mięso - 63110 przepisów (strona:1283/4208)

KOTLETY Z ZIEMNIAKÓW 244

leczeniu wielu chorób i dolegliwości. SKŁADNIKI : ziemniaki – 4 sztuki jajko – 1 sztuka mąka pszenna – ilość zależy od ziemniaków suszona lub świeża natka pietruszki czosnek granulowany bułka tarta sól, pieprz mięso wieprzowe – 30 dkg przyprawa do wieprzowiny – 2 łyżeczki olej słonecznikowy szpinak mrożony – 40 dkg PRZYGOTOWANIE : Ugotować ziemniaki w posolonej wodzie. Odcedzić i ubić. Kiedy ostygną, wbić jajko, dodać(...)obtaczać w bułce tartej. Jeśli masa będzie zbyt mokra, należy dodać więcej mąki. Ziemniaczane kotleciki smażyć na oleju, na średnim ogniu z dwóch stron, do momentu, aż się zarumienią. Mięso pokroić na kawałki, doprawić przyprawą do wieprzowiny i przesmażyć na oleju 15 – 20 minut. Szpinak dać do garnka, nalać trochę wody, żeby zakryć spód i gotować. Dodać granulowyany czosnek, sól

kuchniabellissima.wordpress.com
Roladki ze schabu z pieczarkami i serem 149

groszkiem, polecam :) Składniki: 6 kotletów schabowych 650 g pieczarek 100 g sera żółtego 1 cebula mąka do oprószenia olej do smażenia słodka czerwona papryka sól, pieprz Wykonanie: Mięso umyć, osuszyć, rozbić tłuczkiem na cienkie kotlety. Oprószyć papryką, solą i pieprzem. Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju, doprawić do smaku solą i pieprzem. Ser zetrzeć na tarce(...)przestudzonych pieczarek dodajemy ser, całość wymieszać. Na każdy plaster mięsa dajemy farsz, zwijamy roladę i spinamy wykałaczką. Roladki obtoczyć w mące i smażyć z każdej strony na złoty kolor na oleju. Podawać z ulubionymi dodatkami

magiczna kuchnia Kasi
Polędwiczki w sosie śmietanowym ze smardzówkami i suszonymi pomidorami 161

Polędwiczka wieprzowa to delikatne mięso, które nie potrzebuje długiej obróbki cieplnej. Świeże smardzówki też nie lubią być długo gotowane czy duszone więc z obu tych składników można zrobić dość szybkie danie. Szybkie, ale to nie znaczy byle jakie. Takie mięso duszone z grzybami, w śmietanowym sosie doprawionym czosnkiem i pomidorami to coś pysznego! Świetne danie na szybki i jednocześnie bardzo

Smaczna Pyza
Pieczony udziec z dzika 403

prawda zdjęcia nie są najlepsze, to wina tego że były robione na szybko tuż przed podaniem obiadu i konsumpcją tego mięsa. Ale jako że moja pierwsza dziczyzna wyszła mi wybornie postanowiłam się nią z wami podzielić. Mięso było robione na poprzednie święta ale na Wielkanoc też się przyda. Udziec wyszedł kruchy, delikatny i bardzo soczysty. Mimo pierwszego szoku, że dostałam

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Ciasto francuskie nadziane pikantnym mięsnym farszem z warzywami 169

przeskoczenia. Jak to cholerstwo ładnie i zwięźle nazwać?! (pisząc to- nadal nie wiem, liczę na jakieś objawienie). Owszem, mogę napisać: łódeczki z ciasta francuskiego zapiekane z farszem z mielonego mięsa, bakłażana, papryki, pieczarek i pomidorów zapiekane z serem i sadzonym jajkiem . Ale nie zamierzam zdobyć pierwszego miejsca w kategorii 'żenada roku na blogu kulinarnym'. (zabieram się więc za pisanie przepisu(...)pokrojonego w kostkę bakłażana, solimy i smażymy (często mieszając) aż cała woda odparuje, a bakłażan będzie miękki. W tym czasie na osobnej patelni mocno rozgrzewamy łyżkę oliwy i smażymy mięso na lekko złoty kolor. Solimy, dodajemy do smażących się obok warzyw.  Gdy wszystkie składniki są już na jednaj patelni, dodajemy pomidory z puszki, 1,5 łyżeczki papryki wędzonej

