marynata - 6549 przepisów (strona:22/437)

Walentynkowe grillowanie – z jagnięciną i granatem 141

kotletów jagnięcych. Doskonale komponuje się z mieszanką ziół i przypraw. Idealne kotlety z jagnięciny powinny być średnio wysmażone i tak przygotowane podawane. Składniki: 2 kg kotletów jagnięcych do marynaty: ¼ szklanki soku z granatów ¼ szklanki oliwy z oliwek extra virgin 2 wyciśnięte ząbki czosnku 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka świeżego rozmarynu 1 łyżka świeżego tymianku 1 łyżka sosu Worcestershire ½ łyżeczki(...)mielonego ziela angielskiego 1/8 łyżeczka musztardy w proszku sól koszerna świeżo zmielony czarny pieprz Przygotowanie: Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Wlać do dużej zamykanej torby lub pojemnika, dodać kotlety jagnięce i marynować przez 1-2 godziny w miejscu w temperaturze pokojowej. Usunąć kotlety z marynaty, oprószyć solą i pieprzem. Grillować kotlety na rozgrzanym do wysokiej temperatury grillu aż ładnie zbrązowieją

naRuszcie
Whiskey z Colą jako marynata do mięs 189

Śmiało można powiedzieć, że whiskey z colą to najpopularniejszy na świecie drink. Dwa składniki tego napoju a mianowicie dobra whiskey i Coca-Cola mogą być również rewelacyjną marynatą do mięs z grilla. Taka marynata wyjątkowo dobrze pasuje do mięsa wieprzowego z grilla. Składniki: 330 ml Coca-Coli½ szklanki dobrej Whiskey 1 łyżka oliwy z oliwek1 łyżka sosu sojowego½ łyżeczki soku(...)limonkiszczypta soli szczypta pieprzuPrzygotowanie: Połączyć wszystkie składniki. Dokładnie wymieszać. Mięso zalać dokładnie przygotowaną marynatą. Marynować w niej mięso przez 8-12 godzin w lodówce. Whiskey z Colą jako marynata do mięs is a post from: naRuszcie.plThe post Whiskey z Colą jako marynata do mięs appeared first on naRuszcie.pl

naRuszcie
Policzki wołowe w winie 236

smaku. Sos wyszedł przepyszny. Przepis podaję na 6 policzków, ale już trzy to duża porcja  - ważyły ok 1 kg.Przepis znalazłam w książce "Mięsa, najlepsze potrawy i marynaty" autorstwa Anneki Manning. składnikimarynata330 ml czerwonego wina6 ząbków czosnku12 gałązek tymiankupomarańcza pokrojona na ćwiartki10 ziarenek pieprzu6 ziarenek jałowca6 wołowych policzków (ok 2 kg)1 i 1/2 łyżki oleju roślinnego200(...)pokrojonego w kostkę2 duże cebule pokrojone w piórka1 i 1/2 łyżki koncentratu pomidorowego3 marchewki obrane i pokrojone  w ćwiartki2 łyżki posiekanej pietruszkiprzygotowanieW misce połączyć składniki marynaty. Policzki ułożyć w naczyniu ceramicznym , zalać marynatą, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.rozgrzać piekarnik  do 160 st C. Wyjąć policzki z marynaty, marynatę

Stare Gary
Schabik smażony marynowany 126

Dostałam do przetestowania marynatę musztardową. Wykorzystałam ją do schabu i ku mojemu zaskoczeniu mięsko było smaczne i soczyste. Bo jak już kiedyś pisałam raczej nie należę do osób korzystających na co dzień z gotowców. oczywiście zdarza się, bo w końcu po to są aby ułatwić sobie życie. Mięso w tej marynacie nie wymaga długiego oczekiwania a zaledwie 30 minut.2 plastry(...)schabu bez kości ( po 150 g )Marynata :2 łyżki olejusól morska do smaku3 szczypty pieprzu kolorowego1 łyżka marynaty musztardowej1 łyżka ketchupu Kotlety umyć, osuszyć i rozbić lekko dłonią aby nie były za cienkie. Składniki marynaty wymieszać i tak przygotowaną marynatę nanieść za pomocą pędzla silikonowego na kotlety z obu storn dokładnie je pokrywając marynatą. Kotlety zamarynowane zostawić

Ewa w kuchni
Delikatny królik duszony w cytrusach 178

włoskiej lekcji gotowania. Potrawy z królika można było również zamówić w prawie każdej restauracji.Przepis na dzisiejsze danie znalazłam w książce "Dwaj łakomi Włosi". Zaciekawiło mnie połączenie cytrynowo-pomarańczowej marynaty, białego wina, tymianku i oliwek. Gdy już podzielimy królika na porcje, przyrządzenie go nie zabiera dużo pracy. Okazało się, że najtrudniejszym dla mnie krokiem było kupienie królika w mojej miejscowości(...)wszystko jest ładnie pokazane. Możecie również poszukać w sklepach gotowych części królika, albo zamienić go na mięso kurczaka - drób i sok z cytrusów to także udane połączenie. Królik w marynacie cytrusowej duszony z oliwkami i tymiankiem Coniglio con olive, timo e marinata di argumi przepis Gennaro Contaldo z książki "Dwaj łakomi Włosi"dla 4 osóbczas przygotowania: 2 godz

