KUCHENNA APTEKA #14 - ŚLIWKI 190obok jabłek, to najczęściej spotykane owoce w sadach. Wykorzystuje się je w kuchni do przygotowywania m.in. konfitur, dżemów, kompotów, knedli, ciast, a także nalewek oraz sosów i marynat do mięs. Jednak śliwka jest niedocenianym owocem, jeżeli chodzi o właściwości zdrowotne. Większość osób nie zdaje sobie sprawy jakie właściwości lecznicze oraz składniki odżywcze i witaminy posiada ten owoc... Dowiedz się jaki
Kuchnia MagdaLeny
SOCZEWICÓWKA Z FRANKFURTERKAMI 224skóry, myjemy i osuszamy. Ziemniaki kroimy w kostkę, a marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojony schab. Gdy białko mięsa się zetnie dodajemy cebulę z czosnkiem. Chwilę podsmażamy, a następnie wrzucamy frankfurterki. Smażymy około 3-4 min. i całość zalewamy gorącą wodą w ilości 2-2,5 litra. Do garnka wrzucamy
Kuchnia MagdaLeny
KUCHENNA APTEKA #16 - JABŁKA 191pasują zarówno do deserów, jak i dań wytrawnych. Można z nich przyrządzić m.in.: soki, dżemy, musy, cydr, surówki do obiadów, ciasta, różnorakie desery, a także dobrze komponują się z mięsami, takimi jak kaczka, gęsina czy wieprzowina. Najlepiej jednak jeść je na surowo razem ze skórką. Powinno się jeść przynajmniej jedno jabłko dziennie, bo ... JEDNO JABŁKO DZIENNIE MOŻE URATOWAĆ ŻYCIE! Według
Kuchnia MagdaLeny
KUCHENNA APTEKA #23 - KAPUSTA KISZONA 186zmniejszyć płucząc ją w zimnej wodzie sok z kapusty kiszonej to skuteczny lek na kaca kapusta kiszona może zredukować szkodliwe działanie azotanów i azotynów obecnych w wędlinach czy mięsie kapusta kiszona ratowała marynarzy przed szkorbutem kapusta kiszona jest niskokaloryczna - w 100 g zawiera około 12-15 kcal kapusta kiszona dobrej jakości powinna być jędrna, mieć jasnożółtą barwę
Kuchnia MagdaLeny
Kotlety ryżowe z czarnuszką 174znamy kotlety ryżowe. Tym razem to ja postanowiłem je przygotować. Właściwie to takie danie, które może powstać w ramach czyszczenia lodówki. Dodatki zależą od naszego smaku. Bezmięsne czy z mięsem zawsze smakują. Ja tutaj użyłem ziarenek czarnuszki, które wybrałem sobie w ramach nagrody. Dodały nieco pikanterii i są mega zdrowe :) Składniki : - 100 g ugotowanego ryżu, - 3 - 4 łyżki startego, żółtego
Przepisy Mikołaja
Sałatka ryżowa z kurczakiem 156zielonego, mrożonego groszku, - pomidorki koktajlowe, - sól, pieprz. Sos : - 2 łyżki majonezu, - 1/2 szklanki jogurtu naturalnego, - sól, pieprz, - 2 łyżeczki curry. Wykonanie : Ryż ugotować i przelać zimną wodą. Mięso pokroić w kostkę, a pora w cienkie talarki. Zamrożony groszek przelać na sitku wrzątkiem. Ananasa osączyć i wszystko razem wymieszać. Na koniec dodać pokrojone na ćwiartki pomidorki. Składniki sosu wymieszać i polać
Przepisy Mikołaja
Francuskie z botwinką 190liście ( część liści posiekać, z reszty można ugotować zupę ). Wrzucić na chwilę do osolonego wrzątku. Wystudzić. Ciasto pokroić na większe prostokąty. Układać na nim posiekane liście botwinki, paski mięsa, paski mozzarelli i buraczki z łodyżkami. Całość przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Piec w nagrzanym piekarniku
Przepisy Mikołaja
Kotlety makaronowe z paluszkami krabowymi 163minut do lodówki. Uformować kotlety i smażyć na patelni, na oleju. Myślę, że jeśli nie lubi się surimi można ten składnik zamienić np. na dowolną rybę, szynkę, mięso gotowane z kurczaka lub dodać inne warzywa
Przepisy Mikołaja
Buraczki zasmażane 201dodaję mąki, a zamiast octu daję sok z cytryny Są smacznym i zdrowym dodatkiem do obiadu. Świetnie pasują do ziemniaków, klusek, ryżu, kaszy, makaronu, placków, kotletów oraz różnego typu mięs. Składniki: 1 kg buraków czerwonych 1 łyżka masła 2 łyżki soku z cytryny sól pieprz cukier Umyte buraki ugotuj w całości, a następnie odcedź i odstaw do przestudzenia. Obierz
Kulinarny S.O.S.
