mięso - 63110 przepisów (strona:1277/4208)

Wiosenny kapuśniaczek z młodej kapusty - tradycyjne potrawy gospodyni 165

przedłużania. Może i zupa, jak zupa - ale my uwielbiamy! Dobra, trochę słodka w smaku przez kapustę, ale treściwa, bo jest i włoszczyzna, ziemniaki, boczuś, może i kawałki mięsa, jeśli piesa nie zjadła :) Składniki: główka młodej kapusty porcja włoszczyzny - marchew, pietruszka, seler, por porcja rosołowa mięsna - u nas były żeberka wieprzowe, ale też może być szponder, kość wołowa czy korpus drobiowy(...)zimnej wody, dodajemy liść laurowy, ziarna pieprzu i ziela angielskiego. Gotujemy około 30-40 minut bez przykrycia (zresztą każdą zupę gotujemy bez przykrycia). Kości wyjmujemy. Możemy kości obrać z mięsa i na koniec dorzucić do zupy. 2. Wrzucamy drobno pokrojoną włoszczyznę, gotujemy dalej. Po chwili, gdy marchewka będzie lekko miękka, dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę. No i dalej gotujemy. Solimy

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Paszteciki 215

Lubicie paszteciki? Ja bardzo! Dzisiaj przedstawiam wam przepis na moje ulubione. Długo zachowują świeżość, a nadziewane są surowym mięsem, co znacznie skraca czas przygotowania. ciasto : 500 g maki pszennej 100 g maki pszennej razowej 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli 100 g rozpuszczonego masła 400 g mleka farsz : 500 g mielonego mięsa

Polska Zupa
Chrupiące skrzydełka 166

lekko słodkawy, dlatego w mojej propozycji występuje w zestawieniu z ostrzejszymi przyprawami. Samo przygotowanie skrzydełek nie zabiera dużo czasu, czekanie trochę wydłuża cały proces, ale efekt końcowy jest rewelacyjny :-) Mięso nie jest suche, a panierka jest fantastycznie chrupiąca :-) A jeśli nie lubicie smażonego, panierowanego mięsa, możecie tak zamarynowane skrzydełka przyrządzić na grillu :-)  SKŁADNIKI ok. 1 kg skrzydełek z kurczaka

Czary - gary w kuchni
Kurczak w sosie majonezowo-chrzanowym (tylko 3 składniki) 207

digotuje.blogspot.com  Przepis autorski (mój). Chyba prościej się nie da... Tak przygotowany kurczak jest niezwykle soczysty, miękki i posiada chrupiącą skórkę. Sos podczas pieczenia - praktycznie w całości wsiąka w mięso, dzięki czemu jest ono tak delikatne - z chrzanowym posmakiem. Jeśli chcecie osiągnąć inny smak - użyjcie dowolnego wariantu sosu na bazie majonezu lub przyrządźcie go sami. Zdziwicie się - jak łatwo można(...)przyrządzić smaczny obiad. (2 porcje) 2 ćwiartki z kurczaka (mogą być inne części) 100 ml sosu majonezowo-chrzanowego sól Kurczaka umyć, osuszyć i natrzeć solą. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i polać sosem majonezowo-chrzanowym. Całość lekko przemieszać (żeby sos dokładnie pokrył kurczaka), przykryć folią aluminiową i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 70-80 minut w 180 stopniach

Di gotuje
Kurczak zapiekany z ryżem i ananasem 188

sypko według przepisu na opakowaniu. Piersi z kurczaka pokroić na kawałki około 5x5cm i dokładnie obtoczyć je w przyprawie do gyrosa. Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć kurczaka. Przełożyć mięso na półmisek, a na tej samej patelni dołożyć łyżkę masła i podsmażyć ryż. Wyłożyć go do naczynia do zapiekania. Na wierzch ułożyć mięso i ananasa pokrojonego w kostkę. Sokiem

O kuchni z uczuciem
Kiełbasa zasmażana z cebulą i ajvarem 335

ajvar łagodny, testowanie bardzo pozytywnie mnie zaskoczyło. Pasta jest delikatna, smaki cudownie się przenikają. Doskonale nadaje się do wzbogacenia zup i sosów, a łyżeczka czy dwie dodane go mięsa na kotlety mielone sprawia, że gotowe kotleciki są soczyste i pełne smaku.  Ajvar pikantny to zdecydowanie nasz faworyt. Dodawaliśmy go praktycznie do wszystkiego - na kanapki, do grillowanego mięsa, do krokietów

W poszukiwaniu inspiracji
Mielona łopatka ze słoika 163

łyżki zimnej wody Łopatkę kroimy w dowolne kawałki, nacieramy przyprawami i odstawiamy na 24 godziny. Po tym czasie mielimy na drobnym sitku, dodajemy wodę i dokładnie wyrabiamy, aż mięso będzie odstawało od dłoni. Rozkładamy do słoików (uprzednio wyparzonych) i ciasno ubijamy (powierzchni mięsa powinna znajdować się centymetr poniżej rantu słoika), zakręcamy (wieczka też wyparzcie) słoiki i wstawiamy do garnka

