mak - 12131 przepisów (strona:195/809)

Chleb na zakwasie z dzikich drożdży z wody cytrynowo - czosnkowej z makiem 194

danej wody zakwasowej. Ten jest wyborny, idealny na kanapki, bruschettę, grzanki. Warto eksperymentować aby potem zajadać pyszny chleb. Chleb na zakwasie z dzikich drożdży z wody cytrynowo - czosnkowej z makiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Najlepszy sero-makowiec 210

wszystkim samych wspaniałych dni w nadchodzącym 2017 roku! Składniki Masa makowa najlepiej przygotować ją 1-2 dni wcześniej 100 g rodzynek 1/2 szklanki rumu 1 3/4 szklanki suchego niebieskiego maku 2 szklanki tłustego mleka 50 g cukru z wanilią 1/2 szklanki płynnego miodu 100 g kandyzowanej skórki pomarańczy 100 g płatków migdałów Rodzynki zalać rumem i odstawić. Mak zalać mlekiem

Słodkie inspiracje
Drożdżówka z makiem 190

nasiąknęło. Dosłownie wyrwał mi kawał ciasta zanim zdążyłam odłożyć aparat (pomiędzy wyjęciem ciasta z piekarnika a jego pożarciem nie minęło 10 minut, przysięgam). Smacznego!   Artykuł Drożdżówka z makiem pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.

greenscarf
Cytrynowy piegusek z makiem. 157

Cytrynowy piegusek z makiem- Edyta Guhl Otwieram kolejne okienko w adwentowym kalendarzu i dzisiaj zapraszam na cytrynowego pieguska. Zauważyłam, że w przeciwieństwie do ciężkich, kremowych tortów, klasyczne babki lub keksy znikają u nas w tempie błyskawicznym. Można zjeść je już na śniadanie, wziąć ze sobą do pracy, doskonale sprawdzają się jako przekąska przy komputerze. Zapraszam

dolcevitainmykitchen
Makowe naleśniki z serem i granatem 186

Cieniutkie naleśniki z aromatem cytryny i przyjemnymi dla oka nasionkami niebieskiego maku, wypełnione puszystym serkiem z bitą śmietaną będą doskonałym deserem, ale również słodką wersją drugiego dania. Danie obficie oprószam krwistoczerwonymi pestkami owocu granatu, który często nazywany jest owocem życia i powinien  na stałe zagościł w naszym codziennym jadłospisie, nie tylko dla smacznego soku, ale ze względu na dobroczynne(...)Czas przygotowania: 40 min   Ciasto 120 g mąki pszennej 2 jajka 300 ml mleka 1 łyżka cukru 1 łyżka cukru wanilinowego szczypta soli 3 łyżki maku (niemielonego)  otarta skórka z 1/2 cytryny 30 g roztopionego oleju kokosowego lub masła Nadzienie  250 g twarogu sernikowego 1 laska wanilii 125 ml śmietanki kremówki 3 łyżki cukru pudru

Słodki Kompromis
Tulipan 189

margaryny 1 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego 1 opakowanie budyniu waniliowego 1 opakowanie kisielu wiśniowego 2 łyżki suchego maku 2 płaskie łyżeczki kakao Przygotowanie: W dużym naczyniu ucieramy margarynę z cukrami. Dodajemy powoli żółtka, przesianą mąkę, proszek do pieczenia. Ucieramy to na gładką masę. Z białek ubijamy sztywną pianę(...)ciasta przekładamy pianę i wlewamy delikatnie olej, mieszamy to delikatnie łyżką. Całe ciasto dzielimy na 4 części. Do jednej z nich dodajemy budyń, do drugiej kisiel, do trzeciej mak, a do ostatniej kakao.  Każdą część ciasta mieszamy, by składniki się połączyły. Do mocno natłuszczonej foremki keksowej i posypanej bułką tartą kolejno wlewamy ciasta: pierwsze budyniowe, potem kakaowe, następnie makowe

