Owoce doskonale podkreślają delikatny smak mięsa z kurczaka. Warto wykorzystywać te sezonowe, które aktualnie mamy w ogródku lub są łatwo dostępne w sklepach czy na targu. Ja postanowiłam połączyć porzeczki z jabłkiem. Porzeczki mają lekko kwaskowy smak, który łagodzi słodkie jabłko. Mięso wyszło soczyste i aromatyczne. Składniki: 2 filety z kurczaka (ok. 500 g) 5 gałązek świeżego lubczyku jabłka porzeczki
Dobra karmacieńsze kawałki. Każdy kawałek natrzeć solą. Olej wymieszać z suszonymi przyprawami. Na kawałku papieru do pieczenia rozsmarować pędzelkiem przygotowany olej (powinien pokrywać kawałek, który po złożeniu papiery umożliwi przykrycie mięsa z obu stron) a następnie posypać posiekanymi świeżymi ziołami. Każdy kawałek mięsa ułożyć na tak przygotowanym papierze. Papier złożyć i zawinąć na rogach. Kurczaka smażyć w papierze na dobrze rozgrzanej
Bulliokreatywny, dzięki czemu mam kolejną super smaczną propozycję w naszym menu :) uwielbiam tego typu konkursy :))) jeszcze gdyby udało się wygrać zestaw garnków lub zastawę obiadową... ;) ahhh.... ;) Składniki: 500g mielonego mięsa wołowego 1 puszka kukurydzy konserwowej 3 małe pieczarki 5 łyżek czerwonej soczewicy 2 małe marchewki 1 mała pietruszka kawałek pora 1 jajko 2 łyżki kefiru 1 łyżka czosnku niedźwiedziego(...)wrzucamy obraną pietruszkę (zawsze przepoławiam, by wydobyć więcej aromatu) i marchewkę (pokrojoną w pół talarki), liście laurowe, ziele angielskie, pół kostki mięsnej i trochę pieprzu i gotujemy 15 minut. Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy kefir, czosnek niedźwiedzi, bułkę tartą, przyprawiamy słodką papryką, pieprzem i solą ziołową i wyrabiamy jednolitą masę. Formujemy malutkie pulpeciki i ostrożnie wrzucamy
Kolorowy Przepisownikneed more or less half n hour, seriously! Enjoy cooking! SKŁADNIKI (3 porcje): 150 g pappardelle 1 pęczek (500 g) zielonych szparagów 1 spory pomidor 450 g mięsa z udek kurczaka 100 g sera typu Lazur 100 g jogurtu greckiego 30 g przecieru pomidoru sól, pieprz, tymianek, czosnek, ocet balsamiczny, oliwa INGREDIENTS (3 portions): 150 g pappardelle 1 bunch(...)włóż do torebki plastikowej, zalej marynatą i porządnie je w niej obtocz, odstaw do lodówki. Zagotuj wodę i ugotuj makaron al dente wg instrukcji na opakowaniu. Umyj i osusz mięso. Przypraw je z obu stron solą i pieprzem, smaż na patelni rozgrzanej z łyżką oleju. Kiedy kurczak się z jednej strony przyrumieni przekręć go na drugą stronę i dorzuć
Martyna Cooksodmiany dzisiejsza propozycja została przygotowana bez dodatku tłuszczu. Roladki zostały otulone boczkiem i opieczone na patelni, a następnie umieszczone w piekarniku i upieczone. W ten sposób powstało pyszne mięso na obiad. Drobiowe roladki z papryką otulone boczkiem Składniki : 1 duży filet z kurczaka 1/4 papryki czerwonej 6 długich chudych plastrów boczku surowego sól i pieprz do smaku(...)Przygotowanie : Mięso myjemy, osuszamy, rozcinamy na pół, przyprawiamy solą i pieprzem, rozklepujemy. Na jednym końcu układamy paseczki czerwonej papryki i zwijamy w roladkę. Gotową roladkę owijamy starannie plastrami boczku aby na siebie nachodził. Gotowe roladki opiekamy na rozgrzanej patelni. Przekładamy do naczynia do zapiekania i pieczemy w nagrzanym do 210 stopni piekarniku przez około 20-25 minut
