marynata - 6549 przepisów (strona:41/437)

Żeberka pieczone 221

brak..jakiś czas temu były żeberka...córki zażyczyły sobie takie żeberka pieczone...a mąż woli jednak gotowane...tak więc dziś przepis na pieczone..bo gotowane też już były...Do marynaty żeberek dodałam miód klonowy i pyszną mieszankę przypraw o fajnej nazwie Rozkoszna. 1 kg żeberek 3 łyżki oleju 1-2 łyżki ketchupu 1 łyżka miodu klonowego(...)cytryny 1 ząbek czosnku marchewka 2 łyżki sosu sojowego przyprawa Rozkoszna Żeberka umyć, osuszyć i pokroić na kawałki. Przygotować marynatę:czosnek posiekać, dodać sos sojowy, miód, olej, sok z cytryny i przyprawy.Do marynaty włożyć żeberka i dokładnie je natrzeć.Przykryć i odstawić do lodówki na kilak godzin, a nawet na noc.Następnie wyjąć z marynaty i usmażyć, ułożyć na blaszce

Moje domowe kucharzenie
Soczysta karkówka 248

Karkówka z grilla, niby nic specjalnego, poniekąd to już taki Polski grillowy standard tym bardziej że już prawie w każdym markecie można kupić już gotową w marynacie i tylko wrzucić na grilla. Ja jednak wolę nieco skomplikować sobie przygotowanie karkówki zyskując tym samym wyjątkowy smak i soczystość.Samą karkówkę kupuję w firmowym sklepie masarskim Rajcza w Pszczynie i w zależności(...)płaskie łyżki przyprawy do gyrosa folia aluminiowa Już się na pewno zastanawiacie dlaczego do gyrosa a nie do karczku - już odpowiadam - sprawdzałem już kiedyś gotowe mieszanki przypraw do marynat i najbardziej nam zasmakowała do gyrosa ( składniki : Sól, czosnek, kolendra, gorczyca, papryka słodka, chili, cukier, kozieradka, rozmaryn, tymianek, oregano, cebula, pieprz czarny ) Sól, czosnek, kolendra, gorczyca, papryka słodka, chili, cukier, kozieradka

Mechanik grilluje
Yakitori wg Buni 348

łyżeczki mielonego kminku 1/2 łyżeczki mielonej papryki lub szczypta mielonego chilli szczypta pieprzu ziołowego Mięso z piersi kurczaka pokroić w bardzo cienkie plasterki , a potem w małe kawałki. Przygotować marynatę z pozostałych składników ( po za szczypiorem). Włożyć mięso w marynatę i zostawić na 30 minut ( można na dłużej- nawet na całą noc). Wyjęte z marynaty mięso i podzielony na kawałki(...)małe kawałki nie zsuwały się. Rozgrzać grill lub patelnie grillową lub zwykłą patelnię i piec yakitori po kilka minut z każdej strony smarując w trakcie pozostałą częścią marynaty. Podawać z porcją warzyw , dipem , plackiem , pieczywem  czy jak tam kto lubi ( mniej lub bardziej tradycyjnie. * marynata jest słodkawa - można jednak wg upodobania nadać jej bardziej ostry czy kwaśny smak dodając

Buniabaje w kuchni
Szaszłyczki z łososia i warzyw z sezamem 205

pewno będę w podobny sposób robić wszystko co da się tak zrobić. Z podpowiedzi wiem , że w Japonii również i innych krajach podobne szaszłyczki są bardzo popularną przekąską. Oczywiście marynaty i dodatki się zmieniają ( o składnikach głównych nie mówiąc), ale idea pozostaje ta sama- pokroić, zamarynować, nadziać na patyczki i grillować. Czas: 15 minut + 30 minut w marynacie Składniki(...)łyżka oleju z pestek winogron lub ryżowego 2 łyżki białego sezamu Pokroić łososia por, rzodkiewkę w bardzo małe kawałki , a pomidorki na ćwiartki. Umieścić w osobnych miseczkach. Wymieszać składniki marynaty: ketchup, sos sojowy, sok z cytryny, cukier, skórkę z cytryny, mieloną paprykę, pieprz, olej. Polać marynatą ( dzieląc ją równomiernie na 4 ) składniki szaszłyków. Wymieszać. Odstawić do lodówki na 30 minut

Buniabaje w kuchni
Marynata do karkówki z grilla z ziołami prowansalskimi 159

Czas grillowania w pełni i miłośnicy grillowanej karkówki zastanawiają się jak tym razem przygotować mięso, by było smaczne. Ta marynata jest prosta w przygotowaniu a w grillowanym mięsie nie dominuje żadna przyprawa, wszystkie składniki ze sobą komponują podkreślając tym samym smak karkówki. Najlepiej jak mięso będzie leżakować w takiej marynacie przynajmniej całą noc, pięknie najdzie … Czytaj dalej Marynata(...)karkówki z grilla z ziołami prowansalskimi Artykuł Marynata do karkówki z grilla z ziołami prowansalskimi pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Kurczak w marynacie miodowej z chili 135

