odwiedzenia pozostałych moich przepisów z wykorzystaniem ciasta francuskiego, np.: francuskie bułeczki z serem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/11/francuskie-bueczki-z-serem.html), ciastka francuskie z marmoladą (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/08/ciastka-francuskie-z-marmolada.html), francuskie ślimaczki z mięsem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/07/francuskie-slimaczki-z-miesem.html), ciastka francuskie z budyniem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/07/ciastka-francuskie-z-budyniem.html), francuskie rożki z jabłkiem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/06/rozki-francuskie-z-jabkiem.html), gofry z ciasta francuskiego nadziewane czekoladą (link
Waniliowe Improwizacjetwardo jajek, usmażonych pieczarek i groszku konserwowego. Dodatkowo dodałam do niej jeszcze żółty ser i szczypiorek. Taka sałatka będzie fajną przekąską w ciągu dnia czy dodatkiem np. do pieczonego mięsa lub kanapki. To również fajna propozycja na świąteczny stół, jeśli przejadła się wam klasyczna sałatka jarzynowa czy gyros. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 puszka groszku konserwowego 4 jajka
Waniliowe Improwizacjeczosnku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka umyłam i osuszyłam ręcznikiem papierowym. Pokroiłam ją na kilka plastrów/kotlecików i każdy z nich rozbiłam lekko tłuczkiem do mięsa. Rozbite kotlety doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Do miski wlałam 5 łyżek oleju. Dodałam ketchup z cukinii (można użyć zwykłego i dodatkowo odrobinkę curry żeby otrzymać podobny smak), musztardę
Waniliowe Improwizacjesięgamy po ryby z różnych powodów: tradycja, post, różne postanowienia. Część z nas jada ryby również w każdy piątek roku. Część dlatego że są zdrowsze i mniej kaloryczne niż mięso. Natomiast dla wszystkich, którzy nie mają pomysłu jak taką rybę przygotować, lub którym znudził się klasyczny przepis, mam propozycję na smażoną rybę w panierce, ale wcześniej marynowaną w majonezowo - ziołowo
Waniliowe ImprowizacjeSposób przygotowania: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pierś z kurczaka umyłam i osuszyłam ręcznikiem papierowym. Następnie nożem rozkroiłam ją na kilka kotlecików/sznycli. Każdy z tych kotlecików lekko rozbiłam tłuczkiem do mięsa, pozostawiając grubość 0,5-1cm. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Do miseczki wrzuciłam żółtko. Dodałam jogurt/śmietanę, 2 łyżki oleju, mąkę ziemniaczaną oraz przyprawy: sól, pieprz, paprykę słodką i ostrą
Waniliowe Improwizacjełososiem i brokułami (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/03/makaron-z-wedzonym-ososiem-i-brokuami.html), chińska patelnia makaronowa (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/02/chinska-patelnia-makaronowa.html), polędwiczka po chińsku z makaronem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/01/poledwiczka-po-chinsku.html), makaron spaghetti z mięsem mielonym i sosem pomidorowym (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/spaghetti-z-miesem-mielonym-w-sosie.html), makaron spaghetti z kurczakiem i sosem pieczarkowo - serowym (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/makaron-spaghetti-z-kurczakiem-i-sosem.html). SMACZNEGO
Waniliowe Improwizacjeliścia" oczywiście nigdzie nie da się znaleźć. Po trzecie kuchnie te często są dość mięsne, a warzywa (nawet jeśli jadane w sporej ilości) to raczej służą jako dodatek do mięsa. Oczywiście od każdej reguły są wyjątki, ale prawdą jest to, że ciężko było znaleźć interesujące danie, któremu można byłoby dodać przymiotnik "burkiński". Po długim czasie odwlekania przyszedł czas na Burkinę
