mak - 12131 przepisów (strona:205/809)

Babka makowa, bardzo dobra i długo świeża 175

Przepyszna babka makowa, długo świeża. uwielbiam takie proste wypieki, każdy sobie z tym poradzi, a rodzinka i przyjaciele będą zadowoleniu. Mak opłukać i zostawić na sitku do wyschnięcia. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, nie przerywając mieszania dodawać po trochu przesianą mąkę, mąkę ziemniaczaną,proszek do pieczenia i mak. Roztopić masło, przestudzić i wlać do masy, wymieszać. Na koniec

Kuchnia Pokoleń
Torcik makowy 157

Składniki na blaty 18 cm: 6 jajek, białka oddzielone od żółtek 200 g cukru 200 g mielonego maku 2 i 1/2 łyżki kaszy manny + trochę do posypania formy 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Składniki na krem: 500 ml tłustego mleka 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 1 całe jajko 2 żółtka(...)czekolady lub cukru CZAS PRZYGOTOWANIA: 180 MIN +chłodzenie POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI CIASTO: Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Żółtka ucieramy z cukrem przez około 5 minut. Stopniowo dodajemy mak wymieszany z kaszą manną i proszkiem do pieczenia. W osobnej misce białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy połowę do makowej masy i miksujemy na najniższych obrotach. Wyłączamy

My Culinary Art
Kutia wigilijna z kaszą jaglaną 157

oraz bez dodatku cukru i bez glutenu . Taki swoisty „rodzynek” wigilijnego stołu, w zdrowym i dietetycznym wydaniu. Składniki na 1 małą miskę: 2 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej 1 szklanka maku – suszony, nie gotowany 3-4 łyżki syropu z agawy – zaopatruję się w Rossmanie w dziale ze zdrową żywnością 2-3 łyżki soku z cytryny – dla przełamania słodkiego smaku ulubione bakalie(...)jaglaną wymieszać z resztą składników. Masę spróbować i ewentualnie dodać więcej syropu z agawy i/lub soku z cytryny. Najlepiej przygotować dzień wcześniej, aby składniki dobrze się „przegryzły”, a suszony mak odpowiednio rozmiękł. Korzystając z okazji, chciałam złożyć Wszystkim najserdeczniejsze życzenia świąteczne ! Świeci gwiazda na niebie,srebrna i staroświecka, Świeci wigilijnie, każdy ją zna od dziecka Chwyć w garść jej promienie

Grunt to przepis!
Tort makowy z kremem kajmakowym na drugie urodziny bloga! 181

życzyć Wam radosnych, pogodny, smacznych i co najważniejsze rodzinnie ciepłych Świąt Bożego Narodzenia! :) Tort makowy z kremem kajmakowym - przepis: Składniki: Biszkopt: Porcja ciasta na biszkopt (przepis Tu ) 1/2 szklanki maku 2 łyżki masła Krem kajmakowy: 600 ml śmietanki kremówki 30-36%  200 g masy kajmakowej 150 g dżemu żurawinowego Dekoracja: 100 ml śmietanki kremówki 30-36%  3 łyżki(...)cukru 50 g suszonej żurawiny Przygotowanie:  Przygotowanie rozpoczynamy od zrobienia biszkoptu. Do misy z ciastem biszkoptowym wsypujemy mak, dodajemy roztopione i przestudzone masło i mieszamy za pomocą szpatułki do połączenia się składników. Po tym ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Biszkopt pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku 30-35 min do suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy

Kuchnia Łukasza
Kruche makowe gwiazdki cytrynowe 152

cukru szczypta soli (używam domowej soli waniliowej ) 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (najlepiej domowego ekstraktu z wanilii ) skórka starta z 1 cytryny (dobrze sparzonej i wyszorowanej) 1 łyżka suchego maku 150 g mąki pszennej   Przygotowanie kruchych makowych gwiazdek: Do misy miksera z zamontowanym mieszadłem do ciasta kruchego wsypać cukier i dodać zimne masło pokrojone w kostkę. Mieszać na średnich(...)obrotach, aż cukier równomiernie się rozprowadzi w maśle, a masło stanie się jaśniejsze. Wmieszać mak, sól, skórkę startą z cytryny i ekstrakt waniliowy. Dodać mąkę i chwilę mieszać, a następnie szybko zagnieść rękoma kulę. Spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i schować do lodówki na 30 minut. W tym czasie włączyć piekarnik na 175 C . Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować pomiędzy płatami

Moja Delicja
Makowiec z żurawiną na kruchym cieście 154

następnie obniżamy temperaturę do 190*C i pieczemy jeszcze 15 minut. Wyjmujemy i odstawiamy.  Masa: 400 g mrożonej żurawiny 4 łyżki cukru (do żurawiny) 250 g mielonego maku 30 g masła 1/4 szklanki cukru 1/2 szklanki miodu 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 100 g suszonej żurawiny 1 łyżka mielonych migdałów 1 łyżeczka aromatu migdałowego 2 białka ubite na sztywną(...)pianę W garnuszku umieścić żurawinę i cukier. Zagotować, następnie zmniejszyć ogień i gotować do zgęstnienia konfitury. Mak zalać wrzącą wodą i odstawić do ostudzenia. Odcisnąć z nadmiaru wody. W misce wymieszać wszystkie składniki na masę i połączyć. Na koniec dodać ubite białka i wymieszać delikatnie.  Na podpieczony spód wyłożyć konfiturę żurawinową, następnie masę makową.  Piec 45 minut

Chocolate Muffin Blog
Rogaliki 3 składnikowe 127

zrobienia...i mało potrzebnych składników...w sumie tylko 3 nie licząc cukru pudru do posypania i dżemu do nadzienia..ja dodatkowo dla urozmaicenia do części ciasta dodałam troszkę maku . 2 szkl.mąki 25 dkg masła 1 serek waniliowy  mak [ opcjonalnie] cukier puder do posypania dżem Mąkę wymieszać z masłem i serkiem.Zagnieść ciasto, podzielić na kilka części, rozwałkować

Moje domowe kucharzenie
Rogale Marcińskie z niebieskim makiem 297

Ciężko było mi znaleźć biały mak w sklepie, może dlatego, że zbliża się 11 listopada? Niestety musiałam zastosować zamiennik w postaci niebieskiego maku. Tradycyjne Rogale Marcińskie pochodzą z Poznania. Piecze się je z okazji dnia św. Marcina 11 listopada, w nasz piękny Dzień Niepodległości. Rogale po prostu rozpływają się w ustach. Robiąc te słodkości poczułam już zapach Świąt Bożego Narodzenia

Ana Mari's world
Rogaliki francuskie z makiem i bakaliami 191

Kolejne słodkości na święta. Dziś przepis na szybkie, kruche rogaliki z makiem i bakaliami. Czytaj więcej

Ana Mari's world
Orkiszowe bułki z makiem i sezamem 129

blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, robimy nacięcia , przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30-40 minut , nagrzewamy piekarnik na 200 stopni ,smarujemy bułki rozmąconym jajkiem z mlekiem i posypujemy makiem i sezamem .  Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut . Upieczone wyciągamy na kratkę do ostygnięcia . Smacznego

Wypieki Rene
Żytnie rogale z ziarnami 138

mąki żytniej rogaliki są pulchne i smaczne a różne ziarna dodają ciekawego smaku :) Kocham piec to mnie tak bardzo relaksuje :) Składniki : - 350 g mąki pszennej typ 750 - 150 g maki żytniej typ 2000 lub 1850 - 15 g świeżych drożdży - 350 - 400 ml letniej wody - ilość zależy od mąki ,żytnia potrzebuje jej więcej - 10 g soli - 15 g miodu - 1 żółtko(...)białko do posmarowania ) - po 2 łyżki ziaren : słonecznik,dynia,sezam,mak,siemię lniane + po pół łyżki na mieszankę do posypania Sposób wykonania : Mąki wsypać do miski , drożdże ,miód i trochę wody wymieszać i wlać do mąki ,posypać odrobiną mąki i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia . Dodać resztę składników i mieszać stopniowo dolewając wodę ,ciasto powinno być lekko kleiste

