Ilość: 4 porcje Czas przygotowania: 30 min Składniki: – makaron Barilla Casarecce – 500g mięsa mielonego wołowego – pęczek rzodkiewek – pół brokuła – kiełki brokuła – 50 ml oliwy z oliwek lub oleju słonecznikowego nierafinowanego – przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, chili pieprz cayenne, papryka czerwona – sok z 0,5 cytryny – 2 łyżki syropu klonowego – olej rzepakowy(...)Przygotowanie: 1. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 2. Brokuła ugotować na parze. Podzielić na mniejsze różyczki. 3. Do mięsa mielonego dodać 2 łyżki oleju rzepakowego/oliwy z oliwek oraz przyprawić solą, pieprzem, chili i papryką czerwoną. Dokładnie wymieszać. Ulepić małe kulki i usmażyć na patelni z olejem rzepakowym. 4. Rzodkiewkę umyć i pokroić. 5. Przygotować sos: połączyć oliwę
Podwójnaporcjapyszną propozycją jest cukinia nadziewana farszem mięsno-ryżowym :) Tak podana cukinia zachwyca smakiem i jest bardzo sycącym daniem. Składniki: dla 4 osób 4 cukinie cebula 60 dag mielonego mięsa 30 dag ryżu 300 ml bulionu 2 pomidory 2 łyżki masła i 2 łyżki mąki ok 2 szkl. mleka gałka muszkatołowa sól i pieprz olej Sposób wykonania : Cukinię(...)umyj, przekrój wzdłuż na połowę. Łyżeczką wydrąż z jej środka miąższ z nasionkami. Cebulę pokrój w kostkę , zrumień na 2 łyżkach oleju. Dodaj mięso , przesmaż mieszając. Dodaj ryż, podlej bulionem i duś ok. 15 minut. , dopraw. Przygotowanym farszem napełnij połówki cukinii. Ułóż je w żaroodpornym naczyniu. Na patelni rozgrzej masło, wsyp mąkę , chwilkę przesmaż mieszając. Wlej mleko i gotuj
Różne smaki w kuchnibłon, myjemy i osuszamy. Przyprawiamy solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami oraz dodajemy oliwę z oliwek. Cebulę i papryczkę pepperoni kroimy w plastry, czosnek miażdżymy. Na folię aluminiową kładziemy mięso, cebulę, czosnek i paprykę pepperoni. Zwijamy i smażymy na rozgrzanej patelni przez około 25 minut, co jakiś czas obracając. Czy mięso jest już miękkie możemy sprawdzić za pomocą wykałaczki. W międzyczasie
Programista w kuchnipiersią z indyka, sałatą strzępiastą i czerwoną cebulą. Oczywiście indyka możemy zamienić np. na filet z kurczaka. Niestety nie jest to najszybsza kanapka, jaką możemy przygotować, a panierowane mięso i majonez sprawiają, że jest dosyć kaloryczna. Mimo to świetnie się sprawdza np. na drugie śniadanie. Dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno, dzięki czemu bez zawahania możemy(...)indyka myjemy, oczyszczamy, suszymy i kroimy w kosteczkę. Do jednej małej miseczki wbijamy jajko, dodajemy szczyptę soli i pieprzu, wszystko dokładnie roztrzepujemy widelcem. Do drugiej miseczki wsypujemy bułkę tartą. Mięso tradycyjnie panierujemy w jajku, a w następnej kolejności w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron, aż uzyskamy złoty kolor panierki. Bagietkę przecinamy na pół. Na dolną część
Programista w kuchniKolejna szybka i smaczna, a zarazem pożywna sałatka z piersią z kurczaka. Oprócz wspomnianego mięsa znajdziesz w niej rukolę, pomidorki koktajlowe, ser cheddar oraz orzechy nerkowca. Dzięki takim składnikom sałatka może śmiało zastąpić lekki obiad białkowo-tłuszczowy, sprawdzi się także jako drugie śniadanie lub kolacja. Składniki 1 pojedyncza pierś z kurczaka 2 garści rukoli 6 pomidorków koktajlowych 50 g orzechów(...)papierowym. Kroimy w kostkę lub paseczki, przyprawiamy solą, pieprzem i mieloną papryką, odstawiamy na godzinkę do lodówki. Po tym czasie smażymy na rozgrzanym tłuszczu przez około 15 minut, aż mięso ładnie się zarumieni z każdej strony. Do miseczki lub na talerz dodajemy rukolę, przecięte na pół pomidorki koktajlowe, orzechy nerkowca i usmażoną wcześniej pierś z kurczaka. Całość posypujemy startym serem
