mak - 12131 przepisów (strona:221/809)

Niemieckie kluski czyli Schupfnudel 92

ziemniaczane , które można podawać na wiele sposobów. Doskonale smakują z kiełbasą lub boczkiem. Ale świetnie też w połączeniu z podsmażoną kiszoną kapustą. Podawane są również na słodko np. z makiem i cukrem oraz owocowym kompotem. Bez wątpienia są to bardzo uniwersalne kluski , które prezentujemy dziś w wersji podsmażonej na wędzonym boczku. Zapraszamy zatem na przepis i liczymy

Kuchnia Na Wypasie
Paszteciki drożdżowe z pieczarkami 105

farsz pieczarkowy nałożyć warstwę ciasta, zawiń w ścisły rulon. Miejsce łączenia pozostaw na dole, by nie rozeszło się w trakcie pieczenia. Gotowy rulon posmaruj rozpuszczony masłem, posyp wierzch makiem, sezamem bądź siemieniem lnianym. Pokrój pod skosem na kawałki o szerokości około 3 cm. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pieczenie pasztecików drożdżowych z pieczarkami Ułóż na blaszce z piekarnika wyłożoną papierem

To Musisz Wiedzieć
Kluski z makiem 107

Kluski z makiem to bardzo popularny deser, który podajemy na Wigilię. Przepis jest bardzo prosty a domowe kluseczki wychodzą mięciutkie i pyszne. Do tego masa makowa i gotowe.  - pyszne danie wigilijne - prosty i szybki sposób na kluski - szykowane z najlepszą masą makową

AniaGotuje.pl
Chleb tostowy pszenno-owsiany na zakwasie 88

również nadaje się idealnie. Ale uwaga - nie jest to typowy chleb tostowy jaki można kupić w sklepie, nie przypomina on waty, a dzięki dodatkowi siemienia lnianego, płatków owsianych i maki pełnoziarnistej jest na pewno o wiele zdrowszy.   Jeszcze go upiekę;))      Polecam również inne przepisy na domowy chleb na zakwasie: Zakwas na chleb - krok po kroku(...)Namoczone płatki: 50g płatków owsianych 60ml wody  Wymieszać, odstawić na 20 minut.    Ciasto właściwe: 100g zaczynu (aktywnego zakwasu pszennego 100% wilgotności) 260g mąki pszennej 85g maki pełnoziarnistej 200ml wody 10g mleka w proszku 20g miodu 7g soli 25g masła + namoczone płatki owsiane i siemię lniane   Wymieszać zaczyn z wodą, wsypać mąkę, wymieszać do połączenia się składników

Obiad gotowy
Rolada biszkoptowa z makiem 144

Szybka i smaczna rolada z makiem będzie stanowić pyszny deser do świątecznej kawy. Biszkopt: 4 jajka 1/2 szkl cukru 6 łyżek mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia puszka gotowej masy makowej cukier puder do posypania Biszkopt: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec dodać cukier. Ubijać aż piana będzie lśniąca i szklista

Smakołyki Asi
Co Upiec na Święta? – TOP 10 Najlepszych Przepisów na Świąteczne Ciasta 104

wypróbowanie czegoś nowego. Dzięki temu pozytywnie zaskoczycie swoich gości i będziecie mieć okazję wyprobowania innego przepisu. Co Wy na to? Tradycyjne ciasta na święta to oczywiście piernik, ciasto z makiem, miodownik i sernik . Pośród nich nie może zabraknąć także innych wypieków, przygotowanych z nowych przepisów. Wiele osób lubi stawiać również na ciasta bez pieczenia , które w ostatnim czasie cieszą

Damusia.pl
Rogaliki Weroniki 56

jest już zrobione wkładamy na 1 godzinę do lodówki. Po godzinie wałkujemy ciasto i formujemy rogaliki. Można uformowane rogaliki posmarować jajkiem i można posypać na wieszchu grubym cukrem, sezamem, makiem lub po prostu zrobić lukier. Piec: 180°/20 minut. Autor przepisu: Weronika Krywult Artykuł Rogaliki Weroniki pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
SZARLOTKA JAPOŃSKA 94

Znana szarlotka japońska w kakaowej polewie z jabłkowymi dekoracjami. Pasuje nawet na świąteczny stół.    Ciasto : 4 jajka jabłka 300 g mak mielony 150 g cukier puder 200 g margaryna 125 g grysik, semolina 5 łyżek 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia orzechy włoskie 25-30 g jagody goji 20 g Lustrzana polewa : margaryna 125 g cukier 110 g kakao(...)wysmarowana margaryną i posypana bułką tarą. Jabłka wraz ze skórką ścieramy na tarce o dużych oczkach. Miękką margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy po jednym żółtku oraz po łyżce zmielonego maku. Następnie wkładamy jabłka, mieszamy.   Na koniec dodajemy dobrze ubitą pianę z białek, semolinę, bakalie i lekko mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy, pieczemy w 180 C około 55 minut.Studzimy

Smaczne moje
Dwukolorowy placek z rabarbarem 55

rabarbar na targu. Taki ładny w dodatku. Święta za pasem, potem przyjdzie jego kolej. Teraz  priorytet ma baba i sernik. Zapomniałam zamówić makowca. Na pieczenie śląskiego kołacza z makiem się nie porywam. Składniki: 120 gram masła - miękkiego 3/4 szklanki cukru cukier waniliowy sól - szczypta 3 jaja 1 i  1/4 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Kronika Piekarnika
Drożdżówki z makiem 99

