mięso - 63110 przepisów (strona:1270/4208)

Rolady z łopatki z boczkiem, szynką i czosnkiem 192

ziołowej około 200 g chudego boczku 1 duża cebula kilka ząbków czosnku marynowanego JAMAR olej rzepakowy sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie 1 łyżka mąki pszennej woda Przygotowanie : Plastry mięsa oprószamy solą i pieprzem, rozklepujemy. Smarujemy musztardą układamy plastry boczku, piórka cebuli i plastry czosnku marynowanego.  Mięso zwijamy w roladę i obwiązujemy nićmi (nie szalejmy, nici później trzeba rozwiązać

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Roladki a’la lasagne z sosem pomidorowym 202

tradycyjnej lasagne, dużo łatwiej podzielić jest na porcje, bo... porcje, dzięki roladkom, mamy już gotowe :) Roladki a’la lasagne z sosem pomidorowym 8 szt. Sos mięsny 400 g mięsa mielonego wołowo - wieprzowego 50 g boczku wędzonego 1 łyżka oleju 1 duża cebula 1 szkl. bulionu z kurczaka 100 g koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżka octu z czerwonego(...)odsączona z zalewy forma do zapiekania 19 x 24 cm Wykonanie: Sos mięsny: Olej wlać na patelnię. Boczek i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć aż się przyrumieni. Dodać mięso, które też podsmażyć rozdzielając jego grudki drewnianą łyżką. Dodać bulion i koncentrat pomidorowy, ocet i cukier. Gotować 20 minut często mieszając. Przyprawić oregano i solą, jeśli trzeba. Sos pomidorowy

Posadzone i zjedzone
Kotlety mielone – smaczne, sprawdzone 269

według mnie ten poniższy jest najlepszy – kotlety są miękkie i bardzo smaczne. Przepis na kotlety mielone Drukuj przepis Porcji: ok. 8 Czas gotowania: 30 min Składniki 500 g mięsa wieprzowo-wołowego sucha kajzerka mleko do moczenia kajzerki (około 3/4 szklanki) mała cebulka jajko bułka tarta do obtaczania kotletów pieprz i sól do smaku olej rzepakowy do smażenia Przepis(...)Bułkę wkładamy do miski z odrobiną mleka, aby namiękła. Kiedy jest zbyt sucha, dolewamy jeszcze mleka. Po zmięknięciu rozrywamy ją na drobne kawałki i mieszamy ją dokładnie z mięsem. 2 Do całości dodajemy jajko praz cebulkę startą na tarce o małych oczkach oraz mieszamy, do dokładnego połączenia się składników. 3 Solimy i pieprzymy do smaku. 4 Formujemy kotlety, obtaczamy

Kuchnia Bazylii
Domowa „chińszczyzna” 172

Aromatyczny kurczak z ryżem i warzywami. Mięso najlepiej zamarynować kilka godzin wcześniej. Podana poniżej porcja wystarcza dla dwóch dość głodnych osób. Danie jest raczej dietetyczne i szybkie do wykonania. duża pojedyncza pierś z kurczaka 1 średnia marchewka 1/2 pora 1/2 żółtej papryki 2 łyżki sosu sojowego jasnego skórka otarta z jednej cytryny 1/3 łyżeczki suszonego imbiru 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego(...)sól do gotowania 1 łyżeczka oleju (do smażenia) 1 łyżeczka sezamu (do posypania) Pierś z kurczaka oczyścić i pokroić na pół a następnie w podłużne paski. W pojemniku wymieszać mięso ze skórką cytrynową, sosem sojowym oraz przyprawami. Odstawić na kilka godzin pod przykryciem do lodówki. Marchewkę oraz paprykę pokroić w cienkie, podłużne paski. Por pokroić w poprzek w plastry

Bullio
Kurczak w sezamie z glazurowaną marchewką 175

glazurowaną, młodą marchewką. Marchewka ma charakterystyczny smak dzięki dodatkowi estragonu (jeśli ktoś nie lubi, można pominąć). Przepis dla 3-4 osób. Pomysł na dość szybki obiad. 500 g mięsa z piersi kurczaka 1 szklanka sezamu 2 łyżki mąki 2 jajka 1/2 łyżeczki soli szczypta pieprzu 1 łyżeczka słodkiej, suszonej papryki olej do smażenia Marchewka: 450 g młodej marchewki 2 łyżki(...)łyżeczki suszonego estragonu 1 łyżeczka soli Dodatkowo: dowolna sałata do podania (użyłam lodowej) Pierś z kurczaka oczyścić i umyć. Pokroić wzdłuż włókien na mniejsze kawałki i rozbić tłuczkiem do mięsa na grubość ok. 0,5 cm. Jajka wymieszać widelcem w głębokim talerzu razem z solą, pieprzem i papryką. W drugim talerzu wymieszać mąkę z sezamem. Kurczaka obtoczyć najpierw w jajku

