mak - 12131 przepisów (strona:228/809)

Tarta z tuńczykiem 122

tarta z tuńczykiem: ciasto: 300g mąki pszennej graham typ 1850 125g masła lub smalcu ( smalec sprawia, że ciasto jest bardziej kruche) 1 duże jajko 1 łyżeczka soli 1 łyżka maku suchego kwaśna śmietana – kilka łyżek (można zastąpić jogurtem naturalnym) nadzienie: 500g śmietany np 18% lub 12% 1 cebula 1 marchewka 2 ogórki korniszony 1 puszka tuńczyka w sosie własnym(...)masła 2 ząbki czosnku pieprz sól 2 duże jajka 2 łyżki posiekanego koperku Jak zrobić tarta z tuńczykiem: Najpierw przygotowujemy ciasto. Na początku do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, mak, mieszamy. Następnie do mąki dodajemy masło lub smalec w temperaturze pokojowej, rozcieramy z mąką. Teraz dodajemy jajko i zaczynamy zagniatać. Dodajemy po łyżce śmietany czy też jogurtu jeśli trzeba

Dorota Smakuje
Makowiec białkowy 110

Składniki(blaszka 23/33): Ciasto:  mąka pszenna 1,5 szklanki, białka jaj 1,5 szklanki, cukier 1,5 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka,\ margaryna roztopiona 1 kostka, Nadzienie: mak 500 g, żółtka 3 szt, miód 4 łyżki, masło roztopione 7 dag, cukier puder 3 łyżki, olejek migdałowy 2 buteleczki, bakalie 1 szklanka, Polewa: czekolada mleczna 100 g, mleko(...)miksujemy. Następnie dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy roztopioną margarynę i mieszamy do połączenia. Połowę ciasta wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.  Mak zalać wrzątkiem do pokrycia i gotować przez 20 min. Następnie dwa razy zemleć. Masło utrzeć z cukrem oraz żółtkami. Do masy dodajemy pozostałe składniki i mieszamy do połączenia. Masę wykładamy

kulinarne odsłony pati
Propozycje na tłusty czwartek 94

donuts to są to kolorowe wypieki, oblane czekoladą lub lukierem i udekorowane kolorowymi posypkami. Donuts można również upiec na proszku. Polecam przepis na cytrynowe donuts na proszku z dodatkiem maku. Są wspaniale cytrynowe z lekkim posmakiem maku. Na zakończenie karnawału polecam również delikatne faworki . Bardzo lubię faworki! Są proste w wykonaniu, długo zachowują świeżość i oczywiście wyśmienicie smakują. Idealne

codojedzenia
Chleb orkiszowy 108

ciasto czasu potrzebuje, rośnie i po upieczeniu smakiem nas z pewnością oczaruje.   Składniki: zaczyn: 30 g świeżych drożdży, 300 ml ciepłej wody, 1 łyżeczka cukru, 50 g maki orkiszowej, ponadto: 1 łyżeczkę soli, do smaku, 400 g maki orkiszowej + 20 g, Przygotowanie: W dużej misce przygotowujemy zaczyn drożdżowy. Rozpuszczamy drożdże w wodzie i dokładnie mieszamy z cukrem

Moniki Smakołyki
Wszystko co musisz wiedzieć o wypieku chleba na zakwasie i przepis na najbardziej znany chleb na świecie - "Sourdough Bread" 174

Więc mąkę na ciasto właściwe musisz zmieszać z wodą, co najmniej 30 minut wcześniej. Druga wskazówka tajemna. To tutaj łatwo się wysypać. Dlatego dokarm zakwas dzień wcześniej taką ilością maki iw wody jak piszę w punkcie pierwszym zmierz czas jego wzrostu. Będziesz wiedział kiedy osiąga ten moment. W dniu kiedy będziesz chciał piec chleb będziesz wiedział, czy dla Twojego zakwasu(...)wyczerpujący temat wpis spodobał Ci się udostępnij go w swoich social media, dla mnie to takie dziękuję z Twojej strony. RECEPTURA: Sourdough Bread 1. ZAKWAS dokarmiony 75 g maki żytniej typ 720 i 75 g wody, w fazie wzrostu - 180-190 g zakwasu CIASTO WŁAŚCIWE - 1 kg mąki pszennej chlebowej (im większa zawartość białka w składzie tym lepiej

