zdrowe jedzenie. Kurczak z pomysłem Jak przygotować kurczaka, by się zbytnio nie napracować, nie nabrudzić w kuchni i szybko mieć rewelacyjny obiad? Agata proponuje pierś z kurczaka w marynacie ze śmietany. Zrobienie takiego dania warto zaplanować dzień wcześniej, bo mięso najlepiej na całą noc włożyć do lodówki. Co podać do kurczaka? To, co lubimy i na co możemy sobie pozwolić(...)piekarnika ? A z całą pewnością, nawet gdy się odchudzamy, do kurczaka podajmy surówkę z kapusty pekińskiej . Oto zdrowe pyszności! I jakie łatwe do przygotowania! Delikatna pierś z kurczaka w marynacie ze śmietany Składniki na 3 porcje: 3 małe piersi z kurczaka (350-400 g) niepełna szklanka śmietany 18% (200 g) 1 płaska łyżeczka soli ¼ łyżeczki pieprzu ½ łyżeczki słodkiej papryki ¼ łyżeczki
KulinarneImpresje.plminor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Prosta i pyszna potrawa. Wrapy można podawać na ciepło lub zimno. Marynata do kurczaka jest pikantna. Polecam ją również do wieprzowiny. Idealna do mięs na grilla. Składniki: I. Wrapy (10 placków): 2 szklanki mąki pszennej 160 ml gorącej wody 1/2 łyżeczki soli(...)łyżeczki suszonej bazylii 2 łyżki oliwy z oliwek II. Kurczak w marynacie satay: 500 g piersi kurczaka odrobina oleju arachidowego 1 szalotka (średniej wielkości, drobno pokrojona) 3 duże ząbki czosnku (drobno posiekane) 1 świeża, zielona papryczka chili (drobno pokrojona, z pestkami) 1/3 szklanki jasnego sosu sojowego 2 łyżki sosu rybnego 2 łyżeczki octu ryżowego 1/3 szklanki brązowego cukru 4 łyżki
DominikaDolcikilka ziaren czarnego pieprzu pół główki czosnku 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula po kawałku pora i selera korzeniowego łyżeczka suszonej jarzynki sól do smaku - musi być dobrze przyprawione Marynata z piwa i miodu 1 szklanka piwa 1 łyżka dobrego, naturalnego miodu 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka czarnego pieprzu 1 szczypta chilli kilka(...)wywaru - cebulę opalić nad gazem. Umieścić wszystko w garnku, zalać wodą tak, żeby zakrywała mięso i warzywo i gotować na małym ogniu ok. 2 godziny. W tym czasie przygotować marynatę. Czosnek dokładnie rozetrzeć lub przecisnąć przez praskę. Dodać pozostałe składniki marynaty i wszystko dokładnie wymieszać. Wystudzone golonki dokładnie natrzeć marynatą i zostawić w zalewie na minimum 2 godziny. Co jakiś
KorniszonkiSkładniki: 1 kg drobnych ziemniaków; Szczypta soli do gotowania ziemniaków. MARYNATA: 2 szklanki bulionu wołowego; 1 łyżka oleju; 3 łyżki octu spirytusowego; 1 łyżka białego cukru. SOS: 1/2 szklanki pełnotłustego majonezu; 1/2 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany 18 %; 1/4 szklanki pełnotłustej maślanki; 1/2 łyżeczki suszonego koperku; 1/2 łyżeczki suszonej natki pietruszki; 1/2 łyżeczki granulowanej cebuli; 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku; 1/2 łyżeczki(...)szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml Sposób przygotowania: Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w lekko posolonej wodzie. Odcedzić. W międzyczasie przygotować marynatę. Do miski wlać gorący bulion wołowy, olej i ocet oraz wsypać cukier. Wymieszać. Do gorącej marynaty włożyć gorące, odcedzone ziemniaki. Miskę, jak marynata z ziemniakami przestygnie, przykryć folią spożywczą
Gospodyni MiejskaAromatyczny filet z kurczaka w słodko-ostrej marynacie z dodatkiem orzechowej nuty, podany na dzikim ryżu z bardzo wyrazistym sosem bazyliowo-musztardowym to świetny pomysł na pełnowartościowy, łączący wiele smaków obiad. Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 125g dzikiego ryżu Marynata: 40g orzeszków ziemnych solonych 2 ząbki czosnku 1/2 papryczki chilli 2 łyżki miodu sok z połowy cytryny skórka starta(...)listków świeżej bazylii 2 żółtka 1 łyżka musztardy francuskiej 1 łyżka musztardy miodowej 45ml oliwy z oliwek 15ml soku z cytryny 1 łyżka miodu sól pieprz Wykonanie: 1. Marynata: Do malaksera wrzucić orzeszki, dodać miód i miksować do momentu uzyskania konsystencji masła orzechowego. Następnie dodać pokrojony czosnek, papryczkę, sok i skórkę z cytryny, oliwę z oliwek i całość zmiksować
