mięso - 63110 przepisów (strona:2146/4208)

BIGOS Z CUKINII, PAPRYK I KIEŁBASY 86

obiad. Danie przygotujecie z pysznych i zdrowych warzyw, proporcje i składniki możecie modyfikować. Jeśli jesteście na diecie wege zrezygnujcie z dodatku kiełbasy, bigos nie straci na smaku. Jeżeli jadacie mięso – zamiast kiełbasy możecie dodać drobne kawałki piersi z kurczaka, filetu z indyka, nawet posiekane parówki. To bardzo aromatyczne danie, które wykonacie w kilka chwil. Do bagietki, grzanek wszelakich, placków

Zasmakuj Kuchni
Chrupiąca pychotka 96

Nazwa jest adekwatna do potrawy. Koszyczki z chleba tostowego są chrupiące a w środku mega pyszna sałatka. Ja tutaj użyłam mięsa z kurczaka, możecie użyć swojego ulubionego. Danie idealne na śniadanie, obiad czy kolację. Pięknie sprawdzi się na przyjęcia. Spróbujcie i napiszcie jak smakowało? Koszyczki z kurczakiem. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Skrzydełka w pomarańczy 73

para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Mięso oczyszczamy. Z pomarańczy wyciskamy sok, który mieszamy z miodem, sosem, olejem i mieloną papryką. Do miski wlewamy marynatę, dodajemy skrzydełka, marynujemy minimum godzinę. Im dłużej tym lepiej. Drób wykładamy

R'n'G Kitchen
RYŻ SMAŻONY Z SOCZEWICĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI 148

pracy. Przygotowany w ten sposób ryż, najczęściej podaję z plastrem grillowanego sera halloumi lub tofu.  Można posypać pokruszoną fetą lub podać jako dodatek do grillowanych, smażonych czy pieczonych mięs i ryb.  Warto do tej potrawy ugotować wcześniej ryż lub - jeszcze lepiej - wykorzystać ten pozostały z obiadu.  SKŁADNIKI / 2 PORCJE 1/2 puszki ugotowanej soczewicy, można dać więcej / użyłam

cool and minty
Sałatka z kurczakiem i ryżem w sosie orzechowym, czyli sposób na szybkie i proste danie do lunchboxa + KONKURS 155

ryżu basmati  1 pierś z kurczaka 1/2 czerwonej papryki  2 łyżki kukurydzy konserwowej  1 łyżka posiekanego szczypiorku  1 łyżeczka oliwy  ulubione przyprawy do mięsa (u mnie curry, papryka słodka, czosnek granulowany, chilli i oczywiście odrobina soli) Sos orzechowy: sok z połowy cytryny 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka masła orzechowego  1/2 łyżeczki syropu klonowego sól

Zdrowie na języku :P
Grzybowy pasztet z ciecierzycy 102

Pieczony pasztet bez dodatku mięsa to propozycja dla tych którzy chcieliby ograniczyć jego spożywanie. Aromatyczny za sprawą leśnych grzybów i wyrazistych przypraw. 500 gramów ugotowanej ciecierzycy jeżeli używacie konserwowej to powinna być bardzo dobrze odcedzona i osuszona Suszone grzyby 30 gramów 1 jajko M cebula 100 gramów Masło 50 gramów 3 łyżki mąki kukurydzianej ok. 100 gramów  Papryka wędzona

Andzia Pichci
Stemplowane ciasteczka z patelni 119

odwiedzenia pozostałych moich przepisów z wykorzystaniem ciasta francuskiego, np.: francuskie bułeczki z serem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/11/francuskie-bueczki-z-serem.html), ciastka francuskie z marmoladą (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/08/ciastka-francuskie-z-marmolada.html), francuskie ślimaczki z mięsem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/07/francuskie-slimaczki-z-miesem.html), ciastka francuskie z budyniem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/07/ciastka-francuskie-z-budyniem.html), francuskie rożki z jabłkiem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/06/rozki-francuskie-z-jabkiem.html), gofry z ciasta francuskiego nadziewane czekoladą (link