Bullio
Kurczak w ziołach z domowego papirusu 217

cieńsze kawałki. Każdy kawałek natrzeć solą. Olej wymieszać z suszonymi przyprawami. Na kawałku papieru do pieczenia rozsmarować pędzelkiem przygotowany olej (powinien pokrywać kawałek, który po złożeniu papiery umożliwi przykrycie mięsa z obu stron) a następnie posypać posiekanymi świeżymi ziołami. Każdy kawałek mięsa ułożyć na tak przygotowanym papierze. Papier złożyć i zawinąć na rogach. Kurczaka smażyć w papierze na dobrze rozgrzanej

Bullio
Ropa vieja, czyli wołowina duszona z warzywami 400

oraz listki laurowe. Całość zalać pomidorami, octem balsamicznym, winem i wodą. Dokładnie przemieszać, aby woda była na dnie garnka (w przeciwnym razie wołowina może się spalić!), a także aby mięso było pod warstwą sosu. Na sam koniec całość przyprawić ostrą i słodką papryką. Pokrywę od szybkowaru zamknąć. Wybrać 2 poziom ciśnienia. Gotować około 1,5 godziny (czas liczymy od momentu(...)momencie należy zmniejszyć ogień). Po upływie czasu otworzyć pokrywę od szybkowaru. Najlepiej ustawić zawór ciśnienia w pozycji dekompresji i poczekać kilka minut, aż wydostanie się cała para. Następnie wyjąć mięso i rozdrobnić za pomocą widelca. Do garnka dodać wołowinę, całość posolić i ponownie gotować (niecałą godzinę), aż do lekkiej redukcji sosu.  Od lewej: wołowina przed duszeniem i po drugim

Ugotować
mielony wieprzowo-wołowy na obiad... 211

Składniki: mięso mielone wieprzowo-wołowe 1/2 kg, bułka namoczona w mleku 1 sztuka, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, cebula 1 sztuka, jajka 2 sztuki "M", bułka tarta 2 łyżki, śmietana gęsta 1 łyżka, koperek 1/2 pęczka, smalec - ile potrzeba, ziemniaki ugotowane 1/2 kg, sałata masłowa - w opisie, zielenina - ile potrzeba mielone z gęstą śmietaną są bardzo soczyste(...)pulchne = świeże mielone mięso wieprzowo-wołowe włożyć do miski, dodać jajka, kucharka, pieprz, bułkę odciśniętą z mleka, bułkę tartą, pokrojoną w kostkę średnią cebulę, śmietanę gęstą 18%, koperek posiekany i wszystko ręką dobrze wyrobić na kleistą masę formować z 3 cm grubości okrągłe kotlety, smażyć na rumiano z każdej strony na gorącym smalcu, następnie pod przykryciem na małym ogniu dusić

W Mojej Kuchni Lubię
Łazanki na żeberkach mięsnych z kapustą kwaszoną , suszoną śliwką i z parmezanem 246

przykrywamy, dusimy. Kapustę przelewamy wodą, odciskamy. Na drugą, szeroką i głęboką patelnię dajemy trochę oleju kokosowego i obsmażamy kapustę, paprykę pokrojoną w kosteczkę i dodajemy śliwki drobno pokrojone oraz mięso z żeberek ( usuwamy kości ). Smażymy dotąd ,aż śliwka zacznie przechodzić mięsem i kapustą oraz będzie się lekko rozpadać. Jeśli czegoś nam brakuje , to na tym etapie możemy doprawić wedle uznania

Z Kuchni Do Kuchni
#Porady - pomysły na obiad, gdy nie masz ochoty gotować 183

kolejny wpis z serii porady, który przyda się, gdy nie macie ochoty na tradycyjny obiad, czyli zupę, a na drugie danie ziemniaki, mięso i surówka. Czasami po prostu nie mamy ochoty na taki zestaw i chcemy zjeść coś szybko i inaczej niż zwykle.  Dziś przedstawię Wam kilka propozycji, które są mniej pracochłonne niż przygotowanie 2-daniowego obiadu(...)zawiodły i mogę Wam je polecić z czystym  sumieniem. Do przygotowania naszych hamburgerów używamy składników, które znajdziecie w najbliższej Biedronce - bułki do hamburgerów, steki do hamburgerów Sokołów (96% mięsa wołowego, więc naprawdę dobry wybór), które są naprawdę mega smaczne. Doprawiamy je jeszcze dodatkowo własnymi przyprawami, ale i bez nich smakują wyśmienicie, gotowe mrożone frytki i kubełek surówki colesław. Możecie

