marynata - 6549 przepisów (strona:26/437)

Sałatka z kurczakiem w curry z miodem (bez soli) 255

Sałatka z kurczakiem przygotowana bez dodatku solu. Sos oraz marynatę do kurczaka przygotowałam na bazie musztardy i miodu, co sprawia że sałatka jest ostro-słodka. Ja bardzo lubię takie połączenia i mam nadzieję, że Wam również będzie smakowało:) Czas wykonania: 20 min Ilość porcji: 4 Składniki: 400 g filetu z kurczaka(...)indyka Mix sałat lub ½ sałaty lodowej 150 g ser mozzarella (w kulce) Marynata: 1 łyżeczka curry ½ łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka zioła prowansalskie szczypta świeżo mielonego pieprzu 2 łyżki miodu 1 łyżka oliwy Sos: 2 łyżki miodu 2 łyżki musztardy 2 łyżki oliwy szczypta pieprzu Przygotowanie: Kurczaka pokroić na mniejsze kawałki. Wymieszać z misce wszystkie składniki

KuchniaWeDwoje.pl
WIEPRZOWE ZEBERKA Z GRILLA 167

mąki ziemniaczanej świeże zioła, natka pietruszki i/lub szczypiorek do posypania plasterki cytryny do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Żeberka płuczemy , osuszamy - kroimy na 8 lub 4 porcje. Krok 2. Przygotowujemy marynatę : w miseczce mieszamy sos sojowy, ocet, miód i cukier, doprawiamy pieprzem białym i Cayenne. Żeberka układamy w płaskim naczyniu, zalewamy marynatą, odstawiamy na około 2 godziny do zamarynowania - w temperaturze(...)pokojowej, pod przykryciem. Krok 3. Zamarynowane żeberka odsączamy z marynaty, którą zachowujemy. Krok 4. Marynatę zagotowujemy. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy  w niewielkiej ilości zimnej wody i zagęszczamy marynatę, cały czas mieszając - gotowy sos przelewamy do miseczki, odstawiamy. Krok 5. Żeberka pieczemy na grillu przez około 15 minut, w tym czasie odwracamy je wielokrotnie. Gotowe żeberka polewamy sosem z marynaty, posypujemy

Moja Książka Kucharska
Orientalne risotto z kurczakiem i chrupiącą czerwoną kapustą 182

ulubionego dania 😃.  Na jednej dużej patelni pyszności z ryżu 🍚 powstają, tylko dodatki się zmieniają.  Dzisiaj polecam risotto 🍚🍴 na orientalnych mrożonych warzywach przygotowane, do którego mięso w marynacie sojowej zostało dodane. Kapusta czerwona trochę w daniu smakowo "namieszała"  i fajnej chrupkości dodała. Soli mało co użyłam bo innymi produktami zastąpiłam, ale za to, całość dobrze pieprzem wyostrzyłam(...)warzyw na patelnię z orientalną przyprawą Hortex, ok. 700 ml bulionu, 1 łyżka masła, pieprz czarny grubo mielony do smaku, listki świeżej mięty, ser żółty twardy np. grana padano, marynata: 4 łyżki sosu sojowego jasnego, 1 płaska łyżeczka kurkumy, ½ łyżeczki pieprzu czarnego grubo mielonego. Przygotowanie: Marynata: W misce mieszamy sos sojowy z pieprzem i kurkumą. Umytego i osuszonego papierowym ręcznikiem

Moniki Smakołyki
Kubańska wieprzowina w marynacie Mojo 266

ładny kawałek mięsa i zamarynować go przez noc, żeby wszystkie smaki zainfuzowały mięso, a na drugi dzień upiec wieprzową pieczeń – miękką i soczystą. Najszybszy sposób dla mnie to zrobienie marynaty w malakserze – wlewam olej, wrzucam do niego przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dodaję sok wyciśnięty z pomarańczy, sok z limonek, otartą skórkę pomarańczy. Wrzucam listki mięty, kolendry i pietruszki. Dodaję(...)grubej folii. Mięso oczyszczamy z odstających fragmentów i zawiązujemy grubym bawełnianym sznurkiem tak, żeby miało mniej więcej jednakową grubość – związane mięso łatwiej się też kroi. Wkładamy je do marynaty, dokładnie w niej otaczamy, zamykamy worek i wkładamy do lodówki. Marynujemy wieprzowinę przez co najmniej 12 godzin. Na drugi dzień wyciągamy mięso z marynaty na blat, dajemy mu dojść do temperatury

