Kurczak z papryką 621papryki czerwone 1 duża marchewka 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego olej do smażenia suszona bazylia, oregano słodka mielona papryka carry, chili sól, pieprz Wykonanie: Mięso umyć, osuszyć, pokroić na kawałki. Wrzucić do miski, dodać carry, chili, słodką paprykę oraz sól, dokładnie wymieszać i odstawić na 30 minut. W tym czasie w paski pokroić(...)marchewkę w pół krążki. Na patelni rozgrzewamy olej wrzucamy cebulę oraz marchewkę, zeszklić, dodać papryki, chwilę jeszcze razem smażyć uważając by nie przypalić. Na koniec dodajemy mięso i smażymy, aż lekko się zarumieni. Do warzyw wlewamy 1/2 szklanki wody, dodajemy koncentrat pomidorowy, czosnek przeciśnięty przez praskę, bazylię oraz oregano. Wszystko dusimy przez 10-15 minut
magiczna kuchnia Kasi
Kurczak pieczony z owocami 233Owoce doskonale podkreślają delikatny smak mięsa z kurczaka. Warto wykorzystywać te sezonowe, które aktualnie mamy w ogródku lub są łatwo dostępne w sklepach czy na targu. Ja postanowiłam połączyć porzeczki z jabłkiem. Porzeczki mają lekko kwaskowy smak, który łagodzi słodkie jabłko. Mięso wyszło soczyste i aromatyczne. Składniki: 2 filety z kurczaka (ok. 500 g) 5 gałązek świeżego lubczyku jabłka porzeczki
Dobra karma
Kurczak w ziołach z domowego papirusu 296cieńsze kawałki. Każdy kawałek natrzeć solą. Olej wymieszać z suszonymi przyprawami. Na kawałku papieru do pieczenia rozsmarować pędzelkiem przygotowany olej (powinien pokrywać kawałek, który po złożeniu papiery umożliwi przykrycie mięsa z obu stron) a następnie posypać posiekanymi świeżymi ziołami. Każdy kawałek mięsa ułożyć na tak przygotowanym papierze. Papier złożyć i zawinąć na rogach. Kurczaka smażyć w papierze na dobrze rozgrzanej
Bullio
Zupa-krem z kukurydzą, wołowymi klopsikami i pieczarkami 215kreatywny, dzięki czemu mam kolejną super smaczną propozycję w naszym menu :) uwielbiam tego typu konkursy :))) jeszcze gdyby udało się wygrać zestaw garnków lub zastawę obiadową... ;) ahhh.... ;) Składniki: 500g mielonego mięsa wołowego 1 puszka kukurydzy konserwowej 3 małe pieczarki 5 łyżek czerwonej soczewicy 2 małe marchewki 1 mała pietruszka kawałek pora 1 jajko 2 łyżki kefiru 1 łyżka czosnku niedźwiedziego(...)wrzucamy obraną pietruszkę (zawsze przepoławiam, by wydobyć więcej aromatu) i marchewkę (pokrojoną w pół talarki), liście laurowe, ziele angielskie, pół kostki mięsnej i trochę pieprzu i gotujemy 15 minut. Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy kefir, czosnek niedźwiedzi, bułkę tartą, przyprawiamy słodką papryką, pieprzem i solą ziołową i wyrabiamy jednolitą masę. Formujemy malutkie pulpeciki i ostrożnie wrzucamy
Kolorowy Przepisownik
KURCZAK, SZPARAGI I PAPPARDELLE / CHICKEN ASPARAGUS PAPPARDELLE 169need more or less half n hour, seriously! Enjoy cooking! SKŁADNIKI (3 porcje): 150 g pappardelle 1 pęczek (500 g) zielonych szparagów 1 spory pomidor 450 g mięsa z udek kurczaka 100 g sera typu Lazur 100 g jogurtu greckiego 30 g przecieru pomidoru sól, pieprz, tymianek, czosnek, ocet balsamiczny, oliwa INGREDIENTS (3 portions): 150 g pappardelle 1 bunch(...)włóż do torebki plastikowej, zalej marynatą i porządnie je w niej obtocz, odstaw do lodówki. Zagotuj wodę i ugotuj makaron al dente wg instrukcji na opakowaniu. Umyj i osusz mięso. Przypraw je z obu stron solą i pieprzem, smaż na patelni rozgrzanej z łyżką oleju. Kiedy kurczak się z jednej strony przyrumieni przekręć go na drugą stronę i dorzuć
Martyna Cooks
