marynata - 6549 przepisów (strona:35/437)

Pieczone udka z kurczaka 183

udźca z kurczaka (ok. 6 sztuk) lub 4 uda - ćwiartki, sól, pieprz. Marynata: 1 łyżeczka kurkumy,  1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,  1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka tymianku 2 wyciśnięte ząbki czosnku 3-4 łyżki soku z cytryny 6 łyżek oliwy extra vergine Dodatkowo: opcjonalnie 1-2 łyżki masła. Niby prosty przepis, ale odpowiedni dobór przypraw do marynaty(...)takim kurczaku, jest niezłą sztuką. W stosunku do oryginalnego przepisu podwoiłam jedynie ilość przypraw w marynacie, żeby dokładnie natrzeć każdy kawałek mięsa. Udka najlepiej zamarynować wcześniej, np. poprzedniego dnia i trzymać w lodówce, wtedy mięso lepiej przejdzie przyprawami. Udka umyć i osuszyć papierowymi ręcznikami. Doprawić solą oraz pieprzem. Następnie przygotować marynatę, mieszając wszystkie składniki ze sobą. Natrzeć dokładnie każdy kawałek

Świat Domowej Kuchni
PIECZONY KURCZAK W MARYNACIE STAROPOLSKIEJ 145

Kurczak natarty marynatą staropolską a potem upieczony w całości w piekarniku smakuje doskonale. Mięso jest odpowiednio przyprawione, soczyste z chrupiącą dobrze dopieczoną skórką, a taką właśnie lubię najbardziej ;) Do kurczaka wykorzystałam  marynatę staropolską  od  Skworcu . Jest to mieszanka przypraw i ziół takich jak: majeranek, tymianek, sól, czerwona słodka papryka, papryczki chili, bazylia, oregano i inne.  Kurczak(...)upieczony w tej właśnie marynacie smakuje tak dobrze, że prócz surówki nie potrzeba mi już nic innego ;) Składniki: * około 2 kg kurczak * 20-25 gram marynaty staropolskiej * 7*8 łyżek oleju Wykonanie: Marynatę staropolską wymieszać z olejem. Natrzeć tym całego kurczaka. Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Następnie kurczaka piec około 1,5-2 godziny

Zrób to smacznie
Polędwiczki z kurczaka smażone 171

Kupiłam polędwiczki z kurczaka...no i coś trza było z nich zrobić..no i do polędwiczek dodałam marynatę Kujawski..Tym razem użyłam marynaty pikantnej -ostra papryka, zioła, czosnek.Polędwiczki marynowały się tak kilka godzin, no i tym razem usmażyłam na patelni ..A tutaj [ klik ]możecie zobaczyć kurczaka z marynaty pieczonego w kombiwarze . polędwiczki, pierś z kurczaka marynata Kujawski-ostra papryka(...)czosnek, zioła Polędwiczki wymieszać z marynatą, odstawić na kilka godzin.Następnie usmażyć na patelni z obu stron na złoty kolor

Moje domowe kucharzenie
Pieczona łopatka z białą kiełbasą i boczkiem 250

kiełbasą i boczkiem – składniki 2 kg łopatki 12 plastrów wędzonego boczku 2 białe kiełbasy 150 g żółtego sera Pieczona łopatka z białą kiełbasą i boczkiem – składniki na marynatę 5 łyżek oliwy 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki szczypta soli szczypta pieprzu Pieczona łopatka z białą kiełbasą i boczkiem – przepis(...)początku przygotowujemy marynatę – mieszamy ze sobą wszystkie składniki podane powyżej. Mięso przecinamy w ten sposób aby powstał mniej więcej równej grubości prostokąt. Delikatnie je rozbijamy. Łopatkę nacieramy przygotowaną marynatą, a następnie odstawiamy na ok. 1 godzinę aby przeszło smakiem przygotowanej marynaty. Jedną Mięso posypujemy połową startego żółtego sera, a następnie układamy na nim plasterki boczku (tak aby jeden zachodził

