główki kapusty 250 g mięsa mielonego pól szklanki ryżu 2 marchewki cebula 2 ząbki czosnku 1 pietruszka 4 pomidory obrane ze skórki sól pieprz majeranek oregano bazylia Do garnka włożyć posiekaną cebulę, czosnek i mięso mielone, dodać łyżeczkę tłuszczu i podsmażyć. Wlać ok 1,5 l wody, Kapustę pokroić w kostkę , marchewkę i pietruszkę również w drobną kosteczkę. Dodać
Gotowanie jest łatwejest wyobraźnia i kreatywność? Przygotowałam gołąbki, w zupełnie nowej wersji, dużo, dużo łatwiejszej, i powiem nieskromnie o wiele mi bardziej smakowały! Zapraszam Was na wspólne gotowanie! SKŁADNIKI: -1 kg mięsa mielonego wieprzowo- wołowego - 3 jajka - 1/2 szklanki bułki tartej - sól, pieprz - 3-5 łyżek mąki pszennej do obtoczenia - ryż jaśminowy na sos: -1/2 dużej kapusty pekińskiej - biała cześć pora(...)użyłam 1/2) - 1,5 słoiczka koncentratu pomidorowego - sól, pieprz, czosnek, - natka pietruszki - 1 kostka rosołowa - 0,75 litra wody - 4 łyżki masła - rozmaryn świeży WYKONANIE: - mięso wymieszaj z jajkami i bułką tartą, dodaj przyprawy; masę dobrze wymieszaj i wyrób - uformuj w dłoniach kulki układaj na talerzu - każdą kulkę obtocz w mące - ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu - kapustę posiekaj
SMYKWKUCHNIpatelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i smażyć, aż lekko zmięknie. Następnie dodać pieczarki i smażyć aż woda z grzybów wyparuje. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na każdy płat mięsa rozłożyć usmażone pieczarki, zawinąć tworząc roladki. Każdą roladę zabezpieczyć przed rozwinięciem drewnianą wykałaczką lub zawinąć nitką. Na tej samej patelni co smażyły się pieczarki obsmażyć roladki na ciemno złoty kolor(...)wodę. Tyle, żeby roladki były w połowie przykryte. Doprawić w razie potrzeby do smaku, gotować na małym ogniu około 20 minut. W połowie czasu przewrócić roladki. Po tym czasie mięso powinno być miękkie. Mąkę rozmieszać w małej ilości wody i powoli wlać do sosu. Chwilkę gotować, dokładnie zamieszać. Wlać śmietanę, wrzucić posiekaną natkę pietruszki. Można podawać z ugotowanymi ziemniakami, kaszą
Kuchnia Pokoleńciasto 2,5 szkl mąki luksusowej Młynomag 1 jajko pół łyżeczki soli woda sos mięsny 500 g mięsa mielonego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów krojonych w zalewie sól pieprz pieprz ziołowy staropolski majeranek bazylia szczypta chili sos beszamelowy 2 szkl mleka 1,4 cebuli 1 łyżka masła 2 łyżki mąki szczypta imbiru sól pieprz 1 jajko(...)Podzielić na 4 i rozwałkować placki wielkości formy do pieczenia Lazani ok 28x 20 cm przygotować sos mięsny ; Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu, podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek, Dodać mięso i mieszając rozdrobnić je, następnie dodać pomidory i przyprawy, dusić pod przykryciem ok 30 min. sos beszamelowy; Do rondelka wrzucić posiekaną cebulę i masło, podsmażyć aż się zeszkli, dodać mąkę
Gotowanie jest łatweOstatnio w mojej kuchni goszczą często dania lekkostrawne. Dzisiaj dla Was przygotowałam pulpeciki gotowane na parze. Dodatkowo wybrałam chude mięso i tu stawiam na drób - indyk bądź kurczak świetnie nadają się by je przygotować. Dodatek świeżej zieleniny nadaje aromatu jak i podkreśli ich smak. Podać je można zarówno z kaszą, ryżem czy ziemniakami propozycji wiele, a całość skomponuje się(...)łyżki kaszy manny sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE : Filet z kurczaka myjemy, a następnie mielimy. Marcheweczki kroimy w mniejsze kawałki, natkę płuczemy osuszamy i siekamy - dodajemy całość do mięsa, wraz z białkiem. D oprawiamy solą i pieprzem, dodajemy kaszę mannę i dokładnie mieszamy. Z powstałej masy formujemy pulpety które gotujemy na parze przez 25 minut
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSposób wykonania: 1. Piersi z kurczaka naciąć z jednej strony, lekko oprószyć solą i pieprzem. 2. Czosnek obrać, pokroić w plasterki, czosnek powkładać w nacięte kieszonki w mięsie. 3. Mięso włożyć do rękawa do pieczenia razem z kilkoma całymi ząbkami czosnku na kilka godzin. Po tym czasie mięso upiec w 200 st. C przez ok 40 minut. 4. Podawać wedle
Kuchnia domowa AniSkładniki: 500 g mięsa cielęcego 1 duża cebula 1 jajko 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 pęczka koperku 1 kajzerka mąka pszenna olej do smażenia sól, pieprz Wykonanie: Marchewkę oraz pietruszkę obrać, umyć, zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Do garnka wlać 1/2 litra wody, włożyć marchewkę i pietruszkę, zagotować. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Bułkę namoczyć(...)odcisnąć i przepuścić przez maszynkę razem z mięsem. Dodać połowę przesmażonej cebuli, jajko, przyprawić. Dokładnie mieszamy naszą masę. Formujemy okrągłe kulki i obtaczamy w mącę. Do garnka z warzywami dodajemy pozostałą cebule i wrzucamy nasze pulpeciki. Wszystko razem dusimy ok. 20 minut. Na sam koniec dodajemy posiekany koperek, zdejmujemy z ognia i doprawiamy solą i pieprzem. Pulpety podałam
