Włoska zupa z klopsikami z kiełbasy to cały pełnowartościowy posiłek w jednym garnku. Mamy w niej mięso, pyszne warzywa i makaron. Będzie idealna w nadchodzące chłodne dni. Świetnie rozgrzewa i jest bardzo aromatyczna za sprawą kopru włoskiego, chilli i pozostałych przypraw. Nie ukrywam gotowałam tą zupę z zamysłem, że przy dwóch osobach będzie jak znalazł na dwa dni. Cóż… jeśli
PatiGotujeSmaczny i syty duet. Natomiast jeśli nie jadacie mięsa wersja wege bez boczku będzie właśnie dla Was. Pamiętajcie, że soczewica jest bogata w białko, potas i kwas foliowy
Z Hrabiną w kuchnidobra, skoro właśnie Rada Miasta uchwaliła, że promocja takiego podejścia do odżywania, będzie obejmować całe miasto. W ten sposób samorząd będzie namawiać mieszkańców i swoich gości do ograniczenia spożycie mięsa. Promocja poniedziałków bezmięsnych dotyczyć będzie szkół, hoteli, restauracji i lokalnych organizacji. Wszystko dla zdrowia ludzi i naszej planety. Kolejna rewolucja jest nawet mocniejsza. Otóż fois gras, a więc francuski pasztet
Fleksitarianizm.pljakoś przesadnie z daniem, które z nich powstało. Postawiłam na smak i prostotę i zrobiłam ryż basmati z kurkami. Danie, które śmiało podać możecie do obiadu z pysznym kawałkiem mięsa A nawet jeść samo bo sam ryż połączony z kurkami smakuje równie smacznie. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do zrobienia ryżu
mecooksziemniakami lub kluskami. Ale wtedy to tak naprawdę wtedy tak naprawdę już nazywa się gulyásleves. To co dodacie do bograczu to już wasza inwencja, ważne by było dobrej jakości mięso, papryka, boczek lub słonina, przyprawy. I żeby zupa była ostra jak węgierska papryka . Ja z braku wołowiny zrobiłam na łopatce wieprzowej, więc tak naprawdę to tylko udawany, węgierski gulasz
Bernika - moj kulinarny pamietnikmiędzyczasie, w woku rozgrzać masło wraz z oliwą. Dodać pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Chwilę smażyć. Następnie dodać zamrożony szpinak. Dusić kilka minut pod przykryciem. Z łososia odkroić skórę. Mięso pokroić w większą kostkę. Łososia przyprawić solą oraz pieprzem. Miękki szpinak przesunąć na bok patelni. Na pustą część patelni dodać łososia. Chwilę smażyć z obu stron. Uwaga: kawałki łososia należy
UgotowaćPieczone ziemniaki z rozmarynem , to doskonały dodatek do obiadu, sałatek i wielu innych dań. Proste w przygotowaniu i niebywale pyszne. Pieczone ziemniaki z rozmarynem wspaniale smakują w towarzystwie najróżniejszych mięs. Idealne połączenie. Takie ziemniaczki często też przygotowuję na przyjęcia czy spotkania z rodziną i przyjaciółmi. Wówczas podaję je np. wyłącznie w towarzystwie domowego sosu czosnkowego lub innego podobnego. Dodatek rozmarynu
Słodkie okruszkiketozy, musimy dostarczać mu przede wszystkim tłuszcze, trochę białek wysokiej jakości i minimalną ilość węglowodanów. Źródłem tłuszczów będą głównie: bekon, masło, oleje, sosy, sery, jogurty, ryby i owoce morza, mięso, awokado, oliwki, orzechy, jajka. Węglowodany będą pochodzić z zielonych warzyw takich jak: szpinak, sałata, szparagi, cukinia, rzodkiewka, ogórek czy kalafior. Z owoców dozwolone są m.in.: melony, owoce cytrusowe, truskawki, kiwi
codojedzeniaWegetariańskie kotleciki z dodatkiem kaszy jaglanej i mnóstwem przypraw! Warto zrezygnować z mięsa na rzecz strączków! Składniki: 6-8 kotlecików 2 jaja 240g (1 puszka) białej fasoli 4 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej 50g suchej kaszy jaglanej przyprawy: czosnek granulowany, pieprz czarny, zioła prowansalskie, majeranek, papryka wędzona Sposób przygotowania: Do wrzącej, osolonej wody wrzucić kaszę jaglaną. Gotować do wchłonięcia wody. Fasolę
Truskawkowa FiestaDosmacz solą, duś do miękkości, wlej łyżkę octu jabłkowego. On to sprawi, że bakłażan zyska wspaniały smak i „wypoci” nadmiar oliwy. We Włoszech tak przyrządzony bakłażan jest przekąską do mięs i wędlin. Wyłóż na ręcznik papierowy. Odstaw. Międzyczasie ugotuj warzywa :marchew, korzeń pietruszki ewentualnie kawałek selera. Po ugotowaniu, obierz ze skórki. Pokrój w kostkę i wrzuć do miski. Potem kolejno
Z Kuchni Do KuchniKlasyczny sposób na przygotowanie kurek. Przyznać się, kto tak nie przygotowywał tych wspaniałych grzybów? Kremowy, aromatyczny sos może stanowić osobne danie, jak i dodatek do obiadowego mięsa. Składniki (2 porcje) -400 g kurek -200 g kwaśnej śmietany -1/2 cebuli -szczypiorek -sól, pieprz -2 masła Przygotowanie Cebulę obrać i drobno posiekać. Zeszklić na patelni na rozgrzanym maśle. Kurki umyć
Zielona Kuchniapółtalarki. Pieczarki, marchew i por podsmażyć na oleju rzepakowym (2-3 łyżki). Posypać delikatnie solą, pieprzem i papryką. Podsmażone warzywa rozsypać na kapuście. Przygotować zalewę, doprawić przyprawami. Zalać mięso z warzywami. Piec w nagrzanym piekarniku z termoobiegiem do 170 stopni C przez 1 godzinę i 30 minut. Podczas pieczenia od czasu do czasu mieszać łyżką, aby góra się nie przypaliła
Przepisy Babcivotes ) Surówka z kapusty pekińskiej ze szpinakiem Surówka z kapusty pekińskiej ze szpinakiem , to całkiem dobry pomysł na przystawkę do obiadu . Pasuje do wszelakiego mięsa . Świetnie wpisuje się także w kuchenne gusta wegetarian . Co najważniejsze jest niesamowicie pyszna i do tego bardzo zdrowa . Skutecznie uzupełni nam niedobory niektórych witamin , w końcu jest pełna świeżych surowych i zdrowych warzyw Polecam , szczególnie
Ogrodnik w podróżyKnedle ze śliwkami to potrawa znana chyba w każdym domu. Ja postanowiłam przygotować ją w wersji bez białego cukru, jednocześnie nie pozbawiając słodyczy, z której knedle
Moja DelicjaGorące kamienie przetarłam szmatką nasączoną oliwą, posypałam gruboziarnistą solą oraz świeżo mielonym pieprzem i powędrowały na stół. Na pierwszy raz wybrałam klasykę, czyli steki wołowe. Wybrałam niezbyt grube plastry mięsa, bo bałam się, że się nie usmażą – ale okazało się, że zupełnie bezpodstawnie. Na kamienie powędrował też pokrojony w plasterki ser halloumi. Steki były gotowe w kilka minut, niezwykle
Dietolog