kapusty kiszonej 4 przednie skoki z królika 2 średniej wielkości cebule garść suszonych podgrzybków 100 g masła przyprawa do królika Kamis sól, pieprz, liść laurowy , ziele angielskie Sposób wykonania: Mięso królika umyć, osuszyć. Posypać przyprawą, solą i pieprzem. Na noc pozostawić w lodówce. Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć królika z obu stron, cebulkę obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć. Królika przełożyć(...)brytfany, dodać podsmażoną cebulkę, suszone grzyby, 4 liście laurowe, 4 ziela angielskie ( sól ), wlać wodę tak żeby przykrywało mięso. Dusić pod przykryciem około 1 do 1,5 godziny. ( Królik nie może być miękki ) Kapustę opłukać, wycisnąć, pokroić, dodać do królika. Dusić do miękkości kapusty. ( około 40 minut ). Podawać z ziemniakami lub szarymi kluskami
Darcia w kuchnimąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 10 g oliwy z oliwek LaSelva 3 ząbki czosnku 4 łyżki posiekanej natki pietruszki 4 łyżki roztopionego masła sól, pieprz Pulpeciki: 300 g mielonego mięsa 2 kromki pieczywa tostowego 1 jajko 1 cebula 1 ząbek czosnku woda sól, pieprz Dodatkowo: kilka łyżek sosu pomidorowego z borowikami LaSelva 150 g sera żółtego Drożdże rozpuszczamy(...)oraz masła. Bułeczki dokładnie obtaczamy i wykładamy do naczynia żaroodpornego do zapiekania w piekarniku. Dajmy im z 15 minut, aby nieco urosły. W międzyczasie przygotowujemy nasze pulpeciki. Do mielonego mięsa dodajemy posiekaną bardzo drobno cebulę, czosnek, namoczone i odciśnięte kromki pieczywa tostowego, 1 jajko, sól, pieprz. Wyrabiamy kotlety lekko podlewając je ciepłą wodą. Dzięki temu pulpeciki będą mięciutkie i soczyste
MamaOskarkasłodkiej papryki w proszku 3/4 szkl. śmietany 30% 2 łyżki masła (najlepiej klarowanego) 1 łyżeczka mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej sól, pieprz biały Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy na porcje (ja każdą pierś skroiłam pod skosem na 3 kawałki). Doprawiamy solą, pieprzem i słodką mieloną papryką. Mieszankę warzywną umieszczamy na durszlaku i przelewamy wrzątkiem (w celu rozmrożenia(...)dużej patelni rozgrzewamy około 2 łyżki klarowanego masła. Obsmażamy mięso z obu stron, aż do lekkiego zarumienienia. Następnie wlewamy gorący bulion i gotujemy przez chwilę. Na patelnię dodajemy marchewkę z groszkiem i gotujemy do miękkości (przez około 8 minut). Obie mąki rozprowadzamy w śmietance, mieszamy tak długo, by nie było widocznych grudek. Wlewamy na patelnię. Gotujemy, aż do zgęstnienia sosu
Smaki Na TalerzuSzybki i przepyszny obiad, dlatego polecam i zamieszczam przepis. Pewnie nie jeden czytelnik bloga zakupi mięso z kangura i nie będzie wiedział jak je przyrządzić, dlatego proponuję te oto steki. Bardzo delikatne i soczyste mięso a do niego chrupiące frytki, idealny posiłek. Jeśli jeszcze frytki są fioletowe to już prawdziwa magia. Polecam gorąco. Steki z kangura i fioletowe frytki. ROZWIŃ
Moje Małe Czarowaniemusi być to całkiem spory rozmiar) wlej odrobinę oleju i smaż na nim posiekaną cebulę. Po ok 3 minutach dodaj żeberka lub kości i krótko podsmaż, po czym zalej mięso 3 l gorącej wody. Dodaj ziele angielskie, listki laurowe i czubatą łyżeczkę soli. Gotuj mięso przez około 40-60 minut. W międzyczasie obierz warzywa (marchew, pietruszka, seler, buraki) i zetrzyj
