wiele lepszy, bez tego dziwnego posmaku, zapachu, który naprawdę ostatnio nieustannie mi towarzyszył ilekroć np. takiego atlantyckiego, czy norweskiego łososia serwowałam. Na tą chwilę – ten albo żaden! Marynata do łososia, składniki: 3 łyżki dobrej jakości oleju (od roku używam nierafinowanego oleju rzepakowego, tłoczonego przez polską firmę, której produktów nie uraczy się w marketach*) 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka(...)miodu 1 łyżka drobno posiekanego świeżego koperku 1 łyżeczka drobno posiekanych, świeżych liści tymianku szczypta soli szczypta pieprzy pomarańczowego (zamiennie z cytrynowym) Wykonanie: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Polać marynatą filety z łososia (ok. 600 g filetów, podzielonych na 4 kawałki). Marynować ok. 2 godzin. Dobrze rozgrzać patelnię grillową. Położyć łososia skórką na rozgrzaną patelnię i podsmażać
gutfutIndyk to jedno z najsmaczniejszych chudych mięs. Odpowiednio przygotowane jest delikatne i soczyste. Do marynaty użyłam przyprawy zaliczanej do superfood. Kurkuma, bo o niej tutaj mowa, wzbogaciła smak mięsa i sprawiła, że danie można zaliczyć do kategorii zdrowych. W przestrzenie między mięśniami włożyłam paski papryki, co tym bardziej wzmocniło prozdrowotne właściwości kurkumy. udziec z indyka z kością 1 papryka czerwona(...)MARYNATA: 4 łyżki oleju 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżka miodu 1 łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego Wszystkie składniki marynaty dokładnie połączyć. Wyciąć kość z udźca i dokładnie natrzeć marynatą z każdej strony, skórę również. Kości nie wyrzucać, przyda się do zupy :) Mięso odstawić w chłodne miejsce na parę godzin. U mnie leżakowało całą noc. Paprykę
https:KKuchniaMniamUdka bez skóry w słodkawej marynacie z dodatkiem sosu sojowego upieczone na żółtym ryżu. Smaczny, syty obiad z mięsem i dużą ilością warzyw. Ryż swój kolor zawdzięcza kurkumie. Niedoceniana, a ma wiele właściwości prozdrowotnych, więc warto po nią sięgać. Szczególnie, że jest to naturalny, żółty barwnik :) 4 udka z kurczaka 4 szklanki bulionu drobiowego (rosołu) 300 g ryżu białego długoziarnistego(...)łyżeczka kurkumy pieprz czarny 2 cebule 2 marchewki 1 brokuł sól MARYNATA: 4 łyżki oleju rzepakowego 2 ząbki czosnku 1 łyżka słodkiej papryki 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka miodu sól Przygotować marynatę rozcierając czosnek na miazgę i łącząc z pozostałymi składnikami. Miód powinien być płynny. Całe nogi przekroiłam na pół otrzymując udka i podudzia oraz ściągnęłam skórę. Przygotowaną marynatą
https:KKuchniaMniamSoczysty. Jędrny. Aromatyczny. Dzięki połączeniu nektarynki, chili i przypraw ten grillowany schab w owocowo-pikantnej marynacie zupełnie odmieni Wasze poglądy na mięso z grilla. Gwarantuje, że na każdej grillowej imprezie każdy będzie chciał dokładkę :) Składniki: (na 8 kotletów) – 1 kg schabu – tym razem nie wybierajcie tego najchudszego, warto, żeby miał sporą część tego „ciemniejszego” mięsa(...)oliwę, wino, sól, pieprz, paprykę. Cebulę pokroić w piórka. Czosnek i chili posiekać. Nektarynki pokroić w plastry. Przygotować naczynie do marynowania mięsa (najlepiej z zamknięciem). Kawałki mięsa obtaczać w marynacie. Ułożyć warstwę kotletów. Posypać cebulą, chili i czosnkiem. Ułożyć gałązkę majeranku i nektarynek. Przykryć kolejną warstwą kotletów obtoczonych w marynacie i znów posypać resztą składników. Przykryć i marynować w lodówce
Pociąg Do KuchniWspaniała marynata do wołowiny Papaja jest najsilniejszym znanym naturalnym środkiem zmiękczającym mięso. Jest podstawą wielu produktów handlowych w tym gotowych marynat do mięs. Jej działanie jest niemal magiczne, poradzi sobie nawet z najtrudniejszym, najtwardszym kawałkiem wołowiny. Składniki: 1 duża, świeża papaja 1 łyżeczka wyciśniętego czosnku ½ szklanki sosu ½ szklanki brązowego cukru ½ szklanki sosu sojowego ½ łyżeczki pieprzu cayenne ½ szklanki oliwy z oliwek(...)Papaję obieramy. Kroimy na ćwiartki i usuwamy nasiona. Papaję kroimy na 1 cm kawałki. Do papai dodajemy pozostałe składniki i mieszamy w blenderze do uzyskania konsystencji gładkiego sosu. Uniwersalna marynata do wołowiny Składniki: 1/3 szklanki sosu sojowego ½ szklanki oliwy z oliwek 1/3 szklanki świeżego soku z cytryny ¼ szklanki sosu Worcestershire 1 ½ łyżeczki czosnku w proszku 3 łyżki suszonej bazylii
