mięso - 63110 przepisów (strona:2177/4208)

Sos z suszonymi pomidorami 147

warzywnych. Suszone pomidory są bardzo aromatyczne i sos z ich dodatkiem świetnie poprawia smak potraw. Sos sprawdza się jako dip do pieczonych lub surowych warzyw i grillowanego mięsa. Nie sprawdzałam tylko połączenia sosu z rybami, gdyż byłby chyba zbyt intensywny i zdominowałby smak ryby. Przygotowując sos z suszonymi pomidorami, najlepiej pomidory dodawać stopniowo, gdyż mogą one mieć nie tylko różny

Gotuj w domu
Kuskus z sosem cukiniowo-pomidorowym 116

się zagotuje, a wszystkie smaki i aromaty się połączą. I już, gotowe. W międzyczasie przygotowujemy kuskus,  zgodnie z przepisem na opakowaniu.  Gotową kaszę polewamy sosem, dodajemy mięso, lub nie  - zależy od naszej ochoty. Smacznego

Moja kraina smaków
Kurczak w sosie słodko kwaśnym 163

odrobinie wody. Na końcu sos doprawiamy octem i cukrem, dodając po trochu, aż do uzyskania odpowiedniego smaku. Do sosu dodajemy kurczaka i pokrojonego ananasa, trzymamy chwilę na ogniu, aż mięso się podgrzeje. Podajemy z ryżem. 请慢用

Moja kraina smaków
Tagliatelle z kurczakiem w kremowym sosie z serka mascarpone 144

moim stole często goszczą makarony.  Uwielbiam wszelkiego rodzaju kluseczki z różnymi sosami,  z mięsem lub bez, z warzywami, serami, pachnące bazylią mmmmm. Ostatnio przygotowałam tagliatelle z pysznym, aksamitnym sosem  z serka mascarpone, z suszonymi pomidorami i kawałkami kurczaka.  Musicie tego spróbować - rewelacyjny smak i aromat,  a jednocześnie prostota przygotowania. Składniki: 250 g serka mascarpone (używam

Moja kraina smaków
Sos czosnkowy 184

Bardzo lubię czosnek. Nie dość, że nadaje potrawom świetny smak to jeszcze jest mega zdrowy. W okresie zimowym często na naszym stole gości sos czosnkowy, pasuje do wielu dań: mięsa, pizzy a nawet jako dodatek do kanapek. Składniki: 2 łyżeczki majonezu, 2 łyżeczki jogurtu naturalnego, 2 ząbki czosnku, 1/2 łyżeczki majeranku, sól, pieprz do smaku. Majonez wymieszać z jogurtem. Dodać

Moja kraina smaków
Kolorowa sałatka z kuskusem 140

sałatkę z dodatkiem kaszy kuskus,  kolorowych papryk i zielonego ogórka. Jeśli sałatka ma stanowić osobny posiłek można do niej dodać wędzonego/pieczonego kurczaka. Moja była dodatkiem do grillowanego mięsa, więc oczywiście kurczaka już do niej nie dodawałam.  Składniki: 3/4 szklanki kaszy kuskus, 3/4 szklanki bulionu/wrzątku, pół czerwonej papryki, pół żółtej papryki, pół zielonej papryki, 2 zielone ogórki

Moja kraina smaków
Klasyczne nuggetsy w płatkach kukurydzianych 131

Płatki kukurydziane pokruszyć (ja wkładam do torebki strunowej i rozgniatam ręką bądź wałkiem). Z mąki, mleka i jajka przygotować ciasto jak na naleśniki, tylko gęściejsze, żeby nie spływało z mięsa. Do ciasta dodać przyprawy – sól, pieprz oraz paprykę słodką  i ostrą  i wymieszać. Kawałki kurczaka moczyć w cieście, następnie obtoczyć w płatkach kukurydzianych i smażyć w głębokim oleju

