mięso - 63110 przepisów (strona:2168/4208)

Godnie Święta - o tym, jak przed stu laty świętowali Lasowiacy 123

ziarno. Rytuał ten miał zapewnić trzymanie się kur w stadzie i znoszenie jaj w obrębie gospodarstwa, a nie „po sąsiadach”. Na Boże Narodzenie nawet najbiedniejszy gospodarz starał się zapewnić mięso wołowe, które podawano na świąteczny obiad. Z pozostałych po obiedzie kości również wróżono. Wybierano tyle kości, ile panien w chałupie i kładziono je na słupach wspierających płot – na każdym słupie

Trzeci talerz
Pierogi z kapustą i grzybami 163

przejdzie zapachem i smakiem cebulki, około 10 min. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Taka kapusta nadaje się jako farsz do pierogów, krokietów lub pasztecików i jako dodatek do mięs. Tak przyrządzoną kapustę można śmiało przygotować wcześniej i zamrozić. Przygotować ciasto: Wszystkie składniki umieścić w misie i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Zawsze wyrabiam w robocie planetarnym, hakiem do ciast drożdżowych

Kocham..lubię..gotuję..
Soczyste żeberka z glazurą 105

przez 2 godziny, odwracając je co pół godziny i polewając wytworzonym sosem. Po dwóch godzinach podwyższ temperaturę do 225ºC i piecz żeberka jeszcze przez 10 minut. Po tym czasie mięso powinno się ładnie zrumienić, a reszta sosu zgęstnieć jak miód i pokryć żeberka. Wyjmij żeberka na deskę. Pokrój na kawałki między kostkami. Podawaj z pieczywem lub frytkami. Smacznego The post

codojedzenia
Pstrąg faszerowany kaszą i grzybami 94

Pstrąg ma ości miękkie i dość łatwo je usunąc. Pstrąg faszerowany kaszą i grzybami to jedno z naszych ulubionych dań. Orzechowa w smaku kasza i suszone grzyby wspaniale aromatyzują mięso. Pstrąg faszerowany kaszą doskonale smakuje podany prosto z pieca, jak i na zimno. Oryginalny przepis znajdziecie na Ugotuj.to Zobacz nasz przepid n pieczonego, faszerowanego szczupaka Składniki: Pstrąg tęczowy duży ½ szklanki

Niedzielny kucharz
Migdałowe ciasteczka 113

łakocie, każda mama wtedy przygotowywała na swój sposób. Prym wiodły babcie, które zawsze z niczego potrafiły coś zrobić. Pamiętam ciastka z maszynki, takiej stalowej, w której zawsze mieliło się mięso, miała taką specjalną nakładkę i można było, tak jakby wygniatać z niej kruche ciastka. Jak Wam napiszę, że robiło się je na smalcu, to pewnie nie uwierzycie, ale dokładnie

SMYKWKUCHNI
Sałatka z kurczakiem i ananasem 143

gyros 3 łyżki majonezu 1 łyżka śmietany 18% Sól Pieprz Sałatka z kurczakiem i ananasem : Przygotowanie: Pierś płuczemy pod bieżącą wodą, oczyszczamy z błon, kroimy w drobną kostkę, następnie mięso przekładamy do miski, skrapiamy oliwą i oprószamy przyprawą gyros, (kurczaka można odstawić na godzinę do lodówki do zamarynowania) po czym smażymy na patelni. Ananasa i kukurydzę konserwową odsączamy, ananasa kroimy

Księga-Smaku
Najlepsze książki kulinarne 2019 – top 10 wg. UgotowanePozamiatane.pl 107

nawet kanał na Instagramie, który zbiera najpiększniejsze wzory @Fruit_stickers Więcej o tej książce. Świętujemy! Roślinne przepisy na uroczystości i święta. Alicja Rokicka. Wydawnictwo Marginesy Jak urządzić święta bez mięsa i nabiału? Boże Narodzenie to jeszcze bułka z masłem, ale co z Wielkanocą, imieninami cioci i imprezą ze znajomymi? Co zrobić, żeby świąteczny stół zawsze uginał się od pyszności

