mięso - 63110 przepisów (strona:1278/4208)

Kotleciki mielone otulone boczkiem 166

Propozycja dla tych, którym znudziły się tradycyjne mielone kotlety. Chrupiący bekon i ciągnący ser w środku nieco urozmaicą codzienne menu i na pewno każdemu posmakują. 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 2 ząbki czosnku szalotka kajzerka jajko 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka przyprawy gyros sól, pieprz do smaku ok 100 g żółtego sera 14 cienkich plasterków bekonu olej(...)smażenia Czosnek i szalotkę bardzo drobno posiekać, bułkę namoczyć w wodzie. Odciśniętą kajzerkę wraz z jajkiem, bułką tartą, cebulką i czosnkiem przełożyć do mięsa. Całość przyprawić do smaku i wyrobić na gładką masę. Ser pokroić w kostkę. Nakładać sporą łyżkę masy mięsnej, w środek wkładać po kawałku sera i formować kotleciki. Kotlety owinąć 2 plasterkami bekonu  i smażyć

Smakołyki Asi
Kotlety z Indyka z Mozzarellą i Papryką 185

Szybkie i bardzo dobre kotlety z mięsa mielonego z indyka to znakomity dodatek do obiadów czy do kanapek. Wyjątkowe dodatki sprawiają,że kotlety stają się bogate i bardzo sycące. Smacznego.  SKŁADNIKI :  500g mięsa mielonego z indyka  1 czerwona cebula 1 kulka mozzarelli 1 pęczek natki pietruszki  kilka małych kolorowych papryczek albo 1 duża 2 duże jajka

Gotowanie Patki
Mielone z rabarbarem 186

Smaki, smaczki ... Ostatnio ich u mnie pod dostatkiem. Dziś chciałam zaproponować Wam mięso w połączeniu z rabarbarem. Do przygotowania tych kotlecików potrzeba niewiele, a smak jest niepowtarzalny. Lubicie rabarbar ? Kwaskowy smak świetnie podkreślił dzisiejsze danie. Co ważne do masy mięsnej dodajcie dużo świeżej natki pietruszki, następnym razem wzbogacę je o dodatek świeżego koperku. Mielone z rabarbarem SKŁADNIKI : 300 g mielonego(...)łyżki posiekanej natki pietruszki  1 pęd rabarbaru bułka tarta sól i pieprz świeżo mielony do smaku   olej kokosowy do smażenia PRZYGOTOWANIE : Do miski przekładamy mięso mielone, dodajemy odciśniętą (wcześniej namoczoną w mleku lub wodzie) bułkę, jajko i mieszamy. Następnie dodajemy posiekaną zieleninę oraz rabarbar, doprawiamy solą i pieprzem - mieszamy. Z powstałej masy mięsnej formujemy kotlety, obtaczamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Szaszłyki drobiowe z boczkiem. 506

osiągnęliśmy wg innego patentu. Moje szaszłyczki są bardziej ascetyczne, bo tylko trójskładnikowe. Kosztem radosnego wyglądu dostałem trochę wygody i spokoju o równoczesne upieczenie składników ;) Nie ma żadnych wątpliwości, że mięso domaga się  jednak towarzystwa warzyw. W wypadku takich prostych szaszłyków można podać je upieczone osobno  lub w postaci sałatki czy szybkiego sosu. No dobrze, a patent na marynatę(...)ziemniaczanej lub kukurydzianej (!!!) 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu (lub suszonego, lub ziół prowansalskich) 1 łyżeczka brązowego cukru Wykonanie: Wymieszać wszystkie składniki marynaty w dużej misce. Mięso pokroić we w miarę równą i dużą kostkę (około 2.5 cm), wymieszać z marynatą i odstawić na 1 godzinę. Patyczki (jeśli używamy drewnianych) namoczyć w wodzie. Cebulę przekroić na pół

zadanie-gotowanie
Pulpeciki wieprzowo - cielęce po królewsku. 228

pada deszcz więc nadrabiam zaległości :) Dzisiaj mam dla Was propozycję pysznych pulpecików po królewsku.Z dodatkiem klusek śląskich i patisonów Orzech obiad smakował wyśmienicie. Zapraszam :) Składniki : 3oo g mielonego mięsa wieprzowego 100 g mielonej cielęciny 2 kromki pszennego chleba  + 2 szklanki mleka do namoczenia 1 cebula pokrojona w kostkę 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka śmietany domowa vegeta(...)smaku 2 jajka 1 l bulionu 3 łyżki masła 1 łyżka posiekanego koperku 1 szklanka wody 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej  1 duży ząbek czosnku Wykonanie : Do miski przełożyć mięso mielone,następnie dodać posiekaną natkę pietruszki,przeciśnięty przez praskę czosnek, namoczony w mleku i zmielony przez maszynkę chleb,1 łyżkę śmietanki, jajka, pieprz i vegetę do smaku. Dobrze wyrobić masę

