oscypka Wyroby Naturalne sól, pieprz 400 g makaronu linguine Udka dusimy na patelni do miękkości, co jakiś czas podlewając je wodą, aby się nie przypaliły. Kiedy mięso zaczyna odchodzić od kości, wyjmujemy je i odstawiamy, żeby nieco ostygły. Na tę samą patelnię dodajemy szpinak i rozgniecione ząbki czosnku. Całość podgrzewamy do momentu, aż cała woda nam odparuje(...)odparowanego szpinaku z czosnkiem dodajemy oddzielone od kości mięso i zalewamy całość śmietanką. Całość zagotowujemy, doprawiamy solą i pieprzem. W międzyczasie gotujemy makaron al dente. Do ugotowanego makaronu dodajemy nasz sos i wsypujemy starty ser. Dokładnie mieszamy i nakładamy na talerze. Wioleta Gargula
MamaOskarkawrzucamy pieczarki i rumienimy je. Następnie dodajemy je do rondla z udkami, zalewamy tłuszczem ze smażenia oraz winem, dodajemy suszone śliwki, szczelnie przykrywamy i dusimy na niewielkim ogniu, aż mięso będzie miękkie a powstały sos gęsty i aromatyczny. Krok 4. Porcje mięsa układamy na wygrzanym półmisku, przybieramy przepołowionymi śliwkami lub cząstkami mandarynek, całość zalewamy gorącym sosem, przybieramy zieleniną. Danie podajemy
Moja Książka Kucharskaciepło. Składniki: schab bez kości - ok. 1,5 kg śliwki suszone - 200 g oliwy z oliwek -4 łyżki majeranek - 1 łyżka sól i pieprz Przygotowanie: Schab opłukać, osuszyć. Natrzeć mięso solą , pieprzem i majerankiem, odstawić najlepiej na całą noc do lodówki. W schabie długim i wąskim nożem zrobić otwór, faszerować go śliwkami, dopychając drewnianą łyżką. Schab obsmażyć na patelni(...)stron na złoty kolor, następnie przełożyć mięso do rękawa do pieczenia i umieścić go w naczyniu żaroodpornym. Nagrzać piekarnik do 200 stop, piec przez ok. 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stop i piec jeszcze przez ok. 55 minut. Ostudzony schab pokroić na plastry. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return
Kuchnia Danusiskładnikach. Nie ma znaczenia jak go przygotujemy. Najważniejsze żeby zawsze dobrej jakości barszcz ukraiński zawsze musi mieć doskonały kolor – intensywny buraczkowy, a nie pomarańczowy czy bladoróżowy! Składniki: 500 g mięsa wołowego z kością 4 średniej wielkości buraki 4 ziemniaki 2 średnie marchewki 1/4 włoskiej kapusty 4 łyżki przecieru pomidorowego 2 cebule 5 ząbków czosnku 2 łyżki masła 1 korzeń pietruszki(...)łyżka cukru 2 łyżki mąki 2 łyżki oleju 1 łyżka octu Ziarna pieprzu Ziele angielskie Liść laurowy Sól, pieprz Sposób przygotowania: Zaczynamy od przygotowania wywaru. Mięso dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Wrzucamy do dużego garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy. Musimy pilnować żeby usuwać z powierzchni powstające szumowiny. Po tym czasie zmniejszamy ogień i gotujemy dalej. Buraki obieramy i musimy
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnePulpeciki i kotleciki uwielbiane nie tylko przez dzieci i osoby na diecie. Robi się je szybko a smakują rewelacyjnie. Dziś zrobiłam zupełnie inne pulpeciki , tym razem z mięsem mielonym z indyka , ze szpinakiem i serem cheedar w sosie śmietanowym. Ja podałam z dzikim ryżem ale idealnie smakują również z kaszami czy makaronem. Smacznego. SKŁADNIKI NA OK 25 SZTUK WIELKOŚCI(...)ORZECHÓW WŁOSKICH: Klopsiki 500 g mięsa mielonego np.z indyka 15 dag sera żółtego tartego np.cheedar 2 garście świeżego szpinaku 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka musztardy Sól pieprz do smaku Dodatkowo 2 l wody 1 kostka rosołowa 2 liście laurowe 1 łodyga selera naciowego 1 marchewka drobno posiekaną 5 pieczarek 1 papryka pokrojona
Gotowanie Patkizawsze wiemy co zrobić. W tak prosty sposób mamy pyszny, tani i szybki obiad. A tu zapraszam na kotlety mielone i pierogi z mięsa z rosołu. Składniki: podudzia, udka z rosołu 2 jajka 3 łyżki mleka 1 łyżka mąki ziemniaczanej bułka tarta olej do smażenia papryka czerwona mielona sól, pieprz Wykonanie: Ugotowane mięso
magiczna kuchnia Kasipytania o wielkanocne menu i co ja sama przygotuję na nadchodzące Święta. U mnie na stole zgodnie z tradycją na pewno pojawią się jajka faszerowane na wiele sposobów, pieczone mięsa (pasztet, karczek, boczek), 2-3 kolorowe sałatki i śledzie. Na ciepło obowiązkowo kaczka z jabłkami, biała kiełbasa i królik w warzywach Co do deserów to pewnie zrobię babkę, mazurka(...)jeszcze kilka przepisów, których nie publikowałam a które znajdziecie w poniższym menu, więc bądźcie czujni bo na pewno wpadnie np. biała kiełbasa i królik, czyli idealne dania wielkanocne Przystawki, mięsa i sałatki: Jajka faszerowane awokado Jajka faszerowane łososiem Jajka faszerowane pieczarkami Jajka faszerowane szynką Sałatka warstwowa z rzodkiewką Tatar z wędzonego łososia Tatar wołowy Galareta bez żelatyny Warstwowa sałatka