Cook&Love
Kurczak po żydowsku. Kurczak z piekarnika w pikantnym sosie. 265

kurczaku rozłożyłam równomiernie pieczarki i pokrojone w plastry ogórki po żydowsku. W małym garnuszku przygotowałam sos: wymieszałam trzy łyżki zalewy z ogórków z trzema łyżkami keczupu. Powstałym sosem zalałam mięso. Naczynie wstawiłam do lekko nagrzanego piekarnika i piekłam około godzinę w temperaturze 170 stopni z termoobiegiem. Przez pierwsze 40 minut piekłam pod przykryciem, resztę czasu bez. Kiedy skórka na kurczaku(...)jest zrumieniona, mięso miękkie, a sos gęsty i w połowie odparowany, kurczak jest gotowy. Ja swojego kurczaka podłam z pieczonymi ziemniaczkami i surówką z kapusty pekińskiej Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
W domu: faszerowany makaron 252

drobniutką kostkę (ewentualnie można go zmielić). Warzywa ścieramy na tarce na grubym oczku (marchewke i pieczarki najpierw obieramy). Na dużej patelni rozpuszczamy masło z przyprawami i dodajemy kurczaka. Gdy mięso będzie wstępnie podsmażone, dodajemy warzywa i ponownie doprawiamy do smaku, dodajemy syrop z agawy i mieszamy. Smażymy aż warzywa zmiękną. W między czasie gotujemy muszle makaronowe al dente. Do dużego(...)naczynia żaroodpornego nalewamy passate pomidorową. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni (góra-dół). Ugotowane muszle nadziewamy mięsem z warzywami (ok. 1 łyżki do każdej muszli) i układamy ciasno w naczyniu z passatą. Wstawiamy do piekarnika na 20 minut, przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki. Smacznego

Kuchnia w biegu
Żur wielkanocny dla dzieci 189

dobrej drobiowej kiełbasy obranej ze skórki (najlepiej z indyka) sól, pieprz do smaku Pierś z kurczaka dobrze myjemy. Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy obrane i pokrojone warzywa korzeniowe i mięso. Cebulę opiekamy nad ogniem i dodajemy do zupy. Gotujemy delikatny wywar. Wyjmujemy mięso i dolewamy zakwas na żur. Gotujemy parę minut. Przyprawiamy sola i pieprzem - można również dodać czosnek

sierotka maRysia w kuchni
PIECZONA ROLADA SEROWA Z KURCZAKIEM, SZPINAKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI 529

żółty ser – oniemieli! Tak tak moi drodzy Państwo! Rolada zrobiona jest z żółtego sera oraz jajek, które po upieczeniu razem sprawiają wrażenie delikatnego, puszystego biszkoptu. Wypełnione soczystym mięsem z kurczaka oraz farszem ze szpinaku i suszonych pomidorów zachwyciła nawet tych najbardziej wybrednych smakoszy! Jest idealnym pomysłem na „zwykły” codzienny obiad, ale też rodzinne przyjęcie. I w czasie(...)pieprzem, chili i słodką papryką. Na maśle przesmażamy szpinak z drobno posiekaną cebulką oraz czosnkiem, studzimy, dodajemy posiekane suszone pomidory. Na lekko wystudzone ( ale nie całkiem zimne ) ciasto rozkładamy mięso, układamy warzywa, zwijamy w roladę ( ciasno ). Układamy na blasze i pieczemy ok. 35 minut / 160 C. Podajemy na ciepło. Smacznego! Wpis powstał we współpracy z marką Serenada

Ostra na Słodko
ZEBERKA Z GRILLA 116

MOJEJ KSIĄŻCE KUCHARSKIEJ  pojawiły się ŻEBERKA Z GRILLA, czyli kolejny przepis na posiłek na świeżym powietrzu. Żeberka marynujemy 2-3 dni przed pieczeniem na ruszcie, dzięki temu mięso jest bardzo miękkie, soczyste oraz aromatyczne. Polecam przepis na te wspaniałe żeberka! ----------------------------------------------------------------------- Liczba porcji: 4-6 Czas przygotowania : 50 minut + 2-3 dni na marynowanie mięsa ----------------------------------------------------------------------- SKŁADNIKI : 2 kg żeberek wieprzowych

Moja Książka Kucharska
UDKA KURCZAKA Z SOSIE SLIWKOWYM 149

piórka cebulę, gdy się zeszkli, układamy na wierzchu udek, posypujemy przyprawami i namoczonymi śliwkami, podlewamy sokiem, w którym się moczyły. Całość dusimy pod przykryciem około 20-30minut, aż mięso będzie miękkie. Krok 3. Porcje układamy na wygrzanym półmisku, sos przecieramy przez sito, gdy jest zbyt esencjonalny, rozprowadzamy łyżką wody lub słodkiej śmietanki. Zalewamy sosem porcje mięsa.  Podajemy

