mięso - 63110 przepisów (strona:1271/4208)

ROLADKI Z PIERSI KURCZAKA OWIJANE BOCZKIEM 145

Roladki te nadziane są sałatką kartuską i owijane boczkiem. Koniecznie musicie ich wypróbować, niby zwykłe roladki a smakują wyśmienicie. Kruche, soczyste mięso z kurczaka, sałatka z ogórka i papryki oraz boczek to połączenie idealne.  Do roladek użyłam sałatki kartuskiej od  Dagoma . Składniki: * 1 podwójna pierś z kurczaka * sałatka kartuska * plasterki boczku  * sól, pieprz, przyprawy do smaku Wykonanie(...)Każdą połówkę piersi z kurczaka rozkroić wzdłuż na pół, rozbić tłuczkiem, doprawić do smaku. Na każdy kawałek mięsa ułożyć kilka plasterków ogórka i papryki, zawinąć w roladkę. Owinąć boczkiem i piec w piekarniku nagrzanym do 180'C około 30-35 minut. Po około 20 minutach pieczenia roladki odwrócić na drugą stronę

Zrób to smacznie
Mielone na bogato 168

Kotlety mielone na bogato, czyli trzy w jednym. Kotlety z komosą ryżową, brokułem i parmezanem zapiekane w piekarniku. Do tego sos pomidorowy i posiłek gotowy :) 500 g mięso mielone z indyka 300 g brokuły gotowane 30 g tartego parmezanu 150 g komosy ryżowej 1 jajko kurkuma, czubryca, sól – do smaku Komosę gotujemy w 300 ml wody z dodatkiem kurkumy(...)Brokuły gotujemy na pół twardo, al’dente. Po ugotowaniu komosę mieszamy z mięsem mielonym, serem i jajkiem. Brokuła kroimy drobno i dodajemy do masy. Doprawiamy do smaku solą i ziołami. Formujemy kulki i układamy na blasze, na papierze do pieczenia. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 30 minut, jeśli możemy, na koniec – grillujemy przez ok. 5 minut

Kucharzyca
Wieprzowe medaliony i duszona cyklantera 188

plastry szynki sól pieprz mąka 200 g owoców cyklantery (dzikiego ogórka) oregano hyzop pół czerwonej papryki pół żółtej papryki pół cebuli tłuszcz do smażenia gotowane ziemniaki. bazylia natka pietruszki Mięso rozklepujemy jak na schabowe, posypujemy przyprawami i skrapiamy oliwą. W rondlu rozgrzewamy odrobinę tłuszczu, wrzucamy posiekaną cebulę i pokrojoną w paski paprykę, podsmażamy przez 10 min, dodajemy cyklanterę, przyprawiamy(...)smaku solą pieprzem, oregano i hyzopem, dusimy pod przykryciem przez kolejne 10 min. Mięso otaczamy lekko w mące i smażymy z obu stron po 3-4 minna złoty kolor. Danie podajemy z ziemniakami. posypujemy natką pietruszki i dekorujemy listkiem bazylii

Gotowanie jest łatwe
Udka pieczone 180

podawać z frytkami, ziemniakami, ryżem lub kaszą. Do tego polecam bardzo szybką sałatkę obiadową  . I obiad gotowy. Jeśli macie ochotę na inne dania mięsne to zapraszam do zakładki mięsa, gdzie znajdziecie wiele pomysłów na różne rodzaje mięs. Składniki 4 udka z kurczaka 2 łyżki masła 5 łyżek oleju 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki tymianku 2 łyżki sosu sojowego(...)miseczce wymieszać olej,sos sojowy, rozgnieciony czosnek,ocet balsamiczny, paprykę,tymianek, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać i nasmarować udka bardzo dokładnie. a resztę zalewy wlać na blaszkę z mięsem. Odstawić na 1 godzinę w chłodne miejsce, a następnie na każde udko nałożyć plaster masła. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C około 1,5 godziny od czasu

O kuchni z uczuciem
Kotlety mielone babci Basi 257

jajko, 1 czerstwa bułka, 1 ząbek czosnku, majeranek wg uznania, sól, pieprz, vegeta czerwona, olej do smażenia, ( ja dodałam jeszcze trochę masła klarowanego ) Sposób przygotowania : Bułkę namoczyć w wodzie , Mięso umyć i zmielić ( można już kupić w sklepach zmielone na miejscu, tak jak w moim przypadku.) Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i usmażyć ( zeszklić ) na odrobinie oleju – ostudzić. Mięso

Pysznosci Babci Basi
Pulpety w sosie pieczarkowym babci Basi 214

Polecam pulpety w sosie pieczarkowym . Możemy je podawać różnymi dodatkami : ja podałam z makaronem świderki . Składniki : 50 dag mięsa mielonego, 1 jajko, 1 czerstwa bułka ,( moczymy w wodzie ) 1 cebulka,(pokrojona w drobną kostkę ) 1 ząbek czosnku,( zmiażdżony przez praskę ) 1 łyżka bułki tartej, majeranek,( opcjonalnie ) sól, pieprz, 1 łyżeczka słodkiej papryki, Ponadto : do panierowania : mąka do smażenia : 2 łyżki(...)masła klarowanego Wyrabiamy mięso z przyprawami i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego.Obtaczamy w mące i delikatnie obsmażamy na rozgrzanym maśle. Składniki na sos : 25 dag pieczarek 200 ml śmietany 18%, sól,pieprz, liść laurowy, 1 łyżeczka mąki ( opcjonalnie ) koperek, 1,5 l. wody. W rondlu zagotować 1,5 l wody i włożyć pulpety, liść laurowy oraz pokrojone w plasterki