Chilli Czosnek i Oliwa
Satay-musztardowy kurczak w towarzystwie chrupiących warzyw 3146

Pyszny kurczak w musztardowej marynacie na patyczkach. Danie można przygotować na grillu lub patelni grillowej.składniki:500-600 g piersi z kurczakamarynata2 łyżki musztardy sarepskiej5 łyżek oliwy3 łyżki soku z cytryny1 łyżka marynaty teriyakisałatka warzywna1 czerwona papryka4 ogórki gruntowe1 młoda cebulkakilka liści sałaty lodowej lub strzępiastejoliwa do skropienia warzywodrobina soli ziołowej do smakuPrzygotować marynatę do mięsa. Wymieszać musztardę(...)cytryny, oliwę i marynatę teriyki. Pierś kurczaka pokroić wzdłuż w paski i włożyć do marynaty. Dokładnie wymieszać aby marynata pokryła mięso i odstawić na minimum godzinkę a najlepiej na noc do lodówki. Następnie zamarynowane paski kurczaka nadziać na patyczki do szaszłyków i grillować ze wszystkich stron aż mięso się zarumieni. Mięsko można róznież ugrillować na patelni grillowej. Przygotować warzywa. Paprykę

Monia miesza i gotuje
Smoliste żeberka w mielonej kawie 198

Zanim zaczniecie pisać jakież to one są spalone przeczytajcie skład marynaty a dowiecie się że  kolor żeberek to efekt jej głównego składnika a nie wynik mojej nieostrożności i gapiostwa. W marynacie bowiem jest mielona, świeża kawa i to ona wraz z pozostałymi składnikami nadaje mięsu ten kolor, a w środku mięso nadal pozostaje soczyste, a skorka(...)chrupiąca a nie zwęglona. Inspiracja z bloga Mummy, I can cook. Smoliste żeberka w mielonej kawie 1,2 kg żeberek wieprzowych marynata: 1,5 łyżki mielonej kawy 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu 1 łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendra 1 łyżka czerwonej papryki (pomieszana ostra ze słodką

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Papryka marynowana z miodem i czosnkiem 147

nutą czosnku - bez pasteryzowania.   Składniki potrzebne do przygotowania marynowanej papryki z miodem i czosnkiem 2 kg papryki - czerwonej lub żółtej 8 ząbków czosnku 2 łyżki oleju Składniki na marynatę octową z miodem 250 ml octu spirytusowego 800 ml wody 3 łyżek cukru 2 łyżki miodu pszczelego 1 łyżka soli 1 łyżeczka ziaren białej gorczycy 1 łyżeczka nasion kolendry pół(...)łyżeczki ziaren czarnego lub kolorowego pieprzu 4 ziarna ziela angielskiego 8 goździków 2 liście laurowe Przygotowanie marynaty octowej z miodem Do garnka wlewamy wodę, ocet, dodajemy cukier, sól, miód oraz przyprawy. Płyn doprowadzamy do wrzenia i wszystko gotujemy 5 - 7 minut. Marynatę pozostawiamy do wystygnięcia i kontrolujemy smak. Być może konieczne będzie dodanie cukru lub soli. Przed zalaniem papryki

Korniszonki
Papryka marynowana z miodem i czosnkiem 144

nutą czosnku - bez pasteryzowania.   Składniki potrzebne do przygotowania marynowanej papryki z miodem i czosnkiem 2 kg papryki - czerwonej lub żółtej 8 ząbków czosnku 2 łyżki oleju Składniki na marynatę octową z miodem 250 ml octu spirytusowego 800 ml wody 3 łyżek cukru 2 łyżki miodu pszczelego 1 łyżka soli 1 łyżeczka ziaren białej gorczycy 1 łyżeczka nasion kolendry pół(...)łyżeczki ziaren czarnego lub kolorowego pieprzu 4 ziarna ziela angielskiego 8 goździków 2 liście laurowe Przygotowanie marynaty octowej z miodem Do garnka wlewamy wodę, ocet, dodajemy cukier, sól, miód oraz przyprawy. Płyn doprowadzamy do wrzenia i wszystko gotujemy 5 - 7 minut. Marynatę pozostawiamy do wystygnięcia i kontrolujemy smak. Być może konieczne będzie dodanie cukru lub soli. Przed zalaniem papryki

Gotujemy i jemy
Ogórki marynowane po rosyjsku w czosnkowej marynacie 169

votes ) Ogórki marynowane po rosyjsku w czosnkowej marynacie Ogórki po rosyjsku, to idealna marynata . Malutkie chrupiące warzywka , zamknięte niczym skarby w słoikach, pachnących latem… Pyszne, chrupiące i bardzo aromatyczne. Ten przepis pochodzi z rosyjskiej strony, delikatnie zmodyfikowany, ale jednak.. nadal mocno rosyjski … Polecam, tak naprawdę nie znam lepszych, marynowanych ogórków na świecie, niż te, są po prostu(...)baldachami kwiatów ziarna gorczycy, po 1 łyżeczce na słoik o pojemności 1 litra liście laurowe, po 2 na słoik (1 litr) ziele angielskie, po 5-6 kulek na słoik marynata (przy większej ilości, można podwoić lub potroić składniki ): 1 litr wody 1,5 szklanki octu 1 szklanka cukru 1 łyżka soli 1 główka czosnku Małe cebulki obierz, paprykę pozbaw gniazd

