mięso - 63110 przepisów (strona:2160/4208)

Krupnik lekko pomidorowy 119

koperek, resztę majeranku, paprykę w proszku i pieprz ziołowy. Posoliłam wszystko i zagotowałam. W trakcie gotowania dodałam do zupy koncentrat pomidorowy. Zupę gotowałam ok. godziny, aż wszystkie warzywa i mięso były miękkie. Zupę podałam ze świeżym pieczywem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam również do zapoznania się z innymi moimi przepisami na zupy, np. zupę pieczarkową (link do przepisu: http://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/03/zupa-pieczarkowa.html),

Waniliowe Improwizacje
Polska - Mamina zupka z kaszą jaglaną i pieczarkami 76

zapomnieć - smaki domowej, maminej kuchni. Jedną z kultowych i moich ulubionych pozycji w domowym jadłospisie jest (i zawsze była) zupa z kaszą jaglaną i pieczarkami. Oryginalnie gotowana na mięsie, w ostatnim czasie została przez nas zwegetarianizowana i zweganizowana. Jest to chyba jedna z najłatwiejszych istniejących zup (no i najsmaczniejszych oczywiście !). Składniki (4 porcje): - bulion ( np. z tego przepisu

Roślinożerni urlopowicze
Warstwowa sałatka z kurczakiem 119

łyżki sosu czosnkowego sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Piersi z kurczaka umyłam i osuszyłam. Pokroiłam je w drobną kostkę i obsypałam dość obficie przyprawą do kurczaka. Mięso usmażyłam na ok. 2-3 łyżkach oleju i wyłożyłam na talerz do wystygnięcia. Sałatę rzymską drobno poszatkowałam. Połowę wyłożyłam na dno szklanej salaterki. Pora również drobno pokroiłam i wyłożyłam na sałatę

Waniliowe Improwizacje
Gruzja - Boczniaki z nasionami granatu (Kuczmaczi) 126

bogactwo kuchni świata i mają piękne zdjęcia. Nie ma chyba ładniejszej książki kucharskiej niż Kaukasis O. Hercules. No a dodatkowo kuchnia kaukaska... czeego chcieć więcej? Ostatnio uznałem, że każde mięso da się zastąpić boczniakam, więc i gruzińskie kuczmaczi, czyli podroby z nasionami granatu da się z nimi zrobić! Oryginalnie przepis pochodzi właśnie z książki Kaukasis , ale został przez nas zweganizowany

Roślinożerni urlopowicze
Uszka z kaszą i soczewicą 143

odstawiłam do wystygnięcia. Cebulę obrałam i pokroiłam w kostkę. Zeszkliłam ją na patelni na łyżce oleju i dodałam do soczewicy. Soczewicę z kaszą i cebulą zmieliłam w maszynce do mięsa, przyprawiłam do smaku solą i pieprzem i dokładnie wymieszałam. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mąkę pszenną wsypałam do miski razem ze szczyptą soli. W gorącej wodzie rozpuściłam masło i wlałam do mąki

Waniliowe Improwizacje
Pieczone warzywa z ziołami, a jutro zupa 87

octu - uspokoi żołądek w kwestii nadprodukcji soku trawiennego. Doskonale reguluje gospodarkę zasadowo-kwasową organizmu - usuwając między innymi znaczne ilości mocznika. Komu się to przyda? Wszystkim, którzy jedzą dużo pieczywa, mięsa, słodyczy... Dla osób z grupy zagrożonej nowotworami układu pokarmowego i dróg moczowych - warto spojrzeć na buraka przez pryzmat zawartości rzadkich pierwiastków takich jak cez i rubid oraz przeciwutleniacza - betainy

Gary Bez dna
Pasta dyniowa - przepis na zdrowy półprodukt! 82

dalej? Możliwości jest tak wiele! Z pasty dyniowej można przygotować mnóstwo, mnóstwo dań, zup i deserów... na przykład:  zupę krem,  sos do makaronu,  sos do mięsa,  pastę do kanapek,  sos do przekąsek,  muffiny lub placek...      Znajdź swój pomysł na wykorzystanie pasty dyniowej!     Pasta dyniowa - przepis podstawowy Składniki: dynia dużo

