Pyszny przepis na trochę inny keks, z dużą ilością bakalii i suchym makiem, na białkach. Mak fajnie chrupie między zębami a dzięki bakaliom ciasto jest dłużej świeże. Do tego przepisu zazwyczaj wykorzystuje białka które po kilka sztuk mrożę bo zostały mi np. z kruchego ciasta czy pączków. Polecam
Swojskie jedzonkogram śmietany 18 % 2 jajka rozmiar L 2/3 szklanki drobnego cukru 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią skórka starta z połowy cytryny Masa makowa: 150 gram mielonego maku 3 - 4 łyżki mielonych migdałów 1 pełna łyżka miodu 2 pełne łyżki cukru 1 jajko rozmiar L skórka starta z połowy cytryny 2 łyżki masła 100 ml mleka 1 jabłko - pokrojone(...)zwolnionych obrotach. Na koniec wsypujemy proszek budyniowy, dodajemy skórkę z cytryny. Miksujemy tylko do połączenia, nie za długo, by nie napowietrzać masy. Masa makowa: Suchy, mielony mak wsypujemy do rondelka, dodajemy łyżkę miodu, cukier, masło, mleko, skórkę z cytryny, migdały, mieszamy i zagotowujemy. Zestawiamy z ognia, studzimy, dodajemy żółtko i ponownie mieszamy. Białko ubijamy na sztywno
Kronika Piekarnikadrożdżowe: 2 szklanki mąki tortowej Pół szklanki cukru 20 g świeżych drożdży Pół szklanki mleka lub wody Łyżka masła 2 żóltka jaj Składniki na masę makową: 200 g mielonego maku 2 łyżki masła Pół szklanki cukru Łyżka cukru waniliowego Pół szklanki mleka 2 białka z jaj Szczypta soli Dodatkowe jajko do posmarowania wierzchu. Papier do pieczenia Składniki na lukier: Pół(...)ręki. Odstawiam do wyrośnięcia na jakąś godzinę. Przykrywam ściereczką. W garnku po mleku podgrzewam mleko do masy makowej, doprowadzam je do wrzenia i wsypuję zmielone mąk. Mieszam dopóki mak nie wchłonie całego płynu. Dodaję cukier i cukier waniliowy oraz masło. Wymieszana masa przybiera czarnego koloru, odstawiam ją do ostygnięcia. Kiedy przestygnie, ubijam pianę z białek ze szczyptą soli i mieszam
prawdziwe jedzeniemąki pszennej tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 i 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu 10% Beza kokosowo-makowa: 4 białka 165 g cukru 1 szklanka suchego maku 1 szklanka wiórków kokosowych Krem budyniowo-maślany: 500 ml mleka 3 łyżki cukru 4 żółtka 1 opakowanie cukru wanilinowego ( 16 g ) 3 łyżki mąki pszennej, z lekką górką 2 łyżki(...)temperaturze pokojowej. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Następnie stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce, miksując przez około 20 sekund po każdym dodaniu, aż do wyczerpania cukru. Dodać mak oraz wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać szpatułką, do dokładnego połączenia składników. Masę przełożyć do formy o wymiarach dolnych około 23x33 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec w temperaturze
Opowieści z piekarnikamąki pszennej 280 g. ciepłego mleka 50 g. masła 20 g. drożdży 2 łyżeczki cukru 1 płaska łyżeczka soli Dodatkowo: 1 żółtko 1 łyżka mleka mak i sezam do posypania Wykonanie: Masło roztopić i zostawić do wystudzenia. Ciepłe mleko wlać do miski, dodać cukier i drożdże. Wymieszać i odstawić na 15 minut. Wsypać(...)Bajgle gotować około pół minuty i wyciągać łyżką cedzakową na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch bajgli posmarować żółtkiem wymieszanym z łyżką mleka i posypać makiem i sezamem. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni, 25 minut
Agusiowe smakołykiSzybkie ciasteczka makowe to idealny pomysł na ekspresowe wypieki z makiem. Można je przygotować w kilka minut z dwóch prostych składników. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasteczka makowe przygotowane zostały z ciasta francuskiego i gotowej masy makowej. Są bardzo delikatne i kruche i co najważniejsze pyszne. Jeśli macie ochotę na szybkie wypieki z makiem, ciasteczka makowe będą idealnym wyborem. Zapraszam
