należy do dań najpiękniejszych, ale na pewno do najsmaczniejszych. Warto spróbować! :) Lasagne przygotowałam w naczyniu o wymiarach 31 x 21 x 6 cm. Sos boloński: 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego ok. 150 g boczku wędzonego parzonego pokrojonego w kostkę (może być także pancetta) 1 cebula pokrojona w kosteczkę 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 3 łodygi selera naciowego(...)używacie). Smażymy wszystko, tak by warzywa zmiękły. Warzywa przekładamy do miseczki, do rondelka wrzucamy zaś boczek. Podsmażamy go aż nabierze koloru, dorzucamy warzywa i wszystko mieszamy. Następnie dodajemy mięso w 3 turach za każdym razem pozwalając mu nabrać odpowiedniego koloru. Wszystko smażymy do momentu, gdy cały płyn odparuje, a wszystko będzie lekko chrupiące. Wlewamy wino, zagotowujemy i gotujemy
Cooking Monsterszybki obiad. No ale w końcu przyszedł czas, by zrobić Köttbullar w warunkach domowych i powiem Wam, że wyszło równie pysznie co w Ikei. :) Klopsiki szwedzkie: 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 3/4 szklanki bułki tartej 2/3 szklanki śmietany lub jogurtu naturalnego 1 duża czerwona cebula 1 duże jajko 3 łyżki miodu sól i pieprz 1 łyżka oliwy do smażenia(...)połączenia składników i odstawiamy na bok. W tym czasie kroimy drobno czerwoną cebulę i rozgrzewamy oliwę na patelni. Wsypujemy cebulę i smażymy do miękkości. W dużej misce łączymy mięso, jajko, miód oraz doprawiamy całość solą i pieprzem. Dodajemy bułkę tartą i cebulę, wszystko dokładnie mieszamy - najlepiej rękoma. Formujemy średniej wielkości klopsiki, układamy je na talerzu. Smażymy na patelni
Cooking MonsterDzisiejszy przepis to danie rodem z Egiptu. Kofta egipska to pulpety z mięsa mielonego najczęściej baraniny z dodatkiem cebuli i przypraw, pieczone na ruszcie. Najczęściej kofta robi się z jagnięciny lub baraniny, rzadziej z wołowiny. Dodatkiem są aromatyczne przyprawy jak kolendra, kumin, imbir, dzięki czemu mają one swój niepowtarzalny smak. Pewnie identyczne danie jedliście w Turcji czy na półwyspie bałkańskim(...)Więc niewiele się pomylicie nazywając je kebabem, bo w Egipcie to kofta a w Turcji kebab. Ja swojej zrobiłam oczywiście z mięsa wołowego, bo baraniny u nas niet. Ale myślę, że będą wam smakowały jak oryginalne. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikSezon grillowy w pełni. Z pewnością wielu z Was sięga po mięsa i warzywa grillowane. Osobiście lubię zajadać się grillowanymi mięsami w towarzystwie zieleniny. Tym razem jednak zostało mi sporo grillowanego karczku i wykorzystałam go do pysznej sałatki, którą śmiało można zabrać do pracy. Jako podkreślenie jej charakteru i smaku posłużył mi Sos czosnkowy FOLWARK , który idealnie się
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiRump Steak - Rumsztyk w rozmarynie, czosnku i czerwonym pieprzu na maśle Wołowina, idealne mięso, zasmakowane we Francji dawno temu oraz miła i kompetentna obsługa lokalnego rzeźnika plus bogaty rynek pełen wspaniałych produktów o wysokiej jakości, stała się dla mnie inspiracją do smakowania rożnych potraw kuchni francuskiej i nie tylko oraz ich przygotowywania. Na dzisiaj jest to rozmarynowy rumsztyk smażony(...)Składniki: 250 g rumsztyku wysokiej jakości 3 gałązki rozmarynu 3 ząbki czosnku 1 łyżka pieprzu czerwonego 3 łyżki masła 1 łyżka oliwy z oliwek sól morska Wykonanie: Mięso umyć, osuszyć, natrzeć oliwą, posiekanym czosnkiem, rozmarynem, pieprzem, oprószyć delikatnie solą morską, odstawić na 20 minut. Rozgrzać patelnię, położyć na niej stek, dodać masło, smażyć po 2 minuty