Karo in the Kitchen
Szynka w glazurze miodowo-sojowej 197

słodko-kwaśna szynka pieczona w sosie sojowym z miodem i powidłami to szybka i łatwa propozycja na uroczysty obiad. Gorąco polecam!   Składniki: 1,2 kg szynki - najlepiej 'kulka' marynata: 4 łyżki ciemnego sosu sojowego 6 łyżek miodu 2 łyżki octu winnego 2 łyżki sosu Worcester 4 łyżki powideł śliwkowych (można pominąć) Sposób przygotowania: Szynkę umyć i osuszyć papierowymi ręcznikami(...)rondelka włożyć składniki marynaty: sos sojowy i Worcester, miód, ocet i powidła, zagotować i na małym ogniu gotować jeszcze przez minutę. Ostudzić. Mięso umieścić w szczelnym pojemniku z marynata i zostawić w lodówce na noc. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Mięso włożyć do naczynia żaroodpornego bez przelewania marynaty. Marynatę zostawić do podlewania. Do naczynia z mięsem wlać wody

Pyry na Gaz
Wołowina suszona- beef jerky 232

spacer, piknik- każdy rodzaj aktywności outdoorowej. Albo równie dobrze zagryzać przed telewizorem... Cały proces jej wykonania sprowadza się do pocięcia mięsa na paski, zamarynowaniu go i wysuszeniu. Przy czym marynatę można przygotować na wiele różnych sposobów i śmiało eksperymentować, mięso przyjmie takie smaki jakie do marynaty dodamy, proponuję dodać własne ulubione zioła i przyprawy. Poniżej moja wersja: BEEF JERKY- SKŁADNIKI(...)dobrej jakości chudego mięsa wołowego (np. ligawy) -marynata: sos sojowy, ocet balsamiczny, czerwona ostra papryka, suszony czosnek, sól (nie przesadzamy z jej ilością!), pieprz, oliwa z oliwek BEEF JERKY- WYKONANIE: 1. Mięso kroimy w poprzek włókien na plastry grubości 0,5-1cm, tak cienkie jak uda nam się uzyskać, a następnie na paski szerokości ok. 1cm 2. Przygotowujemy marynatę

Aromatyczne Podróże
Szaszłyki z łososia 200

się rozpada, więc jeśli nie trzeba lepiej nie obracać szaszłyków. Składniki: 40 dkg łososia (płat ze skórą) 1 duża papryka garść pomidorków koktajlowych liście pora lub cienki, młody por Marynata: 4 łyżki sosu sojowego 3 łyżki soku z limonki lub cytryny 1 łyżka miodu 1 łyżka oleju skórka otarta z 1/2 limonki lub cytryny 3 łyżki posiekanego koperku Przygotowanie: Składniki(...)marynaty dokładnie wymieszać. Z łososia odciąć skórę i usunąć ości. Pokroić łososia na 2,5 cm kawałki, wymieszać z marynatą. Pozostawić 3 łyżki marynaty i wymieszać ją z papryką pokrojoną w kostkę i porem podzielonym na liście (jeśli używacie młodego pora, pokroić go na 2,5 cm kawałki). Składniki szaszłyków pozostawić na 1/2 godziny, aby przeszły smakiem marynaty. Następnie łososia

Codziennik Kuchenny
Szaszłyki z łopatki, boczku i cebuli w marynacie ziołowej 249

