dwie porcje dania Golonka po bawarsku SKŁADNIKI: 2 średnie golonki ( około 600 g sztuka ) woda łyżka soli 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 6 ziaren czarnego pieprzu Marynata: 2 szklanki ciemnego piwa 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki ostrej papryki 2 łyżeczki czosnku granulowanego 2 łyżeczki kminku 4 łyżki miodu PRZYGOTOWANIE: Golonki dokładnie oczyścić, opłukać i przełożyć do dużego(...)ilość wody, czyli taka by golonki mogły być zakryte. Sprawdzić widelcem czy golonki są miękkie, wyjąc z wody i pozostawić do wystudzenia. Przestudzone golonki ponacinać nożem. Wszystkie składniki na marynatę przełożyć do miski i dokładnie wymieszać, a następnie do przygotowanej marynaty włożyć chłodne, ponacinane golonki i dokładnie je nią pokryć. Odstawić na około godzinę. Po podanym czasie przełożyć zamarynowane golonki
WSZYSTKO SMACZNEsosie BBQ Prosty przepis na kurczaka w sosie a’la Barbecue, do którego potrzeba tylko kilka składników. Dzięki pół produktom o dobrym składzie, bez konserwantów, błyskawicznie przygotujecie marynatę. Całość dobrze się mrozi nawet na surowo, dzięki czemu możecie przygotować więcej porcji i mieć je w gotowości. 1 kg Mięsa z kurczaka (udka, podudzia, skrzydełka) 30 ml Octu jabłkowego(...)Hotz 1 łyżeczka Koncentratu Czosnkowego Hotz 1 łyżka Miodu 1/2 łyżeczki Papryki Wędzonej Sól i pieprz (do smaku) 1 łyżka Oliwy Piekarnik rozgrzej do 180°C. Wymieszaj wszystkie składniki marynaty w małym rondelku i gotuj przez chwilę aż zgęstnieje. W torebce strunowej wymieszaj połowę marynaty z kurczakiem. Odstaw do zamarynowania (zalecane) lub od razu rozłóż na blachę wyłożoną papierem
Oslov.jeszcze około minuty. Dodać miód, przecier pomidorowy, sok z pomarańczy, koncentrat, rodzynki, pokrojone drobno śliwki, starty na tarce imbir i przyprawy. Gotować na niewielkim ogniu około 30-40 minut. Marynatę wystudzić. Zimną marynatę przelać do innego naczynia, dodać pokrojone śledzie, wymieszać i zamarynować na całą noc. Wariant dla użytkowników Kohersen Mycook W naczyniu głównym rozdrobnić cebulę i czosnek – czas(...)ziele angielskie, liście laurowe, cynamon, anyż i rodzynki. Podsmażyć – czas 4 minuty, temperatura 100, funkcja smażenia (S). Dodać przecier, koncentrat, wlać sok z pomarańczy, miód i nastawić parametry gotowania marynaty – czas 20 minut, temperatura 90, prędkość 2-3. Odstawić aby marynata się wystudziła – smaki powinny się przegryźć. Wystudzoną marynatę przelać do innego naczynia, dodać pokrojone śledzie, wymieszać i zamarynować
Cztery Fajeryposiłek, dość szybki do zrobienia, który na pewno posmakuje wielbicielom orientalnych smaków. Sajgonki są w lżejszej i zdrowszej wersji, bo pieczone w piekarniku. Do tego pyszny łosoś w marynacie na bazie sosu sojowego. Wykonanie jest dość proste (pomijając oczywiście zawijanie :D), a dzięki gotowej mieszance warzyw możemy zaoszczędzić czas. Składniki (ok. 12 sztuk): ok. 300 g fileta(...)łososia opakowanie mieszanki chińskiej Hortex 12 arkuszy papieru ryżowego (u mnie mniejsze) 2 łyżki oleju kokosowego sezam (u mnie czarny) sos chili (opcjonalnie) marynata do łososia: 3 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki soku z cytryny Wykonanie: Składniki na marynatę wymieszać w miseczce. Łososia umyć, osuszyć, włożyć do naczynia żaroodpornego i polać przygotowaną marynatą. Następnie
Healthy food explorerPstrąg łososiowy w azjatyckiej marynacie pomysł na obiad Szczerze mówiąc nie jestem fanką ryb na ciepło ( oprócz wędzonych ), ale ciągle zmagam się z tematem i tak powstało to danie. Pstrąg łososiowy w azjatyckiej marynacie, pomysł na obiad Tym razem w sklepie jakoś ten pstrąg mnie zauroczył ;) i go kupiłam .. nie przekonana do tego co z niego zrobię, ale czym(...)rybę, tak pachniała że miałam ochotę zjeść ją na kolację, a nie czekać na kolejny dzień :) Dobra, przechodzimy do przepisu ( u mnie na 3 porcje) Pstrąg łososiowy w azjatyckiej marynacie 35 dkg pstrąga łososiowego ( filet ze skórą ) 2 cm kawałek świeżego imbiru 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka czosnku ( u mnie mrożony ) 2 łyżki sosu ostrygowego 1 łyżka miodu