Ola la LCHFwody jelita wieprzowe cienkie do kiełbas – około 5 m Boczek mielimy na drobnym sitku . Łopatkę kroimy na kawałki i także mielimy , ale na sitku o dość grubych oczkach . Oba mięsa wkładamy do miski , dodajemy cukier,sól , chrzan , pieprz , czosnek wyciśnięty przez praskę , mielony kminek, gorczycę i szklankę wody . Wszystko dokładnie wyrabiamy , bardzo dokładnie , pieczołowicie Masujemy , wyrabiamy i klepiemy , aż mięso
Ogrodnik w podróżyTakie danie proponuję na świąteczny stół. Pracy mało a efekt zachwyci niejednego smakosza a wielbicieli mięsa zauroczy. Do mięsa podałam bardzo pyszne pure z topinamburu z koperkiem, zdrowo i szybko. Bo kto powiedział że na święta ma być tłusto? i z przesytem? Takie danie jest znakomitą alternatywą naszych tradycyjnych, wielkanocnych dań, zachęcam do wypróbowania. Polędwiczka wieprzowa w glazurze balsamicznej
Moje Małe Czarowaniemiękkości, następnie odciśnij z nadmiaru mleka i rozdrobnij w rękach. Cebulę pokrój w kostkę, podsmaż na ciemno złoto na 2 łyżkach oleju. Mięso przełóż do miski, dodaj do niego: rozdrobnioną bułkę, podsmażoną cebulę, jajko, majeranek, dopraw solą i pieprzem do smaku. Wyrabiaj mięso z dodatkami dłońmi
kuron.com.pldoskonałych pyz, więc często samodzielnie staram się odtworzyć ten niezapomniany smak. A Wy jak je nazywacie? 5 kg ziemniaków surowych 1,5 kg ziemniaków ugotowanych Nadzienie: 1/2 kg mięsa mielonego 1 sucha bułka namoczona w mleku 1 jajko 1 cebula majeranek sól, pieprz Dodatkowo: 1-1,5 łyżki majeranku sól Opcjonalnie: boczek cebula Surowe ziemniaki zetrzeć, wycisnąć(...)zlać powstałą z nich wodę (skrobię pozostawić). Ugotowane ziemniaki przekręcić przez maszynkę. Oba rodzaje ziemniaków połączyć ze skrobią i dokładnie wymieszać. Mięso mielone doprawić tak jak na kotlety. Z ciasta ziemniaczanego formować kule nadziewając je farszem mięsnym. W dużym garnku zagotować osoloną wodę z dodatkiem majeranku. Do wrzątku powkładać kluchy. Gotować około 15 minut - od momentu zagotowania się wody (pyzy
Di gotujewieprzowe cienkie do kiełbas – około 5 m Boczek mielimy na drobnym sitku . Łopatkę i wołowinę , kroimy na kawałki i także mielimy , ale na sitku o bardzo ,grubych oczkach . Oba mięsa wkładamy do miski , dodajemy cukier,sól ,gorczycę , pieprz , czosnek wyciśnięty przez praskę i szklankę wody . Wszystko dokładnie wyrabiamy , cierpliwie i sumiennie , jak grzesznik pokutę Masujemy , wyrabiamy i klepiemy ( jak konia(...)zadzie ) , aż mięso zacznie się niemiłosiernie kleić do rąk ( tego momentu nie znoszę ;( ) Zostawiamy na noc w lodówce . Drugiego dnia , nabijamy masą mięsną nadziewarkę do kiełbasy ( bez niej nie mamy co zaczynać ) ja mam malutkiego chińczyka, na 3 kg -wystarcza w zupełności . Delikatnie nakładamy flaki na końcówkę i nadziewamy co jakiś czas zawijając flak ,żeby uzyskać małe kiełbaski . Gotowy wyrób
Ogrodnik w podróżyłyżki masła do smażenia - sól pieprz do smaku WYKONANIE: Polędwice kroimy na paseczki, posypujemy solą i pieprzem i obsmażamy z obydwóch stron na dużym ogniu. Gdy się mięso przyrumieni wyciągamy na talerz i przykrywamy folią aluminiową. Na patelnie dodajemy łyżkę masła,cebulę kroimy w grubszą kosteczkę smażymy do zrumienienia, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodajemy koniak intensywnie mieszając, dodajemy śmietanę(...)Przyprawiamy musztardą, solą, pieprzem, ziołami. jeszcze chwile gotujemy po czym wkładamy mięso do sosu i dodajemy pietruszkę. Smacznego
Dziś Ja gotujepokroić, obgotować, rozdrobnić blenderem. Smakują nieco inaczej, niż tradycyjne, ale również pysznie. Ja uwielbiam je z kleksem kwaśnej śmietany i świeżą bagietką. Składniki (na 6 porcji): 600g mięsa wieprzowego (łopatka, karkówka) 1 cebula 100g ryżu (np. do risotto albo do gołąbków) 500g kapusty (ćwiartka niedużej główki) 1 jajko 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki 1 łyżeczka majeranku(...)Kapustę poszatkować na grubsze paski, zalać wrzątkiem, gotować przez 5 minut, odcedzić. Gdy przestygnie, rozdrobnić blenderem lub posiekać drobno. Ryż ugotować na półtwardo. Cebulę drobno posiekać. Do mięsa dodać ryż, cebulę, kapustę, jajo, doprawić do smaku, wymieszać. Formować okrągłe kotlety, obtoczyć w mące. Smażyć z obu stron na oleju. Przygotować sos: cebulę pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię
Obiad gotowy