prawdę jest tofu. Otóż tofu jest to twarożek sojowy otrzymywany z mleka sojowego. Jest bardzo popularny w Azji, w Polsce jest bardzo lubiany przez osoby nie jedzące mięsa ze względu na swoje składniki odżywcze. Pokażę Wam jak przygotować z tego produktu pyszną sałatkę. Składniki (2 porcje) tofu, my wykorzystaliśmy tofu z bazylią mix sałat 12-14 pomidorków koktajlowych 1/2 papryki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!sosu szczypty cynamonu to istna magia Jeśli nie masz czasu na wyszukane i czasochłonne dania w ciągu tygodnia wybierz makaron z sosem pomidorowym. Możesz dorzucić do sosu piersi kurczaka, mięso mielone np. z indyka czy wołowiny, oliwki, kukurydzę, posiekane świeże pomidory czy paprykę. Będzie pysznie! Sos pomidorowy świetnie sprawdzi się także do pizzy, zapiekanek, to także sos-baza, do którego
Zasmakuj Kuchnikluseczki przepyszne. Placki ziemniaczane bardzo smaczne, świeże i przede wszystkim nienasiąknięte spalonym tłuszczem (co niestety, w niektórych miejscach się często zdarza), ale niestety ilość mięsa była dużo mniejsza niż poprzednim razem. Natomiast kieszonka drobiowa ze szpinakiem – palce lizać! Moim zdaniem najlepsze ze wszystkich wybranych dań. Poprzedni wybór Krzyśka, czyli kieszonka ze schabu również
KuchniaWeDwoje.plSłynna sycylijska potrawa z bakłażanów, którą można podawać zarówno na ciepło jako dodatek do mięsa, albo na zimno jako przystawkę. Istnieje wiele metod jej przygotowania. Ja korzystałam z przepisu Jamiego Oliwiera z książki "Włoska Wyprawa Jamiego". Składniki: 1 bakłażan 2-3 duże pomidory 1 czerwona cebula kapary oregano ząbek czosnku łyżka kaparów garść zielonych oliwek bez pestek 2 łyżki octu
wyzwania kuchennepokrojoną w drobną kostkę cebulą i papryką, dodać do zupy, przyprawić solą, pieprzem i majerankiem, mąkę zrumienić na suchej patelni, dodać masło i zagęścić zupę, dodać mięso,sprawdzić smak, doprawić, jeśli trzeba i gotowe
Kuchnia BeatyPrzedstawiam przepis na knedle z mięsem, czyli w zasadzie na potrawę z ciasta ziemniaczanego z farszem, podaną jednak z niebanalnym, pełnym aromatu i żurawiny sosem. Zrodził mi się w głowie pomysł połączenia wołowiny i żurawiny oraz ogromna ochota na zjedzenie wołowiny w wyjątkowym wydaniu. Na drodze poszukiwań dodatków do tych dwóch produktów zwyciężyły ziemniaki. Ale wołowina w sosie plus ziemniaki
Eat me! Fit me!słone pomidory dają fajne połączenie. Dla każdego kto lubi włoską, prostą i szybką kuchnię to będzie strzał w dziesiątkę i inna alternatywa od makaronu z pesto czy z mięsem. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikPasta do pieczywa – smarowidło, które powstało z potrzeby wykorzystania ugotowanego w zupie pomidorowej mięsa. Ugotowane skrzydło indyka (które trochę … Przeczytaj cały artykuł Artykuł <span>Pasta do pieczywa</span> pochodzi z serwisu My Blueberry Corner
My Blueberry CornerWymieszać wszystko razem, posypać pietruszką i koperkiem . Posolić i popieprzyć do smaku. Jogurt naturalny wymieszać z majonezem i połączyć z sałatką. Wymieszać dokładnie. Pyszna zdrowa sałatka. Polecam podawać z mięsem
Gotuję Testujęwszystko dokładnie mieszamy. Oczyszczonego i umytego kurczaka kroimy w kostkę, przekładamy do miski i łączymy z przyprawą do kurczaka dokładnie mieszając a następnie odstawiamy na 20 minut. Pokrojone mięso podsmażamy na patelni z rozgrzanym tłuszczem około 5-7 minut, do momentu aż uzyska złoty kolor, od czasu do czasu mieszamy, zdejmujemy z ognia i studzimy. Kapustę pekińską drobno szatkujemy
Smakowite DaniaKuchnia indyjska to ogromne bogactwo przypraw i aromatów, a także bogactwo potraw wegetariańskich , hindusi z biedniejszych regionów przez wielki musieli radzić sobie bez mięsa , co w pełni im się udawało i to tej pory udaje. Należy pamiętać też o tym , że w tej kuchni nie należy smażyć na pierwszym lepszym tłuszczu tylko na sklarowanym maśle np. ghee
Wanilia i Kardamonpomóc nam żyć zdrowiej. Możecie się więc domyślić, że owym kolorem jest ZIELONY! Pomyślałem, że to idealny temat na blog zachęcający do zwiększenia jedzenia zieleniny w kontrze do spożycia mięsa. Może się więc okazać, że samo przygotowywanie zielonych dań, nie mówiąc o ich spożyciu, daje pozytywne rezultaty. A wracając do badań brytyjskich naukowców… Porównali oni ilość terenów zielonych
Fleksitarianizm.plPrawdziwie męskie danie - karkówka, piwo i cebula:). Tak upieczone mięso jest kruche i soczyste. Razem z karkówką upiec możemy ziemniaki - to obiad, który zrobi się sam a zmywania po nim będzie bardzo mało:). 1 kg karkówki 3 duże cebule 2 szklanki jasnego piwa 3 łyżki keczupu 3 łyżki musztardy sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany 1. Karkówkę kroimy
Szefowa kuchniPyszna, aromatyczna i bez mięsa zupa pełna kolorowych warzyw. Z pieczoną papryką, marchewką, pietruszką, ziemniakami, pomidorami i jarmużem. Całość doprawiłam kminem rzymskim, oregano, chili i czosnkiem niedźwiedzim. Gotową zupę posypałam startym parmezanem, który podkręca smak. Pycha! Zupa jest sycąca, pożywna, idealna na jesienne dni. Z pewnością godna polecenia Składniki: 2 średnie czerwone papryki 1 duża żółta papryka 1 średnia marchewka
Oryginalny smakryżu. To w tym wypadku (prawie) codzienny wybór Mateusza. Tempeh - jeden z podstawowych produktów kuchni indonezyjskiej. Są to sfermentowane ziarenka soi, które wspaniale sprawdzają się jako zamiennik mięsa. Na Bali Tempeh najczęściej jest smażony i podawany ze słodkim sosem sojowym, sosem orzechowym lub z Sambal Matah. Sambal Matah - dodatek do dań. Składa się głownie z szalotki, chilli, trawy cytrynowej
Czarnawisienka