Kuchnię szkocką lubię przede wszystkim za jej prostotę i nieskomplikowane, domowe potrawy. Jednym z takich dań jest sos z mielonej wołowiny z ziemniakami , czyli mince and tatties. ( Mince - mięso mielone, a właściwie siekane, tatties - to po szkocku ziemniaki ). Danie jest łatwe do przygotowania i nie wymaga wielu składników czy wyszukanych przypraw. Jest to po prostu sos mięsny z dodatkiem(...)niej drobno pokrojoną cebulę i czosnek wyciśnięty przez praskę. Gdy cebula się zeszkli dodać pokrojonego w plasterki selera naciowego i marchewkę. Chwilę smażyć aż warzywa zmiękną. Dodać mięso, rozdrobnić i smażyć do czasu aż zbrązowieje. Zmniejszyć ogień, wsypać mąkę i dokładnie wymieszać, chwile smażyć, aby mąka się przesmażyła. Wlać bulion, sos worcestershire i pieprz, zamieszać i powoli
Codzienne Gotowanieliść laurowy 2 ziela angielskie 250 ml śmietany 12% pęczek koperku sól, pieprz Schab umyć, osuszyć i pokroić na cienkie plastry. Na dużej patelni rozgrzać odrobinę tłuszczu, obsmażyć mięso z obu stron na złoto. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę podsmażyć. Całość zalać wodą, dodać liść laurowy i ziele angielskie, dusić pod przykryciem(...)minut. Po tym czasie do śmietany dodać kilka łyżek wywaru z patelni i mieszając przelać ją do mięsa. Koperek drobno posiekać i dodać do sosu razem z przyprawami. Podusić jeszcze ok. 10 minut. Sos można zagęścić odrobiną mąki. Podawać na ciepło
Simply FoodPieczona w całości polędwiczka wieprzowa pod kruszonką z suszonych pomidorów to niebanalny pomysł na pyszny obiad, a na zimno, idealnie sprawdzi się jako wędlina do chleba. Jest doskonała! Mięso jest soczyste oraz kruche i rozpada się zarówno pod widelcem, jak i ustach 😉 Kruszonka z suszonych pomidorów nadaje daniu wspaniałego smaku oraz aromatu, a także dzięki niej mięso się nie wysuszy
Kuchnia MagdaLenyObiady sprawiają Wam trudność? Nie macie czasu na gotowanie lub pomysłu na pyszny obiad? Nie jecie mięsa? Mam dla Was na dziś super przepis na szybką chińszczyznę w 15 min. (bez mięsa). Wystarczy wyjąć mieszankę mrożoną warzyw, ryż basmati i kilka przypraw :) Zapraszam na przepis :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldkilka ziemniaków warzywa mrożone [ marchewka, groszek, fasolka] listek, ziele sól,pieprz ciasto pierogowe: 1,5 szkl. mąki około 100 ml wody szczypta soli 1 jajko farsz: 25 dkg mięsa mielonego 1 cebula 1 jajko sól, pieprz do smaku Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę , dodać do bulionu , dodać również marchewkę, groszek i fasolkę. W czasie, gdy warzywa się(...)gotują zrobić pierożki. Z mąki , wody i jajka zagnieść ciasta, rozwałkować i nałożyć farsz mięsny [ mięso wymieszane i jajkiem, cebulką i przyprawami ].Zwinąć i pokroić na małe kawałki .Jak ziemniaki będą miękkie, wrzucać pokrojone roladki. Gotować jeszcze razem , aż roladki wypłyną na wierzch
Moje domowe kucharzenieSkładniki: * mięso mielone 0,5 kg * Kapusta świeża 0,5 kg * woreczek ryżu * 3 łyżki kaszy manny * jajko * cebula * ząbek czosnku * łyżeczka majeranku * sól * pieprz * przetarte pomidory w kartonie * natka pietruszki Przygotowanie: Ryż gotujemy na półmiękko. Kapustę drobno kroimy lub ścieramy na tarce. Solimy wygniatamy i odstawiamy na ok. 15 minut. Następnie odciskamy z nadmiaru wody. Cebulę kroimy w kostkę(...)podsmażamy na patelni. Do miski z kapustą dodajemy ryż, mięso mielone, cebulę czosnek, kaszę mannę, jajko oraz przyprawy sól, pieprz, majeranek. Mieszamy składniki. Formujemy gołąbki na kształt większych kotletów. ( moich wyszło 12).Smażymy z obydwu stron przez kilka minut. Podsmażone gołąbki przekładamy do naczynia żaroodpornego zalewam przetartymi pomidorami na koniec posypuje pietruszką i przykrywamy. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego
Kulinarne przygodySkładniki: * 3 cukinie średniej wielkości * 250 g mięsa mielonego * 200 g pieczarek * 1/2 papryki * cebula * ząbek czosnku * 50 g ugotowanego ryżu * sól * pieprz * łyżeczka słodkiej papryki * łyżeczka majeranku * łyżeczka koncentratu pomidorowego * olej do smażenia * 100 g startego żółtego sera ( opcjonalnie) Przygotowanie: Cukinie myjemy, odcinamy końcówki, przecinamy wzdłuż przez środek i dużą łyżka wydążamy miąższ do miseczki. Na patelni podsmażamy pokrojoną(...)kostkę cebulę. Następnie dodajemy posiekany ząbek czosnku, pokrojone w kostkę pieczarki, paprykę oraz miąższ z cukinie. Smażymy do momentu odparowania wody. Kolejno dodajemy mięso mielone i podsmażamy jeszcze 5 minut. Na koniec doprawiamy koncentratem pomidorowym, solom, pieprzem, słodką papryką i majerankiem. Zdejmujemy z gazu do ostygnięcia. Do farszu dodaje ugotowany ryż i mieszam. Przygotowanym nadzieniem faszeruje każdą łódeczkę układam
Kulinarne przygodySkładniki: * 250 g pieczarek * 250 g mięsa mielonego * 50 g ugotowanego ryżu * cebula * jajko * 2 łyżeczki ostrej musztardy * 2 łyżki kaszy manny * łyżeczka majeranku * natka pietruszki * sól * pieprz * bułka tarta do obtaczania * łyżka masła * olej do smażenia Przygotowanie: W rondelku roztapiamy masło. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażamy. Następnie dodajemy pieczarki starte na tarce na drugich oczkach i smażymy(...)momentu odparowania wody. Na koniec dodajmy sól i pieprz, zdejmujemy gazu i studzimy. Do miski dodajemy mięso mielone, ugotowany ryż oraz podsmażone pieczarki. Mieszamy. Dodajmy jajko, musztardę, kaszę mannę oraz przyprawy sól, pieprz, majeranek, natka pietruszki. Całość mieszamy i formujemy większe kotlety. Każdy obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor z obydwu stron. Smacznego ! Zapraszam
Kulinarne przygodyobiadem nawet na trzy dni. A Wy kiedy najczęściej robicie gołąbki? Składniki na farsz; 40 dag ryżu jaśminowego Skworcu 40 dag ryżu brązowego Skworcu 50 dag mięsa mielonego (może być mieszane) 40 dag ulubionej wędliny w kawałku ( może być mielonka) 2 cebule sól i pieprz do smaku ( polecam Skworcu) 3 łyżki oleju 1 średnia główka białej kapusty(...)miękkości w osolonej wodzie. Na patelni szklimy cebulę na oleju. Kiedy ryż już jest gotowy i wchłonął całą wodę, przekładamy do dużej miski, dodajemy cebulę. Na patelni smażymy mięso mielone do miękkości. Przekładamy do ryżu. Wędlinę ścieramy na dużych oczkach tarki, tez przekładamy do ryżu. Wszystko dokładnie mieszamy, dodajemy sól i pieprz do smaku. Jeszcze raz mieszamy. Naczynie do zapiekania