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sałatka z grillowanym tofu 154

grillowanym tofu. Dzięki marynowaniu w miodzie i soku z cytryny jest bardzo wyraziste i świetnie komponuje się z chrupiąca sałatą i słodkawymi pomidorkami. Sk ł adniki: 180g tofu naturalnego marynata: sok z ½ cytryny 2 łyżki miodu ząbek czosnku zioła prowansalskie sól, czarny pieprz miks sałat 4-5 garści listki świeżej bazylii 1 garść pomidorki koktajlowe 10szt rzodkiewki 5 szt kiełki(...)pora/rzodkiewki/brokuła czarnuszka do posypania Sposób przygotowania : Tofu odsączamy z zalewy, kroimy w plastry grubości około 1 cm. Składniki marynaty: sok z cytryny, miód, przeciśnięty ząbek czosnku, zioła prowansalski, sól i czarny pieprz dokładnie mieszamy ze sobą. Pozostawiamy tofu w marynacie na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Po tym czasie tofu odsączamy z marynaty i grillujemy na patelni grillowej

Pyry na Gaz
Świąteczna karkówka 289

Przepis na marynatę do świątecznej karkówki jest w naszej rodzinie od dawna. Ja też już wiele razy ją robiłam i jeszcze nie było osoby, której by nie posmakowała. Dzięki marynacie mięso jest kruche ale i soczyste. To doskonały pomysł na świąteczny obiad zarówno na Wielkanoc jak i Boże Narodzenie. Polecam gorąco. Składniki: świeży karczek ok. 1,5 kg 3 łyżki(...)octem) 2 duże ząbki czosnku 2 łyżki oleju kilka śliwek suszonych jedno spore jabłko Wykonanie: Karkówkę myjemy wodą i suszymy ręcznikiem papierowym. Do niewielkiej miseczki wsypujemy wszystkie składniki marynaty (miód, zioła, sos sojowy, sos balsamiczny, czosnek sprasowany). Mieszamy dokładnie i dodajemy olej. W karkówce robimy kilka nacięć i wkładamy w nie suszone śliwki. Całe mięso nacieramy marynatą, przekładamy do rondla

Mama z miasta
USMIECH LATA I BURRITO (SLODKO-KWASNY LOSOS Z GRILLA W SOSIE Z PRAZONYM MAKIEM w tortilli)) 150

kolorowej potrawie nie sposób się oprzeć. Jedzenie różnego rodzaju "zawijańców" ma szczególny urok - tortille cieszą się nadzwyczajną popularnością nie tylko wśród dzieci. Imbir, limonka i odrobina miodu tworzą doskonałą marynatę dla łososia norweskiego. Słodko-kwaśny smak odpowiada i dorosłym i dzieciom. Owocowo-serowa sałatka niebywale 'podnosi' smak burrito. Potrawę z powodzeniem możemy przygotować podczas przyjęcia na świeżym powietrzu(...)liście sałaty masłowej lub salonova 2 dojrzałe awokado+sok z jednej cytryny 2 pomidory duża kulka sera mozzarella lub opakowanie sera feta kilka kawałków suszonych pomidorów z zalewy marynata dla łososia : 2 łyżki dobrej oliwy z oliwek 2 łyżki łagodnego sosu sojowego 2 łyżki płynnego miodu (naturalnego) 30g imbiru 2 dymki skórka starta z 1 limonki + sok z 1/2 limonki

Moja Książka Kucharska
POTRAWY Z GRILLA - MARYNOWANY STEK Z KOSCIA Z WARZYWAMI 156

kością w kształcie litery T po około 650g każdy 500g cukinii 500g pomidorów odrobina soli 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka oliwy z oliwek PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Przygotowujemy marynatę : do miseczki wlewamy olej sojowy, sos sojowy, sok z cytryny, koniak i miód, dodajemy  otartą skórkę z cytryny (sparzonej i dokładnie umytej), rozgniecione ząbki czosnku, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem, dokładnie(...)mieszamy, odstawiamy. Krok 2. Steki myjemy, wycieramy do sucha, tłuste części kilkakrotnie nacinamy ostrym nożem - mięso układamy w płaskim naczyniu, zalewamy marynatą - marynujemy pod przykryciem przez 3-4 h w temperaturze pokojowej ( w tym czasie jeden raz przewracamy mięso na drugą stronę). Krok 3. Po marynowaniu steki wyjmujemy, osączamy z marynaty. Krok 4. Cukinię myjemy - kroimy w plastry grubości palca

