kapuście. Podaję z czeskimi knedliczkami. Proste składniki bez udziwnień. Smaczny obiad bez większego nakładu pracy z którym każdy sobie poradzi. użyłam 600 gramowy bardzo mięsisty pasek żeberek Marynata do mięsa ok. 8 łyżek oleju sól pieprz majeranek słodka papryka w proszku średniej wielkości cebula 600/700 gramów kiszonej kapusty wegeta (przepis na domowej roboty wegetę(...)tutaj ) 4/5 kulek ziela angielskiego 3/4 liście laurowe 1 szklanka wody lub bulionu Wszystkie składniki na marynatę dokładnie mieszamy. Żeberka dzielimy na mniejsze części i smarujemy dokładnie marynatą. Najlepiej gdyby poleżały w marynacie minimum 1 godzinę. Cebulę kroimy w piórka. Następnie żeberka obsmażamy z każdej strony na patelni. Na tej samej patelni krótko przesmażamy cebulę. Kapustę kiszoną jeżeli
Andzia Pichciliczyliśmy się z taką ewentualnością, że pogoda będzie pod psem (Lulek nie lubi tego określenia:). Przygotowaliśmy sobie zestaw przepisów na dania z domowego grilla, robione w piekarniku w specjalnych marynatach, tak żeby przypominały klasyczne, grilowane potrawy. Mamy przetestowany już taki sposób pieczenia, bo przed rokiem pogoda w majówkę może nie była tak beznadziejna jak teraz, ale też nie rozpieszczała(...)płynny dym”, specyfik dobrze naśladujący dym z grila. W Polsce możecie go kupić w internecie. Można się bez niego obejść i zastosować inne triki. Podstawowy polega na dodaniu do marynaty wędzonej papryki. To doskonała przyprawa sama w sobie, a do dań z piekarnika wręcz niezastąpiona. Nadaje im lekko wędzonego, dymnego aromatu. Paprykę na szczęście bez problemu można kupić w supermarketach
Niedzielny kucharzPałki z kurczaka w marynacie czosnkowo-ketchupowej to doskonała propozycja na prosty, ale naprawdę smaczny obiad. Mięso wychodzi mięciutkie, soczyste oraz bardzo aromatyczne i idealnie doprawione. W zasadzie do przygotowania tej potrawy możecie użyć dowolnych części z kurczaka. Koniecznie spróbujcie! około 800g pałek z kurczaka (można użyć dowolnych części z kurczaka) Marynata: 5 łyżek ketchupu (płaskich) 2 łyżki oleju(...)użyć klasycznej) 1 łyżeczka majeranku 1 szczypta mielonych liści laurowych (solidna) sól, pieprz 4 ząbki czosnku (średnie lub większe) Czosnek należy drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać i następnie powstałą mieszanką dokładnie pokryć uprzednio umyte oraz osuszone kawałki kurczaka. Mięso wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie kurczaka
Di gotujeMarynata nadała karkówce ciekawy smak. Składniki: 2 grube plastry karkówki 2 łyżeczki przyprawy do grilla 100 ml oleju rzepakowego 1 łyżka czerwonego octu balsamicznego 1 łyżka octu ryżowego 1 łyżeczka tabasco 3 ząbki czosnku 1 szczypta oregano 1 szczypta tymianku 1 łyżka posiekanej mięty sól, pieprz Przygotowanie: Przygotowałem marynatę. Wymieszałem oliwę z octem(...)balsamicznym i octem ryżowym, tabasco. Dodałem bardzo drobno posiekany czosnek. Ponownie wymieszałem. Na koniec wsypałem zioła i przyprawę do grilla. Do marynaty włożyłem plastry karkówki. Odstawiłem do lodówki na noc. Rozgrzałem grill. Wyjąłem karkówkę z marynaty i grillowałem ją, aż zrobiła się i miękka. Podałem ją z ziemniakami i zielonym groszkiem po francusku
R'n'G Kitchenbył za grill! Niedawno, całkiem przypadkowo, znalazłam bardzo intrygujący przepis na herbacianą marynatę do steków z grilla. Jako, że w domu u nas wszyscy (poza Młodym) są fanami steków, nie omieszkałam wspomnieć o moim „znalezisku”;) Reakcja była natychmiastowa i taka jak oczekiwałam – wszyscy się na te steki napaliliśmy i jeszcze w tym samym tygodniu rozpaliliśmy grilla. Polędwica(...)szczegół;) Cały wieczór rozprawialiśmy o tym jakie to było dobre. Warto było zrobić:) 4-5 steków z polędwicy wołowej, każdy po około 200g (mniej więcej 4 cm) Marynata: 2 łyżeczki liściastej herbaty earl grey 1 łyżeczka kolorowego pieprzu ziarnistego 1 łyżeczka suszonego estragonu 1 łyżeczka soli morskiej 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 3 łyżki oliwy Ziarenka pieprzu oraz liście herbaty mielimy
