praktycznie w każdej kuchni. Mimo swej prostoty kurczak smakuje naprawdę świetnie i bardzo aromatycznie. Dominująca, czosnkowa nuta idealnie komponuje się z delikatnym posmakiem pomidorów. Natomiast przyprawa rosołowa podkreśla smak mięsa. Polecam! około 1,2 kg dowolnych części z kurczaka Marynata: 1/2 szklanki ketchupu łagodnego (1 szklanka = 250 ml; najlepiej domowego lub bez zbędnych ulepszaczy i konserwantów) 1 łyżeczka papryki ostrej(...)pieczenia, szczelnie związać i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Całość piec 70-90 minut w 180 stopniach. (Czas zależy od wielkości części kurczaka.) Pod koniec pieczenia worek można rozciąć, aby mięso było zarumienione. (*) Przyprawa rosołowa powinna zawierać sól. W sumie jej ilość zależy od rodzaju mieszanki, ponieważ wiele z nich różni się składem. Często używam domowej, a jeśli zabraknie
Di gotujeDodać posiekaną cebulę, marchew i seler naciowy. Smażyć, aż lekko zmiękną i się zrumienią. Dodać posiekany miąższ cukinii i lekko go zezłocić. Dodać czosnek i jeszcze chwilę smażyć. Dodać mięso mielone, wymieszać wszystko i smażyć, aż mięso lekko się zrumieni. Dodać przyprawy i ugotowany ryż i wszystko razem dokładnie wymieszać. Jeśli masa jest zbyt sucha dodać ewentualnie trochę bulionu. Zdjąć
olalacookingbloga Korzystajcie, dzielcie się i zostawcie opinię! Smacznego! Pikantne leczo z cukinią Risotto z krewetkami i cukinią Makaron z łososiem i cukinią Placki z cukinii z piekarnika Cukinie faszerowane mięsem mielonym Zielona, warzywna zapiekanka z mięsem mielonym Chipsy z cukinii Makaron z cukinii z boczkiem i kaparami Zupa krem z cukinii Artykuł 9 pomysłów na cukinię – proste przepisy
Kuchnia Bazyliichyba zna każdy, bynajmniej w mojej rodzinie. Znamy, lubimy na milion sposób, zajadamy tygodniami, to u nas dość często powtarzalne danie w wersji warzywnej lub jak dziś z dodatkiem mięsa. Dziś u mnie pyszne, domowe leczo z kiełbasą na passacie z warzywami. Idealny obiad na ciepło, zajadamy z ryżem, makaronem lub pieczywem. Podaję także w towarzystwie kotletów i kasz. POLECAM(...)domowe leczo! Obiad dla każdego Wbrew pozorom szybkie i na długo starcza Leczo można urozmaicać – dodajcie inny rodzaj mięsa, np. posiekaną pierś kurczaka, chorizo, parówki, wersję bogatą wege – cukinia, bakłażany, marchew, seler, groszek, fasolę, kukurydzę, pietruszkę, bawcie się smakami, ja to uwielbiam! Danie serwuję ze świeżą pietruszką. SMACZNEGO Składniki: 3 czerwone papryki 1 żółta papryka 1 zielona papryka
Zasmakuj KuchniObiad znakomity na mym stole a czy i na Waszym będzie? zdecydujcie sami. Ja tylko napisze że warto bo mięso tak upieczone jest soczyste, kruche i pyszne, dlatego warto wykorzystać pomysł. Mięso jest idealnie doprawione sokiem z czereśni a dopóki owoce są na straganach, dopóty trzeba je wykorzystać, polecam gorąco. Baleron upieczony z czereśniami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieWczoraj pisałam jak wykonać pastę Masala Vindaloo a dziś na obiad pyszne mięso do którego zrobienia potrzeba właśnie tej pasty. Pyszne mięso, kruche i delikatne a jednocześnie wyraziste i pachnące orientem, zapraszam na obiad. Jedno z najpopularniejszych w świecie restauracyjnych dań hinduskich. Polecam za Robertem Makłowiczem z którego to książki przepis pochodzi: "Fuzja Smaków". Pork Vindaloo. ROZWIŃ