Programista w kuchniChociaż nie widać tego po przepisie krokietów, to na co dzień także należę do tego grona osób i praktycznie nie dodaję tłuszczu do smażenia. Wolę przygotować bardziej tłusty kawałek mięsa, z którego on sam się wytopi. Wracając do patelni Delimano Stone Legend od razu rzuca nam się w oczy jej wnętrze, kamienna powłoka. To właśnie dzięki niej potrawy nie przywierają(...)patelni. Aby usmażyć mięso lub cokolwiek innego wystarczy kropla oleju, którą natłuścimy powłokę patelni. Jeżeli jednak chcemy usmażyć coś z większą ilością oleju to patelnia również daje sobie doskonale radę, co widać po moim przepisie. Do przetestowania patelni Delimano Stone Legend wybrałem krokiety, ze względu na to, że mogłem ją wykorzystać, aż trzy razy. W pierwszej kolejności przygotowałem farsz
Programista w kuchniPyszne i aromatyczne mięso mam dziś dla Was. Mięso natarte kurkumą ma jedyny i niepowtarzalny smak. Dodatek warzyw wzbogaca doznania smakowe. Polecam gorąco na letni obiad. Polędwiczka wieprzowa w kurkumowej skorupce. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniepamiętać, że pekińska jest znacznie delikatniejsza i nie trzeba jej przed owijaniem blanszować. Podczas gotowania spokojnie zmięknie - tylko dobrze wytnijmy grubą część (to ta biała). Składniki: liście kapusty pekińskiej mięso mielone (miałam mieszane 700 g łopatki i szynki i 300 g wołowiny) 1 ugotowany woreczek ryżu 1 nieduża cebula ulubione przyprawy - sól, pieprz, oregano, papryka słodka pomidory z puszki - najlepiej(...)oregano i bazylią Przygotowanie: cebulę kroimy w drobną kostkę mięso mielone dokładnie ze sobą mieszamy dodajemy ugotowany ryż, cebulę i przyprawy - mieszamy liścia kapusty pozbawiamy grubej części (można powiedzieć głąba) ma liściu układamy łyżkę farszu i dokładnie zwijamy układamy w garnku - najlepiej takim z grubym dnem zalewamy wodą i gotujemy
Gotowanie z pasjąKolorowy obiad z piekarnika , przy którym nie ma dużo pracy. Dobrze doprawione mięso, warzywa i ziemniaki upieczone razem. Z pewnością ta potrawa wystarczy dla 2 bardzo głodnych osób albo dla 4 jedzących mniej. Mięso jest tylko pieczone i wcześniej go nie obsmażam, a mimo to wychodzi soczyste. Do tego duża porcja pieczonych warzyw, których zestaw i proporcje skomponujcie sobie sami
Smaczna Pyzapiórka, a marchew w plasterki. Kurczaka umyć, ja dodatkowo przecinam na dwie części i po osuszeniu porządnie natrzeć przyprawami. (Możecie użyć dowolnych przypraw, ale nie zapomnijcie o soli wędzonkowej.) Mięso z warzywami umieścić w rękawie do pieczenia, a następnie worek szczelnie związać i schować do lodówki minimum na 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie całość(...)rozgrzanego piekarnika i piec 30 minut w 230 stopniach. (Posiadam piekarnik gazowy.) Następnie temperaturę obniżyć do 180 i kurczaka piec do miękkości. (Pod koniec pieczenia worek można przeciąć, aby mięso się zarumieniło
