mięso - 63110 przepisów (strona:2144/4208)

Sałatka ziemniaczana z bobem i fasolką w pesto 152

pesto. Najlepsze co w początkach lata może się znaleźć na stole. Dla mnie to samodzielne danie, ale można też podać z jajkiem sadzonym. Sprawdzi się także jako dodatek do mięs z grilla. Sałatka ziemniaczana z bobem i fasolką w pesto 1/2 kg młodych ziemniaków 1/2 kg bobu 1/2 kg fasolki szparagowej pesto: pęczek koperku sok z połowy cytryny garść migdałów

Smaczny zeszyt
Kanapkowa pasta z wędzonej makreli i czerwonej fasoli 162

puszka czerwonej fasoli 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka soku z cytryny 1/3 pęczka szczypiorku sól, pieprz do smaku Makrelę obrać ze skóry, wyjąć kręgosłup, podrobić mięso wyjmując z niego ości, przełożyć do miski. Fasolę przepłukać, odsączyć i rozgnieść widelcem na drobniejsze kawałki, dodać do ryby. Dodać jogurt, majonez, sok z cytryny i posiekany szczypiorek - całość dobrze

Smaczny zeszyt
Szynka wieprzowa z pieczarkami w sosie własnym 106

poprzek włókien, obsmażamy w dwóch porcjach na rozgrzanym oleju na większym płomieniu, w trakcie smażenia posypujemy każdą porcję ½ łyżeczki soli i ½ łyżeczki tymianku. Obsmażone mięso dajemy z powrotem na patelnię, dodajemy obrane pieczarki przekrojone na dwie części, posypujemy ½ łyżeczki soli i ½ łyżeczki pieprzu. Przykrywamy szczelną pokrywką, wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170°C na 40 minut na termoobieg

Bułka z Chlebem
Podudzia kurczaka pieczone w pomidorach z ziołami 151

wody, posypujemy obficie z każdej strony Kucharkiem, czosnkiem granulowanym, ostrą papryką, układamy ciasno na blasze lub dużej, wysokiej patelni, polewamy przygotowanym sosem z pomidorów, bazylii i pora. Tak przygotowane mięso wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180°C pieczemy 30 minut. Po tym czasie podudzia odwracamy dając sos pod spód, pieczemy 15 minut, następnie ponownie odwracamy i pieczemy jeszcze 15 minut

Bułka z Chlebem
Pikantny sos słodko- kwaśny z cukinii, papryki, cebuli i pomidorów do słoików 127

innymi warzywami. Połączyłam ją z poniższymi składnikami tworząc nieco ostry sos słodko - kwaśny, który można jeść na ciepło i na zimno. Można go wykorzystać jako dodatek do makaronu, mięsa, wędlin... Co potrzeba: 3 kg cukinii (przed obraniem), 1 kg cebuli, 1 kg papryki, 1 czubata łyżka soli, ½ szklanki cukru, ¼ szklanki octu, ½ łyżeczki papryki chili, ½ łyżeczki pieprzu, 300 g koncentratu pomidorowego

Bułka z Chlebem
Zapiekanka z tortellini i serami 186

potrzeba: 250 g tortellini z mięsem, 500 g wędzonego, surowego boczku, 3 średnie cebule, 3 trójkąty sera topionego z szynką, 100 g sera pleśniowego z niebieską lub zieloną pleśnią, 100 g żółtego sera w kostce, 1 garść świeżego szpinaku, ½ płaskiej łyżeczki pieprzu, 200 ml mleka, 1 pełna łyżka natki pietruszki, 3 łyżki oleju rzepakowego Wykonanie: Tortellini gotujemy według przepisu

Bułka z Chlebem
Policzki wieprzowe pieczone z czosnkiem i tymiankiem 476

tego pysznego dania Co potrzeba: 1 kg policzków wieprzowych, 4 łyżki oleju, 4 duże ząbki czosnku w łupinkach, 10 szt. gałązek tymianku, 1 liść laurowy, oregano, sól, pieprz Wykonanie: Mięso myjemy, obsuszamy, posypujemy z każdej strony dokładnie solą, pieprzem, i oregano, obsmażamy na oleju na większym płomieniu z każdej strony w garnku nadającym się do piekarnika. Dodajemy liść laurowy, gałązki