Ugotowane pozamiatane
Karp smażony w panierce miodowo-czosnkowej 104

czosnkowej, to przepis który po raz pierwszy zastosowałam w ubiegłym roku. Zrobił furorę i już następnego dnia musiałam zrobić powtórkę Delikatna słodycz i nutka czosnku idealnie komponują się z mięsem karpia, które z natury wykazuje lekką słodycz. Generalnie polecam, jako nowość i odskocznię od tradycyjnego karpia z patelni Pyszne, proste i nietuzinkowe danie. Składniki: 1 świeży karp podzielony na dzwonki

Ogrodnik w podróży
Smaczny bigos wegetariański 119

Smaczny bigos wegetariański – z suszonymi grzybkami i śliwkami, z soczewicą i winem. Pełne smaku i aromatu danie w wersji wegetariańskiej – dla mięso lubnych i nielubnych. Idealnie sprawdzi się na świąteczny stół , ale również na wszelkiego typu imprezy tradycyjne, zasiadane jak i w stylu stołu szwedzkiego. Bigos ten można tradycyjnie, powolutku gotować trzy dni, dzięki czemu ma naprawdę bogaty

Dorota Smakuje
Szynka w sosie miodowo-musztardowym 141

Dziś propozycja na świąteczny obiad - szynka marynowana a następnie pieczona w sosie z dodatkiem miodu, musztardy, sosu sojowego, czosnku i octu balsamicznego. Mnóstwo smaku, bardzo delikatne mięso. Tak upieczona szynka będzie też dobra na zimno, chociaż szkoda tego pysznego sosu:) Szynka w sosie miodowo-musztardowym Składniki: szynka (ok 1 kg) 1 cebula 1 łyżka oleju MARYNATA 3 łyżki oleju

Smaczny zeszyt
Konfitura z cebuli 115

pierożki z barszczykiem, zupa cebulowa i wiele innych smakołyków ale dzisiaj przyszła pora na coś ekstra ;) konfitura z cebuli! Słodko-kwaśna w smaku, idealnie nadaje się jako dodatek do mięs czy serów, a także świetnie pasuje na pizzę czy tartę. Składniki: 4 cebule 4 łyżki cukru 4 łyżki octu balsamicznego 3 łyżki miodu pół szklanki wina pół łyżeczki tymianku pół

Życie zaczyna się w kuchni
Kotleciki z suszonych grzybów 140

barszczu lub kapusty z grzybami. Bułkę rozdrabniamy i moczymy w mleku. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maślę. Teraz grzyby oraz odciśniętą bułkę przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Masę grzybową łączymy z podsmażoną cebulką oraz jajkiem. Jeżeli jest zbyt rzadki można zagęścić go bułką tartą. Wszystko doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Z masy formujemy kotleciki, które panierujemy

Gotujemy i jemy
Surówka z czerwonej kapusty z marchwią 89

idealna. To do was należy wybór sosu, bo wiadomo – majonez to tak średnio zdrowo, za to smaczniej Surówka z kapusty czerwonej świetnie pasuje do dań z mięsem czy klusek wszelkiego rodzaju. A u was jak wyglądają surówki z kapusty. Ciągle klepiecie jeden, sprawdzony przepis czy szukacie nowych rozwiązań. Lubicie surówki z czerwonej kapusty? Drukuj Surówka z kapusty czerwonej Składniki

Mieszam w Garnku
Ryż z warzywami 111

smakuje nieprzeciętnie z dodatkiem warzyw. Za każdym razem możemy zmieniać smak potrawy, dodając różne proporcje jak i różne warzywa. Taki ryż z warzywami to świetny dodatek do wszelkiego rodzaju mięs, ale również sprawdzi się jako samodzielne danie. Bazę stanowi cebula, marchew i kukurydza. Tym razem gościnny udział w potrawie wzieła również resztka fasolki szparagowej z poprzedniego dnia i 2/3 strąka

Mieszam w Garnku

Proponowane wyszukiwania