Moje Małe Czarowaniekurczaka ▸4 cukinie ▸4 papryki (polecam 2 żółte, 2 czerwone) ▸1 duża cebula ▸puszka pomidorów krojonych ▸sól, pieprz, majeranek ▸4 łyżki oleju Przygotowanie: 1. Ryż gotujemy. Mięso kroimy w kostkę, przyprawiamy i smażymy na tłuszczu. Zdejmujemy z patelni. 2. Wszystkie warzywa kroimy w grubą kostkę, cebulę w piórka. Cebulę jako pierwszą podsmażamy na oleju, następnie dodajemy resztę warzyw(...)przyprawiamy i dusimy ok 10 minutach. Po tym czasie dodajemy mięso i pomidory z puszki, dusimy kolejne 10 minut, doglądając aby warzywa nie zrobiły się za miękkie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Zdrowie i pysznie na talerzuSzufladki z mozzarellą ” , pierś indyka inaczej Szufladki z indyka, pełne są mozzarelli i pesto , doskonałe połączenie Pierś z indyka jest dobrym mięsem , dla niektórych mega dobrym , my wolimy kurczaka , ale dobrze zrobiona jest oczywiście pyszna . Dietetyczne właściwości w połączeniu z zawartością białka i… tak dalej , o tym poczytajcie na blogach, dedykowanych zdrowemu odżywianiu Ja jestem od rzeczy pysznych(...)jajka bułka tarta do obtoczenia sól , pieprz do smaku olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pierś indyczą kroimy na cztery , dość grube plastry , które delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa . Każdy plaster , solimy , pieprzymy ,smarujemy łyżeczką pesto . Układamy kawałek mozzarelli ( podzielona na cztery dość grube plastry ) dokładnie , jak skarpetki w szufladzie ( dlatego „szufladki” ) dociskamy . Uważnie , żeby mozzarella nie zjechała
Ogrodnik w podróżywiaderko i rwać co wyrosło. W międzyczasie czereśnie, wiśnie, porzeczki.... Oczywiście znalazłam czas na ugotowanie obiadu :) Dziś były pulpety z sosem pieczarkowym. Składniki : Na pulpety: * 50 dkg mięsa mielonego * 1 cebula * 3 ząbki czosnku * 1 jajko * 3-4 łyżki bułki tartej * sól, pieprz * 3 łyżki masła * 3-4 łyżki mąki Na sos: * 20 dkg pieczarek * 1 cebula(...)łyżki masła * śmietanka 30% 150 ml * sól * natka pietruszki Cebulę pokroiłam w kostkę, podsmażyłam na 1 łyżce masła i dodałam do mięsa mielonego. Czosnek przecisnęłam przez praskę. Wbiłam jajko, wsypałam bułkę tartą i przyprawiłam do smaku. Formowałam kulki i obtaczałam w mące. Smażyłam na rozgrzanym maśle z każdej strony na złoto - brązowy kolor. Pieczarki pokroiłam
Pieprzyć z Fantazjąłyżeczki kurkumy sól pieprz świeża dymka lub natka pietruszki 1. Na patelni rozgrzewam olej z suszonych pomidorów (tak 2 łyżki), wrzucam pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę, pokrojone w paski mięso i czosnek przepuszczony przez praskę. Dodaję również zioła prowansalskie, paprykę i kurkumę. Podsmażam, aż mięso będzie usmażone. 2. Suszone pomidory kroję w paski, oliwki w plasterki i dorzucam do reszty
kruche babeczkiziemniakami, ryżem, kaszą, makaronem lub kluskami. Do tego polecam surówkę z młodej kapusty, którą również znajdziecie na moim blogu i macie wspaniały obiad. Pracy nie ma przy tym wiele, mięso dusi się samo, a przygotowanie nie wymaga wcale pracy. Jeżeli przygotowaliście dania z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach., Składniki 5 ćwiartek z kurczaka 1 szklanka(...)rumiano oczyszczając je z cebuli. Podsmażone udka przełożyć do rondla, a na tym samym tłuszczu zeszklić delikatnie cebulę z czosnkiem, w której był kurczak. Przełożyć wszystko do rondla z mięsem, wlać mleko i wodę i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu około 1 godziny. Po tym czasie wyjąć udka, a całość zmiksować na gładko. Mąkę rozpuścić w małej ilości wody