Kuchnia na wzgórzuPyszne glazurowane żeberka w pysznej, słodkawej marynacie z mnóstwem aromatycznych przypraw, miodem i odrobina sosu pomidorowego. Idealne danie grillowe dla miłośników solidnego kawałka mięsa. Składniki: 1,5 kg „mięsnych” żeberek marynata: 2 ząbki czosnku 3 łyżki sosu pomidorowego lub zmiksowanego i zredukowanego pelatti 2 łyżki octu winnego 2 łyżki miodu 2 łyżki oleju sól, czarny pieprz, ostra papryka, oregano(...)kmin rzymski, cukier, rozmaryn Sposób przygotowania: Żeberka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na kawałki z jedna kostką. Najlepiej wybrać żeberka z duża ilością mięsa a niezbyt tłuste. Przygotowujemy marynatę: sos pomidorowy, ocet winny, miód, olej i przeciśnięty czosnek mieszamy dokładnie ze sobą. Dodajemy po łyżce każdej z przypraw. Żeberka pokrywamy marynatą ze wszystkich stron. Naczynie z zamarynowanymi żeberkami zostawiamy
Pyry na GazWyraziste, pikantne żeberka w aromatycznej, ciemnej marynacie na bazie wyrazistego sosu, słodkiego miodu, ostrej musztardy, ketchupu i pachnącego czosnku to świetna propozycja na grilla. Składniki: 1kg żeberek 2 liście laurowe 4 ziela angielskie pieprz ziarnisty sól Marynata: 5 łyżek ciemnego sosu sojowego 3 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki miodu 6 łyżek łagodnego ketchupu 2 łyżeczki ostrej musztardy 3 ząbki czosnku(...)zalać wodą aby przykryć całe żeberka, dodać liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarnach oraz sól. Gotować około 30 minut, a następnie wyjąć żeberka z wody i wystudzić. 2. Marynata: Cebulę, czosnek i papryczkę drobno posiekać przełożyć do miski. Dodać pozostałe składniki marynaty i dokładnie wymieszać. 3. Żeberka dokładnie obtoczyć marynatą i odstawić na około 60 minut. Po tym czasie
Szalona Kuchnia Ewelinymiodzie Kurczak z piekarnika : skrzydełka w miodzie. Chrupiące, soczyste skrzydełka pieczone w miodzie...przepyszne. Przepis na pieczone skrzydełka z kurczaka. Przepis na pyszne, chrupiące skrzydełka z kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej z keczupem, pieczone w piekarniku. Tak przygotowane skrzydełka z kurczaka w miodzie i musztardzie świetne będą także na grilla...wręcz idealne ;) Pomysł na chrupiącego kurczaka na obiad. Soczyste(...)kurczaka w miodzie i musztardzie z keczupem - przepis, składniki i przygotowanie. Oto składniki na chrupiące skrzydełka z kurczaka w miodzie SKŁADNIKI : ok. 12 sztuk skrzydełek z kurczaka marynata: 2 łyżeczki bardzo ostrej musztardy rosyjskiej 5 łyżeczek musztardy delikatesowej 2 łyżeczki miodu 2 łyżki keczupu 2 ząbki drobno posiekanego czosnku 1 płaska łyżeczka soli kilka listków świeżej mięty, drobno posiekane
Moja Książka KucharskaKarkówka w musztardowej marynacie Tak zamarynowaną karkówkę można upiec zarówno na grillu jak i na patelni. Mięso z tego przepisu wychodzi bardzo smaczne, kruche i soczyste. Polecam! Składniki: ok 0,5 kg karkówki MARYNATA: 1 łyżka octu balsamicznego 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju 2 łyżki ostrej musztardy 1 łyżeczka miodu 1 łyżka ziół prowansalskich pół łyżeczki(...)soli pół łyżeczki pieprzu mielonego *** Karkówkę myjemy, osuszamy i kroimy na około 1 cm plastry. Wszystkie składniki marynaty umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy *** *** Każdy plaster karkówki smarujemy z dwóch stron marynatą i układamy w misce. Mięso wkładamy do lodówki na 12-24 godziny *** *** Karkówkę grilujemy lub smażymy na patelni po kilka minut z każdej strony. Podajemy z ulubioną
Blog z ApetytemDzisiaj przepis na szaszłyki z kurczaka w dwóch wersjach, w marynacie pikantna - miodowej i dietetyczne w jogurcie. Bardzo smaczne i szybkie w wykonaniu. SKŁADNIKI : 1 kg piersi z kurczaka 4-6 cebul 1 papryka 1 cukinia(...)MARYNATA MIODOWO - PIKANTNA 4 łyżki ostrego ketchupu 2 łyżki miodu 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego 4 ząbki czosnku