Pyszny, aromatyczny, mięciutki, aż odpada od kości. Prosty do zrobienia- warunek dobra marynata i czas poleżenia w niej! Pychota! Co nam trzeba? 4 udka z kurczaka 2 papryki czerwone 6 ząbków czosnku Marynata: Mieszamy ze sobą: 100ml wody +50ml oleju + 3 czubate łyżki miodu +1 łyżka dowolnej musztardy + po pół płaskiej łyżeczki: soli, pieprzu ziołowego, papryki słodkiej, papryki ostrej(...)cebule obrane i pokrojone w wiórka Robimy! Udka rozdzielamy na 2 części-odcinamy pałkę, myjemy, osuszamy, lekko robimy dziurki w nim widelcem lub końcówką noża i nacieramy porządnie marynatą i zostawiamy w niej. Odstawiamy do lodówki na 24h, raz po raz przekręcamy. Po tym czasie wykładamy kurczaka do brytfanki, zalewamy pozostałą marynatą wraz z cebulką, dodajemy paseczki papryki oraz ząbki

Latosiowydom
Sałatka marynowana z leśnych grzybów, marchewki i cebuli 177

słoika z rydzów, marchewki i cebuli w zalewie octowej.  Składniki potrzebne do przygotowania sałatki leśne grzyby, w tym przypadku rydze, ok. 20 średnich grzybów 1 marchewka 1 cebula Marynata octowa 200 ml wody 50 ml octu spirytusowego 50 ml cukru (objętościowo tyle samo ile octu) 1 łyżeczka soli Przyprawy: listek laurowy, 10 ziarenek pieprzu, 3 ziarna ziela angielskiego, pół(...)odcedzamy i układamy w czystych słoikach. Warto sprawdzić: Przepis na kiszone rydze , Najlepsze rydze z patelni , Marynowane maślaki , Sałatka z ogórków i papryki do słoików W tym czasie gotujemy marynatę - wszystkie składniki umieszczamy w garnku, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 5 minut. Marynatę studzimy. Ułożone grzyby zalewamy zimną marynatą octową – słoiki dokładnie zakręcamy. Głęboki garnek wykładamy na dnie gazetami

Korniszonki
Sałatka marynowana z leśnych grzybów, marchewki i cebuli 208

słoika z rydzów, marchewki i cebuli w zalewie octowej.  Składniki potrzebne do przygotowania sałatki leśne grzyby, w tym przypadku rydze, ok. 20 średnich grzybów 1 marchewka 1 cebula Marynata octowa 200 ml wody 50 ml octu spirytusowego 50 ml cukru (objętościowo tyle samo ile octu) 1 łyżeczka soli Przyprawy: listek laurowy, 10 ziarenek pieprzu, 3 ziarna ziela angielskiego, pół(...)odcedzamy i układamy w czystych słoikach. Warto sprawdzić: Przepis na kiszone rydze , Najlepsze rydze z patelni , Marynowane maślaki , Sałatka z ogórków i papryki do słoików W tym czasie gotujemy marynatę - wszystkie składniki umieszczamy w garnku, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 5 minut. Marynatę studzimy. Ułożone grzyby zalewamy zimną marynatą octową – słoiki dokładnie zakręcamy. Głęboki garnek wykładamy na dnie gazetami

Gotujemy i jemy
Marynata octowa 146

ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} 1 szklanka octu spirytusowego 10% Jak zrobić marynatę octową 4 szklanki wody 5 łyżek cukru 1 łyżeczka soli Przyprawy: ziele angielskie – 5 sztuk, liście laurowe – 2, czarny pieprz w ziarnach – 5 ziaren, goździki – 5 sztuk, 1 łyżeczka ziaren białej(...)gorczycy. Przygotowanie marynaty  Zagotować wodę z octem, przyprawami, solą i cukrem. Gotować ok. 10 minut. W razie potrzeby można dosolić lub dosłodzić. W zależności od przepisu zalewać warzywa lub ryby gorącą lub zimną marynatą. Gotową marynatę można przechowywać w lodówce przez kilka tygodni. Zobacz także: Jak marynować leśne grzyby  zimowa sałatka z zielonych pomidorów (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Gotujemy i jemy
Karkówka z grilla w jogurtowej marynacie 214

pada hasło: „grillowanie”, co pierwsze przychodzi Wam do głowy? Jeśli karkówka, to bardzo dobrze, bo dziś będzie właśnie to mięsko brane na tapetę;) Marynowanie mięsa w jogurtowej marynacie sprawia, że jest ono soczyste i kruche. Zdecydowanie też szybciej się takie mięsko grilluje. Warto od czasu do czasu przygotować je właśnie w ten sposób. Do karkówki polecam też moje(...)łyżka musztardy 2 ząbki czosnku sól, pieprz Oczyszczone mięso kroimy na plastry, delikatnie rozbijamy dłonią. W miseczce mieszamy jogurt, musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pieprz i sól. Powstałą marynatą nacieramy mięso. Całość przekładamy do woreczka strunowego (ewentualnie plastikowego pojemnika lub szklanej miski) i umieszczamy na noc w lodówce. Następnego dnia grillujemy mięso z obu stron, Uwaga: Przy marynowaniu mięsa

