mięso - 63110 przepisów (strona:1280/4208)

Kurczak w cieście francuskim 426

koniec dodajemy śmietanę, doprawiamy pieprzem, solą i granulowanym czosnkiem, odstawiamy na bok. Piersi z kurczaka obsmażamy na oleju z obu stron przez 2 minuty na mocno rozgrzanej patelni, nacinamy mięso w dwóch miejscach tworząc dość głębokie kieszonki, w które wkładamy oba farsze ze szpinaku i pieczarek i ściskamy mięso, aby farsz nie wyleciał. Owijamy piersi kurczaka w plastry boczku. Ciasto

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kleftiko pieczone w pergaminie 243

pergaminie powinna znaleźć się jagnięcina lub koźlina, ale my wykorzystaliśmy łopatkę wieprzową. Danie chociaż początkowo wydaje się skomplikowane jest naprawdę proste i nie wymaga zbyt dużo pracy. Uzupełnieniem mięsa są pyszne warzywa i przyprawy, które zamieniają się w wykwintny obiad.   Kiedyś mięso do kleftiko pieczone było w jednym, dużym kawałku, teraz kroi się je Czytaj dalej... Artykuł Kleftiko pieczone

Pasja Smaku
Marynata i pyszna pierś kurczaka z grilla 155

Sezon grillowy powoli się zaczyna. Mam dla was smaczną propozycję. Marynatę można przygotować wcześniej, można w niej zamarynować mięso wcześniej, ale można też grillować od razu po połączeniu mięsa z marynatą. Nam smakowało bardzo, i będę powtarzała jeszcze nie raz. ok. 1 kg piersi kurczaka marynata : 100 ml sosu słodko kwaśnego 2 posiekane ząbki

Polska Zupa
PIECZEŃ Z KARKÓWKI Z ROZMARYNEM 234

PIECZEŃ Z KARKÓWKI jest zawsze niezawodna. Długo marynowane mięso z... Artykuł PIECZEŃ Z KARKÓWKI Z ROZMARYNEM pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Pierogi z mięsem 154

laurowy         Składniki na ciasto: -ok. 70 dkg mąki pszennej 480-550 -350 ml ciepłej wody Do garnka wlewamy ok. 3 l wody, wkładamy wymoczone wcześniej mięso, obrane marchewki, pietruszkę, por, seler, liście laurowe, ziele angielskie, cebulę i czosnek. Doprowadzamy do wrzenia, odszumiamy, dodajemy sól do smaku i gotujemy na wolnym ogniu ok. 60 minut. Odławiamy mięso

Maminek kulinarny
Szaszłyki z kurczaka z boczkiem 303

sobie doskonałe😉 Ale można doprawić solą, pieprzem czy słodką papryką – jak kto lubi😉   Składniki: Boczek bardzo cienko pokrojony – kilka plastrów (w zależności od ich długości) Mięso z udka kurczaka* Patyczki do szaszłyków * może być pierś z kurczaka, ale istnieje możliwość, że wyjdzie suche   Przygotowanie: Zaczynamy od namoczenia patyczków do szaszłyków w wodzie – to sprawi(...)się nie przypalą podczas grillowania. Wystarczy 5-10 minut, a potem osuszamy je ręcznikiem papierowym. Mięso z udka kurczaka musimy rozkroić tak, by wyszły dość cienkie płaty. Możemy dodatkowo jeszcze przekroić je na pół, żeby były węższe (mnie węższe bardziej smakują :D) Gdy kurczak jest przygotowany możemy zaczynać nadziewać. Kładziemy na desce płat kurczaka, na nim plasterek boczku i nadziewamy

Jak gotować i nie zwariować
Pulpety w sosie koperkowym 180

razem mam propozycję na szybki i smaczny obiad. Pulpeciki wyszły bardzo delikatne.  Ja podałam je z tłuczonymi ziemniaczkami i surówką z marchewki. Pycha :) Pulpety: 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 mała kajzerka jajko sól, pieprz łyżka majeranku ząbek czosnku 2-3 łyżki bułki tartej Ponadto: mąka do obtoczenia pulpetów  łyżka "jarzynki" Sos: pęczek posiekanego koperku 1 szkl mleka(...)łyżki gęstej śmietany 2 łyżki maki pszennej pieprz do smaku Kajzerkę namoczyć w wodzie lub mleku, odcisnąć i dodać do mięsa. Dodać jajko, majeranek, posiekany czosnek i tyle bułki tartej aby łatwo można formować pulpeciki. Masę wyrobić ręką, doprawić solą i pieprzem do smaku. Formować nieduże mięsne kuleczki i obtaczać w mące. W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem jarzynki