SMYKWKUCHNI
domowe cebularze 102

pozostawiamy do podrośnięcia. Przed włożeniem smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy ok.180 st. C do zrumienienia przez ok. 20-25 min. składniki na farsz cebulowy: 2 duże cebule 2 łyżki maku 1 łyżeczka soli 2 łyżki oleju 2-3 szczypty ostrej papryki pieprz wykonanie: Cebulę obieramy, kroimy w dużą kostkę i chwilę gotujemy. Następnie odcedzamy i mieszamy z olejem, makiem, solą, papryką

Domowy Smak Jedzenia
Różowe sushi z awokado, wędzonym tofu i mango 69

paski podobnej wielkości, część mango w cienkie płatki, część w paski. Różowy ryż Jeszcze ciepły i zaprawiony ryż delikatnie mieszamy z sokiem z buraka, studzimy i rolujemy sushi. Maki Na bambusowej macie kładziemy nori, równomiernie rozkładamy na nim ryż, pozostawiając po około 1,5 cm wolnego miejsca z każdej strony.  Na środku rozprowadzamy palcem trochę wasabi, smarujemy kremowym serkiem(...)przykrywamy płatem wodorostów.  Na nori rozprowadzamy palcem trochę wasabi, smarujemy kremowym serkiem, układamy paski tofu i awokado oraz kilka gałązek szczypiorku. Całość zwijamy analogicznie, jak sushi maki. Na wierzchu układamy pokrojone w cienkie płatki mango i jeszcze raz ściskami matą. Posypujemy czarnym sezamem i  kroimy na 2-3 cm kawałki, podajemy z wasabi i sosem sojowym, przegryzając marynowanym

Tajemnice Smaku
Wytrawne i kruche bułeczki z dynią, ricottą, kozim serem i żurawiną 74

miksujemy na gładkie purée. Dyniowe purée możemy poporcjować w woreczki i zamrozić.   Składniki 125 g purée dyniowego 2 łyżki oliwy 50 g ricotty 2 jajka 200 g maki pszennej 50 g maki kukurydzianej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 g suszonej żurawiny 50 g twardego sera koziego szczypta soli Wykonanie Dyniowe purée roztrzepujemy widelcem z oliwą, ricottą i jajkami

Tajemnice Smaku
Dyniowe bajgle z miodem i pestkami dyni 92

razem eksperymentalnie dodałam do bajgli, wyparzyły i wypiekły się mega pysznie! Z tego przepisu wychodzi 14 sztuk bajgli. Składniki ZACZYN 5 g świeżych drożdży 100 g wody 100 g maki chlebowej typ 750 CIASTO 500 g maki chlebowej  – typ 750 10 g drożdży 100 ml letniej wody cały zaczyn z poprzedniego dnia 25 g miodu 200 g purée

Tajemnice Smaku
tort makowy 80

Głosów:10    Średnia:5/5] składniki na ciasto makowe: 200 g suchego maku 120 g mąki orkiszowej lub pszennej 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej 6 jajek (białka oddzielone od żółtek) 3 łyżeczki zmielonych migdałów 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Mąkę orkiszową lub pszenną przesiewamy z ziemniaczaną(...)oraz proszkiem do pieczenia, mieszamy z makiem i zmielonymi migdałami. Suche składniki dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy (ok. 22cm średnicy, wyłożonej papierem do pieczonej, samo dno). Pieczemy do tzw. suchego patyczka przez ok. 45 min. w 170-180 st. C. Wystudzony biszkopt przekrawamy na trzy blaty. składniki na krem: 400 ml mleka 1 budyń

Domowy Smak Jedzenia

Proponowane wyszukiwania