smaku Zaczęłam od przygotowania warzyw suszonych, czyli zagotowałam wodę i zalałam warzywa w kubku garnku. Obieramy cebulę i czosnek, kroimy w kostkę, tak samo postępujemy z dynią. Mięso kroimy w kostkę odcinając tłuszcz. Na patelni rozgrzałam olej dodałam masło, jak całość się połączyłam dodałam czosnek i cebulę i przez około 3 minuty smażyłam. Potem dodałam mięso
Kuchnia na wzgórzususzonego tymianku pół pęczka natki pietruszki 30 g sera mozzarella (żółta, tarta) 30 g tartego parmezanu 60 g sera feta 6 kawałków suszonych pomidorów Oczyszczone i osuszone ręcznikiem papierowym mięso rozbijamy delikatnie tłuczkiem, tworząc większy płat. Oprószamy solą, pieprzem oraz nacieramy niewielką ilością (około 1 łyżka) oleju ze słoika z suszonymi pomidorami. Cebulę trzemy na tarce. Cukinię również trzemy(...)dokładamy tartą cukinię i smażymy kolejne 5 minut. Zdejmujemy z patelni, doprawiamy solą oraz pieprzem i posypujemy posiekaną natką pietruszki. Gdy całość ostygnie dodajemy tartą mozzarellę oraz parmezan, mieszamy. Mięso rozkładamy na desce (gładką stroną do spodu). Na środek wykładamy nadzienie z cukinii, na nim kładziemy pokrojoną w kostkę fetę, a na niej pokrojone na mniejsze części suszone pomidory. Zwijamy
Smaki Na Talerzukostkę. Do miski wlać olej, dodać sól i przyprawy, wymieszać. Wsypać kawałki piersi z kurczaka, dokładnie wymieszać i odstawić na około 1 godzinę. Patelnię rozgrzać, wyłożyć z miski kawałki mięsa i smażyć co chwilę mieszając, aby mięso się nie przypaliło. Pierś z kurczaka była przesmażana na patelni tytanowej Woll w ramach testowania patelni. Test wyszedł bardzo pozytywnie
Zrób to smaczniekostkę a cebulę w cieniutkie półplasterki. Na rozgrzanej patelni podsmażyć na maśle cebulę i gruszki. Doprawić solą i pieprzem. Polędwiczki wieprzowe oczyścić z białych błon i naciąć wzdłuż. Rozłożyć mięso na płasko, ułożyć podsmażoną cebulę i gruszki . Na wierzch pokruszyć ser pleśniowy i ułożyć gałązkę świeżego oregano. Sznurek wędliniarski pokroić na kawałki i związać każdą polędwiczkę w kilku miejscach ( patrz(...)zdjęcie ). Mięso doprawić solą i pieprzem i podsmażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony. Przykryć pokrywkę na patelnię i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 st. Zapiekać około 15 minut. Upieczone polędwiczki wieprzowe wyjąć na deskę do krojenia i odstawić na 5 minut do odpoczęcia. Usunąć sznurek i pokroić na plastry. Patelnię na której piekły się polędwiczki ponownie rozgrzać, wlać
Pieguskowa KuchniaWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 1 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-4 Składniki: sok pozostały z pieczenia mięsa - u mnie 80 ml, 1/2 szklanki wody, 1/3 kostki bulionowej, liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego, sól i pieprz do smaku, czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej +odrobina wody. Przygotowanie: Sok pozostały z mięsa przelewam do garnka, wlewam wodę
JejKuchniałyżka oleju kokosowego, sól, pieprz. Reklama (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Na patelni rozpuść łyżkę oleju kokosowego. Pierś z kurczaka umyj i pokrój w kostkę, a następnie usmaż na patelni. Mięso przypraw solą oraz pieprzem. W międzyczasie ugotuj ryż w osolonej wodzie. Pora umyj i pokrój w plasterki, również zieloną część. Dodaj do mięsa i smaż razem przez kilka minut
Fit&Fast KitchenJeżeli zastanawiacie się co zrobić ciekawego, pysznego i sycącego na obiad to polecamy papryki faszerowane mięsem mielonym z ryżem i mozzarellą :) Składniki na faszerowane papryki: – 4 papryki – 350 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego – 2 cebulki dymki – 70 g tartej mozzarelli – 100 g ryżu – 1 pomidor – natka pietruszki
Kuchenne Wariacjepół plasterki. Cebulę obrać , paprykę wydrąży ć z nasion, pokroić w kostkę, tak samo pieczarki, obraną marchewkę oraz ogórki kiszone. W garnku rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić mięso oraz posiekaną cebulę, oprószyć czubrycą oraz słodką papryką, przesmażyć, dodać kiełbasę, oprószyć mąką pszenną, smażyć 3 minuty, zalać gotującą się wodą lub gorącym bulionem, dodać marchewkę liście laurowe, ziele(...)minut na wolnym ogniu, po tym czasie dodać pokrojoną paprykę, pieczarki i ogórki, dodać koncentrat, doprawić solą i ewentualnie mielonym pieprzem, dusić kolejne 20-30 minut aż mięso będzie miękkie. Zestawić z ognia, podawać z posiekaną zieleniną. Gęstość zupy można regulować ilością dodanej wody lub bulionu. Smacznego