Lawendowe Niebo
Cytrynowe pankejki z makiem 170

małe kubki ) 1½ szklanki mąki pszennej (tym razem dałam pełnoziarnistą) 2 jajka 1½ łyżeczki sody oczyszczonej (rozmieszać w 2-3 łyżkach mleka) 2 łyżeczki cukru pudru 2 łyżeczki maku  sok wyciśnięty z ½ cytryny  skórka starta z ½ cytryny szczypta soli Przygotowanie: Do miski wbijamy jajka, dodajemy jogurt naturalny (ewentualnie mleko), cukier i razem mieszamy. Dodajemy mąkę, szczyptę soli, sodę(...)oczyszczoną (przed dodaniem można rozmieszać w 2-3 łyżkach mleka), sok i startą skórkę z cytryny oraz mak.  Wszystkie składniki dokładnie łączymy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany i przy nakładaniu łyżką na patelnię nie powinno za bardzo rozlewać się na boki.  Placuszki smażymy na średnio rozgrzanej patelni, po mniej więcej 2 minuty z każdej strony. Na płycie

bistro mama
Sylwestrowe krakersy serowe z makiem + propozycje przekąsek 200

pszennej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 1 łyżka kwaśnej śmietany 3 łyżki miękkiego masła lub majonezu 65-70 g startego sera żółtego szczypta soli 3 łyżki maku suchego niemielonego 1 łyżeczka cukru 2/3 - 1 łyżeczka soli sól morska gruboziarnista do posypania (można pominąć) Przygotowanie: Śmietanę wymieszaj porządnie w misce z majonezem lub masłem i z jajkiem. Wsyp(...)mąkę, sól, cukier, mak oraz ser żółty i proszek do pieczenia. Zagnieć ciasto do całkowitego połączenia składników. Najlepiej ręcznie. Podziel ciasto na pół i uformuj kule, lekko spłaszcz. Zawiń każdą w folię spożywczą i włóż do lodówki na jakieś 30 minut. Schłodzoną część ciasta ciasto cienko rozwałkuj - tak 2-3 mm grubości. Najlepiej wałkować na papierze do pieczenia, nie potrzeba

Anioszek w kuchni
Makowa panienka 232

gustu idealnie wyważona słodko-kwaśna cytrynowa masa. Do tego ciasto jest bardzo szybkie w wykonaniu, co niejednokrotnie ma przecież ogromne zaneczenie. Polecam:) Biszkopt makowo-kokosowy: 150 g maku 100 g wiórków kokosowych 100 g mielonych migdałów 100 g cukru 8 białek 4 żółtka Krem: 2 budynie śmietankowe 350 ml mleka UHT 180-200 ml soku cytrynowego 4 żółtka(...)stopniowo dodajemy cukier. Następnie do gęstej i błyszczącej piany dodajemy po 1 żółtku, nie przerywamy ubijania. Mikser odkładamy, a do ubitej piany jajecznej dodajemy teraz w 2-3 partiach mak połączony z kokosem i migdałami, mieszamy delikatnie łyżką. Przygotowane ciasto dzielimy na pół i wykładamy do wyłożonych papierem blaszek (21×32). Pieczemy po 20 minut w 170 stopniach

Smaki Na Talerzu
Ciasto pijak 326

łyżek cukru drobnego 6 łyżek mąki tortowej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 6 łyżek oleju Placek makowo-kokosowy: 6 białek 150 g cukru 150 g kokosu 150 g maku 1 łyżka mąki Masa: 500 ml mleka 1 op. budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru 4 żółtka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 4 łyżki cukru 2 cukry(...)pieczenia około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Białka na ciasto makowo-kokosowe ubijamy na sztywno, pod koniec wsypując cukier. Następnie dodajemy wymieszane ze sobą: mąkę, mak i kokos, delikatnie mieszamy. Pieczemy do zezłocenia w temp. 180 stopni (około 25-30 minut – pilnujemy by nie spiekło się zbyt mocno). Z mleka odlewamy 3/4 szklanki. Resztę doprowadzamy

