marynata - 6549 przepisów (strona:18/437)

Stek wołowy krojony w marynacie cebulowej 187

Stek wołowy krojony w marynacie cebulowej podany na grillowanym bakłażanie i brokułach. Dzięki temu prostemu przepisowi zrobicie wrażenie szefa kuchni. W USA przygotowuje się go z kawałka wołowiny nazywanego „skirt steak” – jest to kawałek wołowiny znajdujący się między mostkiem a łatą. Do przygotowania steka wołowego krojonego w marynacie cebulowej możecie wykorzystać dostępne u nas kawałki wołowiny: łatę(...)najlepiej, choć czasem trudno dostępna), karkówkę wołową, a nawet górną lub dolną zrazową; oczywiście zawsze można także wykorzystać polędwicę. Stek wołowy krojony w marynacie cebulowej z dodatkiem grillowanego bakłażana i brokułów, to uczta i dla kubków smakowych i dla wzroku. Delikatnie różowe mięso (z zasady stek, który ma być krojony w plastry przygotowywany jest „na różowo” czyli medium

Pociąg Do Kuchni
Indycze golonki w marynacie miodowo-musztardowej 154

Kolejny niedzielny obiad J  Dzisiaj wybrałam golonki indycze, które moczyły się przez całą noc w marynacie słodko – kwaśnej. Bardzo prosty przepis i plusem jest to, że przygotowujemy mięso dzień wcześniej i w niedziele wkładamy tylko do piekarnika. Do zrobienia mamy tylko dodatki. Ja zrobiłam surówkę z kapusty, ale zdecydowanie polecam podać na ciepło kiszoną kapustę. Wyśmienicie komponować się będzie(...)takiego mięsa dosyć kwaśna wiec nie odważajmy za dużo wystarczy tylko raz. I taką kapustę możemy również przygotować dzień wcześniej. Pozostaje mi tylko Wam życzyć smacznego. Indycze golonki w marynacie miodowo-musztardowej -4 golonki indycze Marynata : -3 łyżki miodu -3 łyżki musztardy - 1 łyżka oleju - 4 łyżki sosu sojowego ciemnego -1 łyżka  soku z cytryny - odrobina pieprzu świeżo zmielonego

Kulinarne przemyslenia
Pikantny kurczak- z masłem orzechowym i imbirem 254

Mięso z kurczaka lubi mocne i agresywne marynaty. Świetnie byłoby, gdyby tak naszykowane przechowywać przed pieczeniem około 24 godzin. Tutaj jest dodatkowo pieczone w marynacie, co sprawia że skórka mocno się karmelizuje i staje się chrupka, jednocześnie zachowując w środku soczyste i pełne smaku mięso. Już 12 godzin będzie dobrym czasem, jeśli szykujecie obiad/kolację na następny dzień. Ciemne mięso(...)długiego czasu marynowania z bardzo prostego powodu – jeśli skrócicie czas marynowania do 2-3 godzin, smaki i aromaty obejmą tak naprawdę tylko i wyłącznie skórkę. To zdecydowanie za krótko – marynata przez ten czas nie spenetruje nawet ¼ warstwy mięsa. Skórka będzie miała smak, mięso w środku – żadnego.   W dużej misce wymieszajcie dokładnie trzepaczką składniki marynaty – sos sojowy z przeciśniętymi przez

Karo in the Kitchen
Marynata Broil King „Perfect Steak” – przepis 189

Zwykle jesteśmy ostatnimi, którzy powiedzą, że dobra jakościowo wołowina potrzebuje marynaty. Ale są taki chwile i takie kawałki mięsa które jednak będą jej potrzebowały, a jej unikalny aromat będzie doskonałym uzupełnieniem posiłku. Teraz tą znaną na całym świecie marynatę teraz możecie przygotować sami! Marynata przygotowana według tego przepisu powinna wystarczyć na około 4 steki. Składniki: 2 wyciśnięte ząbki czosnku(...)łyżeczki sosu Worcestershire 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki musztardy Dijon 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu Przygotowanie: Wszystkie składniki marynaty połączyć w szklanym zamykanym naczyniu i bardzo dokładnie wymieszać (można do tego użyć słoika). Steki marynować godzinę przed grillowaniem w temperaturze pokojowej lub 24 godziny w lodówce. The post Marynata

naRuszcie
Pieczony indyk 210

Wreszcie przyszedł ten moment kiedy pokusiliśmy się o jego upieczenie! Czytaliśmy, myśleliśmy i obraliśmy drogę naszej wyprawy po idealnego pieczonego indyka! Najważniejsze, aby mięso dobrze zamarynować! Duża ilość aromatycznej marynaty i długi czas, w którym nasz indyk w niej pływa to klucz do sukcesu! Poświęćcie temu ptakowi więcej uwagi, a z pewnością będziecie zachwyceni! Spodziewaliśmy się, że indyk wyjdzie smaczny(...)rezultat, który otrzymaliśmy przeszedł nasze najśmielsze oczekiwania! Indyk jest pełen aromatu z marynaty, rozpływający się w ustach i soczysty! Istne niebo w gębie! Aaa i wiecie jaka była nasza wspólna myśl po pierwszym kęsie? Musimy go zrobić ponownie na święta! Będzie hit! :) Tak jak od dawna chcieliśmy upiec indyka, tak od dawna szukaliśmy świeżego, a nie mrożonego! Na samą myśl