Radość kipiąca uśmiechem.Uwielbiam penne, a w połączeniu z sosem pomidorowym i pulpecikami smakuje idealnie. Dziś polecam pulpeciki wołowe :) SKŁADNIKI NA 20 SZTUK Pulpecików : Klopsiki 🍜400 g mięsa mielonego wołowego 🍜2 tarte marchewki 🍜4 łyżki tartego sera żółtego np. Cheddar 🍜1 jajko 🍜3 łyżki bułki tartej 🍜4 łyżki ketchupu 🍜1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki 🍜Sól i pieprz do smaku 🍜Mąka(...)ziela angielskie 🍜2 liście laurowe 🍜1 kostka rosołowa 🍜Sól i pieprz do smaku 🍜2 łyżki natki pietruszki 🍜150 g makaronu np penne PRZYGOTOWANIE: Na samym początku przygotowujemy pulpeciki. Mięso przekładam do miski, dodaję wszystkie składniki. Dokładnie wyrabiam. Formuję małe klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczam w mące ziemniaczanej. Do garnka o grubym dnie wlewam 2 szklanki wody, dodaję
Gotowanie PatkiPyszne, aromatyczne pieczone mięso z pomidorami. Składniki: 500 - 600 g schabu, 15-17 kawałków suszonych pomidorów, szklanka wody, 1/4 szklanki oleju, 1/2 łyżeczki soli, 2 łyżeczki papryki słodkiej, kilka listków świeżej bazylii, pieprz czarny - szczypta, bazylia, oregano Przygotowanie: Pomidory zalewamy wodą,olejem, solą, pieprzem, świeżą balią oraz łyżeczką słodkiej papryki. Mieszamy dokładnie, odkładamy na godzinę - półtorej co jakiś czas mieszając(...)schabie robimy kieszonkę, którą wypełniamy odsączonymi pomidorami. Mięso nacieramy z każdej strony papryką, bazylią,oregano. Odkładamy do lodówki na 2-3 godziny. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, pieczemy 40minut
Lena Gotujewysokiej temperaturze z dodatkiem sosu pomidorowego i sera na nowo odzyskiwały smak. Właśnie za to kochamy włoską kuchnię. Spośród wielu pomysłów na recykling kurczaka, pizza jest naszym ulubionym. Mięso z rosołu zapieczone na cienkim cieście nie tylko zyskuje drugie kulinarne życie, ale po prostu zmienia się nie do poznania. Konia z rzędem temu, kto odgadnie, że to był ugotowany kurczak(...)obiad, który zadowoli nawet wybrednych domowników – gotowy. P rzepisy z resztek kurczaka – marokański gulasz z resztek kurczaka Marokański gulasz to godny uwagi przepis na wykorzystanie resztek pieczonego mięsa: z kurczaka, indyka, czy wołowiny. Pieczyste w towarzystwie pachnącego korzennymi przyprawami i Orientem zawiesistego sosu z cieciorką na nowo nabiera smaku i aromatów. Całość jest niezwykle łatwa do przygotowania
Niedzielny kucharz1201px) { .ads-right {margin:10px;float:right;clear:right;} .ads-right .adsbygoogle {width:auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Klopsiki z makaronem w sosie pieczarkowo-porowym – Składniki: 500g mięsa mielonego z szynki wieprzowej 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki pół łyżeczki czosnku granulowanego 1 duża cebula (ok. 160g) 1 łyżeczka musztardy chrzanowej lekko ostrej 1 duże jajko 3 czubate łyżeczki(...)olej do smażenia i do gotowania makaronu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Klopsiki z makaronem w sosie pieczarkowo-porowym – Wykonanie: Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę. Zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Mięso mielone wrzucić do miski, dodać słodką paprykę, czosnek granulowany, jajko, musztardę, bułkę tartą oraz pieprz i sól do smaku. Wymiesza. Uformować 17 małych klopsików, a następnie każdy otoczyć w mące
Kulinarne Przebojeśmietany 18% do zup i sosów, duża garść posiekanej natki pietruszki. Przygotowanie: Grzyby rozmrażam i osuszam. Polędwiczkę oczyszczam z błon, kroję w cienkie plasterki, następnie na połówki. Mięso oprószam solą, pieprzem i słodką papryką. Na dużej patelni rozgrzewam olej, wrzucam mięso, smażę na większym ogniu często mieszając przez 5 minut. Do polędwiczki wrzucam grzyby, smażę razem przez kolejne 2 minuty
JejKuchnia