Chutney paprykowy 227być przygotowany z warzyw lub owoców z różnymi dodatkami połączonymi octem i cukrem. Ja postawiłam na jesienne smaki. Papryka z rozmarynem i cynamonem połączone octem balsamicznym. Super dodatek do mięsa, do kanapek z wędzonym twarogiem, do placków ziemniaczanych. Opcji jest wiele. Jeśli nie próbowaliście nigdy papryki z odrobiną cynamonu to polecam. Te dwa składniki pasują do siebie idealnie. Ilość porcji
wiecejwarzyw.pl
Babka ziemniaczana rodem z Podlasia – tradycyjny przepis na wyjątkową zapiekankę ziemniaczaną 217serwowaniu i jedzeniu. W myśl zasady – każdy dom ma własny sposób jej jedzenia. Babka może być daniem głównym, ale często jest również jedzona kolejnego dnia jako dodatek do mięsa czy gulaszu. Serwuje się też jako danie bezmięsne z ogórkiem kiszonym, kiszoną kapustą lub z ulubionymi surówkami. Je się ją również podsmażoną na chrupiąco, popijając szklanką zimnego mleka
Eat me! Fit me!
Żeberka w kapuście z grzybami i ziemniaki w mundurkach 223podsmażone żeberka lekko je przykrywamy kapustą. Podlewamy jeszcze niewielką ilością wody. Przykrywamy pokrywką i dusimy na wolnym ogniu ok godzinę. W tym czasie możemy ugotować ziemniaczki. Kiedy mięso jest juz miękkie można odkryć potrawę w celu odparowania nadmiaru płynów. Przystępujemy do zrobienia zasmażki z tłuszczu i mąki. Żeberka juz można wyjąć z potrawy. Doprawiamy kapustę zasmażką
Gotowanie jest łatwe
Sztuka kulinarna Japonii – japońskie potrawy, jakie musisz spróbować 217innego, jak umiejętnie wykrojone najsmakowitsze kawałki różnych gatunków ryb (sposób czyszczenia i cięcia ryby różni się w zależności od gatunku) oraz podane w taki sposób, aby tę smakowitość uwydatnić. Mięso rybie podawane jako sashimi jest nieprzyprawione. Każdy sam podejmuje decyzję, czy będzie je jadł saute , czy z dodatkiem sosu sojowego, chrzanu wasabi, czy też białej rzodkwi daikon pociętej w drobne
codojedzenia
domowy smalec z prawdziwkami... 162wieprzowa bez skóry 70 dag, prawdziwki pokrojone 2 szklanki, sól 1/2 łyżeczki, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, koperek posiekany 1 łyżka Świeżą słoninę wieprzową bez skóry zmielić w maszynce do mięsa na drobnych oczkach. Słoninę włożyć do garnka rozgrzanego i topić na średnim ogniu co jakiś czas zamieszać, na dużym słonina się zrumieni i mało wytopi. Gdy słonina się wytopi
W Mojej Kuchni Lubię
Kotlety brokułowe z jajkiem 191Kotlety bez mięsa, ale zdrowe i pożywne będą pasować na obiad lub kolację. Składniki: 1 brokuł 6 jajek ugotowanych na twardo 1 surowe jajko 1 cebula około 3/4 szklanki startego żółtego sera 1 łyżka masła olej bułka tarta sól, pieprz Brokuła podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie, aby były lekko twarde. Odcedzić i ostudzić. Następnie drobniutko pokroić
talerz przyjemności
Najlepszy przepis na sernik krakowski 220szczypta soli Uwaga: jeśli używam sera z wiaderka to dodaję tylko 100 lub maksymalnie 120 gramów masła. Najlepszy przepis na sernik krakowski Ser mielę trzykrotnie w maszynce do mięsa. Masło, cukier puder i cukier wanilinowy ucieram mikserem na jasną puszystą masę. W trakcie ucierania dodaję kolejno po 1 żółtku i po części sera. Dodaję mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilę
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Surówka z kapusty pekińskiej z sosem francuskim 167miseczce przygotowujemy sos. Łączymy ze sobą jogurt, majonez, sok z cytryny, musztardę i miód. Następnie sos dodajemy do kapusty i dokładnie mieszamy. Idealny dodatek zarówno do mięsnych sosów, smażonych mięs, czy ryb. Smacznego Artykuł Surówka z kapusty pekińskiej z sosem francuskim pochodzi z serwisu PatiGotuje
PatiGotuje
Ratatouille 202Przepis znalazłam w magazynie Tesco. Przepis wydał mi się smaczny i postanowiłam go wypróbować. "To klasyka kuchni francuskiej, która smakuje jako osobne danie lub dodatek do mięs. Intensywny, aromatyczny i zawierający wszystko to co najlepsze w sezonie świeżych i pysznych warzyw". Ten opis dania bardzo mnie zachęcił do jego przyrządzenia. Efektem dzielę się z Wami :) Składniki
Proste Potrawy
Top 7 najlepszych książek ze zdrowymi przepisami + konkurs! 150Kuchnia roślinna bez glutenu, nabiału i cukru. Iwona Zasuwa Wydawnictwo: Edipresse Książki Blog Iwony Zasuwy uczy nas wybierać smaczne alternatywy dla niezdrowych i uzależniających składników tak, żeby gotować bez mięsa, glutenu, nabiału i cukru. Podstawowa zasada “‘Smakoterapii” to kierowanie się smakiem, intuicją i własnym gustem, żeby było smacznie, autentycznie i dla całej rodziny. “Smakoterapia” – Iwona Zasuwa – recenzja Słodka
Ugotowane pozamiatane
Najlepsze jesienne naleśniki z serem 194kiedy nie mam ochoty na mięso. Tak było właśnie wczoraj. Miałam ochotę na szybki obiad na słodko, ale z lekkim jesiennym urozmaiceniem. W domu znalazłam gruszki i jabłka po chwili myślenia stwierdziłam, że to będzie całkiem fajny smak kiedy połączymy to w całość. Warto było połączyć naleśniki z serem z musem gruszkowo-jabłkowym. Naleśniki z serem i musem
Kuchnia moimi oczami
Zupa z groszku 157Zupa z groszku na rosole. Piotrek przytargał od rzeźnika tyle mięsa, że niestety musiałam co nieco z zamrażalnika wyciągnąć i między innymi padło na zielony groszek. Woreczek z groszkiem wczoraj przełożyłam do lodówki, a groszek w tym czasie powoli odtajał. A że w lodówce stał również niedzielny rosół to bez namysłu ugotowałam dzisiaj zupę z groszku. Moja zupa krem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka farmerska 338łyżki majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1-2 starte ząbki czosnku sól, pieprz *** Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i przelewamy zimną wodą *** *** Mięso z kurczaka kroimy w średniej wielkości kostkę *** *** Ogórka i rzodkiewkę kroimy w drobną kosteczkę *** *** Warzywa z puszki odsączamy z zalewy *** *** Pora dokładnie myjemy, osuszamy, przekrawamy w poprzek na pół i kroimy
Blog z Apetytem