Di gotujeUlubione! 😍 Nie odważę się "publicznie" nazwać tego dania 'spaghetti' stąd też poprostu - makaron z sosem pomidorowym :D Pyszne i szybkie danie:) SKŁADNIKI : 500g mięsa mielonego z indyka 1 papryka (pokrojona w kostkę) 1 duża cebula (drobno posiekana) 2x puszka pomidorów (trzeba je zblendować jeśli są całe lub w kawałkach) 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka jogurtu greckiego 2 łyżki(...)koncentratu pomidorowego Czosnek granulowany, garść bazylii, pieprz, sól, papryka słodka, 1 łyżeczka cukru, (ja doprawiłam jeszcze maggi bo coś nie mogłam doszukać się dziś smaku) Mięso mielone podsmażamy na łyżce oliwy i przekładamy do garnka. Dodajemy pokrojoną paprykę i cebulę, zalewamy zblendowanymi pomidorami w puszce. Dodajemy przyprawy, dusimy do miękkości papryki. Dodajemy koncentrat i jogurt, chwilkę gotujemy i gotowe! Podajemy
Mamuśka wraca do formyDziś w lodówce u mnie pustki, i tak składając wszystko co miałam w kuchni powstał caaaaaałkiem zacny obiad! SKŁADNIKI : 0,5 kg mięsa mielonego z indyka 2x cebula (pokrojona w piórka) 0,5 kg pieczarek (pokrojone w plasterki) 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy Garść suszonych pomidorów 4 pomidory świeże (zblendowane) Czosnek granulowany, papryka słodka, oregano, szczypta cukru, kminku(...)SKŁADNIKI na "placki tortillowe" 2,5 szklanki mąki owsianej (ja zblemdowałam płatki, przesiałam i gotowe) 0,5 szklanki ciepłej wody O,5 łyżeczki soli Do garnka wlewamy oliwę, wrzucamy mięso i lekko podsmażamy, dalej wrzucamy cebulę, pieczarki, kukurydzę, podlewamy odrobiną wody, dodajemy zblendowane pomidory, przyprawy i suszone pomidory. Gotujemy około pół godziny, dodajemy fasolę. Gotujemy dalej by sos zgestniał
Mamuśka wraca do formyprzy usuwaniu kości, ale można w sklepach kupić już gotowe bez kości. Wtedy mamy dużo mniej pracy. Roladki można podawać z ryżem, ziemniakami, makaronem, kaszą lub kluskami. W zakładce mięsa znajdziecie również inne pomysły na dania mięsne z wykorzystaniem różnych gatunków mięsa. 8 podudzi z indyka 2-3 ogórki kiszone 1 mała czerwona papryka 50 g żółtego sera 1 czerwona
O kuchni z uczuciemzjeść następnego dnia. SKŁADNIKI 350g makaronu(muszelki,świderki,wstążki itp.) cebula ok.100g.szynki 150g sera żółtego 2 ząbki czosnku szklanka mąki 2 jajka 5 łyżek bułki tartej 200g mielonego mięsa trochę oleju sól,pieprz bułka tarta (do obtaczania kotlecików) olej do smażenia WYKONANIE Makaron gotujemy,odcedzamy i studzimy,chyba że mamy makaron z poprzedniego dnia ;).Ugotowany makaron siekamy w rozdrabniaczu(...)mniejsze kawałeczki.Cebulę i czosnek kroimy na drobne kawałki,szynkę w drobną kosteczkę.Następnie wrzucamy do garnka dodajemy troszkę oleju i podsmażamy chwilkę,później dodajemy mięso mielone i też smażymy chwilkę wszystko razem,studzimy i dodajemy do makaronu.Dodajemy także starty żółty ser,jajka,bułkę tartą i mąkę.Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą,pieprzem i ulubionymi przyprawami
Mała w garnku mieszaporcje: farsz: -200 g indyka zmielonego -1 puszka pomidorów krojonych -60 g cebuli -2 plastry sera żółtego -łyżka oleju naleśniki: -100 g mąki gryczanej -woda -łyżka oleju Przygotowanie: 1. Mięso mielimy (chyba że kupujecie gotowe) i doprawiamy. 2. Cebulę kroimy w kostkę drobno. 3. Rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy cebulę, dorzucamy mięso i smażymy. Na koniec dodać pomidory z puszki, doprawić
Zdrowie i pysznie na talerzu