nietylkopasta.plkostkę – smażę, odcedzam, przekładam do garnka. To samo robię z filetem. Na patelnię wkładam pokrojone w kostkę papryki i seler naciowy. Chwilę smażę i dodaję do garnka z mięsem. Na patelnię dodaję pieczarki, smażę dodaję bez oleju do garnka. Pozwalam warzywom i mięsu by chwilę się pogotowały – około 30 minut. Dodaję koncentrat, musztardę, sól, pieprz, natkę i majeranek
MojaQchnia.plłyżki ostrej musztardy np. sarepskiej 1 duży ząbek czosnku 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 2 łyżeczki suszonego majeranku 1 łyżeczka soli odrobina pieprzu 1/4 szklanki wody Mięso pokroić na plastry, te przekroić na pół i delikatnie rozbić tłuczkiem. Cebulę obrać i pokroić w krążki. W miseczce przygotować sos: wymieszać keczup, koncentrat, musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek, pozostałe(...)przyprawy oraz wodę. W dużej misce wymieszać dokładnie mięso, cebulę oraz sos. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Przez pierwsze 45 minut piec pod przykryciem, kolejne 45 minut bez pokrywki. Podawać na ciepło
Simply FoodRoladki zapiekane w porach to kolejna propozycja na pyszny obiad z wykorzystaniem mięsa mielonego. Roladki otulone są porem i zapieczone w sosie serowym. Sos serowy jest na bazie beszamelu. Zamiast sera pleśniowego można dodać inny ser np. parmezan, cheddar lub zwykłą goudę. składniki: roladki 800 g karkówki 1 bułka kajzerka namoczona w mleku 2-3 kawałki pora o długości(...)kilkanaście minut do wrzątku i parzyć aby zmiękły i zrobiły się elastyczne bo będą służyły do owijania. Sparzone pory wystudzić i osączyć na sicie. Karkówkę zmielić. Do zmielonego mięsa dodać odciśniętą bułkę, tymianek oraz sól i pieprz do smaku. Masę dokładnie wyrobić. Z mięsnej masy uformować podłużne roladki, u mnie wyszło 9. Każdą roladkę owinąć 1 lub 2 paskami sparzonego
Monia miesza i gotujełyżce oliwy, w sporym garnku i na niewielkim ogniu. Obierz czosnek i przeciśnik przez praskę. Dodaj do garnka razem z papryka i kuminem. Smaż 1-2 minuty. Wrzuć mięso i smaż, aż zbrazowieje. Wlej wywar, przykryj i gotuj przez 45 minut, do czasu, aż niemal cały płyn wyparuje. Rozgrzej piekarnik do 180stC. Salsa: posiekaj pomidory i cebulkę, wymieszaj(...)wybierz miaższ łyżka i zgnieć widelcem w miseczce. Dodaj sok z limonki i jogurt. Delikatnie wymieszaj. Rozłóż tacos na blaszce i podgrzej w piekarniku - oryginalne powinny być chrupiace. Napełniaj mięsem, salsa i guacamole
Lejdi of the housemiędzyczasie polędwiczkę myjemy, osuszamy i nacieramy z każdej strony solą i pieprzem ziołowym. Na rozgrzanym maśle smażymy ją dosłownie chwilę z każdej strony. Chodzi tylko o to, aby mięso z się zamknęło i podczas pieczenia zachowało wszystkie aromaty i soki. Po usmażeniu odstawiamy na chwilę aby ostygło. Na cieście francuskim po środku układamy szynkę szwarcwaldzką, pieczarki i polędwiczkę. Ciasto zwijamy(...)pieczenia miała, którędy się wydostać na