marynata - 6549 przepisów (strona:30/437)

Wyjątkowe marynaty do steków i wołowiny 186

Wspaniała marynata do wołowiny Papaja jest najsilniejszym znanym naturalnym środkiem zmiękczającym mięso. Jest podstawą wielu produktów handlowych w tym gotowych marynat do mięs. Jej działanie jest niemal magiczne, poradzi sobie nawet z najtrudniejszym, najtwardszym kawałkiem wołowiny. Składniki: 1 duża, świeża papaja 1 łyżeczka wyciśniętego czosnku ½ szklanki sosu ½ szklanki brązowego cukru ½ szklanki sosu sojowego ½ łyżeczki pieprzu cayenne ½ szklanki oliwy z oliwek(...)Papaję obieramy. Kroimy na ćwiartki i usuwamy nasiona. Papaję kroimy na 1 cm kawałki. Do papai dodajemy pozostałe składniki i mieszamy w blenderze do uzyskania konsystencji gładkiego sosu. Uniwersalna marynata do wołowiny Składniki: 1/3 szklanki sosu sojowego ½ szklanki oliwy z oliwek 1/3 szklanki świeżego soku z cytryny ¼ szklanki sosu Worcestershire 1 ½ łyżeczki czosnku w proszku 3 łyżki suszonej bazylii

naRuszcie
Makaron spaghetti z kurczakiem w sosie czosnkowym z pomidorkami 464

Makaron spaghetti ze smażoną piersią kurczaka o fantastycznym, lekko cytrynowym smaku, w sosie czosnkowym przyprawianym świeżą bazylią z pomidorkami koktajlowymi. Cytrynowego kurczaka otrzymujemy dzięki marynacie cytrynowej z dodatkiem świeżych ziół takich jak tymianek i rozmaryn. Składniki: (4-5 porcji) 500 g filetu z piersi kurczaka 500 g makaronu spaghetti 2 łyżki oleju   Marynata cytrynowa do kurczaka: 2 łyżeczki posiekanego(...)bulionu drobiowego 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii sól, pieprz 2 garście pomidorków koktajlowych 3-4 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki odrobina startego parmezanu do wykończenia dania   Przygotowanie: Przygotować marynatę: Wszystkie składniki marynaty wymieszać w misce. Piersi z kurczaka oczyścić, umyć, osuszyć. Pokroić w 2 cm kostkę. Włożyć do marynaty. Przykryć i schować do lodówki na minimum 20 minut

Moja Delicja
Najlepsza marynata do ryb 176

marynata jest idealna do ryb. Niska zawartość kwasu nie spowoduje nam ugotowania ryby przed jej wyłożeniem na ruszt. Połączenie sosu sojowego i brązowego cukru nada jej smak Teriyaki. Składniki: ½ szklanki białego wytrawnego wina 1 mała cebula drobno posiekana ½ szklanki sosu sojowego ¼ szklanki wody 1 wyciśnięty ząbek czosnku 2 łyżki brązowego cukru ½ łyżeczki czarnego pieprzu ½ łyżeczki Tabasco Przygotowanie: Połączyć wszystkie składniki(...)szklanym naczyniu. Przechowywać marynatę w lodówce. Najlepsza marynata do ryb is a post from: naRuszcie.pl The post Najlepsza marynata do ryb appeared first on naRuszcie.pl

naRuszcie
Łosoś w ostrej cytrynce 209

nadaje się jako przystawka na imprezę z przyjaciółmi.  Jeśli zaś myślicie już tylko o zbliżających się Świętach, myślę, że jest to również idealna propozycja na tą okazję. Składniki marynaty zapewne Was zaskoczą, ale uwierzcie że efekt końcowy jest ... co tu dużo mówić - rewelacyjny!   Składniki: 700 gram filetów z łososia Marynata: 3/4 szklanki soku wyciśniętego z cytryny 2 średnie(...)Wykonanie: Z filetów ściąć skórę, usunąć ości (jeśli będą) i pokroić je bardzo ostrym nożem na kilkumilimetrowe, cienkie plastry, które następnie należy posiekać na 4 - 5 cm. paski. Przygotować marynatę: połączyć oliwę, ocet i sok z cytryny (najlepiej widelcem). Następnie dodać pozostałe składniki. Pokroić cebulę na cienkie paski (półplasterki) i dodać ją na końcu do marynaty. Łososia ułożyć w naczyniu

