mięso - 63110 przepisów (strona:2159/4208)

Klopsiki z kurczaka z parmezanem w sosie pomidorowym 137

smaku Przygotować sos: Drobno posiekaną cebulę zeszklić na oleju, dodać pomidory lub pasatę. Dusić ok. 10 min. Na koniec dodać pokrojony lub zmiażdżony czosnek. Można odrobinę posłodzić. Przygotowanie klopsików: Mięso zmielić w maszynce lub blenderze. Dodać jajka, tartą bułkę, parmezan, zioła i wszystko dokładnie wyrobić na gładką masę. Doprawić solą i pieprzem. Z masy formować małe kulki i od razu

Gotujemy i jemy
Marynowane maślaki 178

theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Marynowane maślaki Marynowane maślaki to wspaniały dodatek do zimnych mięs, wędlin i zimowych sałatek – szczególnie tych z majonezem i ziemniakami. Do zamarynowania maślaków potrzebne będą oczywiście grzyby, cebula oraz marynata octowa (zobacz przepis na marynatę) . Do marynowania najlepsze są małe

Gotujemy i jemy
Marynowane rydze, czyli grzybki w zalewie octowej 157

Marynowane rydze to wspaniały dodatek do zimnych mięs, wędlin i zimowych sałatek – szczególnie tych z majonezem i ziemniakami. Do zamarynowania grzybów potrzebne są świeże, młode rydze oraz marynata octowa (zobacz przepis na marynatę) . Marynowane rydze czekają już na zimę Do marynowania najlepsze są małe grzyby, których kapelusze marynuje się w całości. Nóżki trzeba odkroić - można podsmażyć je na cebulce

Gotujemy i jemy
Awanturka z wędzonej makreli, czyli pyszna pasta śniadaniowa 196

serek śmietankowy 1/2 małej cebuli natka pietruszki sól i pieprz do smaku ewentualnie łyżka majonezu Wędzona makrela musi być świeża i soczysta. Rybę obrać ze skóry i dokładnie oddzielić mięso od ości. Oczyszczone umieścić w misce i dokładnie rozdrobnić je widelcem, aby zaczęło przypominać pastę. Twaróg zetrzeć na tarce lub dokładnie rozdrobnić widelcem i dodać do ryby. Drobno posiekać cebulę

Gotujemy i jemy
Chrupiące stripsy z kurczaka jak z KFC 179

ulubiona przekąska dużych i małych smakoszy. Można zamawiać kubełki na wynos, ale pyszne stripsy można przygotować we własnej kuchni. Na stripsy nadają się piersi, ale według mnie lepsze jest mięso z uda - jest bardziej soczyste i ma bardziej wyrazisty smak. Dlatego na stripsy polecam trybowane udziki z kurcząt. Do tego przyprawy oraz świeży olej i chrupiąca przekąska gotowa

Gotujemy i jemy
Pasta z wędzonej makreli 173

Pasta rybna z wędzonej makreli - śniadaniowy hit! Pasta z makreli jest świetną formą serwowania ryb. Ta mieszanka delikatnego mięsa ryby z ostrym smakiem korniszonów oraz musztardy doprawiona majonezem jest naprawdę warta spróbowania. Może z powodzeniem konkurować z tradycyjną awanturką z makreli. Przygotowanie pasty rybnej jest naprawdę proste, jedynym wyzwaniem jest umycie rąk po oczyszczeniu wędzonej ryby z ości

Gotujemy i jemy
Papryka marynowana w słoikach 203

Papryka marynowana w zalewie octowej Marynowana papryka to klasyk wśród octowych przetworów. Sprawdza się jako dodatek do ciepłych i zimnych mięs, sałatek, kanapek, burgerów. Oczywiście marynowana paprykę można przez cały rok po prostu kupić w sklepie, można także przygotować ją samemu i przy okazji trochę poeksperymentować. Dzisiaj podaję przepis na marynowaną paprykę w wersji podstawowej - na bazie tej receptury można

Gotujemy i jemy
Sałatka w słoikach z ogórków, papryki i cebuli 225

zwana sałatka szwedzka jest idealnym rozwiązaniem przy niespodziewanych gościach na obiedzie, jako dodatek do burgerów i hot dogów, jako uzupełnienie kanapek oraz jako świetny akcent do zimnych i ciepłych mięs, także składnik innych sałatek. Sałatka według tego przepisu ma lekki aromat miodu, jest niezwykle chrupka i nie zmienia smaku! Sałatka w słoikach na zimę: składniki 1,2 kg ogórków gruntowych