Moja Książka Kucharska
Kurczak pięć smaków. Taka to była dziwaczka 216

obiad miała być kaczka po pekińsku. Ale kaczka ze sklepu wyszła, zostały „do wyboru” zagrodowe kurczaki. Marynata już była naszykowana, no cóż… Takim kurczakiem nigdy nie pogardzę, wymaga też krótszego marynowania niż kaczka. Smak ? Wiadomo, kaczka to nie jest, więc i końcowy smak jest trochę inny. Ale dalej wschodni i egzotyczny – a samo mięso pozostaje ultrasoczyste. Kurczaka okrawamy ze zbędnych(...)kawałków tłuszczu. Najpierw delikwent wyląduje w marynacie. Do miseczki wrzucamy cukier, zalewamy go gorącą wodą i mieszamy aż do rozpuszczenia. Wlewamy oba sosy sojowe – każdy o innych właściwościach. Jasny tutaj potraktowany jest jako główne źródło sodu. Jest rzadki i dużo bardziej słony od ciemnego sosu sojowego, który z kolei jest delikatniejszy w smaku, lekko słodkawy i pięknie na heban barwi

Karo in the Kitchen
Pałki z kurczaka w marynacie czosnkowej 190

Drób w marynacie jest stosunkowo szybki w przygotowaniu. Taki obiad w zasadzie sam się robi :) Wystarczy kilka godzin wcześniej zamarynować mięsko, a potem upiec i zajadać. Składniki: 8-10 pałek z kurczaka Marynata: 3 łyżki sosu sojowego 4 duże zmiażdżone ząbki czosnku suszone oregano 1/4 szklanki oleju Sposób przygotowania: 1. Mięso umyć i osuszyć. 2. Składniki marynaty dokładnie wymieszać(...)Mięso natrzeć marynatą, schłodzić kilka godzin w lodówce, a najlepiej przez całą noc. 4. Mięso wraz z marynatą przełożyć do worka do pieczenia. Piec w nagrzanym do 180 st.C piekarniku przez 1 godzinę i 15 minut. Pod koniec pieczenia można rozerwać worek, by mięsko się przyrumieniło. Polecam i smacznego

Kuchnia domowa Ani
Złociste skrzydełka z pomidorowym ryżem 187

wiele to lubię je obgryzać. Polecam dzisiaj moje ulubione z piekarnika. Po upieczeniu skrzydełka nabierają pięknej złocistej barwy. składniki: 12 skrzydełek z kurczaka 5 łyżek oleju 5 łyżek marynaty teriyaki 2 ząbki czosnku 3 łyżki płynnego miodu sok z połówki cytryny 1 łyżeczka słodkiej papryki dodatki 2 woreczki ryżu, u mnie brązowy ryż długoziarnisty Kuchnialidla.pl 250 ml przecieru pomidorowego cukinia(...)zalewie gyros Przygotować marynatę do skrzydełek. Do miski wlać olej, marynatę teriyaki, sok z cytryny i miód. Dodać słodką paprykę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Skrzydełka przełożyć do marynaty i  dokładnie natrzeć nią skrzydełka, odstawić na kilka godzin do lodówki, u mnie stały przez całą noc. Następnie skrzydełka przełożyć do naczynia żaroodpornego razem z marynatą