Garniec Magalie
Marynata do żeberek wieprzowych 220

Dobra marynata to na 75% udane i smaczne grillowanie. Moja marynata do żeberek to sprawdzony przepis z tym tylko że dodałem jeszcze do niej przecier z chilli, co się później okazało - było warto. Składniki : szklanka oliwy z oliwek 7 łyżek musztardy kremowej (słonecznej lub stołowej) 7 łyżek miodu pół łyżeczki soli pół łyżeczki pieprzu łyżeczka przecieru z chilli łyżeczka majeranku(...)łyżeczka tymianku łyżeczka czosnku w granulacie (lub 5-6 startych ząbków)  Przygotowanie : Wszystkie te składniki  2 razy dokładnie mieszam ze sobą w odstępie 15-20 minut. Konsystencja marynaty wychodzi lekko płynna w efekcie żeberka wyglądają jak nią oblepione i praktycznie z nich nie spływa. Gotową marynatą nacieram żeberka jeszcze lekko ciepłe (po podgotowaniu) i po pół godzinie odstawiam

Mechanik grilluje
Tuńczyk w papirusie, w marynacie grejpfrutowej 314

jego rozmiarów. Większe ryby tego gatunku osiągają wagę do 700 kg. Jedną z najcenniejszych ryb na świecie jest tuńczyk błękitnopłetwy, ale… zejdźmy na ziemię. Tuńczyk w papirusie, w marynacie grejpfrutowej.   Składniki:  -  800 g tuńczykaMarynata:-  sok z 1 grejpfruta czerwonego-  sok z ½ cytryny-  olej sezamowy-  sos sojowy light-  sól, pieprz-  rozmaryn, tymianek-  czosnek-  papryka wędzona Mięso tuńczyka osuszamy papierowym(...)grejpfruta  i  ½ cytryny. Dodajemy przyprawy i zioła  - sól, świeżo zmielony pieprz, paprykę wędzoną, czosnek, trochę rozmarynu i tymianku. Dorzucamy kawałki wyciśniętej cytryny, ze skórką. Tuńczyka dokładnie obtaczamy w marynacie i odstawiamy na, co najmniej, godzinę do lodówki. W międzyczasie możemy przygotować, jako dodatek, np. ziemniaki pieczone. Zamarynowanego tuńczyka wyjmujemy z lodówki, zawijamy w papier do pieczenia i spinamy zszywaczem biurowym

mojewypiekiinietylko
Szynka Świąteczna z żurawiną 340

można powiedzieć, że od zawsze. Mięsa często faszerowane są suszonymi owocami np. śliwkami, czy morelami, natomiast przyprawy  zmieniają się bardzo często. Ta szynka najpierw została nafaszerowana suszoną żurawiną, wysmarowana marynatą z miodu, sosu sojowego, oliwy i soku z pomarańczy, odrobiną suszonego majeranku, do pieczenia została obłożona plastrami pomarańczy, świeżym tymiankiem i rozmarynem, pieprzem i ewentualnie obsypana solą, gwarantuję(...)naprawdę wyśmienicie smakuje.Polecam też inne przepisy na pieczone mięsa:Pieczona karkówka z sokiem pomarańczowymłopatka pieczona z oreganoMięso pieczone – pieczona szynka w marynacie z sokiem pomarańczowymRolady z indyka pieczone z rozmarynemSzynka pieczona z żurawinąSzynka pieczona w musztardowo-miodowej marynacieszynka wieprzowa ok. 1,2 kg1 łyżka miodu1 łyżka sosu sojowego2 łyżki oliwy z oliwek1 łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią1 pomarańczamajeranekświeży

