znudziły wam się tradycyjne ziemniaki z wody czy w formie puree, to musicie wypróbować ten przepis. Takie serowe ziemniaczki są pysznie kremowe i aromatyczne. Świetnie pasują do różnego rodzaju mięs, jajka sadzonego czy smażonej ryby. Można je również podać jako samodzielne danie lub w towarzystwie bukietu surówek. Składniki na prostą zapiekankę z ziemniaków: 1 kg ziemniaków 2 cebule białe (czosnkowe
e-PrzepisyKulinarneKażdy kotlet posypujemy pieprzem i słodką papryką. Podsmażamy je na rozgrzanym oleju w dużym garnku przeznaczonym do smażenia. 2. Białą i jasnozieloną cześć pora kroimy w plastry. Dorzucamy do mięsa, smażymy chwilę. Zalewamy 2 szklankami wody, dosypujemy vegetę. Dusimy pod przykryciem przez około 40 minut. 3. Śmietanę mieszamy z odrobiną zimnej wody i mąką. Wlewamy do garnka, dusimy
Szefowa kuchniZupa Tom Yum to klasyka kuchni tajskiej. Wersji tej orientalnej zupy jest mnóstwo. Może być z mięsem, wegetariańska, z mlekiem kokosowym lub bez. Najczęściej przyrządzana jest z krewetkami (Tom Yum Kung) lub kurczakiem (Tom Yum Kai). Połączenie ostro – kwaśnych smaków jest rewelacyjne! Jeśli jeszcze jej nie jedliście, musicie spróbować. To jedna z najsmaczniejszych zup Składniki: 40 g pasty
Oryginalny smakśmietany 18 % · Makaron tagiltale Sposób przygotowania: 1. Brukselkę gotujemy w osolonej wodzie. 2. Makaron również gotujemy w osolonej wodzie. 3. Mięso kroimy w kostkę, prużymy na rozgrzanym oleju. 4. Doprawiamy solą oraz curry. 5. Podlewamy wodą i dodajemy ugotowaną brukselkę. 6. Na koniec wlewamy śmietanę i 2 minutki
Kulinarna Chwilasłoiku w postaci sałatki. Przepis na nią znalazłam w magazynie Moje Gotowanie 10/2016. Z podanej porcji wyszły mi 4 słoiki. Myślę, że będą dobrym dodatkiem do wszelkiego rodzaju mięs :) Składniki na 4 słoiki po 0,5 l 1,5 kg świeżych grzybów leśnych (u mnie podgrzybki i borowiki) 250 g cebuli 250 g czerwonej papryki 1/2 szklanki oleju 2 łyżki
My simple kitchenprzepis, który może przypaść Wam do gustu. Pasta, którą dzisiaj przygotowałam to idealny sposób, na skoncentrowanie smaku pysznych warzyw w słoiku. Taką pastę śmiało możemy wykorzystać do sosów, mięs, czy marynaty. Myślę, że nawet do zupy będzie idealna. Pasta b ulionowa 200 g obranych marchewek 150 g obranych korzeni pietruszki mały seler 2 cebule 4 ząbki czosnku
Kuchnia moimi oczamitajska zupa z dyni była to jeszcze bardziej pożywna? To też żaden problem, wystarczy dodać kilka ziemniaków albo ugotowany wcześniej makaron. Ale jeśli nie możecie żyć bez mięsa to najbardziej odpowiedni będzie kurczak albo wołowina. Wszystkie wersję zupy krem z dyni hokkaido są pyszne. Jak upiec dynię w piekarniku Dynię przed dodaniem do zupy można upiec w piekarniku - zajmuje
Cztery Fajerypieprz oliwa do smażenia Jak zrobić zupę kukurydzianą z wędzonym boczkiem? Boczek pokroić w drobną kostkę i wrzucić go do garnka, powoli smażyć, aby tłuszcz się wytopił, a mięso lekko przyrumieniło. Dodać drobno pokrojoną cebulę i czosnek, jeżeli boczek nie był zbyt tłusty, należy dodać trochę oleju. Cebulę smażyć aż lekko się zrumieni. W międzyczasie obrać i pokroić
