serka smietankowego 6 srednich ziemniakow 1,5 szklanki maki pszennej 1/4 szklanki maki ziemniaczanej sol maslo cukier Rano gotujemy ziemniaki i pozostawiamy do ostygniecia lub moga byc z drugiego dnia Ziemniaki przepuszczamy przez praske lub bardzo dobrze ugnaiatamy ( moze sie udac za pomoca miksera) Dodajemy serek smietankowy do ziemniakow i mieszamy to Wysupujemy ziemniaki na stolnice Wbijamy jajka, dodajemy(...)stopniowo make pszenna (wpierw wsypac jedna szklanke, rozrobic ciasto i potem pol szklanki), teraz dodajemy make ziemniaczana Ugnaiatamy ciasto ( jesli sie jeszcze lepi to mozna dodac maki pszennej) Jak juz mamy rozrobione ciasto kroimy je na rowne czesci i formuje z nich walki, z których potem kroimy kluski Pokrojone kluski wrzucamy na gotujaca sie wode i po wyplynieciu
Klaudynkowa kuchnialistopada w Poznaniu od ponad 100 lat wypiekane są rogale świętomarcińskie. Jest to ciasto półfrancuskie przełożone masą makową. W oryginalnym przepisie używa się maku białego, ja niestety nigdzie nie mogłąm go dostać, więc użyłam niebieskiego. Ale smak jest identycznie pyszny polecam każdemu. Przepis zaczerpnęłam ze strony www.poznan.pl Składniki: Ciasto: - 1 kg mąki - 6 jajek - 1/2 kostki masła - 2 łyżki cukru(...)drożdży - 1 szklanka mleka Masa: - 1,5 szklanki cukru pudru - 200 g migdałów i orzechów - 100 g białego maku Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy w niewielkiej ilości mleka. Jajka ucieramy z cukrem i łączymy ze stopionym i wystudzonym masłem. Nie przerywając ubijania dodajemy porcjami przesianą mąkę, mleko oraz wcześniej przygotowane drożdże. Ciasto wyrabiamy do chwili, gdy zaczną pojawiać się pęcherzyki i wtedy
Zainspirowana w kuchnigustu :) Składniki: Ciasto: - 2 szklanki mąki - 3 żółtka - 1/2 kostki margaryny - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 cukier waniliowy - 3 łyżki śmietany Masa makowa: - 7 jajek - 50 dag maku - 7 jabłek - 20 dag margaryny - 20 dag cukru pudru - olejek migdałowy - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 9 łyżek kaszy manny Masa orzechowa: - 1 kostka masła - mleko - 1 szklanka cukru pudru(...)siekamy z mąką, dodajemy proszek, cukier, cukier waniliowy, żółtka oraz śmietanę. Zagniatamy i wkładamy do lodówki na około godzinę. Po godzinie rozwałkowujemy i wykładamy na blachę. Masa makowa: mak gotujemy, studzimy i mielimy. Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy po żółtku i przekładamy do maku. Dodajemy pianę ubitą z białek, starte na tarce o dużych oczkach i lekko odciśnięte jabłka
Zainspirowana w kuchniBłyskawiczny makowiec z gotowej masy makowej z puszki to pyszne ciasto, miękkie, puszyste i wilgotne. Przepis jest świetny dla osób zabieganych, którym nie chce cię parzyć i mielić maku przez maszynkę. Przygotowanie ciasta zajmie około 15 minut, potem wystarczy upiec je w piekarniku i gotowe. Ciasto długo zachowuje świeżość przez kilka dni i nie trzeba go trzymać w lodówce. Składniki(...)wyjątkowy czas Puszysty sernik na herbatnikach – prosty i szybki przepis Ciasto Makowy Puchatek z bezą – wyjątkowe i efektowne Rolada czekoladowo-śliwkowa Bûche de Noël Davida Gaboriaud Gwiazda drożdżowa z makiem Artykuł Błyskawiczny makowiec z gotowej masy makowej z puszki pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl
e-PrzepisyKulinarneKoperty z ciasta francuskiego z makiem to świetna przekąska na święta. Robi się je bardzo szybko i tak samo znikają ze stołu. Artykuł Koperty z ciasta francuskiego z makiem pochodzi z serwisu Kulinarne Cuda
Kulinarne Cudafantastycznie ciasto, póki jeszcze sezon na truskawki w pełni. Ciasto: 8 białek 4 żółtka szczypta soli 120 g (1/2 szklanki) cukru 150 g (1 szklanka) maku 100 g (1 szklanka) wiórków kokosowych 100 g mielonych migdałów (1 szklanka) (można zastąpić orzechami włoskimi) Białka ubijamy z solą, gdy piana będzie gęsta dodajemy stopniowo cukier i ubijamy(...)dalej aż cukier całkowicie się rozpuści. Wtedy dodajemy kolejno żółtka i nadal ubijamy. Następnie wsypujemy wymieszane ze sobą mak, wiórki kokosowe i mielone migdały i delikatnie mieszamy wszystko ze sobą. Gotowe ciasto wylewamy do blaszki (23x33 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 30 minut w 170 st. C. Jeśli boicie się, że ciasto Wam się nie równo przekroi
Cynamonowe szczęścieProponuję dziś pyszne i proste ciasto - makowiec cytrynowy , w którym jest mniej maku, a cytryny tyle ile w każdym cieście cytrynowym. Mak stanowi ciekawe uzupełnienie i ładnie wygląda. Serdecznie polecam :-) Do przepisu został dołączony filmik -> na końcu posta