Moja kraina smaków
Pieczone fit nuggetsy w płatkach kukurydzianych 172

Płatki kukurydziane pokruszyć (ja wkładam do torebki strunowej i rozgniatam ręką bądź wałkiem). Z mąki, mleka i jajka przygotować ciasto jak na naleśniki, tylko gęściejsze, żeby nie spływało z mięsa. Do ciasta dodać przyprawy – sól, pieprz oraz paprykę słodką i ostrą. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Kawałki kurczaka moczyć w cieście, następnie obtoczyć w płatkach

Moja kraina smaków
Różowy dip majonezowy 143

Bardzo lubię ten dip. Jego przygotowanie jest dziecinnie proste, zajmuje dosłownie chwilę a jest bardzo smaczny, pasuje do grillowanego mięsa, frytek,  fit nuggetsów , nuggetsów w płatkach kukurydzianych czy piersi kurczaka zapiekanej w krakersach. Przygotowuję ten dip w dwóch wersjach: gładki  lub wersję wzbogaconą z ogórkiem kiszonym. Składniki: 2 łyżki majonezu, 2 łyżki ketchupu, 1 mały, kiszony ogórek (opcjonalnie

Moja kraina smaków
Tagliatelle z kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami 180

pieprz do smaku. Makaron ugotować al dente. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną pierś z kurczaka. Smażyć do zrumienienia mięsa. Do usmażonego kurczaka dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone w kostkę suszone pomidory, oraz umyte i osuszone liście szpinaku (odkroić twarde łodyżki, mniejsze listki dać w całości, duże można przekroić

Moja kraina smaków
Kalafiorowe różyczki z camembertem otulone beszamelową kołderką 139

posypać ziołami prowansalskimi, na wierzchu ułożyć pokrojony w plasterki camembert  i włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180-190 stopni. Zapiekać do uzyskania lekko brązowej skórki.  Podawać z mięsem np. nuggetsami  lub solo jako danie wegetariańskie.  Smacznego

Moja kraina smaków
Kawa mrożona 154

się kawa zaparzyła). Dodać cukier waniliowy, wymieszać. Kostki lodu rozkruszyć na mniejsze kawałki  (ja wkładam do torebki strunowej, przykrywam ściereczką  i uderzam wałkiem lub tłuczkiem do mięsa).  Do kawy dodać rozkruszony lód, uzupełnić mlekiem. Proste, pyszne i brakuje mi 3 P ;) na określenie szybkiego może prędkie

Moja kraina smaków
Gołąbki z młodej kapusty 371

smaku i podsmażamy na oleju, do zeszklenia. Do zeszklonej cebuli dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i całość podsmażamy jeszcze około 2 - 3 minuty. Grzyby płuczemy i drobno siekamy. Mięso łączymy z cebulą i ryżem. Dodajemy sól (1 płaska łyżeczka), pieprz mielony (2 płaskie łyżeczki) i grzyby. Całość dokładnie wyrabiamy. Przygotowanie kapusty i zawinięcie gołąbków: Kapustę obieramy z zewnętrznych liści

Smak mojego domu
Sałatka coleslaw. Prosty przepis, który pokochali ludzie na całym świecie 135

Prosta sałatka z kapusty i marchewki jest znana na całym świecie. Idealnie sprawdza się jako dodatek obiadowy do mięs i ryb. Coleslaw zrobiony według klasycznego przepisu jest zdecydowanie najlepszy. Nazwa coleslaw pochodzi od duńskiego słowa koolsla oznaczającego właśnie sałatkę z kapusty. W różnych częściach świata podaje się ją z wieloma dodatkami, jednak podstawowy przepis jest niezmienny. Właśnie tak przyrządzony coleslaw

Kulinarna Polska
Jak gotować bób? 831

błonnika jest, wbrew pozorom, polecany w dietach odchudzających. W 100 g bobu znajduje się aż 7,6 g białka, dlatego poleca się go wszystkim osobom, które nie spożywają mięsa. Poza tym zawiera on na 100 g produktu około 19,6 g węglowodanów, tylko 0,4 g tłuszczu i aż 5,4 g błonnika. Dodatkowo bób obniża cholesterol i reguluje ciśnienie

Kulinarne Przeboje