Schab na parze z makaronem Somen 286natka pietruszki karbowanej Przyprawy : pieprz czarny pieprz cytrynowy imbir Schab myjemy, osuszamy, kroimy na kawałki i polewamy sosem sojowym. Przyprawiamy pieprzem czarnym, cytrynowym i imbirem. Odstawiamy mięso na godzinę. Po tym czasie układamy kawałki schabu na folii aluminiowej, zalewamy pojemnik na wodę wrzątkiem i włączamy urządzenie do gotowania na parze na 20 minut. Pieczarki myjemy, obieramy(...)kroimy w plastry. Dokładamy je na folii na 10 minut przed końcem parowania mięsa. Makaron Somen przekładamy do pojemnika do gotowania ryżu, lub do pojemnika do przechowywania żywności odpornego na wysokie temperatury. Zalewamy go wrzątkiem i wkładamy na drugi poziom parowaru na 4 minuty przed końcem parowania innych składników. Natkę pietruszki karbowanej myjemy, osuszamy i siekamy. Po wyłączeniu parowaru, makaron
Parowar Faceta
Lasagne bolognese 181należy do dań najpiękniejszych, ale na pewno do najsmaczniejszych. Warto spróbować! :) Lasagne przygotowałam w naczyniu o wymiarach 31 x 21 x 6 cm. Sos boloński: 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego ok. 150 g boczku wędzonego parzonego pokrojonego w kostkę (może być także pancetta) 1 cebula pokrojona w kosteczkę 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 3 łodygi selera naciowego(...)używacie). Smażymy wszystko, tak by warzywa zmiękły. Warzywa przekładamy do miseczki, do rondelka wrzucamy zaś boczek. Podsmażamy go aż nabierze koloru, dorzucamy warzywa i wszystko mieszamy. Następnie dodajemy mięso w 3 turach za każdym razem pozwalając mu nabrać odpowiedniego koloru. Wszystko smażymy do momentu, gdy cały płyn odparuje, a wszystko będzie lekko chrupiące. Wlewamy wino, zagotowujemy i gotujemy
Cooking Monster
Köttbullar - klopsiki szwedzkie 257szybki obiad. No ale w końcu przyszedł czas, by zrobić Köttbullar w warunkach domowych i powiem Wam, że wyszło równie pysznie co w Ikei. :) Klopsiki szwedzkie: 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 3/4 szklanki bułki tartej 2/3 szklanki śmietany lub jogurtu naturalnego 1 duża czerwona cebula 1 duże jajko 3 łyżki miodu sól i pieprz 1 łyżka oliwy do smażenia(...)połączenia składników i odstawiamy na bok. W tym czasie kroimy drobno czerwoną cebulę i rozgrzewamy oliwę na patelni. Wsypujemy cebulę i smażymy do miękkości. W dużej misce łączymy mięso, jajko, miód oraz doprawiamy całość solą i pieprzem. Dodajemy bułkę tartą i cebulę, wszystko dokładnie mieszamy - najlepiej rękoma. Formujemy średniej wielkości klopsiki, układamy je na talerzu. Smażymy na patelni
Cooking Monster
Kofty z grilla 244Dzisiejszy przepis to danie rodem z Egiptu. Kofta egipska to pulpety z mięsa mielonego najczęściej baraniny z dodatkiem cebuli i przypraw, pieczone na ruszcie. Najczęściej kofta robi się z jagnięciny lub baraniny, rzadziej z wołowiny. Dodatkiem są aromatyczne przyprawy jak kolendra, kumin, imbir, dzięki czemu mają one swój niepowtarzalny smak. Pewnie identyczne danie jedliście w Turcji czy na półwyspie bałkańskim(...)Więc niewiele się pomylicie nazywając je kebabem, bo w Egipcie to kofta a w Turcji kebab. Ja swojej zrobiłam oczywiście z mięsa wołowego, bo baraniny u nas niet. Ale myślę, że będą wam smakowały jak oryginalne. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik
Sałatka z grillowanym karczkiem 253Sezon grillowy w pełni. Z pewnością wielu z Was sięga po mięsa i warzywa grillowane. Osobiście lubię zajadać się grillowanymi mięsami w towarzystwie zieleniny. Tym razem jednak zostało mi sporo grillowanego karczku i wykorzystałam go do pysznej sałatki, którą śmiało można zabrać do pracy. Jako podkreślenie jej charakteru i smaku posłużył mi Sos czosnkowy FOLWARK , który idealnie się