Wino Francja Kuchniawww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Chyba szybszych i jednocześnie smacznych żeberek - nie da się upiec. Połączenie smaków jest rewelacyjne, a mięso niezwykle miękkie i aromatyczne. Jeśli lubicie słodko-pikantne nuty - to polecam! do 1 kg żeberek wieprzowych sól Marynata: 200 ml sosu - Salsa Mexicana (*) 1-2 łyżki miodu (wg smaku) Żeberka umyć, osuszyć i porozcinać na mniejsze kawałki(...)Każdą część delikatnie oprószyć solą. Składniki marynaty wymieszać w miseczce. Mieszanką dokładnie natrzeć mięso i całość odstawić do lodówki - minimum na 20 minut. (Ten krok można pominąć.) Po tym czasie żeberka umieścić w naczyniu żaroodpornym i włożyć do rozgrzanego piekarnika. Piec około 100-120 minut w 180 stopniach. (Czas pieczenia zależy od wielkości kawałków. Mniejsze pieką się szybciej
Di gotujemakaronu "wielkie świderki" 500 g mięsa mielonego z indyka 1 jajko 2 łyżki bułki tartej sól pieprz szczypta majeranku szczypta hyzopu szczypta cynamonu szczypta przyprawy bryani massala na sos 1 papryka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól pieprz oregano bazylia Mięso mieszamy z jajkiem i przyprawami, formujemy małe kuleczki wielkości śliwki mirabelki. otaczamy lekko w tartej
Gotowanie jest łatwemięciutkie , aromatyczne i apetycznie wyglądają , dzięki kolorowi młodych liści kapusty . Cóż więcej pisać , najlepiej zaryzykować i przygotować Składniki : Zewnętrzne ciemnozielone liście z dwóch główek młodej kapusty 0,5 kg mięsa mielonego 1/2 szklanki ryżu 0,3 kg wędzonego boczku 1 łyżka koncentratu 100 ml słodkiej śmietanki 12 % 1 łyżeczka – płaska cukru 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej łyżka mąki(...)zagęszczenia sosu sól , pieprz do smaku Mięso mielone mieszamy w misce razem z ryżem ( nie ugotowanym ! ) , koncentratem pomidorowym , gałką muszkatołową , solą i pieprzem do smaku . Liście pozbawiamy grubego ogonka i zanurzamy we wrzątku na dosłownie kilka sekund , żeby się sparzyły i zmiękły . W tak przygotowane i oczywiście przestudzone liście wkładamy po dużej, łyżce farszu mięsnego i zawijamy jak tradycyjne gołąbki
Ogrodnik w podróżyezon na czereśnie trwa w najlepsze! Zaś ja kolejny raz postanowiłem Was trochę zaskoczyć i podać je w formie wytrawnej jako dodatek do mięsa. Słodkie czereśnie, przełamałem różowym octem balsamicznym oraz odrobiną chili. To sprawia, że świetnie komponują się z delikatnym mięsem kurczaka i nadają mu niepowtarzalnego smaku. Roladki przygotowałem z panierki z orzechów laskowych i nadziałem je serem camembert