Pysznosci Babci Basi
Żółwie z mielonego mięsa babci Basi 291

Podaję pomysłowy przepis na kotlet mielony w kształcie żółwia , zarówno dla dzieci jak i dla dorosłych. Składniki : ok. 35 dag mięsa mielonego, patrz przepis „Kotlety mielone babci Basi „( może być drobiowe ) 5 cienkich parówek, ser w plastrach Hochland na gorąco, pieprz w ziarenkach, sałata do dekoracji, Przygotowanie : Mięso mielone doprawiamy ( patrz przepis na „Kotlety mielone babci Basi

Pysznosci Babci Basi
KLOPSIKI Z KOPERKIEM I SOSEM ŻURAWINOWYM 180

krótko gotowane w bulionie, śmietance i dżemie żurawinowym.  Smakują wszystkim bez wyjątku. SKŁADNIKI / 4 porcje PULPETY 1 cebula 1 łyżka masła 2 łyżki oliwy 500 g chudego mielonego mięsa (wieprzowego lub wieprzowo-wołowego) 1 jajko 1 mała bułka (świeża lub czerstwa) lub np. 2 kromki chleba tostowego 1/3 szklanki mleka lub wody 2 łyżki posiekanego koperku 1 łyżeczka soli(...)Smażymy do miękkości, nie rumienimy zbyt mocno. Odstawiamy do ostygnięcia. Bułkę kroimy na plastry i wkładamy do miski. Zalewamy mlekiem i dokładnie rozcieramy (bułka powinna wchłonąć cały płyn). Dodajemy mięso mielone, podsmażoną cebulę, jajko oraz posiekany koperek, sól, pieprz i sos sojowy jeśli używamy. Wyrabiamy dłońmi na jednolitą masę.  Masę mięsną dzielimy na 4 części i z każdej

cool and minty
Pierś kurczaka w sosie koperkowym 499

Soczyste kawałki z piersi kurczaka w aromatycznym koperkowym sosie z jogurtu greckiego. Według mnie najlepiej smakują z ryżem oraz brokułami lub kalafiorem. mięso z piersi kurczaka (ok. 400 g) 1 pęczek koperku 250 g jogurtu greckiego 1/2 szklanki bulionu sól i pierz do smaku 2 łyżeczki majonezu olej do smażenia Dodatkowo: ugotowany ryż i brokuły lub kalafior W małym garnku(...)przykrycia, na małym ogniu jogurt wymieszany z bulionem. Dodać majonez, szczyptę soli i pieprzu oraz drobno posiekany koperek i dokładnie wymieszać. Całość gotować kilka minut co jakiś czas mieszając. Mięso umyć, oczyścić i pokroić w drobne kawałki. Usmażyć na dobrze rozgrzanym na patelni oleju. Dodać przygotowany sos. Dokładnie wymieszać i smażyć na patelni jeszcze przez kilka minut aż sos zgęstnieje

Bullio
Mielone z kapustą 273

napisałam. Ale mięsożercy kotlecikami na pewno nie pogardzą, zwłaszcza, że czwartki to takie wydaje mi się typowo mięsne obiady, przynajmniej w naszej kulturze :) Mam rację?! Składniki: 600g mielonego mięsa z szynki wp. 150g kapusty białej 1 cebula 1 jajko 2 ząbki czosnku 4 łyżki płatków owsianych 4 łyżki mąki sól, pieprz do smaku bułka tarta olej rzepakowy do smażenia Sposób(...)przygotowania: Młodą, białą kapustę myjemy i siekamy. Lekko nasalamy i pozostawiamy na ok pół godziny. Po tym czasie odlewamy nadmiar wody, dodajemy mięso oraz pozostałej składniki. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Kotlety obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor. Najlepsze oczywiście cieplutkie

Kuchnia w czekoladzie
BABECZKI Z KURCZAKA Z JARMUŻEM 171

ząbki czosnku szczypiorek sól pieprz czosnek chilli masło do smażenia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Filety z kurczaka rozbijam. Tnę na kawałki mogą być kwadraty takie by zmieściły się do foremek. Mięso doprawiam solą i pieprzem. Foremki wykładam mięsem. Następnie robię farsz. FARSZ Z JARMUŻEM Farsz odkładam na bok by przestygł. Następnie za pomocą łyżki faszeruję babeczki. Na wierzch kładę

Gotowanie Patki
Gołąbki bez zawijania - dla leniwych 741

moja wariacja z kaszą jaglaną, która okazała się strzałem w dziesiątkę. Gołąbki przygotowałam w moim ulubionym warzywno pomidorowym sosie.  Gołąbki bez zawijania - dla leniwych  Składniki: 500 g mięsa mielonego z łopatki 100 g ryżu 100 g kaszy jaglanej 600 g kapusty białej 1/2 pęczka koperku jajko sól, pieprz do smaku  bułka tarta do panierowani olej do smażenia(...)pieprz do smaku  Przygotowanie: Ryż i kaszę jaglaną gotujemy w osolonej wodzie na sypko. Kapustę białą drobniutko szatkujemy (użyłam malaksera) solimy i odstawiamy na kwadrans Do kapusty dodajemy mięso mielone, ugotowany i przestudzony ryż z kaszą oraz posiekany koperek, wbijamy jajko, doprawiamy solą i pieprzem.  Wyrabiamy całość na jednolitą masę.  Z masy formujemy gołąbki wielkości dłoni, obtaczamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki