Marynata jest rewelacyjna i przyznam, że często ją przyrządzam - nie tylko w sezonie grillowym. Nadaje się również do pieczonych mięs. Przeważnie używam jej do karkówki, ale nawet zamarynowany kurczak - dzięki marynacie z czosnku, octu balsamicznego oraz powideł nabiera głębokiego smaku. Wystarczy zachować poniższe proporcje i jedynie odpowiednio ją doprawić. Po prostu sami spróbujcie jak łatwo uzyskać pyszne mięsko! (Marynata(...)miodu (płynnego) 2 łyżki octu balsamicznego (u mnie Octim ) 5 łyżek powideł śliwkowych (płaskich) 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka skórki z cytryny (świeża lub suszona) sól, pieprz Wszystkie składniki marynaty należy dokładnie wymieszać i doprawić do smaku (solą i pieprzem
Di gotujeheight: 1em;" /> Składniki : karkówka : 5 plastrów karkówki wieprzowej , grubych na około 1 cm 5-6 świeżych ,liści czosnku niedźwiedziego ( może być suszony , ale to świeży nadaje ładnego zielonego koloru marynacie ) 2-3 ząbki czosnku 1/2 pęczka szczypiorku 4 łyżki oleju pieprz do smaku sól Żeberka : 1 pasek żeberek wieprzowych 5 łyżek ketchupu pikantnego 1 płaska łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka(...)class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> ) , wszystkie składniki marynaty , oprócz soli mieszamy ze sobą w blenderze do uzyskania jednolitej masy ( w zielonym kolorze " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height
Ogrodnik w podróżyDziś polecam Wam pyszny przepis obiadowy – grillowane piersi z kurczaka w aromatycznej marynacie . Do tak przygotowanych piersi można podać frytki lub ziemniaki oraz zestaw ulubionych surówek. Moja rodzina była zachwycona, dlatego polecam takie danie i Wam. Jeśli nie posiadanie patelni grillowej możecie usmażyć piersi na dobrej tradycyjnej patelni. Spróbujcie. Do przygotowania grillowanych piersi z kurczaka wykorzystałam produkty od ZdrowyMarket24(...)słodkiej ulubione dodatki – polecam domowe frytki i zestaw surówek Przygotowanie: Każdą pierś z kurczaka kroimy na pół, lekko rozbijamy tłuczkiem. Przekładamy do miski. W miseczce mieszamy składniki na marynatę – 2 łyżki przyprawy do gyrosa, 4 łyżki oliwy z oliwek oraz 1/3 łyżki papryki wędzonej słodkiej. Marynatą polewamy nasze piersi w misce, a następnie rozprowadzamy ją dokładnie po mięsie
Słodkie okruszkidawno nie było ich w naszej kuchni. Mąż wypatrzył przyprawę do skrzydełek po amerykańsku. Postanowiłam ja zakupić i przywrócić skrzydełka na nasz stół w nowej odsłonie. Kiedy jednak przygotowałam marynatę zgodnie ze wskazówkami producenta to... ... okazała się nieziemsko ostra. Biorąc pod uwagę, że obiad był przewidziany również dla naszego synka marynata wylądowała w koszu, a skrzydełka przyprawiłam sprawdzoną przyprawą(...)kurczaka po staropolsku. I tak wstępnie upiekłam skrzydełka. Potem przygotowałam mini - marynatę diabelską i część z podpieczonych skrzydełek zamarynowałam w tej przyprawie. Dla każdego coś miłego - syn miał łagodne skrzydełeczka, a my piekielnie ostre "po amerykańsku" Czy to taka Ameryka to nie wiem - były na pewno smaczne i na pewno pikantne. Przyprawa dobra ale dla wypalonych gardeł i mocnych żołądków
Kuchnia po mojemufasoli Jaś 150 g boczku wędzonego 150 g dyni surowej 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 1 papryka żółta 2 szklanki przecieru pomidorowego bulion drobiowy majeranek sól pieprz czarny MARYNATA: 4 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki wędzonej 1 łyżeczka soli papryka ostra mielona Fasolę wypłukać i zalać(...)zimną wodą. Pozostawić namoczoną przez całą noc. Uzupełnić wodę w fasoli i wstawić na ogień. Gotować ok 1 godz, aż fasola będzie miękka. W połowie gotowania posolić wodę. Przygotować marynatę łącząc wszystkie składniki w naczyniu. Z udek ściągnąć skórę i przekroić na dwie mniejsze części. Włożyć do marynaty i obtoczyć każdy kawałek kurczaka. Odstawić w chłodne miejsce na około godzinę
