się nie oprze. SKŁADNIKI: Ciasto: 1 szklanka mleka, 1 jajko, 2 żółtka, 30g drożdży, 1,5 łyżki cukru, 3 szklanki mąki, 50g margaryny, szczypta soli, Masa makowa: 150g maku mielonego, 1 jajko, 1 opakowanie cukru waniliowego, 2 łyżki cukru, 50g bakalii (orzechy, rodzynki, migdały), 50g masła, kilka kropki aromatu migdałowego, Dodatkowo: cukier puder do posypania, olej do smażenia. PRZYGOTOWANIE(...)cukier. Dodaję jajko, żółtka oraz sól. Stopniowo do masy wsypuję mąkę. Mieszam. Następnie wlewam rozpuszczoną i przestudzoną margarynę. Wyrabiam ciasto. Odstawiam na 40 minut do wyrośnięcia. 2. Masa makowa: Mak mieszam z jajkiem, cukrem, cukrem waniliowym oraz bakaliami. Do masy wlewam rozpuszczone masło oraz dodaję aromat migdałowy. Dokładnie wszystko razem mieszam. 3. Wyrośnięte ciasto wykładam na stolnicę i lekko rozwałkowuję
Tradycyjna kuchnia Kasibloga The Spruce Eats . Składniki: (na około 10 sztuk, ale dużo zależy od wielkości patelni) 1 1/4 szklanki mleka 3 jajka 4 łyżki oliwy LUB oleju 3/4 szklanki maki gryczanej 1/4 szklanki maki LUB mieszanki bezglutenowej 1/2 łyżeczki soli olej lub oliwa do smażenia W sporej misce wymieszaj suche składniki. W dzbanku, lub osobnej misce wymieszaj mokre składniki. Wlej mokra
Lejdi of the houselekkim zapachem lata i słońcem . Spróbujecie? Zaczynając tworzyć tego burgera, musicie wybrać dobre pieczywo . To musi być naprawdę dobra maślana bułka – może być czysta, ale pięknie wygląda oblepiona makiem . Jeśli w waszej piekarni takich nie mają, warto poszukać w innej. Zjadłam wiele różnych burgerów i wiem, że nie tylko od mięsa zależy jakość i smak najlepszego burgera. Jeśli
Słodkie Gotowanieprostu na kawałki. Oryginalnie farsz na cebularze przygotowuje się dzień przed i stosuje sparzoną lub obgotowana cebulę, którą wystudzoną zalewa się w słoiczku olejem z dodatkiem soli i maku. Ja natomiast duszę cebulę na maśle klarowanym by nie poddawać dłuższej obróbce cieplnej w wysokiej temperaturze oliwy a do tego pomijam mak z tych samych względów. Mimo tej modyfikacji wychodzi
Ola la LCHFPrzepis z bloga Small Kitchen Tales . Składniki: (keksówka okolice 23/12cm) 1 1/2 szklanki (210g) maki 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 100g miękkiego masła 1 szklanka (200g) drobnego cukru skórka otarta z 1 cytryny 3 jajka 1 szklanka (240ml) napoju/mleka kokosowego (nie z puszki, ale zamiennika mleka) 1 szklanka (100g) wiórek kokosowych Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj(...)lekkiej masy. Wbijaj po jednym jajka i miksuj dokładnie po każdym dodatku. Zmniejsz obroty miksera do najmniejszych i dodawaj na przemian makę i mleko kokosowe, ale tak, by maka była pierwsza i ostatnia. Delikatnie wmieszaj wiórki kokosowe. Przelej ciasto do przygotowanej foremki i wyrównaj wierzch. Piecz 40-50 minut, lub do czasu, aż wetknięty w środek patyczek będzie suchy
Lejdi of the housePrzepyszne, makowe ciasteczka, które w ekspresowym tempie znikają ze stołu ;) 230 g mąki pszennej 175 g zimnego masła 130 g cukru pudru 25 g maku 1 jajko łyżeczka ekstraktu waniliowego Mąkę, mak i cukier wymieszać. Dodać masło, ekstrakt i jajko, całość posiekać a następnie wyrobić gładkie ciasto. Ciasto zawinąć w folię i schłodzić przez godzinę w lodówce. Rozwałkować i wykrawać
Smakołyki Asimoże być tak, że miesiąc ucieknie, a tutaj się nic nie pojawi. Pojawia się, jak tu mnie zwykle po świętach, coś co powstało z poświątecznych zapasów. Zwykle jest to mak, bo mak mi zawsze zostaje. Został i tym razem, jeszcze czeka... Zostały też suszone śliwki kalifornijskie. Miałam wobec nich pewien plan i chciałam zrobić pijane ciasto, ale przy okazji
bistro mamaRumiane i chrupiące rogale posypane makiem. Wspaniale by było zjeść takie na śniadanie... Niestety wiązałoby się to z bardzo wczesnym wstawaniem rano, więc będą na podwieczorek lub kolację ;-) Na moich maku jest niewiele, ale jak ktoś lubi, to można posypać mocniej, a jeszcze lepiej dopiero po wyrośnięciu zamiast przed - zrobi się większa powierzchnia do posypania :-) Czytaj dalej
