mięso - 63110 przepisów (strona:1281/4208)

Żeberka pieczone w musztardzie miodowej 145

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com   Przepis autorski (mój). Mięso tak upieczone jest aromatyczne i delikatne w smaku.   Musztarda miodowa nadaje mu szczególnego charakteru. Przygotowanie żeberek jest bardzo proste i nie wymaga wielkich umiejętności. 700-800g żeberek wieprzowych  Marynata: 2 łyżki musztardy miodowej (czubate) 1 łyżka przyprawy do żeberek (płaska) 1 łyżeczka soli (płaska; użyłam himalajskiej(...)Żeberka umyć, osuszyć i porozcinać na mniejsze kawałki. (Miałam bardzo mięsiste, więc żeberka poprzecinałam co jedną kostkę.)   Składniki marynaty wymieszać w miseczce. Mieszanką dokładnie natrzeć mięso i całość odstawić do lodówki - minimum na 20 minut. (Ten krok można pominąć.)   Po tym czasie żeberka umieścić w rękawie do pieczenia, związać i włożyć do rozgrzanego piekarnika. Piec około

Di gotuje
Kotlet wołowy z ogórkiem 228

Zachęcona upodobaniami Olka, co do ogórków, postanowiłam zaryzykować i przygotować kotlety z mięsa wołowego właśnie z ogórkiem, tyle tylko że nie świeżym, a kiszonym. Smak był lekko zmieniony, warzywo ledwo wyczuwalne, ale całość pozytywnie mnie zaskoczyła. Mięciutkie kotleciki posmakowały najmłodszemu w rodzinie, polecam je z czystym sumieniem ;) Składniki: Na ok 6 kotletów 600g mielonej wołowiny 1 mała cebula 1 jajko(...)łyżek granulatu sojowego 2 łyżki mąki 1 duży ogórek kiszony 2 duże ząbki czosnku sól, pieprz do smaku bułka tarta do panierowania olej rzepakowy do smażenia Sposób przygotowania: Mięso mielone łączymy z posiekaną drobno cebulką, przepuszczonym przez praskę czosnkiem, jajkiem, mąką i ugotowanym i dobrze odcedzonym granulatem sojowym. Na końcu dodajemy pokrojonego drobno ogórka oraz przyprawy: sól i pieprz

Kuchnia w czekoladzie
Żeberka duszone z jarzębiną 133

octu balsamicznego 2 łyżki oliwy sól pieprz pieprz ziołowy szczypta hyzopu szczypta czosnku niedźwiedziego szczypta majeraku Żeberka kroimy na porcje, ocet, oliwę i zioła mieszamy i marynujemy w tym mięso na 2-3 godziny. Następnie wyjmujemy z marynaty obsmażamy na patelni i przekładamy do garnka w którym będziemy dusić żeberka. Podlewamy wodą, ok 3/4 szkl , dodajemy pokrojoną cebulę(...)porciach układamy po łyżeczce jarzębiny. Dusimy pod przykryciem przez ok 1 godzinę aż mięso będzie miękkie . Podajemy z ziemniakami i surówkami lub ogórkami

Gotowanie jest łatwe
Naleśniki po meksykańsku :) 698

kcal naleśniki: 1 szklanka mleka 1 szklanka wody (może być gazowana- naleśniki będą bardziej puszyste) 1,5 szklanki mąki  2 jajka szczypta soli masło farsz: 200 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 cebula 2 ząbki czosnku(...)jeszcze mieszamy i na niewielkiej ilości masła na średniej patelni smażymy naleśniki. Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy na łyżce oliwy - tym razem na dużej patelni.  Dodajemy mięso, które dokładnie rozdrabniany. Doprawiamy solą i pieprzem. Paprykę kroimy w kostkę, dodajemy na patelnię, podlewamy kilkoma łyżkami wody i przykrywamy na 5 minut, by papryka zmiękła. Dodajemy po 1 łyżeczce kuminu

Moje Kuchenne Rewelacje
Choucroute garnie 261

panowaniem francuskich władców znalazły się niemieckie dotąd Alzacja i Lotaryngia. Natomiast wspomnianą „dekoracją” są zwykle różne rodzaje kiełbas, tradycyjnie m.in. frankfurterki, oraz różne rodzaje solonego i wędzonego mięsa (zwykle wieprzowego, np. wędzony boczek). Tym bardziej więc potrawa może wydawać się nam dość bliska. W wykwintniejszych wersjach używa się też np. mięsa z kaczki czy gęsi. Mimo wszystko choucroute garnie jest