naRuszcieMakaron spaghetti ze smażoną piersią kurczaka o fantastycznym, lekko cytrynowym smaku, w sosie czosnkowym przyprawianym świeżą bazylią z pomidorkami koktajlowymi. Cytrynowego kurczaka otrzymujemy dzięki marynacie cytrynowej z dodatkiem świeżych ziół takich jak tymianek i rozmaryn. Składniki: (4-5 porcji) 500 g filetu z piersi kurczaka 500 g makaronu spaghetti 2 łyżki oleju Marynata cytrynowa do kurczaka: 2 łyżeczki posiekanego(...)bulionu drobiowego 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii sól, pieprz 2 garście pomidorków koktajlowych 3-4 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki odrobina startego parmezanu do wykończenia dania Przygotowanie: Przygotować marynatę: Wszystkie składniki marynaty wymieszać w misce. Piersi z kurczaka oczyścić, umyć, osuszyć. Pokroić w 2 cm kostkę. Włożyć do marynaty. Przykryć i schować do lodówki na minimum 20 minut
Moja Delicjamarynata jest idealna do ryb. Niska zawartość kwasu nie spowoduje nam ugotowania ryby przed jej wyłożeniem na ruszt. Połączenie sosu sojowego i brązowego cukru nada jej smak Teriyaki. Składniki: ½ szklanki białego wytrawnego wina 1 mała cebula drobno posiekana ½ szklanki sosu sojowego ¼ szklanki wody 1 wyciśnięty ząbek czosnku 2 łyżki brązowego cukru ½ łyżeczki czarnego pieprzu ½ łyżeczki Tabasco Przygotowanie: Połączyć wszystkie składniki(...)szklanym naczyniu. Przechowywać marynatę w lodówce. Najlepsza marynata do ryb is a post from: naRuszcie.pl The post Najlepsza marynata do ryb appeared first on naRuszcie.pl
naRuszcienadaje się jako przystawka na imprezę z przyjaciółmi. Jeśli zaś myślicie już tylko o zbliżających się Świętach, myślę, że jest to również idealna propozycja na tą okazję. Składniki marynaty zapewne Was zaskoczą, ale uwierzcie że efekt końcowy jest ... co tu dużo mówić - rewelacyjny! Składniki: 700 gram filetów z łososia Marynata: 3/4 szklanki soku wyciśniętego z cytryny 2 średnie(...)Wykonanie: Z filetów ściąć skórę, usunąć ości (jeśli będą) i pokroić je bardzo ostrym nożem na kilkumilimetrowe, cienkie plastry, które następnie należy posiekać na 4 - 5 cm. paski. Przygotować marynatę: połączyć oliwę, ocet i sok z cytryny (najlepiej widelcem). Następnie dodać pozostałe składniki. Pokroić cebulę na cienkie paski (półplasterki) i dodać ją na końcu do marynaty. Łososia ułożyć w naczyniu
Garniec MagalieDobra marynata to na 75% udane i smaczne grillowanie. Moja marynata do żeberek to sprawdzony przepis z tym tylko że dodałem jeszcze do niej przecier z chilli, co się później okazało - było warto. Składniki : szklanka oliwy z oliwek 7 łyżek musztardy kremowej (słonecznej lub stołowej) 7 łyżek miodu pół łyżeczki soli pół łyżeczki pieprzu łyżeczka przecieru z chilli łyżeczka majeranku(...)łyżeczka tymianku łyżeczka czosnku w granulacie (lub 5-6 startych ząbków) Przygotowanie : Wszystkie te składniki 2 razy dokładnie mieszam ze sobą w odstępie 15-20 minut. Konsystencja marynaty wychodzi lekko płynna w efekcie żeberka wyglądają jak nią oblepione i praktycznie z nich nie spływa. Gotową marynatą nacieram żeberka jeszcze lekko ciepłe (po podgotowaniu) i po pół godzinie odstawiam
Mechanik grillujejego rozmiarów. Większe ryby tego gatunku osiągają wagę do 700 kg. Jedną z najcenniejszych ryb na świecie jest tuńczyk błękitnopłetwy, ale… zejdźmy na ziemię. Tuńczyk w papirusie, w marynacie grejpfrutowej. Składniki: - 800 g tuńczykaMarynata:- sok z 1 grejpfruta czerwonego- sok z ½ cytryny- olej sezamowy- sos sojowy light- sól, pieprz- rozmaryn, tymianek- czosnek- papryka wędzona Mięso tuńczyka osuszamy papierowym(...)grejpfruta i ½ cytryny. Dodajemy przyprawy i zioła - sól, świeżo zmielony pieprz, paprykę wędzoną, czosnek, trochę rozmarynu i tymianku. Dorzucamy kawałki wyciśniętej cytryny, ze skórką. Tuńczyka dokładnie obtaczamy w marynacie i odstawiamy na, co najmniej, godzinę do lodówki. W międzyczasie możemy przygotować, jako dodatek, np. ziemniaki pieczone. Zamarynowanego tuńczyka wyjmujemy z lodówki, zawijamy w papier do pieczenia i spinamy zszywaczem biurowym