Wanilia i KardamonSzczególnie do gustu przypadła mi passata pomidorowa oraz ketchup pikantny, który ma w sobie to coś i nie przypomina smaku większości znanych nam ketchupów. Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1-2 cebule 2 ząbki czosnku 700 g passaty pomidorowej Jamar 2 łyżki ketchupu Jamar (opcjonalnie) 1 łyżka masła tłuszcz do smażenia zioła prowansalskie słodka papryka(...)podsmażyć na tłuszczu, po ok. 3 minutach dodać posiekany czosnek, łyżkę masła, po 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich, słodkiej i ostrej papryki w proszku. Całość podsmażyć chwilę i dodać do mięsa. Masę posolić, popieprzyć, dokładnie wymieszać i uformować pulpeciki, podsmażyć je na patelni po smażeniu cebuli. W garczku zagotować 3 cm wody i po usmażeniu pulpecików przełożyć je do garczka
Malinowo w kuchnipotrawa nie jest sucha, wtedy nie trzeba dodawać dużej ilości tłuszczu. Składniki na 2 porcje: -130 makaronu (u mnie orkiszowy) -150 g mieszanki chińskiej -2 pomidory -250 g mięsa -50 g sera żółtego -łyżka masła klarowanego do duszenia warzyw -łyżka oleju do smażenia kurczaka Przygotowanie: 1. Makaron gotujemy. 2. Mięso kroimy w kostkę i przyprawiamy wedle uznania. Podsmażamy
Zdrowie i pysznie na talerzuproste, a takie smaczne. Składniki: kopytka: ok 1,2 kg ziemniaków, ok 1 1/2 -2 szklanek mąki (wszystko zależy od ziemniaków) łyżka mąki ziemniaczanej jajko sól mielone: 500 g mięsa 3 ząbki czosnku, mała cebula, sól, pieprz, jajko, bułka tarta (2-3 łyżki + do obtoczenia) czerstwa bułka Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i ciepłe przeciskamy przez(...)wypłynięcia. Bułkę namaczamy w w wodzie i gdy zmięknie odsączamy dokładnie wyciskamy. Czosnek obieramy i ścieramy na tartce do czosnku lub przeciskamy przez praskę. Cebulę drobno kroimy, dodajemy mięso, jajko, bułkę tartą, szczyptę soli i pieprzu. Zagniatamy. Formujemy kotlety mielone, które obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na oleju na brązowo. Odsączamy z namiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych. Przed podaniem kopytka
Lena Gotujejuż kotlety z dodatkiem jarmużu, brokuła, pokrzywy, jajek czy pieczarek. Teraz polecam z dodatkiem cukinii. Dzięki cukinii są bardzo soczyste i są smaczniejsze niż klasyczne mielone. składniki: 600 g mięsa mielonego, u mnie łopatka 400 g młodej cukinii 1 bułka namoczona w mleku sól, pieprz 1 jajko panierka z cieciorki olej do smażenia Cukinię razem ze skórką zetrzeć na tarce(...)grubych oczkach. Lekko posolić i przełożyć na sito. Odstawić na ok 30-60 minut. Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać dobrze odciśniętą bułkę, jajko oraz dobrze odciśniętą z soku cukinię. Masę dobrze wyrobić. Do smaku doprawić solą i pieprzem. Z mięsnej masy uformować kotlety, u mnie wyszło 12 sztuk. Panierować w panierce z cieciorki. Smażyć na oleju z obu stron
Monia miesza i gotujeSkładniki: 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowo – wołowego 1 torebka ryżu 1 jajko sól pieprz 1/3 łyżeczki mielonego kminu 1 cebula 2 ząbki czosnku olej Do dużego garnka wlewam wodę. Solę ją. Wkładam całą główkę kapusty włoskiej – wcześniej nacinam jej liście, żeby odeszły od gołębia. Po kilku minutach – gdy widzę, ze liście są już miękkie wyjmuje pojedynczo(...)durszlak i pozwalam im ostygnąć. Do dużej miski wkładam mięso mielone, ugotowany ryż, wbijam jajko, dodaję sól, pieprz, kminek mielony, cebulę zeszkloną z czosnkiem na oleju. Mieszam wszystko. Układam w naczyniu żaroodpornym kilka liści, układam koło siebie gołąbki. Wlewam do naczynia 1 szkl. bulionu warzywnego. Zakrywam folią aluminiową. Pieczkę w piekarniku w 180 stopniach przez 40 minut. Artykuł Gołąbki
MojaQchnia.plłyżeczka papryki chilli 1 łyżka papryki czerwonej słodkiej 1 łyżeczka majeranku PRZYGOTOWANIE: Filety z kurczaka myję, a następnie kroję w kostkę. Doprawiam. Natkę pietruszki drobno siekam, dodaję do mięsa. Szpinak myję a następnie dodaję do mięsa. Mieszam dokładnie. Przekładam do siatki na wędlinę a następnie do worka do pieczenia. Zamykam szczelnie. Piekę w 180 stopniach przez 30 min. Studzę
Gotowanie PatkiZAPIEKANKA MAKARONOWA Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI / RYE PASTA CASSEROLE WITH VEGETABLES AND CHICKEN Uwielbiam zapiekanki, wszelkiego rodzaju – makaronowe, ryżowe, z mięsem/rybą czy wegetariańskie. A dlaczego? Bo wkładam je do piekarnika i nie muszę się niczym więcej martwić – same się pieką, mi pozostaje tylko poczekać i jeść. Tym razem zapiekanka z makaronem razowym, udkami kurczaka i warzywami(...)warzywa wrzuć do dużej miski, dodaj 1,5 łyżki oliwy, sól, pieprz, ulubione zioła i wszystko dokładnie wymieszaj, żeby warzywa się lekko zamarynowały. Kurczaka umyj, osusz, powycinaj nieładne kawałki mięsa. Wrzuć do miski i też wymieszaj z marynatą – oliwa, sos sojowy, kilka kropel tabasco, czosnek, sol, pieprz, zioła. Wszystkie warzywa, razem z marynatą wrzucamy na rozgrzaną patelnię, smażymy
Martyna Cooks