mój mąż jakiś czas temu.Jestem mu bardzo wdzięczna bo przepisy są rewelacyjne.Oczywiście wprowadziłam małe zmiany,następnym razem też dodam więcej papryki ostrej bo dla Nas wcale ta marynata nie była taka mocna.Dla Was podaję przepis oryginalny podwójna filet z kurczaka Marynata: 1 ząbek czosnku(dałam 5 ząbków bo jeden stanowczo za mało) 4 łyżki oliwy z oliwek(...)łyżeczka ostrej musztardy(u mnie rosyjska) 1 łyżeczka ostrej papryki(u mnie wędzona,ale następnym razem dam 2 łyżeczki) 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki rozmarynu Przygotować marynatę:czosnek obrać,wycisnąć i dokładnie wymieszać z pozostałymi składnikami.Piersi umyć,osuszyć,umieścić w naczyniu,zalać marynatą.Przykryć folią spożywczą,wstawić do lodówki na 2 godz(po godzinie mięso przewrócić
Niespełnione zdolności kulinarneDodatek cynamonu do marynaty do drobiu wydawał mi się co najmniej dziwny, a wyszło naprawdę pyszne mięsko. Polecam serdecznie! Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Składniki: 4 udka z kurczaka Marynata: 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka cynamonu 3 pełne łyżki miodu 1/4 szklanki oleju / oliwy 1/4 szklanki białego octu winnego 2 łyżki sosu sojowego(...)łyżeczka suszonego tymianku 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki ostrej musztardy Sposób przygotowania: 1. Mięso opłukać, osuszyć. 2. Składniki marynaty dobrze wymieszać, natrzeć mięso marynatą, odstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą non. 3. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego wraz z marynatą, przykryć folią aluminiową, piec w 160-180 st. C przez ok 40 minut. Po tym czasie
Kuchnia domowa AniMało skomplikowane przygotowanie i walory smakowe sprawiają, że karkówka często gości na moim stole. Aby zadowolić moich mięsożerców i by nie było monotonnie upiekłam karkówkę tym razem w marynacie musztardowo-miodowej. I to był dobry pomysł, karkóweczka wyszła delikatna, soczysta i bardzo aromatyczna. Takie danie może być na codzienny obiad lub na przyjęcie w większym gronie. Dobrze smakuje podana(...)ziemniaczkami. Zachęcam do przygotowania karkówki z innych moich przepisów znajdujących się na stronie "Dania obiadowe" Składniki: 1 - 1,2 kg karkówki wieprzowej 3 średnie cebule sól pieprz marynata musztardowo- miodowa: 1/2 szklanki musztardy (u mnie sarepska) 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki 1 łyżka majeranku 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka naturalnego miodu 3 ząbki czosnku
Kuchcik gotujeGolonki z indyka w aromatycznej marynacie sobie leżały, a później w piekarniku się wygrzewały, żeby pięknie się przyrumienić i w smaczny posiłek się zmienić. Można je same zajadać lub z dodatkami do obiadu podawać. Tylko się marynatę przygotowuje, a reszta sama w piekarniku się szykuje . Składniki: 4 małe golonki z indyka, ok. 6 szt. małej cebulki lub 2 duże(...)pokrojone na ćwiartki, marynata: 2 łyżki octu winnego, 1 płaska łyżka soli, 2 łyżki sosu sojowego ciemnego, ½ łyżeczki cukru, 1 płaska łyżeczka pieprzy mielonego czarnego, ½ łyżeczki mielonej ostrej papryki, ½ łyżeczki suszonego rozmarynu lub świeżego, ½ łyżeczki suszonego oregano, 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, 3 liście laurowe, 6 ziaren ziela angielskiego, 4 łyżki oleju rzepakowego. Przygotowanie: Wszystkie składniki na marynatę