Plate of Joy
Wszechstronna marynata z kolendrą 184

marynata łączy w sobie wiele smaków. Ta marynata jest idealna dla wołowiny, drobiu, wieprzowiny a nawet ryb. Czas przygotowania: 15 minut; Wydajność: ¾ filiżanki Składniki: ¼ szklanki liści świeżej kolendry (drobno posiekanej) skórka i sok z jednej cytryny 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki oliwy z oliwek 1-2 wyciśnięte ząbki czosnku 1 łyżka musztardy Dijon 1 łyżeczki soli morskiej 1 łyżeczka(...)pieprzu Przygotowanie: W średnim naczyniu wymieszać ocet balsamiczny, sok z cytryny. Powoli mieszając dodać oliwę z oliwek, musztardę Dijon, kolendrę, skórkę z cytryny, sól i pieprz. W tak przygotowanej marynacie marynować: ryby nie więcej niż 30 minut; drób i wieprzowinę 1 godzinę a wołowinę około 6-8 godzin. Marynatę używać natychmiast po przygotowaniu albo nie później niż

naRuszcie
Żeberka pieczone w piekarniku 146

przepis na aromatyczne żeberka pieczone w piekarniku. W przepisie znajdziesz nasz pomysł na to: Jak upiec żeberka w piekarniku? Poza tym dokładną listę wszystkich potrzebnych produktów oraz składników na marynatę. Dzięki temu będziesz wiedzieć: Jak przyprawić żeberka pieczone? oraz Jak przygotować żeberka pieczone? Takie żeberka możesz również przygotować w sezonie na grilla, gdzie sprawdzą się równie skutecznie. Jeśli lubisz mięso(...)naczynia usunąć. Dzięki temu żeberka się ładnie przypieką i nie będą pływać w tłustym sosie. Zapraszamy na przepis Żeberka pieczone w piekarniku Składniki: Mięso: żeberka wieprzowe paski: 1kg Marynata: keczup pikantny: 100 g miód: 1 łyżka czosnek: 3 ząbki wędzona papryka: 1 łyżeczka cynamon: 1/2 łyżeczki sos sojowy: 3 łyżki sok z cytryny lub pomarańczy: 1,5 – 2 łyżki

Kuchnia Na Wypasie
Golonka pieczona w glazurze z papryką wędzoną pimenton 117

zakrywała mięso, dodajemy przyprawy i gotujemy. Tak duża golonka (tylna golonka) musi gotować się ok.2 godziny. Po ugotowaniu mięso studzimy, a wywar zostawiamy - będzie potrzebny do przygotowania marynaty, a resztę także można wykorzystać. Sprawdź, co można zrobić z wywarem z gotowania golonki. Jak zrobić marynatę do pieczonej golonki z papryka pimenton Gdy mięso stygnie przygotowujemy marynatę i glazurę do golonki(...)Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z musztardą i wędzoną papryką pimenton. Dodajemy miód i podgrzany bulion - wtedy składniki glazury łatwiej się połączą. Marynatę schładzamy. Wystudzoną golonkę zalewamy marynatą i zostawiamy w zalewie na minimum 2 godziny. Co jakiś czas odwracamy mięso. Jak upiec golonkę w glazurze Po marynowaniu golonkę wkładamy do naczynia żaroodpornego. Na spód układamy plasterki cebuli, na których

Korniszonki
Golonka pieczona w glazurze z papryką wędzoną pimenton 126

zakrywała mięso, dodajemy przyprawy i gotujemy. Tak duża golonka (tylna golonka) musi gotować się ok.2 godziny. Po ugotowaniu mięso studzimy, a wywar zostawiamy - będzie potrzebny do przygotowania marynaty, a resztę także można wykorzystać. Sprawdź, co można zrobić z wywarem z gotowania golonki. Jak zrobić marynatę do pieczonej golonki z papryka pimenton Gdy mięso stygnie przygotowujemy marynatę i glazurę do golonki(...)Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z musztardą i wędzoną papryką pimenton. Dodajemy miód i podgrzany bulion - wtedy składniki glazury łatwiej się połączą. Marynatę schładzamy. Wystudzoną golonkę zalewamy marynatą i zostawiamy w zalewie na minimum 2 godziny. Co jakiś czas odwracamy mięso. Jak upiec golonkę w glazurze Po marynowaniu golonkę wkładamy do naczynia żaroodpornego. Na spód układamy plasterki cebuli, na których