Gary Bez dna
Gotowanie podczas obozu tai-chi - relacja kulinarna 100

koniec lipca wyjechałam z grupą trenującą tai-chi na obóz. 15 osób trenujących i ja -gotująca :) Zasady? W gotowaniu dla tej grupy naczelnym warunkiem było to, że nie jemy mięsa. Było wegetariańsko! I oczywiście różnorodnie. I SMACZNIE! :) Unikaliśmy również składników, które obciążały układ trawienny. To szczególnie ważne wśród osób, które musiały skupić się na precyzji ruchu... Organizacja! W uwagi

Gary Bez dna
Czego uczy gotowanie...? 94

makaronu czy kaszy, wykorzystać piekarnik podczas wykonywania zupełnie innych czynności lub pozwolić daniu dusić się i zająć się w tym czasie sobą... Jeśli ktoś uważa, że np. przed upieczeniem mięsa, trzeba je maaaarynoooowaaaać (w języku waleni) i traktuje to jako czas poświęcony(!) na gotowanie – to ta osoba prawdopodobnie wcale nie chce gotować... Cóż. Problemy są tam gdzie je chcemy mieć

Gary Bez dna
Sos śliwkowy z ostrą papryczką i imbirem 92

całą mocą :) Ten przepis to dowód na to, że śliwki smakują dobrze nie tylko w słodkich wersjach. Sos  z dodatkiem ostrej papryczki i imbiru sprawdza się do sałatek, mięs i marynat. Można go przechowywać w lodówce ok. 2 tygodni. Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej o właściwościach śliwek lub poznać inne możliwości wykorzystania tych owoców w kuchni - zajrzyjcie do wpisu

Gary Bez dna
Buraczany kotlet mielony 90

indyka, buraka, przypraw (np. chilli, kurkumy, majeranku, soli i pieprzu), oleju rzepakowego (do smażenia). 1. Buraka ugotuj (lub wykorzystaj gotowego z wczorajszego obiadu - moja ulubiona opcja). 2. Buraka i mięso zmiel w maszynce. 3. Zmieloną masę wymieszaj z przyprawami, dodaj łyżeczkę zimnej wody i uformuj kotlety. 4. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, usmaż kotlety i podduś je chwilę pod przykryciem

Z notatnika dietetyka
Domowe bazy do zup 107

pokrój w kawałki. Włóż do garnka razem z kurczakiem, solą i przyprawami, zalej wodą do przykrycia składników i gotuj do miękkości (ok. 30min.). 2. Mięso wyjmij i usuń kości. 3. Wszystko zmiksuj i włóż do małego suchego szczelnego słoiczka. Po przestudzeniu przez tydzień możesz przechowywać w lodówce lub po pasteryzacji możesz przechowywać

Z notatnika dietetyka
Risotto z krewetkami 133

dzwoni i mówi, że za pół godziny wpadną na obiad 😉 Risotto można przygotować na wiele sposób - wszystko zależy od dodatków, które zdecydujemy się użyć. A wybór mamy ogromny: warzywa, mięsa, sery, owoce morza. Możemy użyć bulionu lub wina, co też ma duży wpływ na smak potrawy. Ja dzisiaj postawiłam na owoce morza, a konkretnie na krewetki. Choć owoce morza wciąż

Z notatnika dietetyka
Ryż z krewetkami 128

apetycznie wierzcie mi, że to się zmieni po przygotowaniu 😉 Krewetki to morskie i słodkowodne skorupiaki. Są one źródłem pełnowartościowego i łatwostrawnego białka. Mogą więc bez problemu zastąpić w posiłku mięso czy rybę. Te morskie stworzonka są także dobrym źródłem witamin z grupy B. Krewetki możemy traktować jako zdrową przekąskę, ale także jako element posiłku. Możemy je smażyć, dusić, grillować

Z notatnika dietetyka
Puree z kalafiora 89

Wielu z nas nie wyobraża sobie obiadu bez ziemniaków - jest to klasyczny składnik drugiego dania, ulubiony dodatek do mięs. Choć ziemniaki same w sobie nie są bardzo kaloryczne (w końcu to tylko warzywo), to zazwyczaj podajemy je polane zawiesistym sosem lub rozpuszczonym masełkiem czy innym tłuszczem, a to powoduje, że nagle to niewinne warzywko zamienia się w istną bombę kaloryczną

Z notatnika dietetyka

Proponowane wyszukiwania