pesto. Najlepsze co w początkach lata może się znaleźć na stole. Dla mnie to samodzielne danie, ale można też podać z jajkiem sadzonym. Sprawdzi się także jako dodatek do mięs z grilla. Sałatka ziemniaczana z bobem i fasolką w pesto 1/2 kg młodych ziemniaków 1/2 kg bobu 1/2 kg fasolki szparagowej pesto: pęczek koperku sok z połowy cytryny garść migdałów
Smaczny zeszytpuszka czerwonej fasoli 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka soku z cytryny 1/3 pęczka szczypiorku sól, pieprz do smaku Makrelę obrać ze skóry, wyjąć kręgosłup, podrobić mięso wyjmując z niego ości, przełożyć do miski. Fasolę przepłukać, odsączyć i rozgnieść widelcem na drobniejsze kawałki, dodać do ryby. Dodać jogurt, majonez, sok z cytryny i posiekany szczypiorek - całość dobrze
Smaczny zeszytpoprzek włókien, obsmażamy w dwóch porcjach na rozgrzanym oleju na większym płomieniu, w trakcie smażenia posypujemy każdą porcję ½ łyżeczki soli i ½ łyżeczki tymianku. Obsmażone mięso dajemy z powrotem na patelnię, dodajemy obrane pieczarki przekrojone na dwie części, posypujemy ½ łyżeczki soli i ½ łyżeczki pieprzu. Przykrywamy szczelną pokrywką, wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170°C na 40 minut na termoobieg
Bułka z Chlebemwody, posypujemy obficie z każdej strony Kucharkiem, czosnkiem granulowanym, ostrą papryką, układamy ciasno na blasze lub dużej, wysokiej patelni, polewamy przygotowanym sosem z pomidorów, bazylii i pora. Tak przygotowane mięso wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180°C pieczemy 30 minut. Po tym czasie podudzia odwracamy dając sos pod spód, pieczemy 15 minut, następnie ponownie odwracamy i pieczemy jeszcze 15 minut
Bułka z Chlebeminnymi warzywami. Połączyłam ją z poniższymi składnikami tworząc nieco ostry sos słodko - kwaśny, który można jeść na ciepło i na zimno. Można go wykorzystać jako dodatek do makaronu, mięsa, wędlin... Co potrzeba: 3 kg cukinii (przed obraniem), 1 kg cebuli, 1 kg papryki, 1 czubata łyżka soli, ½ szklanki cukru, ¼ szklanki octu, ½ łyżeczki papryki chili, ½ łyżeczki pieprzu, 300 g koncentratu pomidorowego
Bułka z Chlebempotrzeba: 250 g tortellini z mięsem, 500 g wędzonego, surowego boczku, 3 średnie cebule, 3 trójkąty sera topionego z szynką, 100 g sera pleśniowego z niebieską lub zieloną pleśnią, 100 g żółtego sera w kostce, 1 garść świeżego szpinaku, ½ płaskiej łyżeczki pieprzu, 200 ml mleka, 1 pełna łyżka natki pietruszki, 3 łyżki oleju rzepakowego Wykonanie: Tortellini gotujemy według przepisu
Bułka z Chlebemtego pysznego dania Co potrzeba: 1 kg policzków wieprzowych, 4 łyżki oleju, 4 duże ząbki czosnku w łupinkach, 10 szt. gałązek tymianku, 1 liść laurowy, oregano, sól, pieprz Wykonanie: Mięso myjemy, obsuszamy, posypujemy z każdej strony dokładnie solą, pieprzem, i oregano, obsmażamy na oleju na większym płomieniu z każdej strony w garnku nadającym się do piekarnika. Dodajemy liść laurowy, gałązki
Bułka z Chlebembędą usmażone, na patelnię wlewamy rozrobioną w 400 ml wody zupę cebulową. Mieszamy, doprowadzamy do zagotowania się płynu, zmniejszamy płomień, gotujemy 30 minut co jakiś czas mieszając i odwracając mięso. W tym czasie płyn się zredukuje i powstanie pyszny cebulowy sos. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego :)) kurczak, udziec kurczaka, zupa francuska
Bułka z Chlebempotrzeba na pulpety: 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego, 1 jajko, 1 czerstwa bułka namoczona i odciśnięta z wody, 1 średnia cebula, 1 płaska łyżeczka soli, 1 płaska łyżeczka pieprzu, 1 płaska łyżeczka oregano, 1 płaska łyżeczka tymianku, 4 duże ząbki czosnku przepuszczone przez praskę, mąka pszenna do obtoczenia pulpetów, Co potrzeba na sos: 200 g świeżych grzybów oczyszczonych
Bułka z ChlebemJeśli lubicie pikantne dodatki do wędlin, serów, mięsa.... wypróbujcie koniecznie ten przepis. Nie sugerujcie się zdjęciem poniżej, to tylko skórka jest spieczona, dzięki temu papryka jest cudownie aromatyczna, a sos w trakcie robienia pachnie w całym domu. Jeśli wolicie mniej ostry sos, wystarczy dać mniej ostrej papryki. Z podanych proporcji wychodzi ok. 5 małych słoiczków. Co potrzeba
Bułka z Chlebemwiem, czy wiecie, że Kindziuk to wędlina litewska, twarda, długodojrzewająca i wędzona, robiona z kilku gatunków mięsa wieprzowego. Doprawiona dużą ilością czosnku, nieco słona, o wyrazistym smaku. Pokrojona w cienkie kawałki może być doskonałym dodatkiem do sałatek. Co potrzeba: 1 ser feta (270 g), 50 g kindziuka, 2 średnie pomidory, 1/4 średniej kapusty pekińskiej, 1/2 dużej czerwonej papryki
Bułka z Chlebemobficie solą i pieprzem, smarujemy 1 pełną łyżeczką musztardy, zostawiając nie posmarowany brzeg, który będzie kończył zwiniętą roladkę. Bliżej środka układamy po plasterku mozzarelli i po 2 łyżeczki żurawiny. Mięso zwijamy ciasno w roladkę, spinamy wykałaczką lub szpilką do spinania. Roladki układamy szpilką lub wykałaczką do góry na wyższej patelni z olejem, posypujemy obficie oregano, przykrywamy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego
Bułka z ChlebemPyszne i aromatyczne maliny w połączeniu z ostrą papryką chilli, dlaczego nie. Opracowałam proporcje dla doskonałego sosu, którym możecie polać mięso, ser, wędlinę, możecie zmieszać z majonezem i chrzanem. Polejcie nim lody i desery a nabiorą niepowtarzalnego smaku. Ja osobiście uwielbiam go z lodami. Sos może stać ponad rok w chłodnym miejscu, jednak po otwarciu trzymajcie go w lodówce
Bułka z Chlebempapryką. Układamy na blaszce skórką do góry. Blacha powinna mieć taki rozmiar, żeby ćwiartki stykały się ze sobą, nie większa, ponieważ wytopiony w trakcie pieczenia płyn szybko się przypali. Mięso wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170°C pieczemy 40 minut na termoobiegu. Następnie delikatnie odwracamy i pieczemy jeszcze 15 minut. Po tym czasie jeszcze raz odwracamy i pieczemy 7 minut
Bułka z Chlebem