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkizamieszać kilka razy i po kolejnej minucie wlać pomidory. Gotować sos dalej na średnim ogniu, aż się częściowo zredukuje, pomidory się rozpadną i ściemnieją - około 10 do 15 minut. Mięso kurczaka pokroić na około 3 cm kawałki i dodać na patelnię razem z bulionetką (bulionem). Gotować na niewielkim ogniu, mieszając i przewracając kawałki kurczaka kilka razy, aż mięso będzie gotowe
zadanie-gotowaniePrzepis autorski (mój). W skrócie prosto i smacznie. Całość jest miękka i niezwykle aromatyczna! Na zdjęciu widać karkówkę jeszcze ciepłą. Dodatkowo powstał smaczny sos musztardowy. Po ostygnięciu mięso idealnie nadaje się na kanapki. 1,5 kg karkówki wieprzowej sól (opcjonalnie) Marynata: 3-4 łyżki oleju 2 łyżki musztardy 2 łyżki przyprawy do karkówki z grilla(...)słodka, kolendra, rozmaryn, pieprz czarny, natka pietruszki, liście laurowe - w płatkach i ziarenkach) Karkówkę umyć, osuszyć i opcjonalnie lekko posolić. Składniki na marynatę połączyć. Gotową mieszanką dokładnie natrzeć mięso. Całość przykryć i wstawić do lodówki - najlepiej na całą noc. Po tym czasie karczek umieścić w worku do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 2 godzin
Di gotujeDodanie ryżu i czerwonej papryki zdecydowanie odmieni smak tradycyjnego mielonego kotleta. Te z indyka są delikatne i kruche. 250 g mielonego mięsa z indyka 1 jajko 100 g ugotowanego ryżu 1 cebula 1/2 czerwonej papryki 2-3 łyżki bułki tartej Sól Pieprz Liść lubczyku Ostra papryka Bułka tarta do obtoczenia Olej do smażenia Cebulę oraz paprykę kroimy w bardzo drobną(...)kosteczkę. Do większej miski przekładamy mięso, ugotowany ryż, pokrojoną cebulę i paprykę. Dodajemy jajko oraz bułkę tartą. Doprawiamy solą, pieprzem, liściem lubczyku i ostrą papryką. Wszystko dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę. Z gotowej formujemy średniej wielkości płaskie kotlety mielone. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni z olejem lub smalcem. Podajemy z ulubioną surówką i smażonym
VioletoweKucharzenienajlepiej jednakowej grubości. Dzięki temu wszystkie upieką się jednakowo. Grillowane szparagi mogą być świetną przekąską, idealnie się sprawdzą na letnią kolację, ale również jako dodatek do dań obiadowych z mięsem, rybą lub dań w wersji wege, którą Wam gorąco polecam (np. z „ Młodymi ziemniaczkami z suszonymi pomidorami, bazylią i parmezanem ” i „ Sałatką z rukolą, rodzynkami i płatkami(...)będą miękkie, ale wciąż chrupiące (jeśli przetrzymacie dłużej, staną się zdrewniałe) . Grillowane szparagi z pomidorkami posypać pokruszoną fetą. 50 g pokruszonej fety Podawać jako dodatek do dań obiadowych z mięsem, rybą lub dań w wersji wege (które polecam), czyli z „ Młodymi ziemniaczkami z suszonymi pomidorami, bazylią i parmezanem ” oraz „ Sałatką z rukolą, rodzynkami i płatkami migdałowymi
Moja Delicjascratch it’ll taste a lot better than made using broth cube. SKŁADNIKI: 1-1,5 l rosołu (najlepiej domowej roboty, przepis tutaj ) 500 g passaty warzywa i mięso z rosołu kilka kropli Tabasco (opcjonalnie) sól, pieprz, cukier INGREDIENTS: 1-1,5 l chicken broth (homemde’s the best, recipe here ) 500 g passata vegetables and meat from(...)sour cream too, but I think it’s not necessary neither in the soup nor in hips Jak widać na zdjęciach moja zupa jest gęsta od warzyw i mięsa, lubię się najeść zupą, smacznego! As you can see in the pictures my soup is thick of vegetables and meat, I like to feel that I ate something after eating