Moja Książka Kucharska
POTRAWY Z GRILLA - KOLOROWE MIESNE SZASZLYKI 120

POTRAWY Z GRILLA - KOLOROWE MIĘSNE SZASZŁYKI Przedstawiam Wam przepis na szaszłyki mięsne ... bardzo kolorowe :)  Szaszłyki te składają się z różnych rodzajów mięsa oraz warzyw, dlatego pamiętajcie, że, aby wszystkie składniki były jednocześnie gotowe do spożycia, powinny być mniej więcej tej samej wielkości.  Moi Drodzy, szaszłyki te pochodzą z mojego zbioru wypróbowanych przepisów, więc gorąco polecam. Możecie wprowadzać nowe(...)papryki 2 cebule 100g małych pieczarek 1 papryczka chili 1 pęczek tymianku 1 łyżka marynowanych ziaren zielonego pieprzu 3 ząbki czosnku 3/4 szklanki oliwy z oliwek PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Mięso myjemy, osuszamy - kroimy w kostkę. Krok 2. Paprykę oraz pieczarki oczyszczamy i myjemy. Cebulę obieramy. Cebulę oraz paprykę kroimy na kawałki. Krok 3. Przygotowujemy dwa rodzaje szaszłyków: pierwsze - na szpilki

Moja Książka Kucharska
KOTLETY MIELONE Z GRILLA 93

przygotowaniu - świetnie smakuje ze świeżą bagietką i grillowanymi kolbami kukurydzy.  Polecam przepis na kotlety mielone z grilla.   Czas przygotowania : 30 minut Liczba sztuk: 8 SKŁADNIKI: 250g mieszanego mięsa mielonego (wołowo-wieprzowego) 250g grubo zmielonej dobrej kiełbasy (świeżej) 4 filety z sardeli 1 łyżka kaparów 1 jajko 1 czerstwa kajzerka 2 średnie cebule 1/2 łyżeczki mielonego chili 2 kopiaste(...)smarowania kotletów PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Kajzerkę moczymy w mleku lub wodzie, aby zmiękła. Krok 2. Filety z sardeli płuczemy, osuszamy - drobno siekamy. Krok 3. Bułkę mocno odciskamy z płynu. Mięso mielone ugniatamy z  masą kiełbasianą, bułką, posiekaną sardelą, posiekaną drobno cebulą, kaparami, jajkiem i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Do masy dodajemy natkę pietruszki, chili, sól oraz pieprz - dokładnie

Moja Książka Kucharska
GRILLOWANE BEFSZTYKI a'la GORDON RAMSAY 112

grillu, według przepisu Gordona Ramsay'a, befsztyki z pikantnym sosem z czerwonej papryki. Jak radzi autor : wybierajmy wołowinę soczystą , lekko poprzerastaną tłuszczem o ciemnoczerwonej barwie - steki z takiego mięsa będą idealne na grilla. Mam nadzieję, że przepis spodoba się Wam, polecam! SKŁADNIKI: 4-6 kawałków polędwicy wołowej ( po około 200g każdy) 2 łyżeczki mielonej papryki (słodkiej lub ostrej - jaką lubicie(...)łyżek oliwy z oliwek 2 czerwone papryki 4 ząbki czosnku w łupinach 2 cytryny sól morska i pieprz do smaku   PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Przygotowujemy polędwicę do zamarynowania : mięso wkładamy do płytkiego naczynia, nacieramy 1 łyżeczką mielonej papryki i posypujemy ziarnami różowego pieprzu, całość polewamy winem oraz 2 łyżkami oliwy. Naczynie przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w chłodne miejsce

Moja Książka Kucharska
SILA TKWI W KAPUSCIE - BIGOS ALZACKI 186

golonkę oraz pokrojoną na większe kawałki karkówkę zalewamy około 1litrem wrzącej wody, dodajemy liście laurowe, warzywa i jedną cebulę, gotujemy na wolnym ogniu przez 1 godzinę - golonkę obieramy z mięsa, karkówkę kroimy na kawałki 2x2cm, marchew kroimy na kawałki. Wywar przecedzamy mocno odciskając pozostałe warzywa. Krok 2. Kapustę lekko odciskamy z soku (sok zachowujemy), kroimy, zalewamy wywarem z gotowania golonki(...)Boczek i kiełbaski kroimy na kawałki. Krok 5. Słoninę kroimy w drobną kostkę, smażymy z pozostałą cebulą i dodajemy do kapusty wraz z karkówką, boczkiem, kiełbaskami i obranym mięsem z golonki, pokrojoną marchewką, podsmażonymi pieczarkami - dusimy pod przykryciem przez 1 godzinę. Bigos doprawiamy solą, pieprzem oraz cukrem, dusimy 10 minut i podajemy. Smacznego

Moja Książka Kucharska

Proponowane wyszukiwania