Cooking Monster
Faszerowany bakłażan i cukinia 175

cukinia Idealne danie na jesienny obiad ,bardzo p roste w wykonaniu , a zarazem bardzo smaczne. Składniki : - 2 średnie bakłażany - 1 średnia cukinia - 3/4 szklanki ryżu - 600 g mięsa mielonego - 500 ml bulionu - średnia cebula - 2 ząbki czosnku - oliwa z oliwek - przyprawy : sól , pieprz , tymianek , bazylia Wykonanie : Ryż gotujemy na półtwardo. Bakłażany i jedną cukinię dokładnie myjemy , kroimy wzdłuż(...)oliwie z oliwek , dodajemy pokrojony miąższ z cukinii i bakłażana i wszystko razem smażymy do momenty aż warzywa będą miękkie , ale nie rozpadną się. Na drugiej patelni podsmażamy lekko mięso , następnie dodajemy do niego usmażone warzywa i ugotowany ryż. Wszystko dokładnie mieszamy ,a następnie przyprawiamy. Tak przygotowaną masą faszerujemy bakłażana i cukinię , a następnie układamy w naczyniu żaroodpornym. Przygotowujemy bulion

Aromatyczne Podróże
Roladki ze schabu z mozzarellą i pomidorami. 224

czosnku lub świeże ząbki  Wykonanie : Rozbite plastry schabu oprószamy solą i pieprzem, następnie smarujemy łyżeczką musztardy.Mozzarellę i pomidory kroimy w paseczki, nakładamy dość dużo na każdym płacie mięsa. Roladki zwijamy jak krokiety, jeśli mięso jest dobrze rozbite nie potrzeba do zawijania żadnych nici czy wykałaczek. Na patelni rozpuszczamy masło, obsmażamy z obydwu stron roladki. Następnie przekładamy do wysmarowanego

Sama słodycz i szczypta chili
Polędwiczka w cieście francuskim 256

Dodajemy żurawinę i całość podsmażamy, aż cebula całkowicie zmięknie. Dodajemy musztardę, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy do ostygnięcia. Polędwiczkę myjemy, osuszamy i przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Mięso przesmażamy na rozgrzanym oleju przez ok. 4 minuty z każdej strony. Odstawiamy do ostygnięcia na ok. 5 minut. Polędwiczkę układamy na rozłożonych plastrach boczku, na górze wykładamy sos musztardowy(...)wierzch smarujemy roztrzepanym żółtkiem jajka. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i pieczemy przez ok. 35-40 minut. Po upieczeniu odstawiamy polędwiczkę na ok. 6 minut, aby mięso chwilę „odpoczęło”. Smacznego! Post Polędwiczka w cieście francuskim pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
#Porady - pomysły na obiad, gdy nie masz ochoty gotować 298

kolejny wpis z serii porady, który przyda się, gdy nie macie ochoty na tradycyjny obiad, czyli zupę, a na drugie danie ziemniaki, mięso i surówka. Czasami po prostu nie mamy ochoty na taki zestaw i chcemy zjeść coś szybko i inaczej niż zwykle.  Dziś przedstawię Wam kilka propozycji, które są mniej pracochłonne niż przygotowanie 2-daniowego obiadu(...)zawiodły i mogę Wam je polecić z czystym  sumieniem. Do przygotowania naszych hamburgerów używamy składników, które znajdziecie w najbliższej Biedronce - bułki do hamburgerów, steki do hamburgerów Sokołów (96% mięsa wołowego, więc naprawdę dobry wybór), które są naprawdę mega smaczne. Doprawiamy je jeszcze dodatkowo własnymi przyprawami, ale i bez nich smakują wyśmienicie, gotowe mrożone frytki i kubełek surówki colesław. Możecie

Cooking Monster
Kluski z mięsem 208

Składniki: -ok. 2 kg ziemniaków -0,6 kg łopatki -ćwiartka z kurczaka -2 marchewki -cebula -2 ząbki czosnku -sól, pieprz, pieprz ziołowy -mąka ziemniaczana -15 dkg wędzonego boczku -olej Mięso gotujemy jak do rosołu. Kiedy jest miękkie odławiamy. Odławiamy też marchew, cebulę i czosnek. Ziemniaku gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, studzimy i mielimy przez maszynkę. Przez maszynkę mielimy też mięso

Maminek kulinarny