mak - 12131 przepisów (strona:200/809)

Ciasto "Pijak" 190

Polecam! Składniki: ciasto 1 200 g mąki pszennej 100 g cukru 4 g proszku do pieczenia 3 jajka ciasto 2 200 g wiórków kokosowych 150 g cukru 100 g maku aromat waniliowy 6 jajek krem budyniowy 500 ml mleka 250 g masła 100 g cukru 60 g budyniu  waniliowego (1 opakowanie) 30 g mąki pszennej(3 łyżki(...)stopniach. Wystudzić. Ciasto 2 : Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno stopniowo dosypując cukier. Następnie pojedynczo dodawać po jednym żółtku. Wmieszać aromat. Do masy dodać wiórki i mak. Całość wymieszać. Ciasto przelać do prostokątnej formy. Piec około 30 minut w 180 stopniach. Wystudzić. Krem budyniowy : 300 ml mleka zagotować z cukrem. W 200 ml mleka rozmieszać obie mąki

Ciasta z tradycjami
Orkiszowe muffinki makowo – kajmakowe 113

zabierajcie się za pieczenie, gwarantuję Wam, że nie pożałujecie Orkiszowe muffinki makowo – kajmakowe przepis na 9 muffinek 210 g mąki orkiszowej płaska łyżeczka proszku do pieczenia 30 g maku szczypta cynamonu jajko 2 łyżki miodu 2 łyżki oleju kokosowego 100 ml mleka roślinnego lub krowiego 200 g jogurtu kokosowego (można zastąpić zwykłym jogurtem) + kajmak W misce wymieszaj: mąkę orkiszową(...)proszek do pieczenia, mak oraz cynamon. W rondelku rozpuść miód z olejem kokosowym, odstaw do ostygnięcia. Do rondelka dodaj jogurt, mleko oraz jajko. Całość dokładnie wymieszaj. Do składników suchych dodaj składniki mokre. Masę dokładnie wymieszaj aż do połączenia składników. Do silikonowych foremek wyłóż po łyżce ciasta, tak aby przykryła dno foremki. Następnie do każdej z nich wyłóż łyżeczkę kajmaku

365 dni dookoła kuchni
Cebularze z makiem i tuńczykiem 160

bardzo smaczne :) CIASTO DROŻDŻOWE: 3 szklanki mąki pszennej typ 500 1/2 łyżeczki soli 25 g drożdży 1 szklanka wody 1/4 szklanki oliwy z oliwek NADZIENIE : 4 cebule 2 łyżki maku suchego 1 puszka tuńczyka Princes w oleju Drożdże rozprowadzić w połowie ciepłej, ale niegorącej wodzie. Odstawić w ciepłe miejsce, aż się spienią. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, resztę ciepłej(...)około 1,5 godz. W tym czasie możemy przygotować nadzienie. Cebulę pokroić w kostkę lub piórka i wrzucić na wrzącą wodę. Gotować 5 min. Do odsączonej cebuli dodać mak, sól i całą zawartość puszki z tuńczykiem. Delikatnie wymieszać. Wyrośnięte ciasto przegnieść jeszcze raz, ale krótko i podzielić na około 8 części. Każdą rozwałkować na cienki placek. Przełożyć na papier

https:KKuchniaMniam
Warkocz na zakwasie z makiem i płatkami migdałowymi - ciasto drożdżowe bez drożdży, na zakwasie 124

wyhodowany metodą trójfazową, zrobić go jest bardzo prosto, wystarczy mieć 1 łyżkę zakwasu pszennego lub żytniego. Jak go zrobić napisałam w przepisie. Zapraszam do pieczenia. Warkocz na zakwasie z makiem i płatkami migdałowymi - ciasto drożdżowe bez drożdży, na zakwasie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Truskawkowa komosanka :) 138

ryżowej (Flavor Factory) 100 ml mleka roślinnego  100 ml wody  1 łyżka truskawki liofilizowanej w proszku (Flavor Factory) 1 czubata łyżeczka ksylitolu  garść mrożonych truskawek  mak biały - opcjonalnie (Flavor Factory)  Przygotowanie: Komosę przepłucz pod bieżącą wodą, a następnie lekko podpraż w rondelku.  Kolejno zalej wodą i mlekiem. Dodaj ksylitol, zamieszaj i gotuj aż komosa(...)minut.  Następnie wmieszaj truskawkę w proszku.  Do miseczki wlej sok z odmrożonych truskawek, przełóż ugotowaną komosę, a na wierzchu ułóż truskawki. Całość posyp ziarenkami białego maku.  DETOX SHOT ➡️ TUTAJ