Smaki Na Talerzuoraz otrzymam mnóstwo wiadomości na inne mięsne receptury z użyciem pasty ajvar (*). A przecież wiecie, że mnie długo prosić nie trzeba, więc tym razem polecam pyszne udka pieczone w marynacie z ajvarem. Są naprawdę przepyszne! Mięso wychodzi bardzo miękkie oraz soczyste i oczywiście pasta ajvar nadała mu paprykowej nuty! Koniecznie spróbujcie takiego połączenia! około 1 kg udek z kurczaka(...)podudzi, pałek, ale mogą też być inne części kurczaka) Marynata: 5 łyżek pasty ajvar 2 łyżki oleju 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej (**) 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki tymianku pieprz Wszystkie składniki (***) marynaty należy dokładnie wymieszać. Powstałą mieszanką dokładnie pokryć uprzednio umyte i osuszone kawałki kurczaka. Całość wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą
Di gotujepracy. Składniki: 300g świeżego, surowegołososia pure Mowi (2x150g) 150g świeżych truskawek 1 mango 1/2 czerwonej cebuli 80g roszponki 80g orzechów nerkowca 1/2 czerwonej papryki 1 garść posiekanej świeżej kolendry Marynata do łososia: ½ łyżeczki posiekanej papryczki chilli sok z 1/2 cytryny 3 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz Dressing: sok z 1/2 pomarańczy 1 łyżeczka miodu 3 łyżeczki soku(...)limonki starta skórka z 1 limonki 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki musztardy francuskiej pieprz sól Wykonanie: 1. Marynata do łososia: Wszystkie składniki marynaty przełożyć do miseczki, połączyć ze sobą, doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać. 2. Łososia umyć, zdjąć skórę, pokroić w kostkę, zalać marynatą i odstawić na około 30 minut do lodówki
Szalona Kuchnia EwelinyMARYNATA : 1/4 szklanka oleju 2 łyżeczki musztardy 3 łyżki ostrego ketchupu 3 ząbki czosnku 1 łyżka słodkiej papryki + ostra do smaku około 1 łyżeczka soli pieprz do smaku 1 łyżka przyprawy do grilla(...)PRZYGOTOWANIE : Składniki marynaty wymieszać w miseczce. Karczek pokroić na plastry, natrzeć je marynatą z każdej strony i odłożyć do lodówki na kilka godzin. Ziemniaki kroimy w kostkę, doprawiamy solą, pieprzem i jarzynką, mieszamy. Następnie dodajemy do nich pokrojony czosnek. Na folię aluminiową nakładamy porcję ziemniaków dodajemy po łyżeczce masła i zawijamy szczelnie sakiewki. Na rozgrzanym grillu, grilujemy karczek i układamy
Kulinarne Fantazje MarioliGrillowana karkówka marynowana w winie Nie ma to jak soczyste i aromatyczne mięsko z grilla. Dobra marynata nadaje mu kruchości oraz wzbogaca smak i sprawia, że jest bardziej soczyste. Zawarte w niej wino zmiękcza mięso, oliwa konserwuje i sprawia, że smaki przechodzą sobą nawzajem, a słodki dodatek miodu powoduje, że karkówka pięknie się karmelizuje. Przyprawy natomiast nadają smaku i aromatu(...)Ważne jest aby karkówka poleżała w marynacie przez kilka godzin, lub całą noc. Tak przygotowane mięso możemy grillować lub smażyć na patelni grillowej. Składniki: 1 kg karkówki 3 ząbki czosnku 1/2 szklanki oliwy 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina 1 łyżeczka miodu Przyprawy: 1 łyżeczka zmielonego pieprzu 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii
Blog z Apetytemsposób na chrupiący boczek. Kręciołki lub jak wolicie spiralki to świetna propozycja na przekąskę lub troszkę bardziej kaloryczne mięsko do obiadu. Polecam! 15 plastrów surowego boczku (cienkich i długich) Marynata: 3 łyżki oleju 3 łyżki ketchupu pikantnego 3/4 łyżeczki papryki słodkiej 1-2 ząbki czosnku sól, pieprz Ponadto: 15 patyczków do szaszłyków Przygotować marynatę. Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać(...)doprawić do smaku solą z pieprzem. Następnie każdy plasterek boczku w całości dokładnie pokryć marynatą. Tak przygotowane mięso odstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie kawałki boczku należy nawinąć na patyczki do szaszłyków. (Nadziać jeden koniec boczku, resztę plastra ściśle owinąć wokół patyczka i spiralkę zakończyć przebijając drugi koniec mięsa.) Grillować z każdej