Czary - gary w kuchni
Pieczony kurczak z kokosowym kuskusem curry 196

znów gotowanie z Kuchnie Świata :-) Jeśli do tej pory jeszcze nie wykorzystywaliście w kuchni połączenia słodko - ostrych smaków, inspirowanych Indiami, to zachęcam Was do zrobienia tego przy okazji kurczaka :-) Mięso na tyle uniwersalne, że obroni się w każdym wydaniu, a z wyrazistymi, aromatycznymi przyprawami nie ma sobie równych :-) Do tego tzw. "mokra" surówka równoważąca płynącą z nich ostrość i możecie(...)SKŁADNIKI Kurczak: 1 kurczak ok. 1,4 kg 2 łyżeczki garam masala 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1/2 łyżeczki curry 1 - 1,5 łyżeczki soli (zależy jak bardzo słone mięso lubicie) szczypta chili 2 łyżki masła Kuskus: 1/2 szklanki kuskusu 1/2 szklanki mleka kokosowego 1/2 łyżeczki curry szczypta cynamonu 1 łyżka suszonej żurawiny szczypta soli Kurczaka myjemy, osuszamy, nacieramy

Czary - gary w kuchni
Długo pieczony indyk w niskiej temperaturze 307

Uwielbiamy pulled pork . Ale nasza dieta ostatnio nie pozwala na takie przyjemności, dlatego postanowiłam upiec w ten sam sposób indyka i to mięso wykorzystać do obiadu, a także innych potraw np kanapek. Rwany, długo pieczony indyk niczym nie ustępuje wieprzowinie. Jest równie pyszny, ale za to zdrowszy. Wykorzystałam udźce, bo pierś jest zbyt sucha. Mięso pysznie się upiekło, jedzenia było

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Botwinka z klopsikami, ziemniakami i jajkiem 149

ziemniakami i jajkiem SKŁADNIKI : 1 duży pęczek botwinki 1 marchewka 1 pietruszka 250-300 ml soku z buraków 1 l bulionu warzywnego sól, pieprz do smaku pulpeciki: 300 g mięsa mielonego z łopatki 2 łyżki posiekanego koperku sól, czosnek i pieprz do smaku do podania: ugotowane młode ziemniaczki ugotowane jajka koperek do dekoracji PRZYGOTOWANIE : Warzywa obieramy, kroimy w kosteczkę, przekładamy(...)gotujemy 5 minut.. Botwinkę - cały pęczek kroimy drobno, dodajemy do warzyw, doprawiamy do smaku solą i pieprzem - gotujemy 15 minut, po czym dolewamy sok z buraków. Przygotowujemy klopsiki. Mięso przekładamy do miski, doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem, dodajemy posiekany koperek i mieszamy. Formujemy  niewielkie klopsiki. Do gotującej się botwinki wkładamy klopsiki i gotujemy około 10 minut. Botwinkę podajemy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Schab po bałkańsku 162

przykryciem, następnie zdejmujemy pokrywkę i dusimy aż woda odparuje. Dodajemy cebulę pokrojoną w piórka, pieczarki pokrojone w plasterki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Składniki dodajemy do mięsa i podsmażamy. Następnie dodajemy paprykę pokrojoną w paski, pomidory i bulion. Całość mieszamy i dusimy przez około 30 minut od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, ogórki pokrojone w kostkę(...)przyprawy. Dusimy jeszcze około 10-15 minut, do miękkości mięsa. Jeśli sos się zbytnio zredukuje można podlać wodą

e-PrzepisyKulinarne
Filet z indyka w tymianku z warzywami na parze 230

warzywami na parze - przepis: Warzywa gotujemy na parze przez ok. 12 minut Do miski dodajemy listki tymianku, trochę bazylii, oliwę i całość dokładnie mieszamy. W przygotowanej marynacie obtaczamy mięso, dodajemy sól i pieprz. Marynowane mięso pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 20 minut. Smacznego! Post Filet z indyka w tymianku z warzywami na parze pojawił się

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Makaron razowy z sosem bolońskim 246

delikatnie zmodyfikowaliśmy ten przepis. Makaron razowy z sosem bolońskim - przepis: Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na odrobinie oleju. Jak cebula będzie szklista dodajemy posiekany czosnek. Na patelnię dodajemy mięso mielone i podsmażamy. W między czasie mięso rozdrabniamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy pomidory w puszce , koncentrat pomidorowy, paprykę pokrojoną w kosteczkę i całość dusimy przez kolejne

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Świąteczny schab pieczony 224

schabu sól, pieprz 5 łyżek oleju 10 łyżek wody 2-3 łyżki suszonego majeranku 1 łyżka papryki słodkiej 2 liście laurowe w całości Dodatkowo: rękaw foliowy sznurek Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem. Nacieramy wszystkimi przyprawami, zamiast soli lubię użyć soli peklującej. Zalewamy olejem i wodą. Wstawiamy do lodówki, najlepiej na dobę. Po tym czasie wyjmujemy z lodówki, czekamy troszkę aby mięso

Kocham Czekoladę
Świąteczna karkówka pieczona 213

karkówki sól, pieprz 5 łyżek oleju 10 łyżek wody 2-3 łyżki suszonego majeranku 1 łyżka papryki słodkiej 2 liście laurowe w całości Dodatkowo: rękaw foliowy sznurek Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem. Nacieramy wszystkimi przyprawami, zamiast soli lubię użyć soli peklującej. Zalewamy olejem i wodą. Wstawiamy do lodówki, najlepiej na dobę. Po tym czasie wyjmujemy z lodówki, czekamy troszkę aby mięso

Kocham Czekoladę