Ogrodnik w podróży
Dwie marynaty do mięsa 55

Grillowaniem u nas zajmuje się Pan Mąż. Wychodzi mu to całkiem nieźle i nie chodzi tu tylko o rozpalenie grilla, ale o przygotowanie mięsa. Tworzy różne marynaty, które sprawiają, że mięso na prawdę robi się kruche, aromatyczne i soczyste! Podane proporcje wystarczą do zamarynowania ok 240 g (każda z marynat, ale starczyło by na ok 500g, ważne żeby mięso było(...)całkowicie przykryte). W obu przypadkach mięso najlepiej marynować przez noc, ale 1-2 godzin też dadzą już efekt smakowy. Do przygotowania marynaty I potrzebujemy: – 1 butelkę (0,29 l) Guinness Extra Stout – 4 cl sosu sojowego – 1 łyżeczkę rozmarynu suszonego (rozdrobnionego w moździerzu) – 1 łyżeczka ziół dalmatyńskich – 1 łyżeczka soli   Do przygotowania marynaty

Szybko Tanio Smacznie
UDKA JOGURTOWO-MUSZTARDOWE 125

Pieczone udka z kurczaka w marynacie z jogurtu greckiego z dodatkiem dwóch rodzajów musztard - francuskiej oraz delikatesowej. Udka wychodzą soczyste w środku i mają chrupiącą, złocistą skórkę. Dzięki marynacie z jogurtu greckiego mięso kruszeje i robi się delikatne. Natomiast musztarda nadaje dość intensywnego i oryginalnego smaku. Dobrze jest zamarynować udka dzień wcześniej, gdyż im dłużej leżą w marynacie, tym mięso(...)bardziej delikatne i aromatyczne. Świetnie smakują z PIECZONYMI ZIEMNIACZKAMI Składniki: 8 udek z kurczaka 200 g jogurtu greckiego 4 łyżeczki musztardy francuskiej 3 łyżeczki musztardy delikatesowej sól, pieprz Wykonanie: Marynata: Jogurt grecki mieszamy z musztardą francuską oraz delikatesową. Dodajemy sól i pieprz. Całość mieszamy. Udka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i umieszczamy w misce. Następnie zalewamy przygotowaną marynatą jogurtową, tak aby wszystkie

Kuchnia MagdaLeny
UDKA JOGURTOWO-MUSZTARDOWE 125

Pieczone udka z kurczaka w marynacie z jogurtu greckiego z dodatkiem dwóch rodzajów musztard - francuskiej oraz delikatesowej. Udka wychodzą soczyste w środku i mają chrupiącą, złocistą skórkę. Dzięki marynacie z jogurtu greckiego mięso kruszeje i robi się delikatne. Natomiast musztarda nadaje dość intensywnego i oryginalnego smaku. Dobrze jest zamarynować udka dzień wcześniej, gdyż im dłużej leżą w marynacie, tym mięso(...)bardziej delikatne i aromatyczne. Świetnie smakują z PIECZONYMI ZIEMNIACZKAMI Składniki: 8 udek z kurczaka 200 g jogurtu greckiego 4 łyżeczki musztardy francuskiej 3 łyżeczki musztardy delikatesowej sól, pieprz Wykonanie: Marynata: Jogurt grecki mieszamy z musztardą francuską oraz delikatesową. Dodajemy sól i pieprz. Całość mieszamy. Udka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i umieszczamy w misce. Następnie zalewamy przygotowaną marynatą jogurtową, tak aby wszystkie

Kuchnia MagdaLeny
Wtorek: Wietnamskie noodle z cytrynowym kurczakiem 114

przepis, bo jest szalenie łatwy, a konsumpcja makaronu wietnamsku dostarcza wiele przyjemności. Zwracamy też Waszą uwagę na cytrynowego kurczaka, który jest dodatkiem do makaronu po wietnamsku, a właściwie na marynatę w jakiej jest macerowany. Warto zapamiętać, zapisać przepis na nią, ponieważ wspaniale zmiękcza i aromatyzuje on mięso. Cytrynowy sos z powodzeniem można wykorzystać przy okazji robienia dań z grila. Przepis(...)ryżowego 1 mały ogórek pokrojony w plastry 2 małe marchewki pokrojone w paski (julienne) Garść szpinaku lub dowolnej sałaty Garść posiekanego szczypiorku Dużo zieleniny: kolendry, pietruszki 2 łyżki oleju Marynata do kurczaka 4 łyżki soku z cytryny 3 łyżki sosu rybnego 2 łyżki miodu lub cukru 2 łyżki oleju roślinnego 1 łyżka sosu sojowego 4 małe starte ząbki czosnku Średniej

Niedzielny kucharz