Codzienne Gotowaniedowiedz się dlaczego warto codziennie pić wodę z kurkumą. Kurkuma ma bardzo dużo właściwości prozdrowotnych. Ma również szerokie zastosowanie w kuchni jako aromatyczny do dodatek do mięs, warzyw, sosów. Dzięki swoim właściwością działa zdrowotnie na oczy, mózg, serce, zęby, płuca, żołądek, wątrobę, nerki i skórę. Kurkuma posiada właściwości przeciwzapalne, pomaga w obniżeniu poziomy cholesterolu
To Musisz Wiedziećczekoladowy, wszelkiego rodzaju polewy np. czekoladowa, toffi. Jeśli wolisz naleśniki na słono, czyli w wersji wytrawnej to polecam dodać do nich szpinak z fetą, kapustę kiszoną, kurczaka bądź inne mięso, grzyby, parówki. Można dodać również inne warzywa, praktycznie jakie sobie wymarzysz. Jesz naleśniki? Jakie są twoje ulubione typy naleśników? Daj znać w komentarzach! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Robisz ciasto
To Musisz WiedziećStaraj się pilnować co jesz – jeśli nie przepadasz za dietetycznymi przepisami staraj się zwracać uwagę na to co nakładasz sobie na talerz. Zrezygnuj z tłustych sosów, nie jedz mięs w panierkach, ogranicz sól i cukier. Wdrażaj zmiany powoli, by się szybko nie zrazić. 3. Jedz na mniejszych talerzach – psychologicznie działa na człowieka ilość jedzenia na talerzu, jeśli jesz
To Musisz Wiedziećwłożymy je gorące bakterie będą się szybciej rozmnażać przez co żywność szybciej się zepsuje. Bułka tarta – bułka tarta po wyciągnięciu z zamrażalki jest miękka i niesmaczna, lepiej zamrozić mięso i panierować je przez samym smażeniem. Miękkie sery – po rozmrożeniu nie są już puszyste. Rozmrażanie powoduje rozwarstwianie. Dodatkowo mrożenie powoduje, że sery żółte stają się bardziej suche i kruche
To Musisz WiedziećLutenica, a właściwie Ljutenica to sos paprykowo-pomidorowy pochodzący z Bałkanów. Niezwykły smak i aromat pieczonych warzyw sprawia, że sos świetnie pasuje do pieczonych mięs, jak również kanapek. Podobno każda gospodyni na Bałkanach robi go na swój sposób. Polecam również przepis na ajvar . Zerknij również do działu PRZETWORY . Składniki: 3 kg pomidorów lima 1,5 kg bakłażanów 3 kg papryki
Pasja Smakugotujemy fasolę do miękkości. Do 3 l zimnej wody wrzucamy boczek, liście laurowe i ziele angielskie, gotujemy go około 40 minut. Po tym czasie boczek wyciągamy. Do wywaru z mięsa wrzucamy pokrojone w kostkę marchewki, pietruszkę i seler, gotujemy 5 minut, po tym czasie wrzucamy do tego pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy wszystko 10 minut. Dodajemy do tego rozdrobnione ząbki
Kardamonovycytryny Przyprawy: po 1/3 łyżeczki soli, pieprzu, oregano i bazylii *** Na dnie miski wykładamy mieszankę sałat *** *** Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu i wykładamy na sałacie *** *** Mięso z kurczaka kroimy na średniej wielkości kawałki i układamy na makaronie *** *** Pomidory kroimy na połówki lub ćwiartki i układamy między kawałkami kurczaka. Ser mozzarella odsączamy z zalewy, kroimy w kostkę
Blog z Apetytem