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Polędwica wieprzowa smażona 242

Polędwica wieprzowa marynowana była 2 dni w marynacie z oliwy, sosu sojowego, sosu sweet chili, świeżego tymianku i soli ziołowej i usmażona w postaci steków. Przygotowywania różnych gatunków mięsa uczyliśmy się z Piotrkiem od Roberta Sowy i Marcina Budynka na warsztatach mięsnych organizowanych przez portal „Polska Gotuje. Polędwica wieprzowa smażona!  To jest naprawdę smaczne, to doskonała przystawka na elegancką(...)jeść smażonej polędwicy wieprzowej czy też wołowej. Dodatek podsmażonych pomidorków koktajlowych i świeży tymianek, natka pietruszki dobrze komponuje się z polędwicą smażoną. Składniki: polędwica wieprzowa sałata czerwone pomidory koktajlowe Marynata: 3 łyżki oliwy z oliwek 3 gałązki świeżego tymianku 1 mała młotkowanego pieprzu z kolendrą 1 łyżka sosu sojowego 2 łyżki sosu sweet chilli 1 łyżeczka octu balsamicznego Sól ziołowa

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Faszerowane piersi kurczaka 5375

ziołowych i probiotyków), o jego właściwościach opowiadał hodowca Kazimierz Kosakowski z firmy Agrogreen.  Potem pod okiem szefa kuchni Bartka Maciejewskiego każdy z nas nazbierał samodzielnie ziół, przygotowywał swoje autorskie marynaty i marynował w nich mięso drobiowe przeznaczone na  grilla i warzywa od Eko Bazar. Po samodzielnym rozbiorze kurczaka zabrałam się za piersi (oczywiście nie swoje, tylko kurze ), postanowiłam je podać(...)faszerowane serem kozim i wrzucić na grill. Faszerowane piersi kurczaka z grilla były pyszne, soczyste, idealne w smaku. Przygotowujemy marynatę z 2 łyżek oliwy, 2 ząbków czosnku, odrobiny sosu sojowego, odrobiny soku z cytryny i siekanego świeżego tymianku. W 2 piersiach kurczaka robimy kieszonkę, doprawiamy kurczaka solą i pieprzem, smarujemy marynatą, również w środku kieszonki. Do środka wkładamy trochę sera

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kurczak sezamowo-cytrusowy 211

Wybieram różne rodzaje owoców. Tym razem padło na cytrusy :) Dzięki dużej zawartości soku, jaki w sobie mają, mięso staje się bardzo soczyste, dość charakterystyczne. Najlepiej, gdy poleży w marynacie przez noc.  Gotowe do dalszej obróbki wyłóżcie na blaszkę i posypcie jeszcze obficie sezamem, który po upieczeniu będzie fajnie chrupał.  A kiedy mięso wyląduje już w piekarniku, zachwyci(...)również cudownym zapachem, który będzie unosił się po całym domu...Na stówę! :) Kurczak w sezamie z pomarańczami i limoniami - 6 podudzi z kurczaka  - garść sezamu - limonka  - pomarańcza Marynata:  - 3 cm korzeń imbiru - 2 łyżki miodu - skórka i sok z jednej pomarańczy - ząbek czosnku - łyżeczka sosu sojowego - szczypta cynamonu - szczypta kardamonu - pieprz -  mielone nasiona kozieradki  - goździki