Sama słodycz i szczypta chili
Spaghetti z sosem pomidorowo pieczarkowym. 187

Dziś zapraszam na spaghetti! Składniki; 30 dag mięsa mielonego wieprzowo - wołowego 1 marchew 1 cebula 2 ząbki czosnku 4-5 pieczarek 2 łyżki oleju 1 puszka pomidorów bez skóry sól, pieprz, odrobina cukru, 2 łyżki przecieru pomidorowego bazylia, zioła prowansalskie - 1 łyżka makaron spaghetti pełnoziarnisty lub zwykły ( u mnie mieszany) ok 20 dag ser grana padano do posypania(...)drobnych oczkach, cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i wrzucamy cebule i marchew, chwile smażymy następnie dodajemy zioła (bazylie i zioła prowansalskie) mieszamy i dodajemy mięso mielone. Smażymy aż nabierze jasnego koloru. Następnie dodajemy pomidory w puszce i dusimy. Pieczarki obieramy a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do sosu. Doprawiamy do smaku solą

Radość kipiąca uśmiechem.
Soczysta pierś z indyka wędzona na herbacie 184

soczysta, aromatyczna a nie sucha jak płyta wiórowa. Postanowiłam, że zamiast upiec ją tradycyjnie w piekarniku wykorzystam testowaną już wcześniej przeze mnie przy schabie i łososiu azjatycką metodę wędzenia mięsa w woku. I jak myślicie czy udała mi się ta sztuka? Pewnie że tak. Mięso było delikatne, wilgotne i w końcu mogłam je z przyjemnością zjeść. Polecam te metodę. Czytaj

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Pulpety w potrawce ala leczo 174

jego smak podana z mięsnymi pulpetami. Danie przygotowuje się szybko i znika w takim samym tempie.  Pulpety w potrawce ala leczo SKŁADNIKI : mięsne pulpety:  300 g mięsa wieprzowego mielonego np z łopatki 1 łyżka posiekanego szczypiorku sól i pieprz potrawka: 3 papryki czerwone 1 puszka krojonych pomidorów 2 - 3 ogórki kiszone 250 ml wody   sól, pieprz(...)dodajemy pomidory i wodę, doprawiamy solą, pieprzem i paprykami - gotujemy kwadrans.  Ogórki kroimy w kosteczkę - dodajemy do potrawki - gotujemy przez 10 minut. Przygotowujemy mięsne pulpeciki: do miseczki przekładamy mięso, dodajemy szczypiorek, doprawimy sola i pieprzem - mieszamy. Z powstałej masy formujemy pulpeciki.  Gotowe pulpeciki przekładamy do paprykowej potrawki, gotujemy przez około 15-20 minut.  Podajemy wg uznania

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Roladki wołowe z sosem grzybowym 222

pieprz sól sos grzybowy: 20 g suszonego prawdziwka wywar po duszeniu roladek wołowych 1/2 łyżeczki tymianku 1 ząbek czosnku pieprz sól dodatkowo: sznurek wędliniarski lub gruba bawełniana nić Przygotowanie: Mięso umyć, osuszyć, pokroić w poprzek włókien na kawałki o grubości 1 cm i roztłuc tłuczkiem z obu stron jak najcieniej. Przyprawić delikatnie pieprzem i solą. Cebulę obrać i pokroić(...)drobną kostkę. Boczek i ogórki również pokroić w kostkę. Każdy plaster mięsa posmarować niewielką ilością musztardy, położyć na nim trochę boczku, cebuli i ogórka, zwinąć w rulon i obwiązać sznurkiem. Roladki obsmażyć z każdej strony na dobrze rozgrzanej głębokiej patelni, najlepiej z odrobiną masła klarowanego (boki powinny być dobrze przyrumienione). Obsmażone roladki podlać gorącą wodą lub bulionem warzywnym (roladki mają

Kuchcik gotuje
KOTLETY SIEKANE Z PIECZARKAMI I KUKURYDZĄ 258

łyżek mąki * sól, pieprz * ulubione przyprawy do smaku Wykonanie: Piersi z kurczaka pokroić w drobną kostkę, wrzucić do miski. Pieczarki pokroić na drobno dodać do mięsa. Do miski dać również posiekany koperek, kukurydzę, jajka, mąkę, sól, pieprz i przyprawy oraz łyżkę majonezu. Wszystko dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, nakładać niewielkie porcje mięsa z dodatkami i smażyć