O kuchni z uczuciemuniwersalnego dla większości potraw. Kiedy zobaczyłam więc w sklepie dużą dostawę kurek, wiedziałam że najwyższa pora na kremowy sos kurkowy. Kurki świetnie współgrają z sosem śmietanowym do makaronów czy mięs, a także ryb; poduszone czy przysmażone na maśle są ciekawym nadzieniem do pierogów, omletów i wytrawnych naleśników. Już nie wspomnę o znanej wszystkim jajecznicy z kurkami. Ja jednak miałam ochotę(...)zasadzie tyle. Oczywiście nie zapominajmy o naszych gwiazdach – aromatycznych pieprznikach jadalnych! W przeciwieństwie do Kurczak w prażonej cebulce z fasolką szparagową , w tym przepisie mięso nie gra głównych skrzypiec, gdyż kurki są tak dobre, że można je podawać w wersji bezmięsnej. Oczywiśce co kto lubi. Koniecznie sami wypróbujcie ten przepis i podzielcie się wrażeniami w komentarzu! Artykuł Kremowy
A to pestkastaram się ją przemycać w posiłkach, bo nie od dziś wiadomo, że kasza to samo zdrowie. I udało się :) Kotleciki bardzo jej smakowały :) Wam też polecam :) Kotleciki: 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 1 woreczek (100g) kaszy bulgur Cenos mała cebulka ząbek czosnku sól, pieprz łyżeczka słodkiej papryki łyżka majeranku jajko 2 łyżki bułki tartej + do obtoczenia olej do smażenia(...)passaty pomidorowej 2 ząbki czosnku łyżka przyprawy pomidory suszone z bazylią łyżeczka bazylii 2 łyżeczki cukru sól, pieprz Kaszę ugotować wg wskazówek na opakowaniu, ostudzić. Do miski przełożyć mięso, kaszę, posiekaną cebulkę, zmiażdżony ząbek czosnku, jajko, bułkę tartą. Doprawiamy do smaku i wyrabiamy masę rękoma. Formujemy kotleciki i obtaczamy w bułce tartej. Kotleciki smażymy na rumiany kolor na oleju. Odsączamy
Smakołyki Asiżeby gofry były bardziej chrupiące.) 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ok. 200 g szpinaku (świeży lub mrożony) ząbek czosnku sól i pieprz do smaku Farsz 200 g mięsa mielonego wieprzowego pół papryki średnia cukinia średnia cebula ok. 200 g czerwonego pesto pomidor malinowy ząbek czosnku olej/oliwa do smażenia sól i pieprz Sposób przygotowania: Ciasto: Szpinak podsmażamy na patelni(...)przez czas podany w instrukcji gofrownicy. Nakładamy ciasto chochlą i wypukłą stroną łyżki rozprowadzamy ciasto dokładnie po całej powierzchni. Farsz Na patelni z odrobiną oleju/oliwy (2-3 łyżki) podsmażamy mięso z dodatkiem czosnku i odrobiną soli. Robimy to na mocniejszym ogniu przez ok. 2-3 min. cały czas mieszając. Zmniejszamy ogień i dodajemy uprzednio pokrojoną cebulę, paprykę i cukinię. Podsmażamy
Pyszny Duetrazem zajmiemy się przemycaniem bardzo zdrowego szpinaku, przemycimy go w obiadowym posiłku! Sprawimy, że szpinak będzie pozytywnie wpływał na smak naszych gołąbków Gołąbki co prawda są bez mięsa, ale spokojnie – niełatwo to wyczuć // Składniki (ok. 10 sztuk): 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 1/2 szklanki jaglanej 1/2 szklanki ryżu lub kaszy jęczmiennej 4 szklanki gorącej wody 100 g czerwonej kapusty(...)sojowy, curry, majeranek, kminek, suszone pomidory, suszona włoszczyzna oliwa Sposób przygotowania: Na początek z kapusty usuń wierzchnie liście i wykrój głąb. W taką kapustę dobrze jest wbić widelec do mięsa (w miejsce głąba), a następnie włożyć do dużego garnka z gotującą się osoloną wodą. Staraj się tak manewrować kapustą za pomocą widelca, aby woda wpłynęła pod wierzchnie liście. Po kilku
Via Gusto