https:KKuchniaMniampodudzia z kurczaka pieczone z cebulą w mocno pomidorowym i aromatycznym sosie. Mięso jest delikatne, soczyste o słodkim, lekko kwaśnym smaku. 6 nóg z kurczaka olej rzepakowy do smażenia MARYNATA: 6 łyżek oleju rzepakowego 1 łyżka miodu 1 łyżka musztardy 2 ząbki czosnku 1 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego 1 łyżeczka papryki słodkiej SOS POMIDOROWY: 2 cebule(...)szklanki domowego przecieru pomidorowego 1/4 szklanki śmietanki 30% 1 łyżka oregano 1 łyżka tymianku 1 łyżeczka papryki słodkiej świeży szczypiorek Przygotować marynatę rozcierając czosnek na miazgę i łącząc z pozostałymi składnikami. Miód powinien być płynny. Całe nogi przekroiłam na pół otrzymując udka i podudzia oraz ściągnęłam skórę. Przygotowaną marynatą natrzeć kurczaka i odstawić na co najmniej godzinę. U mnie leżakowały
https:KKuchniaMniammarchewkami, które po przekrojeniu mięsa utworzyły pomarańczowe oczka :). Najlepiej jeśli będą to młode marchewki, ale każde się upieką. 3 małe udźce z indyka (z kością) ok 12 małych marchewek MARYNATA: 3 łyżki oliwy 3 łyżki ketchupu łagodnego 1 łyżeczka pieprzu ziołowego świeżo mielony pieprz kolorowy 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżka octu jabłkowego Składniki marynaty połączyć rozcierając(...)misce, w której zamarynujemy mięso. Wyciąć z każdego udźca kość, tak aby uzyskać płat mięsa, skórę pozostawić. Natrzeć dokładnie marynatą i odstawić na co najmniej 3 godziny. Marchewkę obrać i wcisnąć w zagłębienia mięsa. Dałam 4 marchewki na jeden udziec. Zwinąć ciasno w roladę, tak aby skóra była po zewnętrznej stronie i związać nicią bawełnianą. Na patelni rozgrzać niewielką ilość
https:KKuchniaMniamdanie! Polecam również szynkę pieczoną z sokiem pomarańczowym , schab pieczony z tymiankiem i czosnkiem , oraz schab pieczony z pieprzem i majerankiem . Składniki: ok. 1,5 kg schabu bez kości Marynata: 2 łyżki soli peklowej 1 łyżka soli morskiej 1,5 łyżki mielonej papryki wędzonej 2 łyżki granulowanego czosnku 1 łyżka cukru 1 łyżka ziołowego pieprzu mielonego 1 łyżka czarnego pieprzu(...)wodzie z kranu rozpuszczamy sól peklową, sól kamienną i cukier, dosypujemy granulowany czosnek, paprykę wędzoną, pieprz czarny i pieprz ziołowy. Mieszamy. Schab umieszczamy w żaroodpornym naczyniu, zalewamy przygotowaną marynatą, zamykamy, mięso musi być całe zanurzone. Odstawiamy do lodówki na ok. 5 dni. U mnie od niedzieli do piątku leżał w marynacie, co mniej więcej 36 godzin obracamy schab
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPrzepis na jedną porcję: 350 g filetu tuńczyka 2 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki sezamu lub czarnuszki ćwierć mango 1 duży ogórek gruntowy listki kolendry SOS (marynata do tuńczyka) 250 ml wody 150 ml sosu sojowego 150 ml brandy 2 gwiazdki anyżu 25 g imbiru 1 g trawy cytrynowej 1 ząbek czosnku 150 ml soku(...)każdej strony. Odłożyć na papierowy ręcznik aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Odstawić w chłodne miejsce doostygnięcia, lub na krótko do naczynia z lodem, następnie na ok 15 min. do marynaty. Sos ( marynata) Imbir, trawę cytrynową i czosnek drobno pokroić i zagotować z pozostałymi składnikami. Przecedzić i schłodzić. Mango i ogórka pokroić w cienkie wstążki, słupki lub plastry. Ułożyć
Jemy PijemyPrzepis , z moimi zmianami cytuję (prawie!) za Olą : 2,5 kg dyni 5 szklanek wody 3 szklanki cukru (dałam 1,5 szklanki, bo wolę pikantniejsze marynaty) łyżeczka cukru waniliowego (bez obaw, to dla podkreślenia smaku, nie będzie czuć wanilii) kilka goździków 1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego (dałam od siebie) 1 szklanka octu 10% (dałam 1,5 szklanki) 0,5 szklanki(...)dużego garnka wlać wodę, ocet, przyprawy (bez soli) i zagotować. Dodać łyżkę soli, spróbować i ewentualnie doprawić. Dynię oczyścić, obrać, pokroić w dużą kostkę i wrzucić do gotującej się marynaty. Gotować na małym ogniu aż będzie miękka (ja gotowałam na półmiękko, gdyż wolę twardszą), ale nie może się rozpadać. Przelać do słoików, zalać marynatą, zakręcić i odstawić do góry dnem