Zdrowie na języku :P
Ciasto cytrynowo makowe, przepis prosty 121

początek dnia, prawda ?   Ciasto cytrynowo makowe 1/2 kostki miękkiego masła 1 szklanka cukru 2 jajka sok z 3 cytryn ( u mnie nieduże ) 2 szklanki mąki 1 szklanka zmielonego maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka kefiru / maślanki   Ewentualnie serek do posmarowania ciasta 1 serek homogenizowany sok z 1 cytryny   Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Do misy(...)piekło się przez 50 minut ( sprawdziłam czy jest ok patyczkiem, był suchy ). Odstawiłam ciasto do wystygnięcia, gdy całkiem wystygło posmarowałam je z góry serkiem wymieszanym z sokiem, posypałam makiem. I ciasto gotowe, szczerze zniknęło w bardzo szybkim tempie :) Smacznego ! Ciasto cytrynowo makowe, przepis prosty

Kuchnia na wzgórzu
Babka „Tulipan” 501

cukru wanilinowego (16g) 6 jajek 1/2 szkl. oleju 2 szkl. mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 op. budyniu waniliowego bez cukru 1 op. kisielu wiśniowego 2 łyżki suchego maku 2 łyżki ciemnego kakao Bardzo miękkie masło ucieramy wraz z cukrem i cukrem wanilinowym. Po chwili dodajemy żółtka, miksujemy do połączenia. Następnie dodajemy olej oraz mąkę przesianą z proszkiem(...)resztę ubitych białek i mieszamy aż do połączenia. Przygotowane ciasto dzielimy na 4 równe części. Do jednej dodajemy kisiel, do drugiej budyń, do trzeciej kakao, a do czwartej suchy mak. Wszystkie masy dokładnie, lecz delikatnie mieszamy. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy poszczególne warstwy ciasta (kolejność dowolna). Na sam koniec przez środek robimy nożem nacięcie wzdłuż blaszki. Wstawiamy do piekarnika

Smaki Na Talerzu
Chleb ekspresowy na maślance 123

zostawmy Dziś chlebek taki, przy którym się nie narobiłam, wystarczyło wymieszać ze sobą dwa podstawowe składniki i mój aromatyczny ciepły i smaczny bochenek gotowy. Chlebek ekspresowy z dodatkiem maku i siemienia lnianego, chleb na maślance. Pyszny, miękki, znika jeszcze lekko ciepły z samym masłem Polecam z domowymi pastami i świeżymi warzywami, jak pomidor czy ogórek. Wspaniały w smaku chleb, polecam(...)Zapraszam i życzę smacznego! Składniki: 450 g mąki tortowej 400 ml maślanki w temp. pokojowej 1 łyżeczka sody 1 płaska łyżeczka soli 1 małe jajko dowolne ziarna, u mnie mak i siemię lniane, może być sezam lub gruboziarnista sól Przygotowanie: Piekarnik nagrzej do temp. 210 C. W misce połącz przesianą mąkę z sodą, dodaj sól, wymieszaj. Wlej maślankę, połącz

Zasmakuj Kuchni
Bułki drożdżowe makiem bogato nadziane 171

Poparzone palce to znikome reperkusje pożerania tych bułeczek jeszcze gorących :) Ach ten smak, warto było! Po ostatnim pieczeniu Ślimaka drożdżowego z makiem , zostało mi jeszcze dużo niewykorzystanej masy makowej . Postanowiłam spożytkować ją w bułeczkach solidnie makiem nadzianych - jeszcze mi się ta makowa przyjemność jakoś nie przejadła :) Bazą jest tu moja ulubiona receptura na ciasto drożdżowe - jeszcze mnie do tej pory

Grunt to przepis!
Ślimak drożdżowy z makiem 182

chcemy lukier uzyskać - u mnie średnio-płynny, łatwo oblewał ciasto, ale trochę spływał po bokach, nic to - szybko zastygał :) DROŻDŻOWE CUDA WYPIEKALI:  ~"~"~"~"~"~"~"~"~""~"~"~"~"~"~ GRUNT TO PRZEPIS! - Ślimak drożdżowy z makiem https://grunttoprzepis.blogspot.com/2018/03/slimak-drozdzowy-z-makiem.html MARCEPANOWY KĄCIK - Ciasto drożdżowe z chałwą https://marcepanowykacik.blogspot.com/2018/03/ciasto-drozdzowe-z-chawa.html DORCIA W KUCHNI [FB] - Placek drożdżowy (jeszcze gorący) https://www.facebook.com/dorotalapacz/posts/1048212918650571?hc_location=ufi KUCHENNE ZAPISKI EDYTY - Przytulane drożdżówki ze śliwkami(...)orzechami https://kuchennezapiskiedyty.blogspot.com/2018/03/przytulane-drozdzowki-ze-sliwkami-i.html MOJE DOMOWE KUCHARZENIE = Zakręcona drożdżówka z makiem https://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2018/03/zakrecona-drozdzowka-z-makiem.html c.d.n