Szalona Kuchnia Ewelinywieprzowa 250 g brukselki Mały słodki ziemniak 250 g dyni Pół szklanki pęczaku Mała dymka 1 łyżka oleju roślinnego Kilka łyżek posiekanego szczypiorku 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka majeranku Marynata: 1 łyżka sosu sojowego ½ łyżeczki miodu ½ łyżeczki soku z cytryny ½ łyżeczki pieprzu Przygotowanie: Krok 1 Wymieszaj składniki marynaty. Włóż mięso do marynaty. Przykryj i odstaw na czas przygotowania warzyw. Krok(...)ziołami. Wstaw do piekarnika na 20-25 minut. Krok 3 Polędwiczkę zawiń w folię aluminiową, przełóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika. Piecz 15 minut. Krok 4 Składniki marynaty wymieszaj. Włóż mięso do marynaty. Przykryj i odstaw na czas przygotowania warzyw. Krok 5 Rozgrzej w rondlu łyżkę oleju. Posiekaj drobno cebulę i wrzuć na olej. Pęczak dobrze opłucz
Niedzielny kucharzMARYNATA : 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu ostrygowego 1 łyżka sosu rybnego 1 płaska, łyżeczka cukru 1 malutka papryczka chilli(...)PRZYGOTOWANIE : Mięso myjemy i kroimy w paseczki. Składniki marynaty dokładnie mieszamy, wlewamy do mięsa i marynujemy około 2 godzin. Warzywa kroimy w słupki. Mięso wykładamy z marynaty ( marynatę zostawiamy ) Na wysokiej patelni, podpiekamy na oleju wieprzowinę, następnie po kilku minutach dodajemy warzywa. Wlewamy trochę wody i dusimy danie około 15 minut. Pokrywkę zdejmujemy, wlewamy pozostałą marynatę z mięsa, dodajemy
Kulinarne Fantazje Mariolijeszcze około minuty. Dodać miód, przecier pomidorowy, sok z pomarańczy, koncentrat, rodzynki, pokrojone drobno śliwki, starty na tarce imbir i przyprawy. Gotować na niewielkim ogniu około 30-40 minut. Marynatę wystudzić. Zimną marynatę przelać do innego naczynia, dodać pokrojone śledzie, wymieszać i zamarynować na całą noc. Wariant dla użytkowników Kohersen Mycook W naczyniu głównym rozdrobnić cebulę i czosnek – czas(...)ziele angielskie, liście laurowe, cynamon, anyż i rodzynki. Podsmażyć – czas 4 minuty, temperatura 100, funkcja smażenia (S). Dodać przecier, koncentrat, wlać sok z pomarańczy, miód i nastawić parametry gotowania marynaty – czas 20 minut, temperatura 90, prędkość 2-3. Odstawić aby marynata się wystudziła – smaki powinny się przegryźć. Wystudzoną marynatę przelać do innego naczynia, dodać pokrojone śledzie, wymieszać i zamarynować
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataprawdziwa eksplozja smaków. Marynowałam mięso przez noc z mnóstwem przypraw i sokiem z cytryny. Mięso po upieczeniu jest kruche i soczyste. Wybrałam filety z piersi kurczaka i nie pożałowałam. Marynata, odpowiednia temperatura i czas pieczenia czyni cuda. Shawarma kurczak jest po prostu pyszny! Shawarma kurczak Składniki: 900 g filetów z piersi kurczaka Marynata sok z 2 dużych cytryn 6 łyżek(...)masła 2 łyżeczki soli Do podania ryż z berberysem, tutaj przepis Jogurt garść świeżej kolensdry 2 łyżki miodu 1 łyżka soku z limonki 350 g greckiego jogurtu, 10% Przygotuj marynatę. Obierz i pokrój cebulę w piórka, czosnek przeciśnij przez praskę. Wrzuć do naczynia, które pomieści całe mięso, tak aby z łatwością można je było wymieszać z marynatą. Dodaj pozostałe składniki