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Rump Steak - Rumsztyk w rozmarynie, czosnku i czerwonym pieprzu na maśle 197Rump Steak - Rumsztyk w rozmarynie, czosnku i czerwonym pieprzu na maśle Wołowina, idealne mięso, zasmakowane we Francji dawno temu oraz miła i kompetentna obsługa lokalnego rzeźnika plus bogaty rynek pełen wspaniałych produktów o wysokiej jakości, stała się dla mnie inspiracją do smakowania rożnych potraw kuchni francuskiej i nie tylko oraz ich przygotowywania. Na dzisiaj jest to rozmarynowy rumsztyk smażony(...)Składniki: 250 g rumsztyku wysokiej jakości 3 gałązki rozmarynu 3 ząbki czosnku 1 łyżka pieprzu czerwonego 3 łyżki masła 1 łyżka oliwy z oliwek sól morska Wykonanie: Mięso umyć, osuszyć, natrzeć oliwą, posiekanym czosnkiem, rozmarynem, pieprzem, oprószyć delikatnie solą morską, odstawić na 20 minut. Rozgrzać patelnię, położyć na niej stek, dodać masło, smażyć po 2 minuty
Wino Francja Kuchnia
Szybkie żeberka w miodzie i Salsie Mexicana 262www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Chyba szybszych i jednocześnie smacznych żeberek - nie da się upiec. Połączenie smaków jest rewelacyjne, a mięso niezwykle miękkie i aromatyczne. Jeśli lubicie słodko-pikantne nuty - to polecam! do 1 kg żeberek wieprzowych sól Marynata: 200 ml sosu - Salsa Mexicana (*) 1-2 łyżki miodu (wg smaku) Żeberka umyć, osuszyć i porozcinać na mniejsze kawałki(...)Każdą część delikatnie oprószyć solą. Składniki marynaty wymieszać w miseczce. Mieszanką dokładnie natrzeć mięso i całość odstawić do lodówki - minimum na 20 minut. (Ten krok można pominąć.) Po tym czasie żeberka umieścić w naczyniu żaroodpornym i włożyć do rozgrzanego piekarnika. Piec około 100-120 minut w 180 stopniach. (Czas pieczenia zależy od wielkości kawałków. Mniejsze pieką się szybciej
Di gotuje
Mega makaron i mini pulpeciki 225makaronu "wielkie świderki" 500 g mięsa mielonego z indyka 1 jajko 2 łyżki bułki tartej sól pieprz szczypta majeranku szczypta hyzopu szczypta cynamonu szczypta przyprawy bryani massala na sos 1 papryka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól pieprz oregano bazylia Mięso mieszamy z jajkiem i przyprawami, formujemy małe kuleczki wielkości śliwki mirabelki. otaczamy lekko w tartej
Gotowanie jest łatwe
Młode gołąbki w śmietanowym sosie 260mięciutkie , aromatyczne i apetycznie wyglądają , dzięki kolorowi młodych liści kapusty . Cóż więcej pisać , najlepiej zaryzykować i przygotować Składniki : Zewnętrzne ciemnozielone liście z dwóch główek młodej kapusty 0,5 kg mięsa mielonego 1/2 szklanki ryżu 0,3 kg wędzonego boczku 1 łyżka koncentratu 100 ml słodkiej śmietanki 12 % 1 łyżeczka – płaska cukru 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej łyżka mąki(...)zagęszczenia sosu sól , pieprz do smaku Mięso mielone mieszamy w misce razem z ryżem ( nie ugotowanym ! ) , koncentratem pomidorowym , gałką muszkatołową , solą i pieprzem do smaku . Liście pozbawiamy grubego ogonka i zanurzamy we wrzątku na dosłownie kilka sekund , żeby się sparzyły i zmiękły . W tak przygotowane i oczywiście przestudzone liście wkładamy po dużej, łyżce farszu mięsnego i zawijamy jak tradycyjne gołąbki
Ogrodnik w podróży