Kurczak na ryżu 219wody z przyprawami ) warzywa (może być mrożonka np. chińska u mnie zazwyczaj marchewka, cukinia, cebula, czosnek i pomidory w puszce) 4 łyżki oleju 1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Mięso myjemy, przyprawiamy i odstawiamy na bok. Jeśli używamy świeże warzywa to je myjemy, obieramy i kroimy w dowolny kształt. 2. Na dnie naczynia wykładamy ryż, który zalewamy rosołem i mieszamy
Na moim talerzu
Pijaz – turecka sałatka z białej fasoli 219Pijaz to jedna z najpopularniejszych tureckich sałatek. To wersja anatolijska, z pastą tahini, która znacznie podnosi walory smakowe fasoli. Sałatka pasuje do pieczonego kawałka mięsa, ale też idealnie sprawdzi się jako osobny posiłek z kawałkiem dobrego chleba. Dressing jest lekko kwaskowaty co świetnie łączy się z kremową pastą sezamową, a duża ilość cebuli sprawia, że całość jest fajnie chrupiąca
wiecejwarzyw.pl
Rosół z wiejskiej kury i indyka 172każdą niedzielę w moim domu obowiązkowo musi na stole zagościć rosół! Rosół w naszej rodzinie jest podsumowaniem tygonia i początkiem następnego. Można go ugotować z każdego rodzaju miesa, natomiast u nas zawsze musi się znaleźć kompozycja kilku różnych rodzajów. Oto moja propozycja na pyszny domowy rosołek. Kliknij tutaj, żeby sprawdzić mój przepis na swojski makaron. Składniki Pół kurczaka (około
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
Sajgonki – Specjał kuchni wietnamskiej 141okazała sie bardzo przydatna. Metodą prób i błędów dopracowałam idealny przepis. Oczywiście według opinii moich domowników i gości . Kliknij tutaj, żeby sprawdzić inne przepisy na przekąski. Składniki 1/2 kg mięsa mielonego Paczka warzyw mrożonych firmy Dulcy 1/2 kg kapusty pekińskiej 200 g cienkiego makaronu ryżowego 3 łyżki oleju sos sojowy ciemny sos rybny 1 jajko 1/2 l oleju Krok
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
Koziołki z parówek – studencki obiad 202Ważne że są parówki a to już prawie potrawa! Dzisiaj koziołki z parówek! Po więcej przepisów na obiady zapraszam na uDolores.pl/dania-glowne . Składniki 80 dkg parówek wędzonych Im więcej mięsa w parówkach, tym lepiej 4 średnie cebule 1/2 kg pieczarek 50 ml oleju Pomidory krojone w puszcze Ketchup około 500 ml Może być ostry lub łagodny Krok po Kroku
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
WYLUZOWANE UDKA Z KURCZAKA Z CYTRYNĄ I ROZMARYNEM 207mąki bezglutenowej (opcjonalnie do obtoczenia) sól ziołowa oliwa z oliwek cytryna 6-8 ząbków czosnku mały por 4 marchewki 10-15 małych ziemniaków świeży rozmaryn kilka gałązek Mięso obficie solimy solą ziołową, obtaczamy w mące i podsmażamy 5 minut na niewielkiej ilości oleju, żeby się lekko zarumieniło. Mieszamy z pokrojonym porem, marchewką i ziemniaczkami w dowolnej formie, przekrojonymi
Cytryna&Co.