Waniliowe Improwizacje
Sałatka z selera i pomarańczy z sosem musztardowo jogurtowym 107

Sałatka z selera i pomarańczy to smaczna, świeża i orzeźwiająca przekąska. Danie to może być również surówką, dodatkiem do grillowanego mięsa, do kopytek, do kasz lub ryżu. Przepis znalazłam w książce “Feasts” Sabriny Ghayour , autorki znanych u nas książek “Sirocco” i “Persiana”. Do oryginalnego przepisu wprowadziłam jednak kilka zmian. Dodałam miód, sok z pomarańczy

Tajemnice Smaku
Ziemniaczane placki z gulaszem 154

czosnkowy Sposób przygotowania: 1.   Cebulę obieramy, drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju. 2.   Do cebuli dodajemy pokrojone w kostkę mięso, solimy i podlewamy wodą. 3.   10 minut przed końcem prużenia dodajemy pokrojone w paseczki papryki oraz w kostkę ogórka. 4.   Następnie dodajemy kukurydzę i rozrobioną w połowie szklanki wodzie zupę węgierką. 5.   Na koniec

Kulinarna Chwila
szybkowar-fasola jaś na gęsto... 119

wodę, po zasyczeniu pary gotować 40 minut. W większym garnku na smalcu usmażyć pokrojoną kiełbasę, cebulę, paprykę, dodać kucharka, paprykę ostrą. Do kiełbasy dodać fasolę ugotowaną z wywarem, obrane mięso z żeberek, dodać cząber i krótko zagotować, nakryć pokrywką i zostawić najlepiej do następnego dnia, fasola wchłonie wywar, jest bardziej aromatyczna - bardzo lubimy fasolę ziarnistą w różnych odmianach

W Mojej Kuchni Lubię
Tradycyjny bigos 146

jest lekko kwaśny, ale i bardzo aromatyczny, z dodatkiem śliwek wędzonych, grzybów i wytrawnego czerwonego wina. Składniki: 1,5 kg kapusty kiszonej 0,5 kg kapusty białej 1 kg mięsa wieprzowego 0,5 kg boczku wędzonego 0,5 kg kiełbasy 2 łyżki smalcu ze skwarkami 4 cebule 0,1 kg grzybów 0,1 kg śliwki wędzonej 2 szklanki wina czerwonego

Krokusowy Dom
SMACZNE ROGALIKI TWAROGOWE + FILMIK 86

PRZYGOTOWANIE : Twaróg nalerzy zmielić w maszynce do mięsa.  Wszystkie składniki oprócz powideł, umieszczamy na stolnicy lub misie robota i zagniatamy. Ciasto jest klejące ale takie ma być. Stolnicę posypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto. Wycinamy koło które dzielimy na trujkąty. Na każdym kawałku ciasta nakładamy porcję powideł i zwijamy, tworząc rogalika.  Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

Kulinarne Fantazje Marioli
Sos kawiorowy 82

kawiorowy z książki Marii Disslowej Jak gotować z dwudziestolecia międzywojennego. Proponuję podawać go do mięs pieczonych, wędlin i jajek. 2 żółtka z jajek ugotowanych na twardo, 20 g kawioru, 2 łyżki oliwy*, sok z 1 cytryny, szczypta cukru, 1 łyżeczka posiekanej szalotki lub szczypiorku Żółtka przetrzeć przez sito. Przetarte żółtka utrzeć z oliwą, rozprowadzić sokiem z cytryny. Doprawić do smaku

królestwo garów
BATBOUT – MAROKAŃSKI CHLEB Z PATELNI / KUCHNIA MAROKAŃSKA 140

tylko w Maroku, ale i w innych, odwiedzonych przeze mnie krajach arabskich ). Je się je prawie do każdego posiłku i prawie zawsze gości na stole. Służy do nabierania mięs, sosów i tajinu oraz nadziewania i faszerowania. W Maroku można go kupić w każdej piekarni lub na przydrożnych straganach. W domu przygotujemy go błyskawicznie! Nie wymaga pieczenia w piekarniku – batbout

Ostra na Słodko

Proponowane wyszukiwania