Smaki Na Talerzu
Błyskawiczny chleb domowy 179

nieobranych (startych na tarce o najdrobniejszych oczkach , jak na placki) 10 ml łyżki octu jabłkowego  21 g suchych drożdży (3 opakowania) lub 40 g drożdży świeżych 1 łyżeczka maku 1 łyżeczka sezamu 1 łyżeczka czarnuszki 1 białko jaja Wykonanie:  1.Do dużej miski wsypujemy obie mąki, suche drożdże (z świeżych najpierw robimy zaczyn)** ,cukier i sól. 2.Dodać masło(...)najniższy poziom w piekarniku, 8. Po tym czasie wyrośnięte ciasto przekładamy na rozgrzany kamień lub do keksówki, Nacinamy ukośnie i smarujemy lekko roztrzepanym białkiem. Posypujemy naprzemiennie ziarnami sezamu maku i czarnuszki. Chleb pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 220ºC, w parze wodnej. Pod przez około 40 - 50 minut. Wystudzić na kratce. ** Świeże drożdże najpierw dodajemy do ciepłej wody i rozpuszczamy

vaniliowoczekoladowa
Masa makowa do strucli wg Aleex 217

maleńkiej kuchni w ich domu i pałaszowałyśmy porcje przepysznego makowca z tą właśnie masą. Mimo upływu lat strucla nią wypełniona nadal smakuje wyśmienicie. Polecam. Składniki: • 500 g suchego maku mielonego • 500 ml mleka • 1 i 1/4 szkl. cukru • 50 g masła • 1 łyżka miodu • 1 łyżka powideł śliwkowych • 1 łyżka kakao • 1 łyżka migdałów mielonych • 1 łyżka orzechów mielonych(...)jajko • 1 białko • 1 łyżka zapachu migdałowego • skórka pomarańczowa Sposób przygotowania: 1. Zagotować mleko. 2. Odstawić z palnika, wsypać mak, dokładnie wymieszać. 3. Po 5 minutach postawić znów na palnik, na bardzo mały płomień i ciągle mieszając, dodawać wszystkie składniki masy makowej (prócz jajka i białka). 4. Dodać posiekane orzechy i skórkę pomarańczową, ewentualnie inne bakalie. Wymieszać. 5. Następnie odstawić

W mojej kuchni
Ciasto makowo-pomarańczowe 183

pomarańczę i orzechy. Typowo świąteczne połączenie smaków!     Składniki: (na blachę o wymiarach 25 cm x 25cm) 4 jajka 330 g cukru 120 g masła 360 g maku suchego 220 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka octu 300 g kwaśnej śmietany 18% 3 łyżeczki ekstraktu z wanilii skórka z 1 pomarańczy 70 g orzechów 3 łyżki(...)powoli wsypywać cukier. Ubić do powstania lekkiej i puszystej masy a następnie dodać żółtka. Strużką wlewać przestudzone masło, cały czas ubijając. Następnie cały czas mieszając dodawać kolejno mąkę, śmietanę, mak, proszek do pieczenia, ocet i ekstrakt waniliowy. Na końcu dodać skórkę otartą z pomarańczy, kandyzowane skórki i posiekane orzechy. Wymieszać łyżka do połączenia składników. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia

Pyry na Gaz
Pieguski - pomarańczowe muffinki z makiem i polewą z białej czekolady 180

jako na świąteczny wypiek - pasują jak najbardziej. Szczególnie pięknie wyglądają w uroczych papilotkach, które są do nabycia w PapilArt . (8 sztuk) 110g mąki pszennej 85g cukru  45g maku (u mnie z Ale Raju ) 1 łyżka skórki pomarańczowej (świeżej lub suszonej ) 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska) 1 szczypta soli 1 jajko 110 ml soku z pomarańczy(...)oleju Polewa: 40g białej czekolady 1 łyżka mleka lub masła W pierwszej misce wymieszać mąkę, cukier, mak, skórkę pomarańczową, proszek do pieczenia i szczyptę soli, w drugiej - jajko, sok oraz olej. Suche składniki połączyć z mokrymi.   (Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.)  Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek

Di gotuje
Rolada makowa ze śmietaną i marmoladą 198

osobami. Dodatkowo ja sama również się spełniam, bo uwielbiam czas spędzony w kuchni na przygotowywaniu świątecznych wypieków. SKŁADNIKI Biszkopt makowy: 6 jajek szczypta soli 100 g cukru 70 g maku niebieskiego 100 g mąki pszennej tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie i dekoracja: 500 g śmietany kremówki 36% 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżeczka cukru 2 śmietan-fixy(...)papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Białka ubić ze szczyptą soli stopniowo dodając cukier. Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodawać po jednym żółtku. Na koniec wsypać mak i krótko zmiksować. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać przez sitko do masy jajecznej mieszając szpatułką. Gotową masę wylać na blaszkę, wyrównać i piec około 20 minut

Passions hobbies life