Wypieki Rene
Makowe babeczki 1337

sztuk) Ciasto kruche: 200 g zimnego masła  2 ¼ szkl. mąki pszennej 2 żółtka 1/4 szkl. cukru pudru 1 czubata łyżka kwaśnej śmietany 18% Masa makowa: 170 g maku zmielonego 1 łyżka miodu 15 g orzechów włoskich, posiekanych 55 g cukru 40 g rodzynków 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów/ aromatu migdałowego ½ łyżeczki cynamonu 1/3 łyżki(...)oprószenia Przygotowanie: 1. Ciasto kruche: Wszystkie składniki szybko zagnieść rękami. Z ciasta uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i schłodzić ok. 30 minut w lodówce. 2. Masa makowa: Mak zalać wrzątkiem i pozostawić do wystudzenia. Następnie odcisnąć z nadmiaru wody. Dodać do niego wszystkie pozostałe składniki z masy makowej i dobrze wymieszać. 3. Ciasto rozwałkować na grubość około

Nastoletnie Wypiekanie
Babeczki z makiem 186

Jeśli tak jak ja myślicie już powoli o świątecznych wypiekach, mam dla Was kolejną pyszną propozycję – drożdżowe babeczki z makiem i bakaliami :) Dziś w wersji dla zapracowanych, bo korzystam z gotowej masy makowej (sprzedawana w sklepach na działach z artykułami do pieczenia w dużych puszkach). Gotowe babeczki możecie polukrować lub obsypać cukrem pudrem. Z podanych składników wyszło

Ciastkozercy
Chleb razowy na drożdżach 200

zwykłej) 10 g soli 20 g drożdży świeżych 1,5 – 2 łyżki miodu 440 ml ciepłej wody 80 g słonecznika 80 g pestek dyni 20 g maku 40 g sezamu 60 g siemienia lnianego Przygotować rozczyn: Do miski wlać wodę, miód, rozkruszyć drożdże, dodać 2 czubate łyżki mąki pszennej, wymieszać. Odstawić na 10 min aż rozczyn zacznie bąbelkować, (jeżeli(...)chlebowej (typ 720) (zwykłej) 10 g soli 20 g drożdży świeżych 1,5 - 2 łyżki miodu 440 ml ciepłej wody 80 g słonecznika 80 g pestek dyni 20 g maku 40 g sezamu 60 g siemienia lnianego'; document.write

moj przepis na
Chlebki drwala 159

kilkoma zmianami. Rodzinka była zachwycona, a ja nie musiałam kupować pieczywa przez 3 dni :). Taka gospodarność ;-). Składniki na 4 chlebki: Namoczka: 135 gr ziaren (u mnie pestki słonecznika, dyni, mak, siemie lniane) 40 gr płatków owsianych górskich 200 gr gorącej wody Wieczór wcześniej do miski wsypać ziarna, dodać płatki, zalać wodą, wymieszać, odstawić do ostygnięcia, wstawić do lodówki. Ciasto właściwe(...)Wyjąc ostudzić na kratce. Podawać. Smacznego! Chlebki drwala Chlebki drwala listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='Namoczka: 135 gr ziaren (u mnie pestki słonecznika, dyni, mak, siemie lniane) 40 gr płatków owsianych górskich 200 gr gorącej wody Ciasto właściwe: 300 gr mąki pszennej chlebowej 300 gr mąki pełnoziarnistej (u mnie orkiszowa ciemna) 300 gr wody 150 gr aktywnego

moj przepis na

Proponowane wyszukiwania