Przepiski.pladsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na paluchy makowe jest bardzo prosty i szybki. Do ich przygotowania potrzebujesz zaledwie 3 składników i nie więcej niż 10 minut pracy. Takie paluchy z makiem będą również oryginalną przekąską na świątecznym stole. ŚWIDERKI MAKOWE PRZEPIS Czas przygotowania: 10 min. | Czas pieczenia: 15 min. | Liczba porcji: 8 sztuk Składniki 1 płat ciasta francuskiego 300 g masy
Przepiski.pldodatków oraz poziom słodkości jesteśmy w stanie dostosować do własnych potrzeb. Jednak przygotowanie masy zajmuje zdecydowanie więcej czasu niż zakup gotowego produktu.… Czytaj dalej Masa z białego maku
Pij soki wyciskanePyszne bułeczki, mocno nadziane makiem, pachnące świętami. Mięciutkie nawet na drugi dzień dzięki dużej ilości mokrej masy makowej. Proste do zrobienia. Coś pysznego dla wszystkich wielbicieli maku. możecie zrobić je również z innym nadzieniem np. ser lub dżem będzie również pysznie, ale z masą makową są najlepsze. Polecam
Swojskie jedzonkododatków oraz poziom słodkości jesteśmy w stanie dostosować do własnych potrzeb. Jednak przygotowanie masy zajmuje zdecydowanie więcej czasu niż zakup gotowego produktu.… Czytaj dalej Masa z białego maku
Pij soki wyciskaneskładniki: jogurt naturalny gęsty – 330 g mąka pszenna tortowa – 450 gr (typu 450 albo 500 ) sól – 1 płaska łyżeczka soda oczyszczona – 1 płaska sody oczyszczonej mak lub sezam (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Bułki pszenne – wykonanie: Ważne ,aby wszystkie składniki były w pokojowej temperaturze. Do miski wsypać sypkie składniki (cukier, mąkę ,sól i sodę oczyszczoną). Wszystko wymieszać(...)podzielić na 8 części. Formujemy 8 bułeczek. Bułki kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wilgotną dłonią przetrzeć każdą bułeczkę. Nożem zrobić na wierzchu lekkie nacięcia. Na wierzchu posypać makiem. Piec w temperaturze 200 st. C z funkcją góra – dół. Najlepiej studzić na kratce,aby odparowały. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Bułki pszenne bez drożdży pochodzi z serwisu Olcia Gotuje
Olcia gotuje!Figa z makiem, najlepsze śniadania w Zamościu Gdzie na śniadanie w Zamościu? Po wpisaniu tej frazy w Google wyskakuje mi kilka lokali, ale, jak to mówią, szału nie ma. Robię jeszcze mały research wśród znajomych i na moich SM i na pierwszy ogień idzie Figa z makiem. Planujemy pobyt w Zamościu w sobotę i w niedzielę, dlatego szukam jeszcze drugiej
Kulinarne przygody GatityCiasto: 250 g mąki pszennej 120 ml ciepłego mleka 1 jajko 20 g masła 4 g suchych drożdży 1 płaska łyżeczka cukru płaska łyżeczka soli Farsz: 3 cebule łyżeczka maku sól pieprz Dodatkowo: 1 żółtko do posmarowania bułeczek (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Do miski wsypać przesianą mąkę, wbić jajko i dodać masło, cukier, sól, suche drożdże oraz mleko. Wyrobić elastyczne(...)części. Z każdego z nich uformować okrągły placek. Na środek każdego placka nałożyć farsz, a brzegi posmarować żółtkiem. Placki przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie posypać je makiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez 20 minut, funkcja grzania góra-dół. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do również do obejrzenia krótkiego filmiku
Przepiski.plzeszycie z przepisami. Kluseczki smakują przepysznie, są puszyste i delikatne. Smakować będą wyśmienicie z różnymi dodatkami, mi bardzo smakują ze śmietana i jagodami. Składniki: 2 jajka około 2 szklanki maki pszennej 500 g tłustego twarogu 1 łyżeczka soli + sol do osolenia wody 1/2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego Zapraszam również do obejrzenia filmu i subskrybowania kanału. Wykonanie: Do dużej miski(...)przygotowanej masy serowej dodać szklankę making i zacząć wyrabiać ciasto. W trakcie wyrabiania stopniowo dodawać pozostałą mąkę. Mąkę dodawać do momentu uzyskania właściwej konsystencji ciasta. Zazwyczaj dodaje 1.5 szklanki maki. Ciasto ma być miękkie i dawać się łatwo rolować. Resztę niezużytej mąki zachować do podsypania ciasta i klusek. Wyrobione ciasto podzielić na mniejsze części i z każdej z nich uformować
Pani M - kuchnia smakowita