Wtorek: Indyk parmigiana, czyli kotlet panierowany inaczej 167kaloryczną wersję tej kultowej zapiekanki, bez panierowania. Parmigiana di melanze pochodzi z Kampanii i Sycylii, czyli biednych regionów Włoch. Zapanierowane, zapieczone krążki bakłażana miały udawać potrawę mięsną, bo na mięso mało kogo było tam stać. Po drugiej wojnie światowej za sprawą włoskiej emigracji na popularności zaczęły zyskiwać mięsne wersje zapiekanki: z kurczakiem, cielęciną, schabowym ( tak jak w tym przepisie
Niedzielny kucharz
Poniedziałek: Tortilla ze szparagami 155tortilli. My dodaliśmy pieczonych papryk, ale jeśli nie macie czasu pieczenie, zrezygnujcie z nich na rzecz innych, miękkich warzyw jak groszek, cukinia, fasola szparagowa. Możecie dodać szynkę, krewetki, pieczone mięso. Zamiast fety doskonale sprawdzi się kozi ser. Przepis inspirowany blogiem Gimmesomeoven.com Składniki: 5 małych ziemniaków 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 8 jajek 4 łyżki siekanego szczypiorku 100 g sera
Niedzielny kucharz
Piątek: Wytrawne quiche z truskawkami 170owocową tartę. Możecie o połowę zmniejszyć ilość składników i zrobić zwykłą, małą tartę. Jeśli chodzi o nadzienie to możecie wrzucić do niego wszystkie warzywa jakie macie, albo resztki pieczonego mięsa z obiadu. My dodaliśmy papryki, które wcześniej upiekliśmy razem ze spodem do tarty. Wtedy też upiekliśmy prosciutto, żeby było chrupiące. Pewnie zaskoczy Was wódka w składzie ciasta. Alkohol ma jednak
Niedzielny kucharz
Niedzielny obiad: Szwedzkie pulpeciki z ziemniaczanym pure 129porcji : 4-6 Mniejsza o pochodzenie, szwedzkie, czy nie, pulpety są naprawdę pyszne. Naszym zdanie, kluczowe są trzy rzeczy, które decydują o ich smakowitości: Pulpety trzeba zrobić z mielonego mięsa wołowo-wieprzowego – tylko wtedy kulki mają odpowiednią soczystość Zamiast bułki tartej trzeba dodać do nich chleb, okrojony ze skórek i namoczony – uwaga – w śmietanie Sos, którego bazę stanowi
Niedzielny kucharz
Planowanie posiłków – jak zacząć? Nasze doświadczenia 186kilku odcinków programu Allegry powtórzyliśmy jeden zestaw dań, bo inne albo zawierały składniki niedostępne w Polsce, albo wydały nam się mało atrakcyjne. Sięgnęliśmy po menu – z mielonym mięsem w roli głównej . Z mielonego zrobiliśmy jedzenie na kilka dni – burgery, sos boloński i sheperd’s pie. To było naprawdę pyszne menu, do którego chętnie wracamy. Dania nie tylko bardzo
Niedzielny kucharz
Niedzielny obiad: Szaszłyki w sosie z masła orzechowego z ryżem z kalafiora 153kuchni azjatyckiej jest mnóstwo przepisów z wykorzystaniem masła orzechowego. My polecamy bardzo proste, a niecodzienne danie z masłem orzechowym – szaszłyki z filetów z kurczaka. Masło stanowi podstawę marynaty do mięsa, w skład której wchodzi jeszcze mleko kokosowe, sok z limonki i curry. Po wymieszaniu powstaje aromatyczna pasta, która podczas skażenia zamienia się w chrupiącą skorupkę otaczającą szaszłyk. Osobna historia
Niedzielny kucharz
Sałatka z melona, koziego sera i malin 137prostym dresingiem. Czas: 10 minut Poziom trudności: Bardzo łatwe Liczba porcji: 2 Melon i prosciutto to jeden z oczywistych duetów kulinarnych, połączenie słodyczy, soczystości, świeżości, ze słonością, suchego, suszonego mięsa. Sałatka z melona i suszonej szynki jest daniem, przekąską prostą do zrobienia i bardzo smaczną. W słodkościach doskonale czuje się też kozi ser, chyba najbardziej wytrawny ze wszystkich serów, zawierający
Niedzielny kucharz