Kulinarna Pokusa
Pierś kaczki w pomarańczach i cydrze 156

mielony pieprz, sól długoziarnisty ryż do podania (np. basmati) * PRZYGOTOWANIE Pierś z kaczki umyj i wysusz papierowym ręcznikiem. Skórkę natrzyj na krzyż. Zetrzyj odrobinę imbiru i natrzyj nim pierś. Mięso posól i popieprz delikatnie. Odstaw na chwilę. Nagrzej piekarnik do 200°C .  Pomarańcze obierz i pozbaw białych błonek. Miąższ odstaw do miseczki, do której wrzuć również rodzynki, starty imbir(...)kaczka będzie się piec, sos zredukuj, aż stanie się gęsty i zostanie go bardzo niewiele — około 1 łyżki. Upieczoną kaczkę wyjmij z pieca i odstaw do odpoczęcia. Soki, które mięso puściło, wlej do sosu. Ponownie zredukuj. Na patelnię wrzuć resztę zawartości miseczki (pomarańcze i rodzynki) i smaż przez krótką chwilę, aż sos się zagotuje. Dopraw według uznania dodatkową porcją imbiru

Food Square
Kociołek prowansalski 215

oprószyć solą i pieprzem. Masło rozgrzać w rondlu i podsmażyć udka na rumiano z każdej strony. Dodać pokrojoną cebulę i chwilę smażyć. Warzywa pokroić w kostkę i dodać do mięsa. Smażyć chwilę, a następnie wlać dwie szklanki  wody, sos sojowy i dusić pod przykryciem na małym ogniu aż mięso i warzywa będą miękkie. W razie potrzeby uzupełnić wodę. Dodać

O kuchni z uczuciem
Pieczeń rzymska z papryką 155

Składniki – porcja na formę 25 x 13: 1 kg mięsa mielonego, 2 cebule, 2 łyżki musztardy, 4 ząbki czosnku, 1 surowe jajko, 1 papryka, sól, pieprz, papryka ostra, zioła prowansalskie, majeranek. Krok 1 Cebulę i paprykę kroimy w kostkę, czosnek siekamy. Krok 2 Do mięsa dodajemy przyprawy i zioła, musztardę, surowe jajko oraz cebule, paprykę i czosnek. Całość dokładnie

Coś bym zjadła
Stek wołowy z antrykotu z czarną soczewicą i warzywami 166

jest wołowina zbyt świeża, nie poddana procesowi dojrzewania czyli sezonowaniu, i nie nadająca się do takiego szybkiego smażenia. Zresztą do innych dań też nie bardzo bo bitki wołowe z mięsa nie sezonowanego będą dusiły się kilka godzin a z takiego dojrzałego zaledwie godzinę. Poza tym jeszcze niestety zbyt często na rynku sprzedaje się wołowinę innych ras niż te typowo mięsne(...)przez to bardzo twarde i ciężkie w obróbce. Wołowina to mięso, które zdecydowanie zyskuje na smaku i konsystencji kiedy poleży czy powisi w odpowiednich warunkach. Warto szukać właśnie wołowiny sezonowanej , może nieco droższej, ale też o dużo lepszym smaku i konsystencji. No dobrze, już nie przynudzam i zapraszam na steki! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Chrupiące kąski kurczaka. 187

kawałki, następnie solimy je i pieprzymy. Jogurt mieszamy z curry, musztardą, kardamonem, chilli, a następnie do gładkiej masy przekładamy kawałki kurczaka. Całość mieszamy dokładnie, tak by marynata równomiernie pokryła mięso, a następnie odstawiamy na co najmniej 60 minut (najlepiej na noc) w chłodne miejsce.      Zamarynowanego kurczaka wyjmujemy z lodówki. Płatki kukurydziane mielimy w blenderze lub umieszczamy(...)woreczku i rozdrabniamy za pomocą tłuczka lub wałka. Do rondelka wlewamy tyle oleju, żeby kawałki kurczaka swobodnie pływały, a następnie rozgrzewamy tłuszcz. Mięso partiami wyjmujemy z marynaty, obtaczamy w płatkach kukurydzianych i wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy z dwóch stron do zarumienienia. Łyżką cedzakową wyjmujemy kąski, odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym i podajemy! Smacznego

Rozpustne gotowanie
W biegu: grillowany indyk 281

Mięso gotowe w 15 minut? Bardzo proszę, grillowany indyk. Do dzieła! SKŁADNIKI: 0,5 kg fileta z indyka oliwa pieprz, sól PRZYGOTOWANIE: Indyka kroimy na mniejsze steki, grubości ok. 2 cm. Mięso nacieramy oliwą, dodając pieprz i sól. Rozgrzewamy patelnie grillową i smażymy na średnim ogniu ok. 5-6 minut z każdej strony. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego

Kuchnia w biegu
Grillowane kotleciki jagnięce wg Aleex 164

mnie od wiadomość i telewizora, przygotowałam na obiad pyszne, choć niezwykle proste danie - grillowane kotleciki jagnięce z dodatkiem czosnku i rozmarynu. Wystarczy zanurzyć je w marynacie, aby przez delikatne mięso przeniknęły przyprawy, a potem opiec je na ruszcie. Smakują idealnie i są świetną alternatywą dla wieprzowiny lub drobiu, przynajmniej od czasu do czasu. Polecam. Składniki: • 4 kotleciki jagnięce z kostką(...)bieżącą wodą. Włożyć do miseczki. 2. Wlać olej, wsypać paprykę. 3. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. 4. Wsypać rozmaryn. Doprawić solą. 5. Wymieszać, aby składniki marynaty dokładnie oblepiły mięso. Ja włożyłam rękę do woreczka, bo czosnek był bardzo intensywny. Odstawić na 30 minut do lodówki. 6. Nieco oleju z marynaty wlać na patelnię grillową. Rozgrzać. 7. Układać na rozgrzanym grillu

W mojej kuchni
Karkówka w cebuli i borowikach wg Aleex 173

się bez wpadek i goście byli zadowoleni. Jednym z dań, które podałam dziś na stół była karkówka w cebuli i borowikach. To kolejny już na moim blogu przepis na mięso przygotowane w nietypowy sposób. Przepis jest banalny, ale efekt naprawdę znakomity – polecam i zapraszam. Składniki: • 1,5 kg (lub więcej, zależy od ilości osób) karkówki • 2 zupy w proszku Francuskie(...)wolno zmieniać ani rodzajów zupy, ani firmy! Sposób przygotowania: 1. Karkówkę pokroić na plastry o grubości około 1 cm. Ułożyć w brytfannie lub naczyniu żaroodpornym. Nie przyprawiamy!!! Jeśli mięsa jest więcej, można ułożyć je warstwami. 2. Do większej miski lub garnka wsypać zupy w proszku. Wlać połowę porcji gorącej wody, która byłaby potrzebna (na 4 zupy użyć 1 litr gorącej

W mojej kuchni
Stripsy jak z KFC wg Aleex 176

Sposób przygotowania: 1. Pierś kurczaka pokroić w podłużne paski o grubości ok. ½ centymetra. 2. Paseczki włożyć do miski, doprawić solą i 1 płaską łyżką pieprzu cayenne. Dokładnie obtoczyć kawałki mięsa w przyprawach. Odstawić na pół godziny do lodówki. 3. Z jajka, mąki, 1 łyżeczki pieprzu cayenne i mleka zrobić gęste ciasto naleśnikowe, miksując wszystkie składniki blenderem. Miksowanie powinno trwać dość(...)cieście pojawiły się pęcherzyki powietrza. Nie dodawać od razu całego mleka, dolewać je porcjami, pamiętając, żeby nie było zbyt rzadkie. 4. Ciasto wlać do misy z paseczkami mięsa. Dokładnie wymieszać. 5. Przygotować pojemnik z pokrywką. Wsypać do niego mąkę. Każdy paseczek kłaść na mąkę, zamknąć pojemnik i potrząsać, aby każdy paseczek obtoczył się w mące. Nie przyklepywać jej, nie ugniatać

W mojej kuchni
Burrito wg Aleex 173

się także sprawdzi na różnych imprezach. Można je przygotować i zjeść wspólnie z gośćmi. Jestem pewna, że każdemu przypadnie do gustu. Polecam. Składniki na 4 duże porcje: • 500 g mięsa mielonego z szynki • 150 g chudego boczku • 1 duża cebula • olej • sól, pieprz, oregano, cukier, chili • 1 duży ząbek czosnku • 1 dojrzały pomidor bez skóry • ½ puszki pomidorów bez skóry(...)cebulę pokroić w kostkę. 2. Na patelni rozgrzać trochę oleju, wrzucić boczek, lekko podsmażyć. 3. Po chwili dodać pokrojoną cebulę, dokładnie rozdrobnić i smażyć. 4. Do boczku dodać mięso mielone, przyprawić całość i smażyć, aż wydzielony płyn prawie całkowicie odparuje. 5. Pomidora obrać ze skóry, pokroić miąższ (bez pestek) na kawałki. Do burrito, jeśli lubimy, można dodać kawałki świeżej papryki

W mojej kuchni