Drobiowe roladki z papryką otulone boczkiem 236odmiany dzisiejsza propozycja została przygotowana bez dodatku tłuszczu. Roladki zostały otulone boczkiem i opieczone na patelni, a następnie umieszczone w piekarniku i upieczone. W ten sposób powstało pyszne mięso na obiad. Drobiowe roladki z papryką otulone boczkiem Składniki : 1 duży filet z kurczaka 1/4 papryki czerwonej 6 długich chudych plastrów boczku surowego sól i pieprz do smaku(...)Przygotowanie : Mięso myjemy, osuszamy, rozcinamy na pół, przyprawiamy solą i pieprzem, rozklepujemy. Na jednym końcu układamy paseczki czerwonej papryki i zwijamy w roladkę. Gotową roladkę owijamy starannie plastrami boczku aby na siebie nachodził. Gotowe roladki opiekamy na rozgrzanej patelni. Przekładamy do naczynia do zapiekania i pieczemy w nagrzanym do 210 stopni piekarniku przez około 20-25 minut
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Proste curry z kurczaka. 2480zamieszać kilka razy i po kolejnej minucie wlać pomidory. Gotować sos dalej na średnim ogniu, aż się częściowo zredukuje, pomidory się rozpadną i ściemnieją - około 10 do 15 minut. Mięso kurczaka pokroić na około 3 cm kawałki i dodać na patelnię razem z bulionetką (bulionem). Gotować na niewielkim ogniu, mieszając i przewracając kawałki kurczaka kilka razy, aż mięso będzie gotowe
zadanie-gotowanie
Karkówka w marynacie musztardowej 244Przepis autorski (mój). W skrócie prosto i smacznie. Całość jest miękka i niezwykle aromatyczna! Na zdjęciu widać karkówkę jeszcze ciepłą. Dodatkowo powstał smaczny sos musztardowy. Po ostygnięciu mięso idealnie nadaje się na kanapki. 1,5 kg karkówki wieprzowej sól (opcjonalnie) Marynata: 3-4 łyżki oleju 2 łyżki musztardy 2 łyżki przyprawy do karkówki z grilla(...)słodka, kolendra, rozmaryn, pieprz czarny, natka pietruszki, liście laurowe - w płatkach i ziarenkach) Karkówkę umyć, osuszyć i opcjonalnie lekko posolić. Składniki na marynatę połączyć. Gotową mieszanką dokładnie natrzeć mięso. Całość przykryć i wstawić do lodówki - najlepiej na całą noc. Po tym czasie karczek umieścić w worku do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 2 godzin
Di gotuje
Indycze kotlety mielone z ryżem i papryką 297Dodanie ryżu i czerwonej papryki zdecydowanie odmieni smak tradycyjnego mielonego kotleta. Te z indyka są delikatne i kruche. 250 g mielonego mięsa z indyka 1 jajko 100 g ugotowanego ryżu 1 cebula 1/2 czerwonej papryki 2-3 łyżki bułki tartej Sól Pieprz Liść lubczyku Ostra papryka Bułka tarta do obtoczenia Olej do smażenia Cebulę oraz paprykę kroimy w bardzo drobną(...)kosteczkę. Do większej miski przekładamy mięso, ugotowany ryż, pokrojoną cebulę i paprykę. Dodajemy jajko oraz bułkę tartą. Doprawiamy solą, pieprzem, liściem lubczyku i ostrą papryką. Wszystko dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę. Z gotowej formujemy średniej wielkości płaskie kotlety mielone. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni z olejem lub smalcem. Podajemy z ulubioną surówką i smażonym
VioletoweKucharzenie
Grillowane szparagi z pomidorkami koktajlowymi i fetą 194najlepiej jednakowej grubości. Dzięki temu wszystkie upieką się jednakowo. Grillowane szparagi mogą być świetną przekąską, idealnie się sprawdzą na letnią kolację, ale również jako dodatek do dań obiadowych z mięsem, rybą lub dań w wersji wege, którą Wam gorąco polecam (np. z „ Młodymi ziemniaczkami z suszonymi pomidorami, bazylią i parmezanem ” i „ Sałatką z rukolą, rodzynkami i płatkami(...)będą miękkie, ale wciąż chrupiące (jeśli przetrzymacie dłużej, staną się zdrewniałe) . Grillowane szparagi z pomidorkami posypać pokruszoną fetą. 50 g pokruszonej fety Podawać jako dodatek do dań obiadowych z mięsem, rybą lub dań w wersji wege (które polecam), czyli z „ Młodymi ziemniaczkami z suszonymi pomidorami, bazylią i parmezanem ” oraz „ Sałatką z rukolą, rodzynkami i płatkami migdałowymi