Gotujemy i jemy
Menu na tydzień: Zdrowy makaron na każdy dzień tygodnia 171

czwartek i piątem zostały zamrożone. Za kilka dni, wyciągniemy je wieczorem, w przeddzień pójścia do pracy o przełożymy do lodówki, żeby zaczęły odmarzać. Polecamy Wam nasze poradniki jak przechowywaź mięso i jak mrozić jedzenie , z których dowiecie się jak wlaściwie obchodzić się z żywnością. Zachęcamy Was do przeglądania i testowania innych naszych przepisów. Miłego i smacznego tygodnia! Agnieszka i Eugeniusz

Niedzielny kucharz
Co zrobić z kurek 156

śmietanie. Kurki w śmietankowym sosie 11 Naleśniki z serem i kurkami 12 Omlet z kurkami i kiełbasą 13 Omlet z kurkami i pomidorami 14 Papryka faszerowana kurkami i mięsem 15 Penne i Gulasz z kurkami 16 Najlepsze pierogi z kurkami 17 Pierogi z kurkami w cieście kartoflanym 18 Podudzia kurczaka w sosie śmietankowym z kurkami i tymiankiem 19 Przepis

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ogórki meksykańskie, krokodylki 166

Pyszne lekko słodko-pikantne ogórki meksykańskie, znane również jako krokodylki. Idealne do kanapek albo mięsa czy grilla. Jak tu ich nie lubić? Jeśli lubicie ostrzejsze smaki, to polecam dodać, do ogórków, trochę pokruszonych na przykład papryczek piri piri. Ogórki meksykańskie są takie pyszne, że w każdy weekend, w sezonie, przerabiałam po kilka kilogramów ogórków – używam ogórków odmiana: kaliskie

CookYourself
Kotleciki siekane z indyka z cukinią i pieczarkami 167

duże pieczarki (80 g) 100 g tartej mozzarelli 2 jajka  3 czubate łyżki mąki pełnoziarnistej 2 łyżki świeżego tymianku sól, pieprz oliwa do smażenia PRZYGOTOWANIE  Mięso kroimy w małą kostkę, po czym siekamy jeszcze nożem na mniejsze części.  Pieczarki i cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odciskamy nadmiar soku z cukinii.  Wszystkie składniki przekładamy

Moje Kuchenne Rewelacje
Pikantna zupa z kurczakiem i cukinią 182

będzie miękkie) , na koniec doprawić solą i pieprzem do smaku. Czosnek drobno posiekać, cebulę pokroić w drobną kostkę. Cukinię razem ze skórką pokroić w nieduża kostkę. Ugotowany wywar przecedzić. Mięso obrać z kości i podzielić na małe kawałki. W garnku rozgrzać olej kokosowy i wrzucić pokrojoną cebulę i czosnek. Smażyć aż cebula się zeszkli nastepnie dodać pokrojoną cukinię. Chwilę przesmażyć

Monia miesza i gotuje
Bigos z pak choi i dyni z tofu 208

roku przepis z wykorzystaniem pak choi, które siałam w sierpniu, a we wrześniu okazują się gotowe do spożycia. Przy okazji publikacji bigosu wegańskiego , że nie przepadam za klasycznym połączeniem mięsa i kapusty kiszonej. Dlatego moje bigosy są inne. Dzisiejszy składa się głównie z chrupkiej pak choi i dyni, a dodatkiem białkowym jest tofu. Składniki : mała dynia odmiany Hokkaido

Weekendy w domu i ogrodzie
Biała ryba z sosem kurkowym 210

podać również podczas uroczystego obiadu. Delikatna ryba i aromatyczny sos kurkowy świetnie komponuje się z lekką sałatką. W przygotowaniu tego dania można wykorzystać dowolną rybę o białym, zwartym mięsie. Ja postawiłam na filet ze szczupaka, ale Ty możesz wybrać np. dorsza czy sole. Składniki /2 osoby/: filet ze szczupaka lub innej białej ryby przyprawy: pieprz cytrynowy, sól, zioła prowansalskie

Pasja Smaku

Proponowane wyszukiwania