Kulinarne Fantazje Mariolizdrowe jedzenie. Kurczak z pomysłem Jak przygotować kurczaka, by się zbytnio nie napracować, nie nabrudzić w kuchni i szybko mieć rewelacyjny obiad? Agata proponuje pierś z kurczaka w marynacie ze śmietany. Zrobienie takiego dania warto zaplanować dzień wcześniej, bo mięso najlepiej na całą noc włożyć do lodówki. Co podać do kurczaka? To, co lubimy i na co możemy sobie pozwolić(...)piekarnika ? A z całą pewnością, nawet gdy się odchudzamy, do kurczaka podajmy surówkę z kapusty pekińskiej . Oto zdrowe pyszności! I jakie łatwe do przygotowania! Delikatna pierś z kurczaka w marynacie ze śmietany Składniki na 3 porcje: 3 małe piersi z kurczaka (350-400 g) niepełna szklanka śmietany 18% (200 g) 1 płaska łyżeczka soli ¼ łyżeczki pieprzu ½ łyżeczki słodkiej papryki ¼ łyżeczki
KulinarneImpresje.plminor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Prosta i pyszna potrawa. Wrapy można podawać na ciepło lub zimno. Marynata do kurczaka jest pikantna. Polecam ją również do wieprzowiny. Idealna do mięs na grilla. Składniki: I. Wrapy (10 placków): 2 szklanki mąki pszennej 160 ml gorącej wody 1/2 łyżeczki soli(...)łyżeczki suszonej bazylii 2 łyżki oliwy z oliwek II. Kurczak w marynacie satay: 500 g piersi kurczaka odrobina oleju arachidowego 1 szalotka (średniej wielkości, drobno pokrojona) 3 duże ząbki czosnku (drobno posiekane) 1 świeża, zielona papryczka chili (drobno pokrojona, z pestkami) 1/3 szklanki jasnego sosu sojowego 2 łyżki sosu rybnego 2 łyżeczki octu ryżowego 1/3 szklanki brązowego cukru 4 łyżki
DominikaDolcikilka ziaren czarnego pieprzu pół główki czosnku 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula po kawałku pora i selera korzeniowego łyżeczka suszonej jarzynki sól do smaku - musi być dobrze przyprawione Marynata z piwa i miodu 1 szklanka piwa 1 łyżka dobrego, naturalnego miodu 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka czarnego pieprzu 1 szczypta chilli kilka(...)wywaru - cebulę opalić nad gazem. Umieścić wszystko w garnku, zalać wodą tak, żeby zakrywała mięso i warzywo i gotować na małym ogniu ok. 2 godziny. W tym czasie przygotować marynatę. Czosnek dokładnie rozetrzeć lub przecisnąć przez praskę. Dodać pozostałe składniki marynaty i wszystko dokładnie wymieszać. Wystudzone golonki dokładnie natrzeć marynatą i zostawić w zalewie na minimum 2 godziny. Co jakiś
KorniszonkiSkładniki: 1 kg drobnych ziemniaków; Szczypta soli do gotowania ziemniaków. MARYNATA: 2 szklanki bulionu wołowego; 1 łyżka oleju; 3 łyżki octu spirytusowego; 1 łyżka białego cukru. SOS: 1/2 szklanki pełnotłustego majonezu; 1/2 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany 18 %; 1/4 szklanki pełnotłustej maślanki; 1/2 łyżeczki suszonego koperku; 1/2 łyżeczki suszonej natki pietruszki; 1/2 łyżeczki granulowanej cebuli; 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku; 1/2 łyżeczki(...)szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml Sposób przygotowania: Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w lekko posolonej wodzie. Odcedzić. W międzyczasie przygotować marynatę. Do miski wlać gorący bulion wołowy, olej i ocet oraz wsypać cukier. Wymieszać. Do gorącej marynaty włożyć gorące, odcedzone ziemniaki. Miskę, jak marynata z ziemniakami przestygnie, przykryć folią spożywczą
Gospodyni MiejskaAromatyczny filet z kurczaka w słodko-ostrej marynacie z dodatkiem orzechowej nuty, podany na dzikim ryżu z bardzo wyrazistym sosem bazyliowo-musztardowym to świetny pomysł na pełnowartościowy, łączący wiele smaków obiad. Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 125g dzikiego ryżu Marynata: 40g orzeszków ziemnych solonych 2 ząbki czosnku 1/2 papryczki chilli 2 łyżki miodu sok z połowy cytryny skórka starta(...)listków świeżej bazylii 2 żółtka 1 łyżka musztardy francuskiej 1 łyżka musztardy miodowej 45ml oliwy z oliwek 15ml soku z cytryny 1 łyżka miodu sól pieprz Wykonanie: 1. Marynata: Do malaksera wrzucić orzeszki, dodać miód i miksować do momentu uzyskania konsystencji masła orzechowego. Następnie dodać pokrojony czosnek, papryczkę, sok i skórkę z cytryny, oliwę z oliwek i całość zmiksować
Szalona Kuchnia Eweliny