Di gotujeliczyliśmy się z taką ewentualnością, że pogoda będzie pod psem (Lulek nie lubi tego określenia:). Przygotowaliśmy sobie zestaw przepisów na dania z domowego grilla, robione w piekarniku w specjalnych marynatach, tak żeby przypominały klasyczne, grilowane potrawy. Mamy przetestowany już taki sposób pieczenia, bo przed rokiem pogoda w majówkę może nie była tak beznadziejna jak teraz, ale też nie rozpieszczała(...)płynny dym”, specyfik dobrze naśladujący dym z grila. W Polsce możecie go kupić w internecie. Można się bez niego obejść i zastosować inne triki. Podstawowy polega na dodaniu do marynaty wędzonej papryki. To doskonała przyprawa sama w sobie, a do dań z piekarnika wręcz niezastąpiona. Nadaje im lekko wędzonego, dymnego aromatu. Paprykę na szczęście bez problemu można kupić w supermarketach
Niedzielny kucharzlepiej smakuje. Indyk delikatny, wcześniej zamarynowany, z grzybami zmieszany, do tego warzywa na al dente przygotowane i z makaronem wymieszane. Kolendra dodała świeżości, powiewu wiosny i radości. Składniki: marynata: 2 łyżki sosu sojowego ciemnego, 1 płaska łyżeczka świeżo mielonego pieprzy kolorowego, ½ płaskiej łyżeczki curry, pozostałe składniki: 1 polędwiczka z indyka ok. 200 g, ½ brokułu, 2 niewielkie marchewki, 2 szalotki(...)Hortex , 200 g makaronu świderki bezglutenowego, 2 łyżki oleju rzepakowego, ½ małej cukinii, garść suszonych grzybów shiitake (ok. 20g), sól himalajska do smaku, pieprz czarny/kolorowy do smaku, świeża kolendra. Przygotowanie: marynata: Sos sojowy mieszamy z pieprzem i curry. Polędwiczkę z indyka kroimy na cienkie plasterki, o grubości maksymalnie 1 cm, i przekładamy do marynaty. Pozostawiamy w temp. pokojowej
Moniki Smakołykisojowy – 2 łyżki sos rybny – 1 łyżka cukier – ½ łyżeczki makaron sojowy – 100g olej do smażenia Przygotowanie: Pierś kurczaka umyj i pokrój małe kawałki. Przygotuj marynatę. Wymieszaj sos sojowy, rybny, sok z połowy limonki, cukier, pokrojony w plasterki imbir i połowę chili. Marynatą zalej mięso i pozostaw na minimum 30 minut. Na patelni z grubym dnem rozgrzej(...)bardzo mocno łyżkę oleju. Przełóż mięso (bez marynaty), podsmaż około 2 minut, dodaj kapustę pokrojoną w cienkie paseczki i cukinię w małych kawałkach. Całość smaż kilka minut, aż warzywa będą ładnie zrumienione. Makaron przygotuj według przepisu na opakowaniu. Następnie dodaj do warzyw na patelni i wymieszaj. Zalej marynatą z kurczaka, dodaj pokrojony szczypiorek i sok z pozostałej części limonki. Wymieszaj
wiecejwarzyw.plKurczak zawsze będzie uniwersalny i doskonały jako baza do wspaniałych dań nie tylko tych pieczonych. Całego możemy dowolnie nadziewać a udka piec w różnych marynatach. Te podudzia są wyraziste w smaku słodko-pikantne syrop klonowy i świeżo wyciśnięta pomarańcza dodała im niebanalnego smaku. Bardzo szybko i bardzo prosto. Wszystkie produkty do przygotowania tego przepisu znajdziecie w sklepie Kuchnie Świata(...)Polecam! SKŁADNIKI: 10-12 sztuk podudzi kurczaka Marynata: 2 łyżki ketchupu 4 łyżki syropu klonowego 2 łyżki sosu sojowego ½ pomarańczy ½ łyżeczki słodkiej papryki Sól himalajska do smaku Pieprz świeżo mielony do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Podudzia myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Nacieramy solą pieprzem i papryką. W misce mieszamy syrop klonowy , sok z wyciśniętej pomarańczy oraz sos sojowy
Wanilia i Kardamonrazem były to ziemniaki pieczone z rozmarynem i pieprzem. Żeberka są też dla mnie wygodne, bo po większych zakupach mięsnych u Pani Eli na bazarku wrzucam je w marynatę i zostawiam w lodówce a zjadamy to, co trzeba zjeść na szybko, żeby nie mrozić. Robię różne marynaty, zależy co mi wpadnie w ręce i co mam akurat w lodówce. Podaję(...)tomate frito kilka kropel tabasco majeranek cząber lubczyk w dzień pieczenia: odrobina wina lub wody (miałam akurat muscata) dwie cebule pokrojone niedbale w pół-plastry czasem dodaję do marynaty również: sos czosnkowo-miodowy (wtedy nie dodaję miodu) sambal oelek srirachę musztardę Zamykam to wszystko w plastikowym pudełku i miącham aż się wymiesza. Gdy leży w lodówce od czasu
Cytryna&Co.