Smaki Na Talerzu
Grillowane żeberka na słodko 236

Sezon grillowy można uznać w pełni. Warto wiedzieć, co przygotować na grilla aby było smacznie i abyśmy zaskoczyli znajomych. Tym razem będą to żeberka w miodowej marynacie. Błyskawiczny przepis na marynatę, jednak warto żeberka zamarynować parę, albo kilkanaście godzin wcześniej :) Składniki 150 ml miodu 2 łyżki musztardy sok z 1/2 cytryny sól pieprz 1 łyżeczka słodkiej papryki żeberka Grillowane żeberka(...)słodko – przepis Żeberka dzielimy na mniejsze porcje. Dokładnie myjemy. Wszystkie składniki mieszamy w misce do połączenia się składników. Żeberka dokładnie obtaczamy w marynacie i zostawiamy w lodówce na kilka, kilkanaście godzin, aby mięso przeszło aromatem składników. Pieczemy na rozgrzanym ruszcie aż mięso będzie miękkie i rumiane. Zobaczcie też więcej przepisów na grilla ! Artykuł Grillowane żeberka na słodko pochodzi

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Jogurtowy kurczak pieczony z warzywami 646

kurczak pieczony z warzywami Marynowane w jogurcie i pieczone z warzywami soczyste udka z kurczaka. Pyszny i prosty obiad z piekarnika. Polecam!     Składniki: 4 udka z kurczaka Marynata: 300g gęstego jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku – starte lub przeciśnięte 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka papryki mielonej szczypta chilli 1 łyżeczka curry 0,5 łyżeczki rozmarynu 0,5 łyżeczki(...)mielonego Warzywa: ok 1 kg ziemniaków 3 łyżki oleju + 1 łyżka przyprawy do ziemniaków 1 papryka 1 niewielka cukinia 1 brokuł (może być mrożony)       *** Wszystkie składniki marynaty umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy *** *** W tak przygotowanej marynacie zanurzamy umyte i osuszone udka. Zakrywamy folią i wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub na całą noc *** *** Ziemniaki obieramy

Blog z Apetytem
Żeberka w paprykowej marynacie z pieczonymi młodymi warzywami 173

Żeberka są dość tanim i wdzięcznym mięsem, dającym się przygotować na wiele sposobów. Dziś zapraszam Was do wypróbowania przepisu na żeberka w marynacie, która daje przyjemnie wędzony posmak (za sprawą wędzonej papryki). Pieczone w towarzystwie młodych warzyw, mogą stanowić naprawdę fajną propozycje obiadu. Polecam Składniki do ugotowania żeberek: 800 g żeberek wieprzowych 2 liście laurowe 4 ziela angielskie 5 kulek(...)pieprzu 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 marchewka sól Składniki na marynatę: 800 g ugotowanych żeberek wieprzowych 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka wędzonej papryki ostrej 6 łyżek oleju pieprz sól Ponadto: młode ziemniaki ze skórką młoda marchewka świeży tymianek 4-5 szt dymki oliwa sól Przygotowanie: Żeberka myjemy, kroimy na kawałki. W garnku gotujemy wodę

Kierunekuchnia
Tymiankowo cytrynowa glazura do skrzydełek 179

sztuk Składniki: Jedna czwarta szklanki oleju 3 łyżki masła Pół garści drobno posiekanego świeżego tymianku lub łyżka suszonego Łyżeczka curry Łyżeczka kurkumy Łyżeczka miodu i cytryny (dodajemy je do marynaty pod koniec pieczenia, po dwóch smarowaniach skrzydełek) Przygotowanie: Do rondelka wlej olej (jedną czwartą szklanki) i podgrzej na średnim ogniu, dodaj masło (3 łyżki), a gdy się rozpuści, wsyp kurkumę(...)żaru, żeby nie spalić skrzydełek. Smaruj glazurą co 5-7 minut i odwracaj skrzydełka posmarowaną stroną w kierunku żaru. . Czas pieczenia – około pół godziny. Na koniec dodaj do marynaty miód i cytrynę, wymieszaj i posmaruj skrzydełka z obydwu stron. Grilluj odwracając skrzydełka, aż glazura ładnie się skarmelizuje, czyli przypiecze. Mięso a la grill z piekarnika Ta glazura do skrzydełek

Niedzielny kucharz