Moniki Smakołykiobiad. Składniki (na 4-6 porcji): kurczak cały o wadze 1,7-2 kg 1/2 cytryny 1/2 dużej cebuli 1/2 pęczka kopru 1/2 pęczka natki pietruszki 30 gram masła marynata do kurczaka: po 1 łyżeczce soli, pieprzu, papryki wędzonej słodkiej, oregano oraz szczypta chili 5-6 obranych marchewek 6-7 niewielkich, ugotowanych ziemniaków marynata do warzyw: 2 łyżki oliwy(...)łyżek oliwy z oliwek Kurczaka wyciągam z lodówki i pozostawiam na kuchennym blacie przez 30-40 minut, by nabrał temperatury pokojowej. Myję i osuszam ręcznikiem papierowym. Składniki marynaty mieszam i nacieram nimi kurczaka. Kurczaka faszeruję pokrojoną na ćwiartki cytryną i cebulą oraz ziołami. Nogi kurczaka związuję sznurkiem. Piekarnik nagrzewam do 190 stopni. Na dno wysokiego naczynia żaroodpornego wkładam
Mango Papajakurczaka w rozmarynie Dostałam pęczek świeżego rozmarynu od kuzynki. Część wykorzystałam od razu, a część ususzyłam i teraz nie mogę nacieszyć się jego cudownym zapachem:) Na wieczór przygotowałam marynatę z dodatkiem rozmarynu i czosnku, umieściłam w niej podzielone ćwiartki i zostawiłam w spokoju na całą noc. Następnego dnia wystarczy przełożyć kurczaka do piekarnika i obiad gotowy. Aromatyczne, miękkie mięso(...)większa szczypta ostrej papryki pół łyżeczki białego pieprzu 3-4 gałązki rozmarynu sól Sposób przygotowania: Ćwiartki umyć, osuszyć, podzielić. Z soku z cytryn, oleju i pozostałych składników zrobić marynatę. Kurczaka umieścić w marynacie i kilka minut porządnie wmasować płyn w mięso. Mięso przykryć i pozostawić na całą noc w marynacie. Następnego dnia mięso wraz z marynatą przełożyć do naczynia
na moim stole...WOLL znajdziecie na stronie wyłącznego dystrybutora – sklepu e-Gustus.p. Składniki: 2-2,5 kg schab bez kości 1 kg boczku surowego wędzonego (z odciętą dolną skórą) Marynata 160 ml oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek (dałam olej) 125 ml białego wytrawnego wina 30 ml sosu Worcestershire ½ soli Nadzienie 150 g boczku surowego wędzonego (bez dolnej skóry(...)dociągamy noża do końca. Tych nacięć wyszło mi w sumie 4, a schab można było rozłożyć jak harmonijkę z papieru (zdj. nr 1). Po rozłożeniu dodatkowo rozbiłam lekko tłuczkiem. Marynata: Składniki marynaty mieszamy razem, a następnie nacieramy nią mięso (zdj. nr 3). Tak przygotowane zwijamy w rulon, umieszczamy w głębszym naczyniu i jeśli została nam marynata, możemy nią polać schab
bistro mamateriyaki wywodzi się z kuchni japońskiej i używany jest do marynowania ryb i mięs przed pieczeniem lub grillowaniem. Marynata nadaje mięsu cudownego smaku i, co jest najbardziej charakterystyczne, apetycznej lśniącej glazury. Skrzydełka przygotowane w ten sposób nie mają sobie równych! Bardzo polecam!!! Składniki na skrzydełka kurczaka teriyaki: 1,5 kg skrzydełek SOS TERIYAKI: 1 szklanka 250 ml 1 szklanka wody(...)podgrzewamy, aż miód się rozpuści. Następnie wyłączamy grzanie, wsypujemy cukier i mieszamy, aż do rozpuszczenia. Teraz wlewamy sos sojowy, ocet, olej, czosnek, imbir i dokładnie mieszamy. Skrzydełka wkładamy do marynaty i odstawiamy na co najmniej 45 minut (najlepiej na 2 godziny, a nawet na całą noc). Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Skrzydełka układamy na blasze
Rozpustne gotowaniesosu chili Dodatkowo: 1 nieduża kapusta pekińska 150 g grzybów shimeji 3 łyżki sosu sojowego 1 papryczka chili 2 łyżki sezamu Wykonanie: Pierś z kaczki oczyścić, naciąć skórę. Przygotować marynatę. W małym garnku wymieszać miód z olejem, dodać sos rybny i sojowy. Czosnek wycisnąć przez praskę i dodać do garnka. Zetrzeć skórkę z pomarańczy, wycisnąć sok i również dodać(...)garnka. Imbir zetrzeć na tarce na małych oczkach i dorzucić do reszty marynaty. Delikatnie podgrzać, żeby składniki się połączyły. Piersi kaczki dokładnie zanurzyć w marynacie i zostawić na minimum 3 godziny, a najlepiej oczywiście na całą noc. Na zimną i suchą patelnię kładziemy piersi kaczki, skórą do dołu. Smażymy, aż skóra się zrumieni. Przewracamy na drugą stronę i wlewamy resztę