Smakołyki Asi
Najlepszy pasztet z królika 232

Dość długo chodził za mną ten pasztet z królika. Nie piekłam go już dawno i stęskniłam się za jego smakiem. Delikatne, królicze mięso, aromat mojego ukochanego tymianku, chrupiące orzechy - to wszystko sprawia, że taki pasztet jest wyjątkowo smaczny. Można go upiec na jakieś święto, ale będzie doskonały także bez specjalnej okazji. Smakuje świetnie do kanapek lub jako przystawka. Można(...)żurawinową albo lekką zieloną sałatką. Królik jest bardzo chudy, można go przyrządzać w wielu różnych wersjach. Można gotować, piec albo dusić i zawsze będzie smaczny. Ja nieczęsto przygotowuję to mięso, ale uwielbiam królika duszonego w białym winie z warzywami . To przepyszne i wykwintne danie. Koniecznie wypróbujcie! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Kieszonki z kurczaka w sosie śmietanowo-szpinakowym 187

środku. Oprószyć solą, pieprzem . Do każdej kieszonki nałożyć usmażony szpinak i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Skropić całość olejem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C aż mięso będzie upieczone. Pozostałą część szpinaku która nam została ponownie zagrzać na patelni. Dodać śmietanę i doprawić solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Chwilę smażyć. Mięso podawać polane sosem. kieszonki z kurczaka

O kuchni z uczuciem
Schab po góralsku 406

Schab po góralsku to mięso zapiekane z kapustą kiszoną, a wszystko pod pierzynką ze śmietany. Rewelacyjne w smaku. Można podać z ziemniakami, frytkami, kluskami. Jest to pomysł na szybki obiad i alternatywa dla tradycyjnego schabowego. Nie, nie :) Tradycyjny schabowy też jest smaczny, uwielbiam go. Tutaj znajdziecie przepis na schab zapiekany z ajvarem  . Składniki 1 kg kapusty kiszonej(...)Każdy kotlet oprószyć z dwóch stron solą i pieprzem, a następnie usmażyć na rozgrzanym maśle na lekko rumiany kolor. Połowę kapusty wyłożyć na dno naczynia, a na to usmażone mięso i ponownie resztę kapusty. Śmietanę wymieszać dokładnie z mąką i rozsmarować na wierzchu kapusty. Piec w 200 stopniach C do momentu aż góra zrobi się rumiana. Podawać na gorąco. schab

O kuchni z uczuciem
Schabowy z sosem musztardowym. 149

dobrze wymieszać aby nie było grudek.Wlać do gotującego wywaru, gotować aż zgęstnieje.Jeśli lubicie bardzo ostre potrawy to dodajcie całą łyżeczkę koncentratu chili, ale uprzedzam jest bardzo ostry. Mięso umyć, osuszyć ręczniczkiem i rozbić kotlety. Następnie oprószyć solą i pieprzem. Jajka roztrzepać z mlekiem, zanurzać płat mięsa i obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor

Sama słodycz i szczypta chili
Schab ze śliwkami 167

Cukier, sól i paprykę mieszamy razem. Schab myjemy, osuszamy, a następnie długim nożem robimy w środku dziurę na wylot. Wkładamy w nią śliwki i ciasno upychamy. Następnie związujemy mięso sznurkiem i nacieramy przygotowana mieszanką. Odstawiamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia wkładamy mięso do naczynia żaroodpornego, dodajemy kardamon, goździki, ziele, listki i dolewamy wodę (ok. 2 cm wysokości). Wstawiamy

Czary - gary w kuchni
Smarowidło kanapkowe 131

garnka z grubym dnem i na małym palniku podgrzewamy aż zacznie się wytapiać tłuszcz. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie wszystko dodajemy do garnka z mięsem, dosypujemy majeranek i dalej wytapiamy. Im bardziej tłuszcz wytopi się Wam z mięsa tym smarowidło lepsze, ja najczęściej zostawiam garnek na palniku ok. 1,5 godziny - proces przebiega powoli

Czary - gary w kuchni
Szynka z szynkowara 159

jestem jakie u Was wzbudzi skojarzenia ;-) SKŁADNIKI ok. 1 kg szynki 2 - 3 ząbki czosnku 2 - 3 listki laurowe 2 łyżeczki soli peklowej 2 łyżeczki żelatyny 1 łyżeczka cukru Mięso myjemy i osuszamy. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę, a następnie mieszamy z solą, cukrem i żelatyną. Przygotowaną mieszanką nacieramy mięso, wkładamy je do foliowego woreczka, dodajemy liście laurowe (najlepiej wsuńcie

Czary - gary w kuchni
Szynka pieczona (wersja II) 183

jakoś szczególnie :-) No to szynka... przepyszna...  SKŁADNIKI ok. 1,2 kg szynki 2 łyżki soli peklowej 1/2 łyżki czosnku granulowanego 1/2 łyżki suszonego majeranku 1/4 łyżki mielonego pieprzu Mięso myjemy i osuszamy, a następnie związujemy sznurkiem lub umieszczamy w siatce masarskiej. Przyprawy mieszamy ze sobą i nacieramy nimi szynkę. Następnie wkładamy ją do miski, zakrywamy folią spożywczą i odstawiamy(...)czasie przekładamy do rękawa do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 80 minut (w myśl zasady 1 godzina pieczenia na 1 kg mięsa). Upieczoną szynkę zostawiamy w rękawie w uchylonym piekarniku aż wystygnie

Czary - gary w kuchni