zewnątrz. Polędwiczkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 20 minut. Po wyjęciu zostawiamy roladę na ok. 5 minut aby mięso chwilę odpoczęło. Smacznego! Post Polędwiczka z pieczarkami w cieście francuskim pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!masła, garść posiekanej natki pietruszki, 120 ml śmietany 30%, 3 łyżki musztardy francuskiej ziarnistej, łyżeczka musztardy Dijon, 1/2 łyżeczki miodu, sól, pieprz świeżo mielony, oregano, łyżka sosu sojowego. Przygotowanie: Mięso myję i osuszam, oczyszczam z błon. Kroję na 1,5 cm plastry, lekko spłaszczam dłonią. Posypuję świeżo mielonym pieprzem i oregano. Pieczarki obieram i kroję na pół, podsmażam na łyżce(...)oleju z masłem z dodatkiem soli do momentu wyparowania wody i zarumienienia. Zdejmuję z patelni. Na tę samą patelnię wlewam drugą łyżkę oleju i podsmażam mięso po około 2 minuty z każdej strony (w międzyczasie posolić). Do polędwiczki dodaję obydwie musztardy, miód i natkę pietruszki, mieszam. Następnie wkładam pieczarki i wlewam śmietanę wymieszaną z sosem sojowym. Całość zagotowuję, gotuję
JejKuchniaFilet dzielimy dwa cieńsze plastry. Można go trochę rozbić w grubszych miejscach. Filety posypujemy przyprawą do drobiu, ziołami, solą i pieprzem. Brzoskwinię kroimy na mniejsze części i układamy wzdłuż mięsa. Zawijamy pomagając sobie wykałaczkami. Układamy mięso w naczyniu żaroodpornym, polewamy łyżeczką oliwy bądź oleju posypujemy jeszcze trochę przyprawą do drobiu oraz kurdybankiem. Pieczemy około 30-40 minut. Smacznego
Justa próbuje gotowaćprażona (świeżej cebuli krojonej w kostkę dojemy na słoik jedną łyżkę, a prażonej jedną łyżeczkę -płaska łyżeczka żelatyny lecz nie koniecznie -słoiki 300-500 ml -szybkowar WYKONANIE Kupione mięso myjemy pod bieżącą wodą i tniemy w kostkę 3 cm. Peklujemy zalecaną dawką soli lub peklo, dodajemy pieprz dobrze mieszamy i odstawiamy na 24 godz do lodówki. Słoiki i nakrętki(...)wyparzamy. Pamiętajmy o tym aby zakrętki były w bardzo dobrym stanie. Po tym czasie na dno słoika dajemy liść laurowy. Następnie do połowy słoika upychamy mięso, później cebula i znowu mięsko. Na koniec ziele angielskie. Wkładamy słoiki do szybkowara wlewamy wodę do poziomu nakrętek, zamykamy garnek i sterylizujemy 70 min. Takie mięsko jest mięciutkie soczyste i kruche zarazem. SMACZNEGO
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.czosnek, majeranek, pokrojoną marchew, pietruszkę i passatę pomidorową - zasmażamy około 10 minut - wlewamy całość do fasolki. Gotujemy, aż wszystkie składniki będą miękkie. Krok 4. Na koniec, wyjmujemy kurczaka, oddzielamy mięso od kości i skóry. Mięso wrzucamy do zupy, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i podajemy. Smacznego
Moja Książka Kucharskadanie nie tylko dla małych niejadków. Dziś u mnie w delikatnym sosie własnym. Potrawa szybka i łatwa w przygotowaniu a przy tym bardzo smaczna. Polecam :) Składniki - 0,5 kg mięsa mielonego ( u mnie z udźca indyka ) - 1 jajko - 1 łyżka kaszy manny - duży ząbek czosnku - szczypta majeranku - sól - olej - 2 łyżeczki maki pszennej - czosnek mielony, pieprz mielony Wykonanie Mięso
Kuchnia z widokiem na ogród