Roślinożerni urlopowiczeokoło 700 ft (z kawusią) 2) Kawusia Wracamy do Jegbüfe na coś, co jest absolutnie pozycją obowiązkową - g esztenyepüré , czyli pur é e z kasztanów. Wygląda jak mięso mielone z bitą śmietaną, ale na szczęście smakuje o wiele lepiej. Jest to w zasadzie bardzo prosty deser składający się z kasztanów, mleka, masła, cukru, odrobiny rumu i bitej śmietany
Roślinożerni urlopowiczesera feta 2 jajka 1szkl. mąki pszennej 1szkl. mąki kukurydzianej szczypta soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Ugotowane i wystudzone ziemniaki, najlepiej z dnia poprzedniego, zmieliłam w maszynce do mięsa. Do zmielonych ziemniaków wkruszyłam ser feta (użyłam półtłustego w kostce). Wbiłam jajka, wsypałam szczyptę soli oraz obydwa rodzaje mąki. Z podanych składników zagniotłam jednolite ciasto. Jeśli ciasto się mocno klei
Waniliowe Improwizacjesię spróbować przepysznego deseru o przemile brzmiącej nazwie gesztenyepüré . O Budapeszcie więcej tutaj: Wegetariański przewodnik po Budapeszcie . Powiedzmy szczerze, gesztenyepüré urodą nie grzeszy i wygląda jak mięso mielone z bitą śmietaną, ale nie powinno nas to odstraszyć. Coraz łatwiej dostać kasztany jadalne w Polsce. Do tego przepisu możemy użyć gotowanych kasztanów (często dostępnych w sklepach ze zdrową
Roślinożerni urlopowiczegorącej wody, leciutko osoliłam i odstawiłam pod przykryciem na 5 minut. Po tym czasie kaszę odkryłam i zamieszałam. Odstawiłam do wystygnięcia. Ugotowane i wystudzone ziemniaki zmieliłam w maszynce do mięsa. Do zmielonych ziemniaków wsypałam wystudzoną kaszę, 0,5 łyżeczki soli, mąkę tortową i ziemniaczaną. Wbiłam jajka i zagniotłam wszystko na jednolite ciasto. Ciasto uformowałam w wałek i pokroiłam na grubsze
Waniliowe Improwizacjeostro, bo z rzeżuchą i żółtym serem. Bardzo lubię rzeżuchę, i jak od czasu do czasu najdzie mnie na nią ochota, to dodaję ją do wszystkiego: do sałatek, kanapek, mięs, naleśników itp. Tym razem przygotowałam naleśniki, do których dodałam posiekaną rzeżuchę do ciasta. Podałam je w bardzo prosty sposób, posypane żółtym serem, zwinięte w kieszonki i obsmażone. Takie naleśniki
Waniliowe Improwizacjeminut. Pizzę po upieczeniu wyjęłam i pokroiłam na kawałki. Podawałam na ciepło. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do zapoznania się z pozostałymi moimi przepisami na pizze, np.: pizza z mięsem mielonym (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/pizza-z-miesem-mielonym.html), pizza z patelni bez drożdży (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/pizza-z-patelni-bez-drozdzy.html), pizza z patelni na drożdżowym cieście (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/pizza-z-patelni.html), pizza
Waniliowe Improwizacjesojowy wymieszałam z rozgniecionym przez praskę czosnkiem i polałam nim udka. Udka przykryłam i odstawiłam do zamarynowania. Co jakiś czas obracałam udka, aby równo zamarynowały się w sosie sojowym. Mięso powinno się tak marynować przez minimum kilka godzin. Po tym czasie rozgrzałam na patelni ok. 2-3 łyżki oleju i ułożyłam na nim udka. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Obsmażyłam
Waniliowe Improwizacjemoich postach, nie lubię marnować jedzenia. Nawet jeśli coś zostaje niezjedzone z obiadu, to staram się to po prostu przerobić na coś innego. Czy to ziemniaki, czy jakieś mięso, czy nawet makaron. Tak było i w tym przypadku. Ugotowałam za dużo makaronu nitki do zupy i trochę zostało. Postanowiłam więc poeksperymentować i zrobiłam z niego słodkie placuszki na podwieczorek. Placki
Waniliowe Improwizacje