Pociąg Do Kuchnipołączony z ostrą papryką, oraz suszonymi w słońcu pomidorami sprawi, że próbując naszego schabu poczujemy, się jakbyśmy byli na madziarskiej puszcie. składniki na osiem osób 1,5 kg schabu marynata 4 łyżki oleju 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki domowego maggi sól, pieprz Dodatkowo zaprawa do pieczenia 2 łyżeczki pieprzu bałkańskiego firmy SKWORCU 10 papryczek chilli TABASCO CZERWONE firmy(...)SKWORCU 3 łyżki pomidorów suszonych firmy SKWORCU Sposób przygotowania Wszystkie składniki marynaty wkładamy do sporej miski i mieszamy. Schab myjemy, wkładamy do miski i dokładnie z każdej strony nacieramy marynatą. Miskę szczelnie przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 12 godzin ( najlepiej pozostawić mięso w lodówce na 24 godziny). Następnego dnia wyjmujemy schab z marynaty, osuszamy
Miód i pieprzpapryki w proszku 1 łyżka miodu 4 suszone morele i 4 suszone daktyle Sposób przyrządzenia : dzień wcześniej polędwiczkę doprawiamy solą, pieprzem i zostawiamy na noc w lodówce w ostudzonej marynacie marynatę przygotowujemy z obranego i startego imbiru, soku pomarańczowego, soku z cytryny, wina, dżemu, ostrej papryki, miodu i pokrojonych, suszonych owoców - całość mieszamy i zagotowujemy mięso wyciągamy z marynaty(...)marynatę zachowujemy na rozgrzanej patelni z łyżką oliwy obsmażamy polędwicę na złoty kolor, a następnie dajemy ją do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 15 minut po upieczeniu wyciągamy na talerz i po 5 minutach kroimy na plastry 1,5-2 cm marynatę wlewamy na patelnię po smażonej polędwiczce i gotujemy przez około 10 minut, a w razie potrzeby zagęszczamy
zobacz ich smakPrzepis na tą marynatę dostałam od koleżanki. Od lat z niego korzystam.Ogórki są przepyszne. Składniki • Ogórki Marynata • 6 łyżek soli • 25 dag • 1 butelka octu • 12 szklanek wody do każdego słoika • marchew kilka plastrów • gorczyca 1 łyżeczkę • czosnek 1 duży ząbek • ziele angielskie 2 ziarenka • liść laurowy kawałek • chrzan kilka plasterków • koper kilka kawałków • cebula kilka piórek Sposób(...)przygotowania 1. • Do słoików dać przyprawy zioła marchewkę cebylę Powkładać ogórki 2. • W garnku przygotować marynatę wszystkie składniki marynaty wymieszać zagotować Gorącą marynatą zalać ogórki w słoikach zaraz zakręcić słoiki włożyć słoiki do garnka z wodą pasteryzować do zagotowania wody wyłączyć gaz zostawić pod przykryciem do ostygnięcia
W królestwie smaków BeatySkładniki : 1 kg małych pieczarek 3 cebule 2 papryki czerwone Marynata : 3 listki laurowe 2 szklanki wody 8 łyżek octu winnego 6 % 15 ziarenek pieprzu 1 łyżka soli cukier do smaku po 1 łyżeczce : tymianku rozmarynu estragonu Sposób wykonania : P ieczarki oczyść, opłucz pod bieżącą wodą . Cebulę obierz i pokrój w cienkie plastry(...)pokrój w cienkie paski. W dużym garnku zagotuj wodę z solą i octem. Do gotującej wody wrzuć grzyby, cebulę i paprykę. Gotuj przez 5 minut. Łyżką cedzakową wyjmij z marynaty grzyby i warzywa, napełnij nimi słoiki. Do marynaty wrzuć przyprawy i trochę cukru do smaku i ponownie zagotuj marynatę. Gorącą marynatą zalej słoiki. Słoiki szczelnie zamknij wieczkami i pasteryzuj przez
Przepisy i porady kulinarne