją właśnie na słodko. Najczęściej gości u mnie jaglanka z owocami, jabłkami, bananami, truskawkami. Dodaję do niej bakalie, orzechy, czy inne ziarenka

Cynamonowe szczęście
Ośmiornica po galicyjsku FIT 137

ewentualnie oczyszczamy. W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę do wrzątku. „Straszymy ośmiornice” – czyli trzykrotnie wkładamy ją do wrzącej osolonej wody na kilka sekund i wyciągamy (mięso dzięki temu będzie miękkie, ale nie gumowe). Wodę wylewamy. W drugim dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem liści laurowych, cebuli i ziaren pieprzu. Do wrzątku wrzucamy ośmiornicę i gotujemy 30 minut

Be Fit Be Strong
Pulpety w pieczarkowym sosie bazyliowo - pomidorowym 236

misce. Cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach, czosnek przeciskamy przez praskę. Całość dokładnie wyrabiamy, a następnie formujemy niewielkie pulpeciki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej pulpety. Mięso powinno się ładnie zarumienić z obu stron. Podsmażone pulpety przekładamy na talerz i na tej samej patelni robimy sos. Na oliwę z podsmażania pulpetów wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę. Solimy

Smak mojego domu
Makaron z masłem truflowym, wędzonką i czerwoną cebulą 172

Makaron z masłem truflowym, wędzonką i czerwoną cebulą Dzielę się z Wami tym pysznym włoskim przepisem. Jest bardzo prosty w wykonaniu i smakuje wyśmienicie (adsbygoogle = window.adsbygoogle

zielonacukinka
SPAGHETTI Z PESTO Z RUKOLI I PRAŻONYM SŁONECZNIKIEM 200

się makaron, blendujecie wszystkie składniki na pesto i obiad lub wyśmienita kolacja gotowe! Pesto z rukoli ma cudownie orzechowy posmak, możecie je wykorzystać również do smarowania kanapek czy zapiekania mięs. U mnie dziś w wegetariańskim wydaniu, smakuje rewelacyjnie, a jeśli zostanie Wam porcja z obiadu to możecie zapakować ją do pracy, odgrzać i w minutę macie wartościowy lunch

Słodko-Słony Świat Ilony
Kurczak na ryżu 176

wody z przyprawami ) warzywa (może być mrożonka np. chińska u mnie zazwyczaj marchewka, cukinia, cebula, czosnek i pomidory w puszce) 4 łyżki oleju 1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Mięso myjemy, przyprawiamy i odstawiamy na bok. Jeśli używamy świeże warzywa to je myjemy, obieramy i kroimy w dowolny kształt. 2. Na dnie naczynia wykładamy ryż, który zalewamy rosołem i mieszamy

NA MOIM TALERZU
Makaron z cukinii w stylu azjatyckim! 148

Dzisiaj łapcie szybki i przepyszny pomysł na obiad - makaron z cukinii na azjatycką nutą. Taki makaron sam w sobie może pełnić rolę obiadu, lub być dodatkiem do potraw z mięsem czy ryby. Można też go urozmaicić dodając kawałki tofu. Nie mniej jednak sam w sobie jest pyszny i koniecznie zróbcie, jeśli lubicie dalekowschodnie smaki. MAKARON Z CUKINII PO AZJATYCKU

SMYKWKUCHNI
Jak zrobić puree z zielonego mrożonego groszku? 251

groszku. Ja jestem miłośnikiem zielonego groszku i puree z groszku po prostu uwielbiam, robię go na trzy sposoby dzisiaj mój ulubiony. Puree z groszku może służyć, jako dodatek do mięs, ryb, może również pełnić rolę farszu czy to naleśników, czy to do pierogów. Jest aromatyczne, pyszne i sycące. PUREE Z ZIELONEGO GROSZKU - 1 opakowanie mrożonego zielonego groszku (zazwyczaj

SMYKWKUCHNI
Piątek: Krewetkowy chowder z pure ziemniaczanym 140

dań kuchni amerykańskiej. Gotowany jest na różne sposoby, ale zawsze jako danie jedno garnkowe i zawsze w spisie ingrediencji są ryby, kraby lub owoce morza. Nieodłącznym składnikiem jest też mięso – wieprzowina. Przed wiekami stanowiła ona o treści zupy. W naszym chowderze też znajdziecie ślady tradycyji – zamiast wieprzowiny jest zesmażony na chrupko boczek – my użyliśmy prosciutto

Niedzielny kucharz
ZUPA POMIDOROWA NA SKRZYDEŁKACH + FILMIK 135

garnka wlewamy wodę, dodajemy umyte skrzydełka, ziele, liść i pieprz w ziarnkach. Zagotowujemy. Następnie dodajemy całą jarzynę i podpieczoną cebulę. Wsypujemy jarzynkę. Gotujemy jakieś 20 minut.  Mięso i jarzynę należy wyjąć na talerz. Do zup[y dodajemy przecier pomidorowy. Mieszamy.  Marchew kroimy w talarki a mięsko obieramy od kości. Dodajemy do zupy. Pomidorówkę doprawiamy solą i pieprzem, następnie

Kulinarne Fantazje Marioli
Ryba zapiekana z pieczarkami i cebulką 177

obiad?" Sama zresztą się nad tym zastanawiałam, bo akurat jestem z tych osób, które wszelkich postów starają się trzymać i przestrzegać. W Popielec nie uświadczysz u mnie żadnego mięsa i słodyczy. No chyba, że dzieci strasznie o nie ględzą... Dziś u mnie będą pierogi ruskie z pieczarkami i chyba krupnik na rosołku, a Was zapraszam na rybkę! Normal

Kuchnia w czekoladzie
Domowa pasta z wędzonej makreli na kanapki [PRZEPIS] 220

wędzonej makreli Składniki: makrela wędzona, mała cebula, ogórek kiszony, łyżeczka majonezu, dwie łyżeczki musztardy (najlepiej jedną zwykłej i jedną francuską z cały ziarnami gorczycy), świeży koperek, pieprz. Zrób tak: mięso oddziel od ości, przełóż do miseczki. Cebulę bardzo drobno posiekaj, następnie rozgnieć trochę na desce za pomocą widelca, dodaj do makreli razem z majonezem, musztardą i koperkiem, dopraw pieprzem. Wszystko

Kulinarna Polska
Pizza czekoladowa 146

braku sezonu na maliny ich nie dodać. Wierzcie mi - maliny mrożone są o niebo zdrowsze niż te piękne, które kupicie poza sezonem. Pizza z owocami Ogólnie bardzo lubię łączyć mięso z owocami, ale w tej pizzy nie musisz posuwać się do takich rzeczy (jeżeli nie tolerujesz łączenia smaku słonego ze słodkim), po prostu owoce i czekolada kochają się nawzajem

MamaOskarka