Lato się kończy, lecz weekend zapowiada się bardzo słoneczny. Mam dla Was  propozycję na grilla.  Tym razem szaszłyki z łopatki, boczku i cebulki, w marynacie ziołowej.  Składniki (5 szaszłyków): 400 g łopatki 200 g boczku surowego, wędzonego 5 niewielkich cebul Składniki marynaty: 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu mielonego 3/4 płaskiej łyżeczki soli 2 płaskie łyżeczki papryki słodkiej(...)łyżeczka tymianku 1 płaska łyżeczka oregano 6 dużych ząbków czosnku, przeciśniętych przez praskę kilka łyżek oleju rzepakowego Wykonanie: Mięso i cebulę przygotowujemy dzień wcześniej. Do miseczki wkładamy wszystkie składniki marynaty i dodajemy tyle oleju, aby marynata była gęsta, lecz płynna.  Łopatkę i boczek kroimy na kawałki o grubości  około 0,7 cm. Cebulę kroimy na krążki grubości około

Smak mojego domu
Wieprzowina z warzywami i makaronem chińskim 240

torebek tutaj możemy jednak dowolnie ustalić proporcje stosownie do własnych upodobań. W przepisie używamy również słonego sosu sojowego, dlatego ostrożnie obchodźmy się z dodatkową solą. Przyprawy użyte do sporządzenia marynaty, która razem z mięsem w całości trafia na patelnię, wystarczą ilościowo zarówno do samego mięsa jak i dodanych na koniec warzyw oraz makaronu. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą(...)wieprzowina z warzywami i makaronem chińskim – kolorowe i lekkie danie inspirowane kuchniami Azji Południowo-Wschodniej. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 4 osób) 800g wieprzowej szynki lub biodrówki bez kości Marynata 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru 1/2 łyżeczki kardamonu 1/4 łyżeczki startego kminu rzymskiego 2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka soli 5 łyżek sosu sojowego

Kulinarna Pokusa
Pieczona karkówka z młodymi ziemniaczkami w marynacie ziołowo-czosnkowej 216

ugotowanym na półtwardo kalafiorem.   Składniki na porcję dla 3-4 osób: 4 plastry karkówki 1 i 1/2 kg młodych ziemniaczków - małych, o średnicy 3 cm MARYNATA DO MIĘSA ziołowo-czosnkowa : 1/2 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki papryki ostrej 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 2 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego 2 łyżeczki czosnku granulowanego 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/3 łyżeczki grubo zmielonych płatków(...)chili 1 łyżeczka suszonej kolendry  1/2 łyżeczki suszonego cząbru 1/2 łyżeczki majeranku 4 łyżki oliwy MARYNATA DO ZIEMNIAKÓW czosnkowa : 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli - lub więcej do smaku 2 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego 2 łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków 1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego Karkówkę pokroić w plastry o grubości 1 cm. Umyć i osuszyć

Grunt to przepis!
Skrzydełka w marynacie pomarańczowej. 177

Dziś mam coś dla miłośników skrzydełek. Aromatyczne, słodko-kwaśne, pyszne skrzydełka pieczone w marynacie pomarańczowej. Już sam zapach zniewala! Jeśli lubicie ostrzejsze dania możecie dodać trochę ostrej papryki lub chilli. Dla mnie w tej wersji są idealne, polecam ;) Składniki na skrzydełka w marynacie pomarańczowej: 20 skrzydełek 125 ml sosu sojowego 100 ml soku pomarańczowego 1 łyżka miodu 1/4 łyżeczki mielonego(...)imbiru 2 zgniecione ząbki czosnku      Skrzydełka myjemy, wycieramy i odcinamy najcieńszą część (lotki). W misce mieszamy wszystkie składniki marynaty, na końcu wrzucamy skrzydełka i dokładnie mieszamy. Miskę zawijamy folią spożywczą i całość wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę, ale wiadomo im dłużej tym lepiej ;) (mogą się marynować do 24 godzin).       Piekarnik