codojedzeniawięc użyłam z puszki. Troszkę mniej dałam też ostrej papryki. Danie można podać z ryżem lub makaronem. Polecam i miłego poniedziałku Wam życzę :-) Dla 2 osób Składniki kurczak w marynacie: 1 pierś z kurczaka 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 2 ząbki czosnku 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka świeżego startego imbiru szczypta soli Ananas marynata(...)octu ryżowego sok z 1/2 cytryny Dodatkowo: 2 łyżki oleju roślinnego 1 większa papryczka chili 3 gałązki szczypiorku 1. Kurczaka kroimy w paseczki, wkładamy do miski. Dodajemy następne składniki marynaty: szczyptę soli, obie papryki, starty imbir, czosnek przepuszczony przez praskę, sok z cytryny. Wszystko mieszamy i odstawiamy na około 30 minut. 2. Jeśli używamy ananasa z puszki, to musimy
kruche babeczkiSłońce nas dzisiaj rozpieszczało, wiec się grillować chciało. Kurczak w marynacie curry leżakował, a następnie na grillu wylądował. Młode ziemniaczki również się grillowały, a dla smaku świeży lubczyk, pieprz i sól pozapraszały. Kurczak stwierdził, że same ziemniaki to za mało i coś by jeszcze się przydało. Ziemniaki sałatkę z świeżych warzyw zaproponowały, bo ochłodzenia i kolorów chciały. Kurczak, jednak nowych(...)cieszyły się, że smakowały i nawet o smak zwycięstwa nie rywalizowały. Jedna i druga była kolorowa, jedna i druga w smaku była wyjątkowa. Składniki: 1 duży kurczak, marynata: 3 łyżki sosu curry Winiary, 1 płaska łyżeczka przyprawy curry, 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu czarnego, 3 łyżki oleju rzepakowego, 1 łyżka octu winnego, 1 płaska łyżka soli, składniki
Moniki Smakołykiprzepisu na karkówkę podpatrzonego na blogu Di gotuje . Tak przygotowany schab często gości na naszym stole. Przepis jest niezwykle praktyczny, gdyż mięso może sobie trochę poleżeć w marynacie. Po usmażeniu jest pyszne i kruche. 1 kg schabu bułka tarta smalec do smażenia Martnata: 2 jajka 1 łyżka majonezu 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka przyprawy typu Vegeta(...)łyżka pieprzu Mięso pociąć na niezbyt grube plastry, przepuścić przez kotleciarkę lub rozbić tłuczkiem. W misce wymieszać wszystkie składniki marynaty. Umieścić w niej płaty mięsa, tak aby wszystkie były dokładnie obtoczone w marynacie. Miskę przykryć i umieścić w lodówce do następnego dnia. W oryginalnym przepisie mięso leży w marynacie 2 do 3 dni, ja zazwyczaj
Praktyczna plpomysł na obiad. Gotowy sos teriayki można kupić w sklepie, jednak wystarczy tylko kilka składników, aby przygotować go samemu w domu. Składniki: 4-5 udek z kurczaka (albo skrzydełek) Marynata: łyżka mąki kukurydzianej 2 łyżki zimnej wody 3 łyżki cukru (najlepiej trzcinowy) 4 łyżki sosu sojowego 3 łyżki octu z jabłek ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę) pół łyżeczki imbiru sól(...)pieprz Przygotowanie Wszystkie składniki na marynatę łączymy w rondelku, mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu. Marynatę zagotowujemy i dusimy przez chwilę, aż sos lekko zgęstnieje. W lekko natłuszczonym naczyniu żaroodpornym układamy części kurczaka, które zalewamy marynatą. Kurczaka pieczemy bez przykrycia przez 1 godzinę w temp 200 C, często smarując marynatą. Pieczony kurczak w sosie teriyaki Artykuł Pieczony kurczak w sosie
e-PrzepisyKulinarnepapryka, 1 żółta papryka, 1 zielona papryka, 150 g pomidorów suszonych, 100 g boczku wędzonego, 100 g tarkowanego sera Mozzarella, 20 g masło, 1/2 słoiczka marynaty Kujawski "Ostra papryka - czosnek - zioła", olej, sól, pieprz. Dzisiaj mój drugi przepis z wykorzystaniem marynaty Kujawski, które jakiś czas temu otrzymałam do wypróbowania. Zdecydowałam się na marynatę "Ostra papryka(...)każdym z plastrów naciąć kieszonkę z jednej strony, ale sięgającą prawie na całą długość i szerokość plastra. Każdy kawałek mięsa delikatnie rozbić i dokładnie obtoczyć marynatą Kujawski. Odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin, żeby mięso dokładnie przeszło przyprawami. Następnie w środku każdej kieszonki umieścić plaster wędzonego boczku, pomidora suszonego oraz około łyżki sera. Docisnąć. Tak przygotowane mięso ułożyć
Świat Domowej Kuchni