Grunt to przepis!
Cebulaki drożdżowe 143

Składniki: 350 g mąki pszennej + do posypania stolnicy 60 g świeżych drożdży 3 cebule 2 łyżki oliwy z oliwek 4 łyżeczki maku 1 szklanka mleka sól, pieprz Sposób wykonania: Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Oprószamy solą i pieprzem a następnie smażymy na oliwie przez kilka minut aż się zeszkli. Odstawiamy do wystygnięcia. Drożdże kruszymy i mieszamy z letnim(...)mąką i dzielimy je na 5-6 kawałków. Każdy kawałek rozciągamy palcami tak, aby powstał okrągły placek. Robimy duże, płaskie wgłębienia. Nakładamy do środka po porcji zeszklonej cebuli. Posypujemy makiem. Cebulaki układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 20-25 minut w 175°C, aż się lekko zrumienią. Należy uważać aby cebula się nie przypaliła

Qchnia po prostu
Bezglutenowe muffinki z suszoną żurawiną i makiem :) 160

minut, licząc także czas przygotowania ciasta! Są bezglutenowe i zrobione ze zdrowszych odpowiedników mąki pszennej. Nie mają także cukru białego, który zastąpiłam świetną alternatywą, a mianowicie ksylitolem. Mak, suszona żurawina i rodzynki dodatkowo usmaczniają puszyste babeczki i nadają im dodatkowej słodyczy.  Składniki (na 8 muffinek): 70 g mąki ryżowej pełnoziarnistej  60 g płatków gryczanych (można zastąpić mąką gryczaną(...)łyżeczka proszku do pieczenia  50 g ksylitolu 30 g płynnego oleju kokosowego  szczypta soli 50 g suszonej żurawiny  50 g rodzynek  1 łyżka maku  150 ml mleka (użyłam roślinnego) Przygotowanie: Wszystkie składniki przełóż do miski i dokładnie ze sobą wymieszaj.  Do foremek na muffinki nakładaj po ok. 1,5 łyżki masy.  Piecz babeczki

Zdrowie na języku :P
Ciasto cygańskie ścieżki 188

cieście barwne wzory. składniki: biszkopt 9 dużych białek 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka oleju oraz 3 łyżki suchego maku 1 łyżka kakao 1 kisiel truskawkowy ( bez cukru ) 4 żółtka+2 łyżki mąki pszennej masa z galaretkami 5 galaretek o różnych kolorach ( u mnie żółta, czerwona, niebieska,zielona, filetowa(...)rozpuści. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz olej. Zmiksować na małych obrotach. Gotową masę podzielić na 4 równe części. Do jednej części dodać 3 łyżki suchego maku. Do drugiej masy dodać 1 łyżkę kakao. Do trzeciej masy dodać kisiel truskawkowy (proszek). Do czwartej masy dodać 4 żółtka i 2 łyżki mąki. Każdą masę dokładnie wymieszać. Blaszkę

Monia miesza i gotuje
Makowe fit babeczki z komosy ryżowej 147

glutenu, bez oleju, bez białego cukru. Polecam Składniki: 1/2 szklanki surowej komosy ryżowej 1 szklanka wody do ugotowania komosy 1/2 szklanki mąki kokosowej 1/2 szklanki mąki ryżowej 1/2 szklanki maku 1/3 szklanki ksylitolu (lub brązowego cukru) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka mleka roślinnego 1 większe słodkie jabłko Wykonanie: Surową komosę przepłukujemy na sitku wrzątkiem, wrzucamy do garnka, zalewamy(...)Potem zdejmujemy przykrywkę i odstawiamy do ostudzenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175 stopni C. Jabłko obieramy i ucieramy na dużych oczkach tarki. Do ostudzonej komosy dodajemy mąkę kokosową, cukier, mak, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i dokładnie mieszamy. Dolewamy mleko i dodajemy starte jabłko i mieszamy do połączenia składników. Łyżką napełniamy foremki silikonowe na muffinki dociskając masę, aby ściśle

Lamarida.pl
Jaglany piegusek (bezglutenowe ciasto z makiem) 150

przygotowania. Przed podaniem możecie je posypać, np. zmielonym ksylitolem.  Składniki na 1 małą keksówkę: 4 jajka (rozmiar L) 8 łyżek mąki jaglanej (90 g) 4 łyżki suchego maku (40 g) 6 łyżek ksylitolu 2 garście suszonej żurawiny 3-4 łyżki oleju kokosowego (30 ml) 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić(...)sztywną pianę. Następnie do białek stopniowo wsypać ksylitol, mąkę jaglaną, suchy mak, sodę oczyszczoną i wlać olej kokosowy. Masę połączyć ze sobą, najlepiej na niskich obrotach miksera. Na sam koniec do ciasta wlać ekstrakt waniliowy i wsypać żurawinę. Delikatnie wymieszać. Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Wylać ciasto. Piec około 30-35 minut w 180ºC  (do suchego patyczka i zarumienienia

Ugotować