Moja Delicja
POMIDOROWA / TOMATO SOUP 181scratch it’ll taste a lot better than made using broth cube. SKŁADNIKI: 1-1,5 l rosołu (najlepiej domowej roboty, przepis tutaj ) 500 g passaty warzywa i mięso z rosołu kilka kropli Tabasco (opcjonalnie) sól, pieprz, cukier INGREDIENTS: 1-1,5 l chicken broth (homemde’s the best, recipe here ) 500 g passata vegetables and meat from(...)sour cream too, but I think it’s not necessary neither in the soup nor in hips Jak widać na zdjęciach moja zupa jest gęsta od warzyw i mięsa, lubię się najeść zupą, smacznego! As you can see in the pictures my soup is thick of vegetables and meat, I like to feel that I ate something after eating
Martyna Cooks
Pulpeciki w pomidorowo-paprykowym sosie 172Pulpety: 60 dag mięsa mielonego mała cebulka 1 namoczona kajzerka sól pieprz 1 jajko 2 łyżki oleju bułka tarta do obtoczenia Sos: 4 marchewki 1 łyżka oleju 1 cebula 6 pieczarek sól pieprz 4 ząbki czosnku 320 ml domowego sosu pomidorowo-paprykowego papryka ostra Marchewki obrać, pokroić na plastry. Cebulę pokroić w kostkę. Przesmażyć razem z marchewką. Następnie dodać pieczarki(...)półplasterki. Całość solimy i smażymy około 5 minut. Warzywa przekładamy do garnka, dodajemy przeciśnięty czosnek. Zalewamy 3 szklankami wody i dusimy około 20 minut. W tym czasie robimy pulpety. Mięso mieszamy z posiekaną cebulką, odciśniętą kajzerką, jajkiem i przyprawami. Formujemy pulpety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju. Obsmażone pulpeciki przekładamy do warzyw, dodajemy sos domowy i przyprawy. Dusimy
Ewusiowe Smaki
kotlety mielone z szynki z serem lazur... 226łyżeczki, kucharek 1 łyżka, bułka tarta 1/2 szklanki, ser 1 opakowanie/lazur, mąka pszenna - ile potrzeba, olej rzepakowy - ile potrzeba szynkę świeżą zmielić do miski na sitku do mielonego mięsa, dodać pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę, jajko, papryki, kucharka, tartą bułkę, bułkę odciśniętą z mleka wszystko dokładnie ręką wyrobić na kleistą masę, ser lazur trójkąt pokroić na większe kawałki mięsa mielonego
W Mojej Kuchni Lubię
Mielone z grilla 376Składniki: ok. 1/2 kg mięsa mielonego 1 cebula 1 jajko sól, pieprz 30 dkg boczku w plasterkach 10 dkg sera żółtego Przygotowanie: Mięso mielone wymieszać z drobno pokrojoną cebulą, jajkiem … Czytaj dalej Mielone z grilla
czarrna od kuchni
Gołąbki z młodej kapusty 240się różnią. W dodatku z młodej kapusty są wg. mnie najlepsze a przy okazji szybsze w przygotowaniu ;) Składniki na ok 25 sztuk: 2 główki młodej kapusty 1 kg mielonego mięsa wieprzowo-wołowego 400-500 g ryżu białego lub naturalnego 250 g przecieru pomidorowego ok 1/2 szklanki oleju rzepakowego (lub więcej wg. uznania, można zastąpić smalcem) 4 duże cebule sól, pieprz(...)rosół - bulion do duszenia gołąbków Przygotowanie: Cebulkę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Przyprawić solą i pieprzem. Ryż ugotować kilka minut krócej niż zalecono na opakowaniu. Mięso mielone, cebulę wraz z olejem, ryż oraz przecier wymieszać dokładnie w dużym naczyniu. Doprawić solą i pieprzem. Z główek kapusty wyciąć głąby. W dużym garnku zagotować wodę, umieścić kapustę i parzyć
Ze smakiem i z pasją