Kuchnia PrezydentowejPora na trochę pikanterii. Świetna marynata nadaje mięsu niezwykłego aromatu, soczystości oraz "pazura" ostrości. Połączenie kolendry i octu jabłkowego uwalnia głębie smaku mięsa drobiowego. Składniki - 1 kg skrzydełek kurczaka Marynata - półtorej łyżki słodkiej papryki - łyżeczka pieprzy cayenne - pół łyżeczki mielonej kolendry - 2 łyżki octu jabłkowego - 3 łyżki przecieru pomidorowego - 3 łyżki oliwy(...)jeszcze więcej. Wystarczy, że przed opuszczeniem klikniesz na którąś z reklam - wystarczy tylko tyle i aż tyle :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z góry dziękuję. Wykonanie Mięso umyć, osuszyć. Składniki marynaty połączyć ( prócz soli ), zamarynować mięso, odstawić na kilka godzin ( najlepiej na całą noc ). Mięso wyłożyć na folię aluminiową posmarowaną olejem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 o C. Piec 40 minut
Świat Smakuskładniki na marynatę na ok. 1 kg karkówki: 6 ząbków czosnku 2 cebule 150 ml oleju 1 łyża musztardy 2 łyżki ketchupu 1/2 łyżeczki suszonego majeranku 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu 1/2 łyżeczki suszonej bazylii 2 łyżeczki słodkiej papryki 4 suszone owoce jałowca 1 łyżeczka pieprzu 2 łyżeczki soli wykonanie: Cebulę kroimy w kostkę, czosnek siekamy drobniutko. Wszystkie składniki marynaty mieszamy(...)miski wkładamy karkówkę, wlewamy marynatę i dokładnie nacieramy mięso. Przykrywamy pokrywką i odstawiamy na noc w chłodne miejsce. Następnego dnia mięso kroimy na porcje, kolejno wkładamy do worka strunowego i delikatnie rozbijamy np. pałką do ucierania. Ponownie wkładamy na ok. 30 min. do marynaty. Tak przygotowaną karkówkę grilujemy przez
Domowy Smak Jedzeniaskórki z cytryny sok z połowy cytryny sól, pieprz Kurczaka czyścimy z błonek, kostek i tłuszczu, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wszystkie pozostałe składniki łączymy w jednolitą marynatę. Zanurzamy w niej kurczaka i odstawiamy do lodówki na 2h. Idealnie jest na całą noc. Po tym okresie kurczaka wyciągamy z marynaty i lekko otrzepujemy. Nie ściągamy marynaty widelcem, łyżką(...)nożem ani innym narzędziem tudzież ręką. Marynata utworzy fajną skorupkę na kurczaku, taką namiastkę chrupiącej skórki tylko, że mniej inwazyjnie pójdzie w tyłek Filet kładziemy na mocno rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju. Smażymy z obu stron do zrumienienia. Nie wpadajcie w panikę jak na kurczaku pojawią się miejsca wyglądające jak przypalenie. To miód się karmelizuje. Jak już z dwóch stron
ladykitchenlaurowe* 1 łyżeczka mielonej papryki ostrej* 2 rozgniecione owoce jałowca* 1 ząbek czosnku rozgnieciony lub przeciśnięty przez praskę* 1 i 1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego* sól i pieprzSposób wykonaniaWszystkie składniki marynaty połączyć ze sobą w kubku, doprawiając odpowiedniopieprzem i solą.Kotlety umyć, osuszyć bardzo delikatnie rozbić (można też nie rozbijać), obtoczyć dokładnie w marynacie, ułożyć w jakimś naczyniu, które ma pokrywkę(...)przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na ok. 5 godzin.Następnie mięso osączyć z marynaty, ale niezbyt dokładnie, panierować w mącesmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju na rumiano
Mix smakuwegetariańskich i wegańskich. Tofu sezamowe na boczniakach z dodatkiem porcji ryżu może stanowić pełnowartościowy posiłek. Składniki: - 2 opakowania naturalnego tofu (op. 349g)- 2 łyżki oleju sezamowego ciemnego (do marynaty)- 3 łyżki ciemnego sosu sojowego- sok z ½ limonki- pieprz syczuański- sezam- różowa sól himalajska- olej sezamowy jasny (do pieczenia)Dodatkowo:- ok. 500 g boczniaków- młode części pora- 2-3 ząbki(...)sosem sojowym, posypujemy solą himalajską i sezamem, skrapiamy sokiem z limonki i obficie oprószamy pieprzem syczuańskim (kolejność nie odgrywa roli). Zamykamy pudełko i delikatnie poruszamy, aby dokładnie pokryć tofu marynatą. Odstawiamy do lodówki na ok. godzinę (można dłużej). Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy tofu wyjęte z marynaty (początkowo nadziałam na patyczki, ale w trakcie pieczenia zdjęłam – nie polecam
mojewypiekiinietylko