Kawa z mlekiemMasa serowa: 3 łyżki serka typu Philadelphia 1 łyżka masła orzechowego 5 kropel stewi o smaku waniliowym lub zmielony erytrytol do smaku 2 łyżki pokruszonych dowolnych orzechów 1 łyżka maku Spód: Wszystkie składniki zblędować do konsystencji lekko mokrego piasku. Nie musi być bardzo mokre ponieważ zbierze wilgoć z jabłek Masa jabłeczna: Jabłka pokroić w drobną kostkę następnie dusić z cynamonem(...)spód i zostawić do ostygnięcia. Następnie wsadzić na około 1 godzinę do lodówki. Masa serowa: Składniki na masę serową wymieszać a następnie wyłożyć na jabłka i posypać orzechami i makiem
Mohiellapyszne i niezwykle efektowne ciasto, które wymaga trochę pracy ale naprawdę warto. Żeby ułatwić sobie pracę i oszczędzić odrobinę czasu użyłam gotowej masy makowej, ale możecie samodzielnie przygotować mak. Ciasto kruche: 150 g masła (lub margaryny) 400 g mąki pszennej 200 g cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 żółtka 3 łyżki kwaśnej śmietany Wszystkie składniki łączymy(...)około 10 minut. Nie wyciągamy z blaszki. Masa makowa: 850 g gotowej masy makowej (użyłam tej ) 3 jajka 2 łyżki cukru Jajka miksujemy z cukrem i łączymy z makiem. Jeśli masa makowa jest rzadka, dobrze ją wcześniej odcedzić na sitku. Masa serowa: 500 g białego sera (użyłam gotowego z wiaderka) 100 masła 200 g cukru 5 jajek
Cynamonowe szczęściełyżeczka) orzechy włoskie zmielone (50 g) Placek 2 makowy: mąka pszenna (100 g) masło (100 g) cukier puder (100 g) jajka (2 szt.) proszek do pieczenia (1 łyżeczka) mak suchy (2 łyżki) Placek 3 kokosowy: mąka pszenna (100 g) masło (100 g) cukier puder (100 g) jajka (2 szt.) proszek do pieczenia (1 łyżeczka) wiórki kokosowe (100 g) Placek(...)upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i pozostawić w foremce do wystudzenia. 2. Placek 2. Placek 2 wykonać identycznie jak placek 1 tylko zamiast zmielonych orzechów dodać mak. Piec tak samo jak poprzedni placek. 3. Placek 3 . Placek 3 wykonać identycznie jak placek 1 tylko zamiast zmielonych orzechów dodać wiórki kokosowe. Piec tak samo jak poprzedni placek. 4. Placek
RITA food channelbieżąco z nowymi przepisami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); BABKA MAKOWA SKŁADNIKI: Ciasto: jajka (5 szt.) cukier (300 g = 1,25 szkl.) masło (200 g) mąka (200 g = 1,25 szkl.) mak (100 g = 1 szkl.) ekstrakt migdałowy lub waniliowy (1,5 łyżeczki) proszek do pieczenia (1 i 3/4 łyżeczki) sól (szczypta) Lukier: 1 białko jajka rozmiaru L cukier puder(...)sztywna. Pianę dodajemy w 2 - 3 partiach do masy z mąką i mieszamy delikatnie szpatułką. Na początku będzie trochę trudno, ale wszystko razem ładnie się połączy. Na koniec wsypujemy mak i jeszcze krótko mieszamy. Przelewamy ciasto do foremki wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w funkcji góra dół w 180*C przez około 50 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu
RITA food channelmiękkiego masła 5 czubatych łyżek mąki tortowej 4 duże jajka 1 łyżka cukru waniliowego 2 średnie marchewki (250 g) 1 czubata szklanka mielonych migdałów 1 ½ szklanki mielonego maku 1 średnia pomarańcza 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szczypta soli Marchew trę na tarce jarzynowej o małych oczkach. Nadmiar soku odciskam. Ocieram skórkę z pomarańczy, a sok wyciskam. Masło ucieram(...)szklanki cukru, cukrem waniliowym i szczyptą soli na puszystą masę. Cały czas ucierając dodaję kolejno żółtka, skórkę pomarańczową, 6 łyżek soku pomarańczowego, utartą marchew, mielony mak i mielone migdały. Białka ubijam na sztywną pianę, a pod koniec ubijania dodaję ¼ szklanki cukru. Dokładnie ubijam do rozpuszczenia się cukru. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i dodaję do masy makowej razem
Słodki sentymentpsuje się i długo zachowuje świeżość. Powiedziałabym nawet, że po kilku dniach smakuje lepiej. Dziś chciałam Wam zaproponować świąteczną wersję tego pysznego ciasta, do tradycyjnego biszkoptu dodałam mak, który przyjemnie chrupie, a oprócz kremu do ciasto posmarowałam kwaskowatym dżemem, który świetnie przełamuje smaki miodowych placków i słodkiego kremu. Zanim przejdę do przepisu chciałam Wam polecić (jeśli jeszcze(...)pieczemy w 180 st. C ok 15 minut, do uzyskania złotego koloru. Biszkopt: 3 jaja 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki suchego maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy z solą, pod koniec ubijania wsypujemy partiami cukier. Gdy piana będzie gładka i lśniąca dodajemy kolejno żółtka
Cynamonowe szczęście