Food Squareszerokości i lekko osolić - ze wszystkich stron. Całość umieścić na tacce, którą należy wstawić (pod kątem, tak aby wytwarzający się sok mógł spływać) do lodówki na 5 dni. Mięso przewracać 2x-dziennie i lekko posypywać (lekko) solą. W międzyczasie sprawdzać (organoleptycznie) jego stan. Po pięciu dniach boczek naszpikować ząbkami czosnku (przekrojonymi na dwie, trzy części). Kilka ząbków przecisnąć przez praskę(...)dokładnie natrzeć nimi boczek - razem z pieprzem i innymi przyprawami. Mięso powiesić w przewiewnym miejscu na 5-7 dni. Co jakiś czas sprawdzać jego stan (palcami i węchem; czy wszystko idzie w dobrym kierunku). Po tym czasie boczek wstawić do lodówki na co najmniej 5 dni. Boczek jest już gotowy do spożycia lub można jeszcze czekać, aż będzie bardziej dojrzały
Di gotujeburaki i czosnek. Chwilę smażyć. Następnie zalać wodą. Przyprawić solą oraz pieprzem. Gotować pod przykryciem na średnim ogniu. W międzyczasie udka umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Przygotowane mięso przełożyć do garnka. Zupę gotować tak długo, aż warzywa i mięso będą miękkie. Następnie dodać pokrojoną botwinkę (tj. liście). Chwilę gotować. Na sam koniec wlać śmietanę (wcześniej zahartowaną wywarem
Ugotowaćcebula 1 czerwona papryka 1 marchewka 2 łyżki oleju słonecznikowego sól, pieprz, szczypta chili do smaku 1 szklanka bulionu z kurczaka ( może być rosół) 1 łyżka czerwonej papryki Wykonanie : Mięso myjemy i kroimy w grubą kostkę,warzywa myjemy. Cukinię kroimy w pół plasterki,paprykę w kostkę lub paseczki, cebulę i marchew obieramy i kroimy, cebulę w piórka a marchewkę(...)plasterki.W głębokim rondlu rozgrzewamy 3 łyżki oleju, przekładamy mięso, marchewkę pokrojone w pół pasterki pieczarki, i cebulę, oprószamy solą,papryką, pieprzem i szczyptą chili , można vegetą jak ktoś lubi. Podsmażamy na małym ogniu co jakiś czas mieszając.Następnie podlewamy szklanką bulionu oraz dodajemy cukinię i paprykę.Dusimy tak długo aż cukinia będzie all dente. Do miski wlewamy mleko dodajemy jajka
Sama słodycz i szczypta chiliSama słodycz z mięsa ukryta jest w kościach. Jeśli dodatkowo kości te pokruszymy, podsmażymy i potem upieczemy to w rezultacie otrzymamy bazę do pysznego rosołu, który zachwyci wszystkich mięsożernych rosołowych pożeraczy. Taki bulion to baza do innych zup także, będą one aromatyczne i smakowite. Zachęcam więc do gotowania rosołu na kościach ale kości muszą być nie byle jakie a mianowicie
Moje Małe Czarowaniełyżki oleju rzepakowego 2 ząbki czosnku tymianek oregano bazylia sól 1 łyżeczka papryki słodkiej dodatkowo: MUSZTARDA KIELECKA GRILLOWA Sposób przygotowania: Z musztardy, oleju, czosnku i przypraw przygotować marynatę. Mięso pokroić w kostkę, włożyć do marynaty, wymieszać i odstawić na 2-3h a najlepiej na całą noc do lodówki. Pieczarki wymyć i pokroić. Cukinię i cebulę pokroić w krążki(...)Pomidory umyć. Na patyczki nabijać mięso i warzywa na przemiennie. Przygotowane szaszłyki grillować z każdej strony 5-6 minut. Podawać z MUSZTARDĄ KIELECKĄ GRILLOWĄ. SMACZNEGO
Prosto i Smacznie z Anetąustępuje ani trochę restauracyjnemu daniu . To kawałki giczy cielęcej pokrojonej w poprzeczne, grube plastry razem z kością szpikową, duszone albo wolno pieczone z warzywami , białym winem i pomidorami. Delikatne mięso z aromatycznym, jarzynowym sosem jest bardzo smakowite i na pewno przypadnie do gustu nawet bardzo wymagającym smakoszom. Ossobuco można podawać z ryżem albo puree ziemniaczanym . Poza mięciutkim mięsem i pysznym
Smaczna Pyza