Arabeska waniliowakoszyczka J Składniki na ciasto: 600 g mąki pszennej 300 g margaryny cukier waniliowy 150 g cukru pudru 6 żółtek 1 łyżeczka proszku do pieczenia + białko +łyżka maku Żółtka i cukry dokładnie roztrzepujemy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia do sporej miski. Dodajemy margarynę i siekamy w mące, wlewamy roztrzepane żółtka z cukrami. Zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki(...)wycinanego szklanką oblepiamy foremki do babeczek( od zewnętrznej strony). Z pozostałego ciasta wałkujemy rulon i tniemy na 12 części. Koniec każdego ogonka maczamy w białku a następnie w maku. Wszystkie elementy grzybków wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy po 25-30 minut w temp. 180 stopni . Studzimy. Składniki na masę jabłkową: 1 kg jabłek 1 łyżeczka
Domowe ciastawyłożonej papierem do pieczenia . Pieczemy 35 minut w temp. 180 stopni. Studzimy. Składniki na biszkopt makowo- kokosowy: 6 białek 210 g cukru 100 g wiórek kokosowych 3/4 szklanki suchego maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy wiórki, mak i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Wykładamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Pieczemy 40 minut
Domowe ciastaDrożdżówki - moja miłość 💓 Takie pyszne, domowe, puszyste kocham miłością bezwarunkową. A te z makiem stanowią u mnie Nr 1 😍 Drożdżówki z przepisu poniżej są mięciutkie, puszyste i baaaardzo smaczne. Polecam gorąco! 👌 Składniki: 2 szkl. mąki pszennej tortowej 4 czubate łyżki cukru 15 g świeżych drożdży 1/2 szkl. mleka 75 g masła 1 jajko(...)grubości 0.5 cm. Wycinamy prostokąty, każdy nacinamy jak na zdjęciu poniżej i na nie naciętą część nakładamy masę makową. Zwijamy rulon zaczynając od nie naciętej strony z makiem, a następnie sklejamy oba rogi otrzymując w ten sposób okrągłą drożdżówkę a'la kwiatek. Drożdżówki układamy na blaszce wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym
Walijskie Pichceniepłynnego ostudzonego masła 2 jajka 2 łyżki cukru (użyłam jednej) 1 łyżeczka soli laska wanilii mleko 1 roztrzepane jajko do posmarowania wyrośniętej chałki sezam lub mak Jajka rozbełtać widelcem, a z laski wanilii wyjąć ziarenka i dodać je do reszty składników ciasta. Składniki dobrze wyrobić. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste, można dodać 1-2 łyżki mleka, tak aby uzyskać ciasto(...)godziny. Nagrzać piekarnik do 200 stopni C. z parą, opcja pieczenia góra/dół Posmarować chałkę roztrzepanym jajkiem, odczekać kwadrans i posmarować jajkiem ponownie, a następnie posypać sezamem lub makiem. Piec ok. 30 minut. Chałkę na zakwasie wspólnie wypiekali autorzy blogów: Akacjowy blog Dzieje kuchennej Wiewióry Kuchennymi drzwiami Moje małe czarowanie Polska zupa Proste potrawy Stare gary Weekendy w domu
Weekendy w domu i ogrodziejest tak: na Wigilii mak musi być i koniec! Ma przynieść szczęście i dostated w nadchodzacym roku. Bzdura, nie bzdura, kto do tego dojdzie, a prawda jest taka, że przy wigilijnym stole w 2017 roku maku nie było, bo nie miałam gdzie kupić, i rok 2018 okazał się niezmiernie długi, pechowy i pełen kosztownych nieprzewidzianych wypadków. Dlatego już więcej
Lejdi of the housechłopaków. Jeśli jeszcze nie robiliście to spróbujcie koniecznie, są naprawdę pyszne. Składniki: 7 średnich ziemniaków ( waga po ugotowaniu 750 g.) 1 jajko 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki maki pszennej sól, pieprz Dodatkowo: 1 litr oleju do smażenia bułka tarta do obtoczenia kulek Wykonanie: Ziemniaki ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Wystudzić. Kiedy wystygną przecisnąć przez praskę. Dodać jajko(...)obie mąki. Przyprawić sola i pieprzem. Wymieszać i zagnieść. Być może trzeba będzie dodać jeszcze trochę maki, to zależy od ziemniaków. Powstałą masę nabierać łyżką i formować małe kulki. Następnie obtaczać je w bułce tartej. Smażyć w głębokim tłuszczu, tak jak frytki, po kilkanaście sztuk na jedną partię. Powinny swobodnie pływać. Kiedy będą rumiane, można wyciągać. Najlepiej na ręcznik papierowy
Agusiowe smakołyki