Roladki z kurczaka w sosie czereśniowym, podawane z grillowaną polentą 200ezon na czereśnie trwa w najlepsze! Zaś ja kolejny raz postanowiłem Was trochę zaskoczyć i podać je w formie wytrawnej jako dodatek do mięsa. Słodkie czereśnie, przełamałem różowym octem balsamicznym oraz odrobiną chili. To sprawia, że świetnie komponują się z delikatnym mięsem kurczaka i nadają mu niepowtarzalnego smaku. Roladki przygotowałem z panierki z orzechów laskowych i nadziałem je serem camembert
Food Square
Boczek solony - suszony (dojrzewający) 200szerokości i lekko osolić - ze wszystkich stron. Całość umieścić na tacce, którą należy wstawić (pod kątem, tak aby wytwarzający się sok mógł spływać) do lodówki na 5 dni. Mięso przewracać 2x-dziennie i lekko posypywać (lekko) solą. W międzyczasie sprawdzać (organoleptycznie) jego stan. Po pięciu dniach boczek naszpikować ząbkami czosnku (przekrojonymi na dwie, trzy części). Kilka ząbków przecisnąć przez praskę(...)dokładnie natrzeć nimi boczek - razem z pieprzem i innymi przyprawami. Mięso powiesić w przewiewnym miejscu na 5-7 dni. Co jakiś czas sprawdzać jego stan (palcami i węchem; czy wszystko idzie w dobrym kierunku). Po tym czasie boczek wstawić do lodówki na co najmniej 5 dni. Boczek jest już gotowy do spożycia lub można jeszcze czekać, aż będzie bardziej dojrzały
Di gotuje
Zupa z botwinką, ziemniakami i udkami z kurczaka 219buraki i czosnek. Chwilę smażyć. Następnie zalać wodą. Przyprawić solą oraz pieprzem. Gotować pod przykryciem na średnim ogniu. W międzyczasie udka umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Przygotowane mięso przełożyć do garnka. Zupę gotować tak długo, aż warzywa i mięso będą miękkie. Następnie dodać pokrojoną botwinkę (tj. liście). Chwilę gotować. Na sam koniec wlać śmietanę (wcześniej zahartowaną wywarem
Ugotować
Warstwowy placek z ciecierzycy alla po węgiersku z gulaszem drobiowo - warzywnym. 210cebula 1 czerwona papryka 1 marchewka 2 łyżki oleju słonecznikowego sól, pieprz, szczypta chili do smaku 1 szklanka bulionu z kurczaka ( może być rosół) 1 łyżka czerwonej papryki Wykonanie : Mięso myjemy i kroimy w grubą kostkę,warzywa myjemy. Cukinię kroimy w pół plasterki,paprykę w kostkę lub paseczki, cebulę i marchew obieramy i kroimy, cebulę w piórka a marchewkę(...)plasterki.W głębokim rondlu rozgrzewamy 3 łyżki oleju, przekładamy mięso, marchewkę pokrojone w pół pasterki pieczarki, i cebulę, oprószamy solą,papryką, pieprzem i szczyptą chili , można vegetą jak ktoś lubi. Podsmażamy na małym ogniu co jakiś czas mieszając.Następnie podlewamy szklanką bulionu oraz dodajemy cukinię i paprykę.Dusimy tak długo aż cukinia będzie all dente. Do miski wlewamy mleko dodajemy jajka
Sama słodycz i szczypta chili
Rosół na kościach z pulpecikami 192Sama słodycz z mięsa ukryta jest w kościach. Jeśli dodatkowo kości te pokruszymy, podsmażymy i potem upieczemy to w rezultacie otrzymamy bazę do pysznego rosołu, który zachwyci wszystkich mięsożernych rosołowych pożeraczy. Taki bulion to baza do innych zup także, będą one aromatyczne i smakowite. Zachęcam więc do gotowania rosołu na kościach ale kości muszą być nie byle jakie a mianowicie
Moje Małe Czarowanie
SZASZŁYKI Z CUKINIĄ I POMIDORAMI 176łyżki oleju rzepakowego 2 ząbki czosnku tymianek oregano bazylia sól 1 łyżeczka papryki słodkiej dodatkowo: MUSZTARDA KIELECKA GRILLOWA Sposób przygotowania: Z musztardy, oleju, czosnku i przypraw przygotować marynatę. Mięso pokroić w kostkę, włożyć do marynaty, wymieszać i odstawić na 2-3h a najlepiej na całą noc do lodówki. Pieczarki wymyć i pokroić. Cukinię i cebulę pokroić w krążki(...)Pomidory umyć. Na patyczki nabijać mięso i warzywa na przemiennie. Przygotowane szaszłyki grillować z każdej strony 5-6 minut. Podawać z MUSZTARDĄ KIELECKĄ GRILLOWĄ. SMACZNEGO
Prosto i Smacznie z Anetą