Bułka z Chlebem
Filety z udźca kurczaka w cebulowej pierzynce 151

będą usmażone, na patelnię wlewamy rozrobioną w 400 ml wody zupę cebulową. Mieszamy, doprowadzamy do zagotowania się płynu, zmniejszamy płomień, gotujemy 30 minut co jakiś czas mieszając i odwracając mięso. W tym czasie płyn się zredukuje i powstanie pyszny cebulowy sos. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego :)) kurczak, udziec kurczaka, zupa francuska

Bułka z Chlebem
Pulpety z mięsa mielonego wołowo-wieprzowego z sosem grzybowym 134

potrzeba na pulpety: 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego, 1 jajko, 1 czerstwa bułka namoczona i odciśnięta z wody, 1 średnia cebula, 1 płaska łyżeczka soli, 1 płaska łyżeczka pieprzu, 1 płaska łyżeczka oregano, 1 płaska łyżeczka tymianku, 4 duże ząbki czosnku przepuszczone przez praskę, mąka pszenna do obtoczenia pulpetów, Co potrzeba na sos: 200 g świeżych grzybów oczyszczonych

Bułka z Chlebem
Betiwar - sos cukiniowo-paprykowy do słoików 151

Jeśli lubicie pikantne dodatki do wędlin, serów, mięsa.... wypróbujcie koniecznie ten przepis. Nie sugerujcie się zdjęciem poniżej, to tylko skórka jest spieczona, dzięki temu papryka jest cudownie aromatyczna, a sos w trakcie robienia pachnie w całym domu. Jeśli wolicie mniej ostry sos, wystarczy dać mniej ostrej papryki. Z podanych proporcji wychodzi  ok. 5 małych słoiczków. Co potrzeba

Bułka z Chlebem
Sałatka z kapusty pekińskiej z pomidorem, fetą, papryką, czerwoną fasolą i kindziukiem 154

wiem, czy wiecie, że Kindziuk to wędlina litewska, twarda, długodojrzewająca i wędzona, robiona z kilku gatunków mięsa wieprzowego. Doprawiona dużą ilością czosnku, nieco słona, o wyrazistym smaku. Pokrojona w cienkie kawałki  może być doskonałym dodatkiem do sałatek. Co potrzeba: 1 ser  feta (270 g), 50 g kindziuka, 2 średnie pomidory, 1/4 średniej kapusty pekińskiej, 1/2 dużej czerwonej papryki

Bułka z Chlebem
Roladki ze schabu wieprzowego z mozzarellą i żurawiną 182

obficie solą i pieprzem, smarujemy 1 pełną łyżeczką musztardy, zostawiając nie posmarowany brzeg, który będzie kończył zwiniętą roladkę. Bliżej środka układamy po plasterku mozzarelli i po 2 łyżeczki żurawiny. Mięso zwijamy ciasno w roladkę, spinamy wykałaczką lub szpilką do spinania. Roladki układamy szpilką lub wykałaczką do góry na wyższej patelni z olejem, posypujemy obficie oregano, przykrywamy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego

Bułka z Chlebem
Sos malinowy z chilli na ostro do słoików 149

Pyszne i aromatyczne maliny w połączeniu z ostrą papryką chilli, dlaczego nie. Opracowałam proporcje dla doskonałego sosu, którym możecie polać mięso, ser, wędlinę, możecie zmieszać z majonezem i chrzanem. Polejcie nim lody i desery a nabiorą niepowtarzalnego smaku. Ja osobiście uwielbiam go z lodami. Sos może stać ponad rok w chłodnym miejscu, jednak po otwarciu trzymajcie go w lodówce

Bułka z Chlebem
Ćwiartki z kurczaka pieczone z czosnkiem, bazylią, suszonym pomidorem i ostrą papryką 126

papryką. Układamy na blaszce skórką do góry. Blacha powinna mieć taki rozmiar, żeby ćwiartki stykały się ze sobą, nie większa, ponieważ wytopiony w trakcie pieczenia płyn szybko się przypali. Mięso wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170°C pieczemy 40 minut na termoobiegu. Następnie delikatnie odwracamy i pieczemy jeszcze 15 minut. Po tym czasie jeszcze raz odwracamy i pieczemy 7 minut

Bułka z Chlebem