Sajkofanka smaku
Marynaty do mięs z grilla - musztardowa i ketchupowa 112

Składniki: (na 1 kg mięsa - u mnie mięso z szynki) Marynata ketchupowa: Ketchup łagodny Kielecki 3 łyżki Olej 3 łyżki Sok z cytryny łyżka Sól łyżeczka płaska Czosnek ząbek  Pieprz 1/2 łyżeczki Papryka słodka 1/2 łyżeczki Papryka ostra 1/2 łyżeczki Majeranek łyżeczka Marynata musztardowa: Musztarda sarepska Kielecki Olej 3 łyżki Miód łyżka Czosnek 2 ząbki  Sól łyżeczka płaska(...)Pieprz 1/2 łyżeczki Papryka słodka 1/2 łyżeczki Tymianek 1/2 łyżeczki Majeranek 1/2 łyżeczki Przygotowanie: Składniki na marynaty wymieszać w miseczkach, czosnek dodać przeciśnięty przez praskę. Gotowe marynaty odstawić na ok. 10-15 minut. Po tym czasie zanurzyć mięso w marynacie. Zamarynowane mięso odstawić do lodówki na minimum godzinę, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie mięso jest gotowe

Kulinarne przygody
Top 5 najlepszych na świecie dań z kurczaka 127

Kurczak w chrupiącej panierce, w orientalnej marynacie do kurczaka, w cieście, czy w potrawce… jadany jest na całym globie. Chyba w każdej znanej nam kulturze uniwersalne mięso drobiowe stanowi podstawę przynajmniej jednego popularnego dania. Mało jest kwestii co do, których wszyscy ludzie są zgodni, ale uwielbienie do kurczaka ma zdecydowanie cechy ponadnarodowe. A kto robi to najlepiej? Wybraliśmy 5 oryginalnych(...)rzeszę fanów na całym świecie zyskał butter chicken. Nie za ostry, jak przystało na azjatyckie tradycje, ale równie mocno aromatyczny, stał się prawdziwym hitem eksportowym. Sekret smaku tkwi w marynacie do kurczaka, na którą składa się jogurt, cytryna i mieszanka przypraw typu garam masala. Tak przygotowane mięso należy dusić na maśle, a następnie gotować w gęstym sosie ze zblendowanych orzechów

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Makaron ryżowy z tofu z dresingiem z masła orzechowego 110

tofu Składniki: Opakowanie tofu Opakowanie makaronu ryżowego (cienkie lub grube nitki) 1 duża marchewka 1 pęczek rzodkiewek Duża garść szpinaku Szczypiorek i nasiona sezamu do posypania Olej do smażenia Marynata do tofu 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka sosu sriracha lub innego ostrego sosu 4 łyżki mąki ziemniaczanej Dressing 4 łyżki masła(...)sojowego 1 łyżka miodu 1 łyżka soku z cytryny 2-4 łyżki wody do rozrzedzenia dresingu Przygotowanie: Krok 1 Pokrój tofu w dość drobną kostkę. Do miski wlej składniki marynaty. Dobrze wymieszaj. Dodaj do marynaty tofu, dobrze obtocz w marynacie. Odstaw na 10 minut. Krok 2 Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedź, przelej zimną wodą. Przełóż do misy

Niedzielny kucharz
Kanapka z Kurczakiem 115

pieczarek kasztanowych 8 kromek chleba rustykalnego Oliwa z oliwek najwyższej jakości z Domu Oliwnego Sos 8-10 łyżek majonezu Świeża pietruszka Sok z połowy cytryny Sól Pieprz świeżo zmielony Marynata 330 ml ciemnego piwa u mnie Guinness 3 ząbki czosnku drobno startego 2 łyżki musztardy 3 łyżki miodu Sok z połowy cytryny 2 łyżeczki słodkiej papryki Sól Pieprz świeżo zmielony(...)Jeśli mamy już składniki, kanapka z Kurczakiem, musimy być gotowa, za nim Wiedźmin przybędzie Przede wszystkim musimy zamarynować kurczaka, najlepiej zrobić to dzień wcześniej, wymieszaj wszystkie składniki marynaty, włóż piersi z kurczaka, przykryj folią spożywczą i schowaj do lodówki na całą noc. Dnia kolejnego pierwszą czynnością będzie oczywiście otworzenie drugiego piwa.. Bo chyba masz więcej w domu ❓ Po pierwsze

RafalCook