Monia miesza i gotuje
SATAJE Z KURCZAKA / CHICKEN SATAY 260

aksamitnym dipem z masła orzechowego i mleczka kokosowego oraz pysznym makaronem z chili, marchewką i prażonymi w miodzie orzeszkami ziemnymi.  SKŁADNIKI / 2 porcje 2 piersi kurczaka MARYNATA 2 ząbki czosnku / starte na tarce 1 łyżka tartego imbiru 1 łyżeczka ziaren kolendry  1/2 łyżeczki nasion kuminu (kminu rzymskiego) 1/2 łyżeczki kurkumy szczypta chili 2 łyżki oleju sezamowego 2 łyżki(...)miodu 1/2 pęczka natki pietruszki (tylko listki) 1/2 małej czerwonej cebuli 1/3 świeżej czerwonej papryczki chili 1 łyżka sosu sojowego 2 łyżki oliwy 2 łyżki soku z limonki WYKONANIE MARYNATA: ziarna kolendry i nasiona kuminu rozcieramy w moździerzu, przesypujemy do miseczki i dokładnie mieszamy z pozostałymi składnikami marynaty. DIP: w rondelku, na małym ogniu podgrzewamy mleczko kokosowe z masłem orzechowym

cool and minty
Golonki indycze pieczone 200

Marynata: -1 l przegotowanej zimnej wody -sok z jednej cytryny                          -pół opakowania ziela angielskiego -pół opakowania liści laurowych -6 ząbków czosnku -łyżka musztardy francuskiej -łyżka domowej jarzynki w soli  lub suszonej mieszanki warzywnej -kilka ziaren pieprzu Marynatę przygotowujemy w głębokim garnku lub misce. Do marynaty wkładamy(...)opłukane dokładnie mięso, przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na całą noc. Na drugi dzień wyciągamy z marynaty. Każdą sztukę  mięsa nacieramy obficie musztardą francuską i posypujemy słodką papryką.  Wyciągamy z marynaty dwa ziela angielskie, dwa liście laurowe, kilka plasterków czosnku. Do mięsa dodajemy dwie pokrojone w krążki cebule  i wszystko wkładamy do foliowego rękawa wraz

Kulinarne przemyslenia
Roladka z kurczakiem, papryką i cebulą 190

Składniki: 300 – 350 g piersi z kurczaka (duża pojedyncza) 60 g papryki czerwonej 1 mała cebulka czerwona 30 g ser mozzarella ¼ łyżeczki suszonego oregano ¼ łyżeczki ziół prowansalskich Marynata: 70 g papryki 1 duży ząbek czosnku 1 łyżka soku z cytryny ½ łyżeczkę papryki w proszku ¼ łyżeczki pieprzu ½ łyżeczki soli ¼ łyżeczki suszonego oregano ¼ łyżeczki ziół prowansalskich 1 łyżka(...)łyżka natki z pietruszki (posiekanej) 1 ząbek czosnku szczypta soli Przygotowanie: Z piersi odciąć polędwiczkę i naciąć mięso wzdłuż, tworząc kieszonkę na farsz . Delikatnie rozbić. Przygotowanie marynaty; 70 g papryki zetrzeć na tarce, pozostawiając jedynie skórkę. Zgnieść czosnek. Dodać sok z cytryny, oliwę, paprykę w proszku, pieprz, sól i połowę ziół. Wszystkie składniki

KuchniaWeDwoje.pl
Domowa szynka peklowana wolno - pieczona 827

przydatne, ale nie są niezbędne. Przy produkcji domowej wędliny możemy wykluczyć wszystkie niechciane dodatki oprócz soli i saletry potasowej niestety. Jej dodatek poza tradycyjną solą to główny składnik "mokrej" marynaty i jednocześnie gwarant stabilności mikrobiologicznej. Dodatek soli z dodatkiem saletry potasowej skutecznie zakonserwuje mięso sprawiając, że będzie kruche i różowe Ilość soli zdecydowanie zmniejszyłam, ponieważ nie lubię słonych wędlin, ilość(...)dodatek zioła lub zastąpić je swoim ulubionym. Do świąt jeszcze sporo czasu, także spokojnie możesz pokusić się o wypróbowanie i przetestownie przepisu. Bardzo polecam, szynka jest pyszna! Składniki na marynatę: 1-1,2 szynki wieprzowej (kulka) 1 l wody 50 g soli 2 g saletry potasowej 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 5 ziarenek czarnego pieprzu kilka gałązek rozmarynu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!