magiczna kuchnia Kasizłudzenia przypominające w smaku klasyczne gołąbki. Choć oczywiście w 100% nie zastąpią nam znanego tradycyjnego dania ;) Idealne na sycący obiad. Zapraszam! Gołąbki bez kapusty Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego 1 torebka ryżu 2 jajka średnia cebula papryka ostra i słodka łyżeczka majeranku 1 kostka rosołowa sól, pieprz bułka tarta olej do smażenia Przygotowanie: Mięso dokładnie wymieszać z ugotowanym
Tagebuch po polskunajcieniej (uważając żeby nie zrobić dziur). Doprawiamy z obu stron solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na każdym kawałku mięsa układamy dwa suszone pomidory i sporą ilość sera. Boki mięsa zawijamy do środka tworząc kopertę a następnie zwijamy w roladkę. Na średniej patelni rozgrzewamy nieco oliwy pomidorowej i układamy roladki łączeniem
Pyry na GazSkładniki: mięso mielone wieprzowe 1 kg, jajka 2 sztuki "L", bułka namoczona w mleku 1 sztuka, śmietana kremówka 2 łyżki, cebula 2 sztuki,curry mielone Royal Brand 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, kucharek 2 łyżeczki, bułka tarta 4 łyżki, bułkę namoczyć w mleku lub wodzie i potem odcisnąć ją z płynu, wszystkie składniki z mięsem dokładnie wyrobić
W Mojej Kuchni Lubiępolędwicy wołowej - 2 łyżki kaparów - 1 średnia cebula - 6-8 korniszonów - 1 żółtko - sól - pieprz Przygotowanie: Polędwice mielimy w maszynce. Kapary, cebulę i korniszony bardzo drobno siekamy. Mięso przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Tatar formujemy w okrąg i robimy wgłębienie, do którego wkładamy żółtko. Kapary, cebulę i korniszony układamy na wkoło mięsa. Przed jedzeniem mieszamy wszystkie składniki razem
Kulinarne życiebardzo bo wyszła przepyszna. Polecam bo naprawdę warto,jest krucha,soczysta i doprawiona idealnie-spróbujcie sami taką zrobić Sposób przyrządzania domowej szyneczki: Do peklowania: na 1 kg mięsa 100ml wody z 25g soli peklującej to wstrzykujemy do mięsa(można zwykłą strzykawką zakupioną w aptece). Po o strzyknięciu wstawiamy do zalewy na 1 litr wody 50g soli peklującej
Swojskie jedzonkoSkładniki: KLIUSKI ZIEMNIACZANE: ziemniaki 1 kg sól morska 1 łyżka płaska mąka pszenna 120 gram jajka 1 sztuka KOTLETY MIELONE I SOS: mięso mielone wieprzowe z łopatki 60 dag, bułka namoczona w mleku 1 sztuka, jajka 1 sztuka, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, bułka tarta 2 łyżki, olej rzepakowy 8 łyżek, sok pomidorowy 1 litr/gęsty, cebula(...)małym ogniu z 15 minut, ktlety wyjąć na talerz, wlać śmietanę, zagotować dodać natkę KLUSKI: ziemniaki ugotować w mundurkach, ciepłe obrać i przepuścić przez praskę lub maszynkę do mięsa, ciepłe wyłożyć na stolnicę, dodać sól, pieprz, przesiać mąkę, zrobić dołek i wlać w niego jajko, zagarniając składniki do środka, szybko połączyć je ze sobą w kulę, nie wyrabiając, pokroić
W Mojej Kuchni Lubięziół do drobiu 1 łyżeczka pikantnej mieszanki pieprzów 2 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki wody Piersi umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki. Zmielić w maszynce na średnich oczkach. Do zmielonego mięsa wsypać przyprawy, żelatynę i wlać wodę. Za pomocą dłoni wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Przygotowaną masę przełożyć do woreczka, a następnie całość włożyć do szynkowara. Założyć sprężynę i zamknąć szynkowar(...)Wstawić go na 24 godziny do lodówki (przyprawy muszą się "przegryźć" z mięsem). Następnie do wysokiego garnka wlać wodę i ją zagotować. Umieścić szynkowar. Gotować, starając się utrzymać temperaturę 80ºC. Parzyć około 110 minut. Wędlina jest gotowa, gdy temperatura wewnątrz szynkowara osiągnie 70ºC. Po tym czasie szynkowar wyjąć z garnka, boki przelać zimną wodą, ostudzić i wstawić do lodówki (najlepiej
UgotowaćPyszne kotleciki - za sprawą kilku prostych dodatków zyskują niezwykły smak i do tego ładnie się prezentują. Polecam! SKŁADNIKI: (na 10-12 kotlecików) 0,5 kg mięsa mielonego (u mnie z szynki) 1 jajko 2 cebule 1 papryka czerwona 2 ząbki czosnku kilka łyżek kukurydzy 1 bułka 1/4 szkl mleka 4 łyżki sosu(...)mąka 1. Cebule drobno posiekać, paprykę pokroić w drobną kosteczkę. Zeszklić razem na maśle, posolić i udusić do miękkości. 2. Bułkę rozkruszyć namoczyć w ciepłym mleku. 3. Mięso wymieszać z jajkiem, bułką. Dodać paprykę z cebulą, kukurydzę, przeciśnięty przez maszynkę czosnek, sos do pizzy i przyprawy. 4. Formować małe kotleciki, obtaczać w mące. Smażyć na niedużym ogniu
Kto ugości moich gości?