Zrób to smacznie
Zupa jarzynowa 171

skóry i kroimy w kostkę. Fasolkę szparagową dzielimy na trzy części, odcinamy ogonki. Kości schabowe myjemy, przekładamy do dużego garnka, zalewamy wodą, gotujemy, aż będą miękkie. Do gotującego się mięsa wkładamy fasolkę szparagową, marchew, pietruszkę i liście laurowe z ziarenkami ziela angielskiego. Gdy fasolka będzie półtwarda dodajemy poszatkowaną kapustę białą, na sam koniec osączony z zalewy groszek. Gotujemy, aż kapusta(...)zmięknie, doprawiamy do smaku. Mięso wyciągamy z zupy, widelcem zeskrobujemy kawałki i dodajemy do zupy. Podajemy posypane posiekanym koperkiem

Moja smaczna kuchnia
Bigos z młodej kapusty 181

młodej kapusty 600 g karkówki lub łopatki wieprzowej 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki przecieru pomidorowego papryka słodka, kminek, sól, pieprz masło klarowane lub smalec Przygotowanie: Mięso umyć, pokroić w kostkę, przyprawić słodką papryką i podsmażyć na maśle klarowanym lub smalcu. Następnie dodać pokrojoną cebulę, przeciśnięty czosnek i dusić na małym ogniu do miękkości. Kapustę umyć(...)poszatkować, dodać do mięsa i dusić pod przykryciem aż zmięknie. W trakcie dodać dwie łyżki przecieru pomidorowego. Przyprawić solą, pieprzem i kminkiem. Podawać z ziemniakami lub pieczywem

Ze smakiem i z pasją
Pulpety pieczone w sosie serowym 466

podać z kaszą, ryżem lub makaronem. Na blogu znajdziecie również przepisy na pulpety w sosie koperkowym , pulpety w sosie pomidorowym czy pulpety w kremowym sosie pieczarkowym Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula 1 jajko 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki slodkiej papryki sól pieprz 2 łyżki mąki do obtoczenia olej do smażenia sos 250 ml śmietany (dałam(...)szklanki mleka 100 g startego sera szczypta płatków chilli sól Mięso włożyć do miski, dodać jajko, posiekaną drobno cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę sól i pieprz .Wszystko dokładnie wymieszać. Z masy mięsnej uformować kulki, obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć delikatnie  pulpety z każdej strony. Po obsmażeniu ułożyć je w naczyniu do zapiekania. Delikatnie skropić

O kuchni z uczuciem
Meksykańskie pierożki drożdżowe 157

Składniki (na 20 sztuk): Ciasto: 500 g mąki pszennej 250 ml mleka jajko żółtko jajka 40 ml oleju 50 g drożdży łyżeczka soli łyżeczka cukru Farsz: 400 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego pół puszki pomidorów puszka kukurydzy cebula czerwona papryka sól, pieprz, papryka ostra, papryka wędzona olej do smażenia Przygotowanie Cebulę i paprykę kroimy w paseczki. Na patelni podsmażamy rozdrobnione(...)widelcem mięso mielone, następnie dodajemy cebulę i paprykę. Podsmażamy dalej 5 minut. Potem dodajemy pomidory z puszki i smażymy wszystko około 15 minut, często mieszając. W trakcie ostatniej fazy smażenia dodajemy przyprawy, na końcu kukurydzę. Farsz odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Przygotowujemy ciasto: drożdże kruszymy, dodajemy po łyżeczce mąki i cukru i rozpuszczamy w 1/3 szklanki ciepłego mleka. Odstawiamy

e-PrzepisyKulinarne
Grillowany kurczak z warzywami. 177

nami majówka, pogoda dopisała, sezon grillowy możemy więc uznać za otwarty. Grillować możemy oczywiście kiełbasę, karkówkę czy inne mięsa. Ja w zgodzie z tematyką bloga proponuje coś lżejszego, ale wcale nie mniej smacznego. Przygotowałam dla Was przepis na cytrynowe piersi z kurczaka z dodatkiem warzyw w ostro-słodkiej marynacie.  CYTRYNOWY KURCZAK 5 filetów piersi z kurczaka 1/5 szklanki oleju(...)czosnku w proszku W misce wymieszaj wszystkie składniki na marynatę, następnie wrzuć kurczaka i każdy filet dokładnie wysmaruj. Przykryj folią spożywczą i odłóż na kilka godzin do lodówki. Wyjmij mięso z lodówki 30 minut przed wrzuceniem na grilla.   GRILLOWANE WARZYWA Marynata: 1 łyżka oleju 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka musztardy francuskiej 1/2 łyżeczki sosu sojowego szczypta ostrej

Powiedz dietom nie