Martyna CooksPulpety: 60 dag mięsa mielonego mała cebulka 1 namoczona kajzerka sól pieprz 1 jajko 2 łyżki oleju bułka tarta do obtoczenia Sos: 4 marchewki 1 łyżka oleju 1 cebula 6 pieczarek sól pieprz 4 ząbki czosnku 320 ml domowego sosu pomidorowo-paprykowego papryka ostra Marchewki obrać, pokroić na plastry. Cebulę pokroić w kostkę. Przesmażyć razem z marchewką. Następnie dodać pieczarki(...)półplasterki. Całość solimy i smażymy około 5 minut. Warzywa przekładamy do garnka, dodajemy przeciśnięty czosnek. Zalewamy 3 szklankami wody i dusimy około 20 minut. W tym czasie robimy pulpety. Mięso mieszamy z posiekaną cebulką, odciśniętą kajzerką, jajkiem i przyprawami. Formujemy pulpety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju. Obsmażone pulpeciki przekładamy do warzyw, dodajemy sos domowy i przyprawy. Dusimy
Ewusiowe Smakiłyżeczki, kucharek 1 łyżka, bułka tarta 1/2 szklanki, ser 1 opakowanie/lazur, mąka pszenna - ile potrzeba, olej rzepakowy - ile potrzeba szynkę świeżą zmielić do miski na sitku do mielonego mięsa, dodać pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę, jajko, papryki, kucharka, tartą bułkę, bułkę odciśniętą z mleka wszystko dokładnie ręką wyrobić na kleistą masę, ser lazur trójkąt pokroić na większe kawałki mięsa mielonego
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: ok. 1/2 kg mięsa mielonego 1 cebula 1 jajko sól, pieprz 30 dkg boczku w plasterkach 10 dkg sera żółtego Przygotowanie: Mięso mielone wymieszać z drobno pokrojoną cebulą, jajkiem … Czytaj dalej Mielone z grilla
czarrna od kuchnisię różnią. W dodatku z młodej kapusty są wg. mnie najlepsze a przy okazji szybsze w przygotowaniu ;) Składniki na ok 25 sztuk: 2 główki młodej kapusty 1 kg mielonego mięsa wieprzowo-wołowego 400-500 g ryżu białego lub naturalnego 250 g przecieru pomidorowego ok 1/2 szklanki oleju rzepakowego (lub więcej wg. uznania, można zastąpić smalcem) 4 duże cebule sól, pieprz(...)rosół - bulion do duszenia gołąbków Przygotowanie: Cebulkę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Przyprawić solą i pieprzem. Ryż ugotować kilka minut krócej niż zalecono na opakowaniu. Mięso mielone, cebulę wraz z olejem, ryż oraz przecier wymieszać dokładnie w dużym naczyniu. Doprawić solą i pieprzem. Z główek kapusty wyciąć głąby. W dużym garnku zagotować wodę, umieścić kapustę i parzyć
Ze smakiem i z pasjąnatka pietruszki karbowanej Przyprawy : pieprz czarny pieprz cytrynowy imbir Schab myjemy, osuszamy, kroimy na kawałki i polewamy sosem sojowym. Przyprawiamy pieprzem czarnym, cytrynowym i imbirem. Odstawiamy mięso na godzinę. Po tym czasie układamy kawałki schabu na folii aluminiowej, zalewamy pojemnik na wodę wrzątkiem i włączamy urządzenie do gotowania na parze na 20 minut. Pieczarki myjemy, obieramy(...)kroimy w plastry. Dokładamy je na folii na 10 minut przed końcem parowania mięsa. Makaron Somen przekładamy do pojemnika do gotowania ryżu, lub do pojemnika do przechowywania żywności odpornego na wysokie temperatury. Zalewamy go wrzątkiem i wkładamy na drugi poziom parowaru na 4 minuty przed końcem parowania innych składników. Natkę pietruszki karbowanej myjemy, osuszamy i siekamy. Po wyłączeniu parowaru, makaron
Parowar Faceta