mojewypiekiinietylkomożna powiedzieć, że od zawsze. Mięsa często faszerowane są suszonymi owocami np. śliwkami, czy morelami, natomiast przyprawy zmieniają się bardzo często. Ta szynka najpierw została nafaszerowana suszoną żurawiną, wysmarowana marynatą z miodu, sosu sojowego, oliwy i soku z pomarańczy, odrobiną suszonego majeranku, do pieczenia została obłożona plastrami pomarańczy, świeżym tymiankiem i rozmarynem, pieprzem i ewentualnie obsypana solą, gwarantuję(...)naprawdę wyśmienicie smakuje.Polecam też inne przepisy na pieczone mięsa:Pieczona karkówka z sokiem pomarańczowymłopatka pieczona z oreganoMięso pieczone – pieczona szynka w marynacie z sokiem pomarańczowymRolady z indyka pieczone z rozmarynemSzynka pieczona z żurawinąSzynka pieczona w musztardowo-miodowej marynacieszynka wieprzowa ok. 1,2 kg1 łyżka miodu1 łyżka sosu sojowego2 łyżki oliwy z oliwek1 łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią1 pomarańczamajeranekświeży
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPolędwica wieprzowa marynowana była 2 dni w marynacie z oliwy, sosu sojowego, sosu sweet chili, świeżego tymianku i soli ziołowej i usmażona w postaci steków. Przygotowywania różnych gatunków mięsa uczyliśmy się z Piotrkiem od Roberta Sowy i Marcina Budynka na warsztatach mięsnych organizowanych przez portal „Polska Gotuje. Polędwica wieprzowa smażona! To jest naprawdę smaczne, to doskonała przystawka na elegancką(...)jeść smażonej polędwicy wieprzowej czy też wołowej. Dodatek podsmażonych pomidorków koktajlowych i świeży tymianek, natka pietruszki dobrze komponuje się z polędwicą smażoną. Składniki: polędwica wieprzowa sałata czerwone pomidory koktajlowe Marynata: 3 łyżki oliwy z oliwek 3 gałązki świeżego tymianku 1 mała młotkowanego pieprzu z kolendrą 1 łyżka sosu sojowego 2 łyżki sosu sweet chilli 1 łyżeczka octu balsamicznego Sól ziołowa
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięziołowych i probiotyków), o jego właściwościach opowiadał hodowca Kazimierz Kosakowski z firmy Agrogreen. Potem pod okiem szefa kuchni Bartka Maciejewskiego każdy z nas nazbierał samodzielnie ziół, przygotowywał swoje autorskie marynaty i marynował w nich mięso drobiowe przeznaczone na grilla i warzywa od Eko Bazar. Po samodzielnym rozbiorze kurczaka zabrałam się za piersi (oczywiście nie swoje, tylko kurze ), postanowiłam je podać(...)faszerowane serem kozim i wrzucić na grill. Faszerowane piersi kurczaka z grilla były pyszne, soczyste, idealne w smaku. Przygotowujemy marynatę z 2 łyżek oliwy, 2 ząbków czosnku, odrobiny sosu sojowego, odrobiny soku z cytryny i siekanego świeżego tymianku. W 2 piersiach kurczaka robimy kieszonkę, doprawiamy kurczaka solą i pieprzem, smarujemy marynatą, również w środku kieszonki. Do środka wkładamy trochę sera
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWybieram różne rodzaje owoców. Tym razem padło na cytrusy :) Dzięki dużej zawartości soku, jaki w sobie mają, mięso staje się bardzo soczyste, dość charakterystyczne. Najlepiej, gdy poleży w marynacie przez noc. Gotowe do dalszej obróbki wyłóżcie na blaszkę i posypcie jeszcze obficie sezamem, który po upieczeniu będzie fajnie chrupał. A kiedy mięso wyląduje już w piekarniku, zachwyci(...)również cudownym zapachem, który będzie unosił się po całym domu...Na stówę! :) Kurczak w sezamie z pomarańczami i limoniami - 6 podudzi z kurczaka - garść sezamu - limonka - pomarańcza Marynata: - 3 cm korzeń imbiru - 2 łyżki miodu - skórka i sok z jednej pomarańczy - ząbek czosnku - łyżeczka sosu sojowego - szczypta cynamonu - szczypta kardamonu - pieprz - mielone nasiona kozieradki - goździki
Sajkofanka smaku