Czwartek: Szaszłyki z młodymi ziemniakami i pulpecikami 144pieczarek 4 szalotki Mała cukinia 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonego tymianku Kilka łyżek oleju Sól, pieprz Przygotowanie: Krok 1 Przygotuj pulpety. Rozgrzej piekarnik do 215 stopni. Przełóż mięso do dużej misy Wsyp pół szklanki tartego parmezanu i pół szklanki bułki tartej, starty ząbek czosnku oraz płaską łyżeczkę soli i pieprzu. Wymieszaj dokładnie całość. Zwilż dłonie olejem i uformuj
Niedzielny kucharz
Menu na tydzień: 5 obiadów w półtorej godziny 159tarte łyżki) 1 pomarańcza 1 cytryna 1 małe avocado Garść migdałów Garść pistacji Zioła Garść szpinaku 1 doniczka bazylii 1 pęczek szczypioru Kilka gałązek tymianku Kilka gałązek oregano Mięso, wędliny 1 kg filetów z kurczaka Szynka prosciutto (80 g) Makarony, kasze, ryż ½ opakowania makaronu spaghetti 1 szklanka ryżu 1 szklanka kaszy orkiszowej 2 szklanki mąki Nabiał, jaja 4 jajka
Niedzielny kucharz
Piątek: Zapiekanka rybna z cydrem 154mięsnego sosu zapieczonego pod tłuczonymi ziemniakami. W zapiekance sos jest oczywiście rybny. W Niedzielnym kucharzu zrobiliśmy już wiele zapiekanek w stylu sheperd’s pie, np. w przepisie na wykorzystanie mięsa z rosołu , albo w wersji wege zapiekanej w słoiku . Upiekliśmy też zapiekankę rybną , na która przepis podpatrzeliśmy u sióstr Hemlsey. Jest on trochę podobny do zapiekanki rybnej w cydrze
Niedzielny kucharz
Niedzielny Kucharz w TOK FM 165stwierdziliśmy, że są naprawdę przemyślane, sensowne i oparte na naszych doświadczenia. Niektóre z nich cieszą się zresztą ogromną popularnością czytelników, jak np. poradnik dotyczący zasad przechowywania surowego i gotowanego mięsa , zasad mrożenia potraw , czy planowania posiłków . Przeczytaliśmy niektóre menu na tydzień i okazało się, że jest w nich wiele bardzo dobrych przepisów. Kiedy w studiu zaczęliśmy opowiadać skąd wziął się
Niedzielny kucharz
Poniedziałek: Spaghetti z pieczonym kalafiorem i pulpecikami 161według tego przepisu ), lub ½ łyżeki tymianku i ½ łyżeczki oregano 1 starty ząbek czosnku Kilka łyżek siekanej zieleniny Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Krok 1 Przełóż do misy mielone mięso, dodaj do niego pół szklanki tartego parmezanu, łyżkę przyprawy włoskiej, starty ząbek czosnku, 2 łyżki siekanej pietruszki. ½ łyżeczki soli i pieprzu. Wymiesza dokładnie całość. Zwilż dłonie olejem i uformuj
Niedzielny kucharz
Piątek: Kasza gryczana po meksykańsku 169marchew. Smaż na średnim ogniu przez 3 minuty. Pokrój filety w małe paski. Dodaj do warzyw. Podkręć temperaturę, ale tak żeby nie spalić cebuli. Smaż przez kilka minut aż mięso będzie brązowe. Krok 2 Wsyp do rondla pół szklanki kaszy, zamieszaj i smaż przez chwilę aż kasza zacznie pachnieć. Dodaj po pół łyżeczki ostrej papryki i mielonej kolendry, dużą szczyptę
Niedzielny kucharz
Hasselback – ziemniaki po szwedzku 204tartej bułki użyłam migdałowej mąki i parmezanu. Nie pożałowałam też świeżych ziół jak tymianek i pietruszka. Z przypraw użyłam czarnego pieprzu i pieprzu kajeńskiego. Ziemniaki są świetnym dodatkiem do mięsa. Smakują super polane ostrym chili sosem . Poza tym polecam ziemniaki z sosem winegret … Oh, ziemniaki można przyrządzić na mnóstwo sposobów! Szwedzkie ziemniaki hasselback 4 – 6 porcji Składniki
codojedzenia
Przetwory na zimę. Top 5 najlepszych przepisów! 157cieszy. 3. KETCHUP Z CUKINII PRZEPIS TUTAJ (klik) Przepyszny sos o słodko-kwaśnym smaku w którym wręcz można się zakochać :)) Ketchup idealnie komponuje się z wędlinami, serami, mięsami, pizzą i pewnie jeszcze wieloma innymi daniami. 4. SAŁATKA WIELOWARZYWNA LATO W SŁOICZKU PRZEPIS TUTAJ (klik) Kolorowa sałatka z mnóstwem pysznych warzyw. 5. ANANASKI Z CUKINII PRZEPIS TUTAJ (klik
Blog z Apetytem