Gotujemy i jemy
Skrzydełka kurczaka z pak choi 153

Lubię potrawy z marynowanego mięsa za ich wyraziste smaki i delikatność. Jedno i drugie zawdzięczamy wówczas właśnie odpowiedniej marynacie. Nadaje ona smak, aromat i zazwyczaj też skrusza mięso. Dlatego pojawia się ona w wielu proponowanych przeze mnie przepisach. Najczęściej jestem też bardzo “konkretny” jeśli chodzi o czas marynowania. Choć niekoniecznie obwieszczam takie zalecenie wprost, to jednak nie jest(...)chińską danie dla miłośników wyrazistych smaków. Zapisz przepis Drukuj Składniki 1kg skrzydełek z kurczaka 1 średnia kapusta pak choi (ok. 400g) 200g pędów bambusa z puszki kilka cebulek dymek Marynata 1 łyżka sosu hoisin 3 łyżki brandy 3 łyżki miodu lub syropu klonowego 3 łyżki oleju arachidowego 1 płaska łyżeczka mielonego imbiru 1 płaska łyżeczka granulowanego czosnku 1/4 łyżeczki mielonego

Kulinarna Pokusa
Szaszłyki z kurczaka i papryki 154

mięso, warzywa i nie tylko na dworze, mając grill elektryczny czy patelnię grillową można grillować cały rok, również w domu. Szaszłyki można zrobić z każdego mięsa, najważniejsza jest smaczna marynata i dodatki. Ale szaszłyki z kurczaka robi się błyskawicznie. Szaszłyki z kurczaka i papryki to jedna z potraw, które można szybko wrzucić na grill i otrzymać pyszny posiłek o każdej(...)porze roku. Do marynowania kurczaka wykorzystałam majonez, musztardę i ketchup. Kurczak zamarynowany w takiej marynacie po upieczeniu jest kruchy, soczysty i pyszny! Składniki na szaszłyki z kurczaka i papryki w marynacie z majonezu, musztardy i ketchupu: 3 podudzia z kurczaka papryka czerwona, zielona i żółta- wystarczy po pół papryki Marynata do mięsa: 1 łyżka pikantnego ketchupu 1 łyżka majonezu

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wtorek: Kurczak huli huli 136

chroniony jest tajemnicą. Wielu kucharzy odtworzyło recepturę zawiesistego sosu, w którym kurczak marynowany jest minimum 8 godzin, najlepiej całą noc. Podczas pieczenia mięso należy od czasu do czasu posmarować marynatą. Kurczak huli huli najlepiej smakuje z grilla, ale świetny jest też z piekarnika. Słowo huli oznacza po hawajsku obróć . Podczas grilowania mięsa na imprezach towarzystwo zgromadzone przy grillu wołało głośno(...)niecodzienny przepis, stanowiący miłą odmianę od stosowanych w Polsce rozmaitych posypek do pieczonego/grilowanego mięsa. Przepis pochodzi z serwisu cooking.nytimes.com Składniki: 1 kg udek lub podudzi z kurczaka Marynata 1/2 szklanki keczupu 1/2 szklanki sosu sojowego 1/2 szklanki cukru 6 łyżek octu ryżowego lub jabłkowego 2-3 ząbki czosnku starte na tarce 2 łyżki tartego imbiru Przygotowanie: Krok 1 Włóż

Niedzielny kucharz
Wtorek: Kurczak huli huli 209

chroniony jest tajemnicą. Wielu kucharzy odtworzyło recepturę zawiesistego sosu, w którym kurczak marynowany jest minimum 8 godzin, najlepiej całą noc. Podczas pieczenia mięso należy od czasu do czasu posmarować marynatą. Kurczak huli huli najlepiej smakuje z grilla, ale świetny jest też z piekarnika. Słowo huli oznacza po hawajsku obróć . Podczas grilowania mięsa na imprezach towarzystwo zgromadzone przy grillu wołało głośno(...)niecodzienny przepis, stanowiący miłą odmianę od stosowanych w Polsce rozmaitych posypek do pieczonego/grilowanego mięsa. Przepis pochodzi z serwisu cooking.nytimes.com Składniki: 1 kg udek lub podudzi z kurczaka Marynata 1/2 szklanki keczupu 1/2 szklanki sosu sojowego 1/2 szklanki cukru 6 łyżek octu ryżowego lub jabłkowego 2-3 ząbki czosnku starte na tarce 2 łyżki tartego imbiru Przygotowanie: Krok 1 Włóż

Niedzielny kucharz
Marynata z kefiru do kurczaka z grilla. Krok po kroku. 147

Marynata z kefiru do kurczaka z grilla. Przepis krok po kroku.   Dzisiaj mam dla Was przepis idealny: Marynata z kefiru do kurczaka. Perfekcyjna kompozycja przypraw, mistrzowski balans smaków. Raz przygotujecie mięso na grilla w ten sposób, na 100% stanie się Waszym ulubionym sposobem. Same przygotowanie jest banalnie proste(...)płatki chilli.   Dodaj kefir Robico , dopraw solą. Odstaw na 2-3 godziny w chłodne miejsce, ale mięso najlepiej smakuje po całej nocy w marynacie. Przez ten czas przyprawy przenikną wgłąb mięsa i uwolnią wszystkie olejki eteryczne. Grilluj na średnio rozgrzanym węglu, drób nie lubi wysokich temperatur. Poza tym pamiętaj

kuron.com.pl