Zapraszam po śliczne i apetyczne drożdżówki z makiem , które wbrew pozorom bardzo prosto się szykuje. To przepis na deser, który idealnie sprawdzi się też na Święta.  - prosty sposób formowania drożdżówek - dokładny opis wykonania ze zdjęciami krok po kroku - delikatne ciasto drożdżowe, które długo zachowuje świeżość

AniaGotuje.pl
Pijak – ciasto bez pieczenia 535

wyłożeniem sprawdzić i dostosować do własnych upodobań.<< Pijak – ciasto bez pieczenia Składniki: Masa nr. 1 mleko: 0,5 l budyń jasny na 0,75 l mleka mak: 3 łyżki wiórki kokosowe: 4 łyżki masło: 100 g drobne biszkopty: 1 szklanka cukier: 2 łyżki amaretto lub inny alkohol: 2 łyżki Masa nr 2 mleko: 0,5 l budyń(...)Ciemnymi herbatnikami wykładamy spód formy. 3. Gotujemy pierwszą masę. W niewielkiej ilości mleka rozprowadzamy proszek budyniowy z cukrem, a resztę zagotowujemy razem z masą. Do gotującego mleka dodajemy mak oraz wiórki kokosowe. Na koniec wlewamy budyń. Zestawiamy z ognia, wsypujemy biszkopty, dodajemy alkohol i dokładnie mieszamy. Gotową masę wykładamy na herbatniki, wyrównujemy i przykrywamy drugą warstwą ciemnych ciastek. 4. Gotujemy

Kuchnia Na Wypasie
Drożdżowe racuchy z piekarnika o smaku pizzy. 89

troche inny sposób. Te pieczone w piekarniku są rewelacyjne i można wykorzystać do ich zrobienia różnych dodatków. Tym razem zrobiłam je o smaku pizzy. SKŁADNIKI: 1 szklanka maki pszennej 1 jajko szczypta soli 1 łyżeczka suchych drożdży około 100 ml letniej wody pieprz do smaku łyżeczka oregano 2 łyżki startego parmezanu 4 listki bazylii 10 – 12 koktajlowych pomidorków kilka(...)obejrzenia filmu WYKONANIE: Do miski przesiać mąkę, dodać do niej szczyptę soli, jajko i drożdże. Chwile wymieszać i ciągle mieszając dolewać do miski wodę. Ilość wody zależy od jakości maki, dolewać ja powoli i w razie potrzeby zwiększyć jej ilość. Ciasto ma być gęste ale lejące. Ciasto doprawić pieprzem, oregano i dodać starty parmezan. Do gotowego ciasta dodać ulubione

Pani M - kuchnia smakowita
Chleb żytni razowy na zakwasie 101

czemu zakwas siadł i w końcu nawet znaleźć osobę blisko was, która podzieli się z wami zakwasem. U mnie tym razem chleb żytni razowy w wersji naturalnej, jedynie z makiem na wierzchu, ale jutro piekę z różniastymi ziarenkami, co by było ciekawiej. Chlebek na zakwasie wyrastał u mnie ok. 5h blisko kaloryfera. U jednych czas wyrastania będzie dłuższy

Mieszam w Garnku
Placki dyniowe pełnoziarniste, bez cukru 74

makaronu Dyniowe risotto Pin Print Placki dyniowe Recipe by Healthy Creations Porcje 8 placków Składniki 200 g dyni hokkaido 2 jajka 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 20 g maki kokosowej 60 g jogurtu naturalnego Cynamon, imbir, kardamon, szczypta soli Pół łyżeczki proszku do pieczenia Kilka kropel esencji waniliowej Mała gruszka Wykonanie Dynię upiec w piekarniku a następnie zblendować na gładki(...)u015aniadania na s\u0142odko"],"recipeCuisine":[],"recipeYield":["8","8 plack\u00f3w"],"nutrition":{"@type":"NutritionInformation"},"recipeIngredient":["200 g dyni hokkaido","2 jajka","100 g m\u0105ki orkiszowej pe\u0142noziarnistej","20 g maki kokosowej","60 g jogurtu naturalnego","Cynamon, imbir, kardamon, szczypta soli","P\u00f3\u0142 \u0142y\u017ceczki proszku do pieczenia","Kilka kropel esencji waniliowej","Ma\u0142a gruszka"],"recipeInstructions":[{"@type":"HowToStep","name":"Dyni

Healthycreations.pl
Francuskie gniazdka z budyniem i śliwką 164

kratkę i pozostawiłam je do wystygnięcia. Przed podaniem ciastka oprószyłam cukrem pudrem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do odwiedzenia pozostałych moich przepisów z wykorzystaniem ciasta francuskiego, np.: francuskie bułeczki z makiem (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/02/francuskie-bueczki-z-makiem.html), francuskie bułeczki z serem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/11/francuskie-bueczki-z-serem.html), ciastka francuskie z marmoladą (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/08/ciastka-francuskie-z-marmolada.html), francuskie ślimaczki z mięsem (link

Waniliowe Improwizacje

Proponowane wyszukiwania