Rozpustne gotowanie
KURCZAK W MARYNACIE JACK DANIEL'S 170

doprawiany na wiele sposobów, dzięki czemu nigdy się nie znudzi. Najlepiej wybrać kurczaka ze sprawdzonego źródła lub kupić w markecie kurczaka zagrodowego. Na dzień przed planowanym pieczeniem nacieramy go marynatą na bazie sosu teriyaki, miodu, ketchupu i whisky  Jack Daniels. W dniu pieczenia wyjmujemy z lodówki i umieszczamy w żaroodpornej brytfance. Do środka wkładamy cytrynę, czosnek i szalotkę. Zostawiamy(...)sosem przygotowanym na bazie soków pozostałych z pieczenia. SKŁADNIKI 1 duży kurczak ok. 2 kg. 1 szalotka 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu 1 łyżeczka soli 2 ząbki czosnku MARYNATA JACK DANIEL'S 100 ml sosu teriyaki 70 ml whisky Jack Daniels 50 ml soku z pomarańczy 50 ml oliwy 1 łyżka ketchupu 1 łyżka miodu 1 łyżeczka słodkiej papryki

cool and minty
Karkówka w ostrej marynacie 178

sezonie grillowym nie może zabraknąć grillowanej karkówki. Marynata znajdzie wielbicieli wśród osób lubiących wyraziste i ostre smaki. Przygotowuje się ją bardzo szybko. 1 kg chudej karkówki Przyprawa do mięsa Marynata: 3 łyżki przyprawy do karkówki 1,5 łyżki Vegety z czosnkiem 1 łyżeczka chilli 2 łyżki octu jabłkowego 4 łyżki oleju 50 ml wody 3 łyżki sosu musztardowo - koperkowego Karkówkę(...)myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy na 1cm plastry. Z każdej strony przyprawiamy przyprawą do mięsa. Składniki na marynatę dokładnie mieszamy. W głębokiej misce warstwami przekładamy mięso i marynatę. Marynujemy przez całą noc (pod przykryciem). Mięso w ten sposób jest kruche i bardzo aromatyczne. Następnego dnia grillujemy. Staramy się aby na mięsie pozostało jak najwięcej marynaty.  Recenzja sosu musztardowo

VioletoweKucharzenie
Karkówka z grilla – najlepsza marynata 259

wyśmienity, gdy zostaną spełnione trzy warunki: po pierwsze musimy nabyć mięso dobrej jakości, po drugie mięso powinno mieć sporo czasu na zamarynowanie (najlepiej całą noc), a po trzecie – marynata musi być prawidłowo przygotowana. Dobra marynata na karkówkę z grilla powinna zawierać kwas (np. sok z cytrusów, ocet lub wino) – który zmiękcza mięso, tłuszcz (np. olej lub oliwę(...)mięso i sprawi, że smaki przejdą sobą nawzajem oraz przyprawy – które, nadadzą smaku. Słodkie dodatki (np. keczup z pomidorów) sprawią, że mięso będzie się pięknie karmelizować. Moja wersja marynaty do karkówki jest bardzo prosta, ale sprawdza się zawsze – zamarynowaną w niej karkówkę można grillować lub smażyć na patelni grillowej. Karkówka z grilla: 4-6 plastrów chudej karkówki ½ szklanki

Poezja smaku
Pikantne Udka Pieczone 186

Prosto i tanio. Jak zwykle łatwo i smacznie. Udka marynowane na ostro. Skórka mocno pikantna, mięso bardzo fajnie przeszło marynatą, ale w porównaniu do skórki nie było iście piekielne. Taki własnie był plan. W czym marynuję udka? Zwykle tym co wpadnie mi w ręce, zawsze na oko i na wyczucie. Ile czego dosypać? A tyle, żeby marynata miała konsystencję takiej(...)Lekue Steam Roaster . Dlaczego ulubionym? Bo niezwykle łatwo się je myje, bo nie trzeba dodatkowo mięsa podlewać wodą, bo naczynie się zawija i dzięki temu mięso piecze się w marynacie i własnych sokach, pod koniec pieczenia wystarczy je otworzyć i przypiec skórkę. Składniki|: 2 udka ( u mnie była jedna ćwiartka, ale marynaty spokojnie wystarczy na dwie takie ćwiartki) 1 łyżka

Blondynka Gotuje