mak - 12131 przepisów (strona:241/809)

Paluchy francuskie z parmezanem 204

Pyszna i efektowna przekąska do piwa i nie tylko. Przygotowanie ich zajmuje tylko chwilę. Świetnie smakuje na ciepło jak również na zimno.  Paluszki można dodatkowo posypać makiem, kminkiem lub czarnuszką. op. ciasta francuskiego jajko 100 g parmezanu papryka słodka sól morska grubo zmielona O'Sole Ciasto francuskie rozwinąć, posmarować rozbełtanym jajkiem. Parmezan zetrzeć na drobnych oczkach posypać równomiernie

Smakołyki Asi
Pyszny Arbuzowiec 441

ostygło po czym zblendować. BISZKOPT BIAŁY Z MAKEM: 4 białka szczypta soli 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka octu 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki suchego maku WYKONANIE: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Do piany stopniowo dodawać cukier, a następnie wlać ocet. Do piany dodać mąki, delikatnie wymieszać. Na końcu wsypać mak, wymieszać. Masę wylać

Dziś Ja gotuje
Wspólne pieczenie i ciasto „Babałuch” 280

proszek) i mieszamy ciągle podsmażając, aż galaretka się rozpuści. Odstawiamy do ostudzenia. Biszkopt: – 4 jajka – szklanka cukru – 0,5 szklanki mąki pszennej – 0,5 szklanki maki ziemniaczanej – łyżeczka proszku do pieczenia Jajka ubijamy z cukrem, aż masa będzie bardzo gęsta i podwoi swoją ilość (trwa to około 10 minut). Na końcu dodajemy przesiane mąki(...)następnie wykładamy na niego jabłka. Krem budyniowy : – 2 szklanki mleka – 2 szklanki cukru – 2 cukry waniliowe – kostka margaryny ( w temperaturze pokojowej) – 3 łyżki maki pszennej – 3 łyżki mąki ziemniaczanej Pół szklanki mleka odlewamy i wsypujemy do niej mąki. Dokładnie mieszamy, żeby nie było grudek. Resztę zagotowujemy z cukrami. Do gotującego się mleka wlewamy

Relaxtime
Wieprzowina po chińsku 535

Dziś coś dla wielbicieli kuchni chińskiej. Bardzo proste danie, a zapewniam, że smakuje rewelacyjnie. Gorąco polecam, bo naprawdę warto spróbować :) Przepis znaleziony  tutaj . Składniki: 500g

kuchnia doski
Ciasto czarny las w wersji wegańskiej 221

środkowej półce piekarnika (wyłącz termoobieg). Jak widać, nawet surowe ciasto jest pyszne, zresztą Nina sprawdzała, czy moje ciasto będzie chociaż w połowie dobre jak jej to wczorajsze z makiem. Widzicie te dziurki? Tak właśnie Miśka sprawdzała jakość! Wystudź ciasto. Składniki na 2 warstwę czyli krem waniliowy: 1 kostka naturalnego tofu 180-200 g puszka mleka kokosowego

greenscarf
Zupa meksykańska z batatami i kurczakiem 242

Muszę przyznać, że tak dobrej zupy dawno nie jadłam. Jest bardzo prosta i szybka, a smakuje poprostu rewelacyjnie. Moje dzieci już dopytują kiedy znowu ją ugotuję

kuchnia doski
Poznajcie portugalskie dżemy 177

jego odmiany z orzechami czy migdałami. Poza duetem z serem wskazany jest też do dań mięsnych (wieprzowiny) i sałatek. Figowy Figa kojarzy się nam w sumie niedobrze… z makiem A Portugalczycy z figi robią pyszny dżem. Idealnie nadaje się jako dodatek do deserów, takich jak lody. Z waniliowymi smakuje wybornie. Niektórzy sugerują, by do dżemu figowego dodać trochę

Królestwo Deserów
Metrowiec. 216

dodała czegoś od siebie :) Tak więc podaję przepis po drobnych zmianach. Szczerze polecam bo ciasto wyszło za pierwszym razem i jest naprawdę bardzo dobre. Składniki na ciasto: 3 szklanki maki 1,5 szklanki cukru 8 jajek 3/4 szklanki wody 1/2 szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Żółtka utrzeć z cukrem, dodać wodę i olej. Zmiksować, następnie(...)się nie równo.Jasne ciasto piekło się 35 minut, z kolei ciemne około 50 minut. Składniki na masę: 1/2 litra mleka 1 żółtko 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki maki ziemniaczanej 2 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego (u mnie domowej roboty) 1 kostka margaryny W 1/2 szklanki mleka rozbełtać żółtko, dodać mąki i wymieszać. Resztę mleka zagotować z cukrem

Agusiowe smakołyki
Ciasteczka bostonskie czyli Slodki Czwartek odc.136 238

polecam :) Ciasteczka bostońskie 1 szkl. masła 1.2 szkl. brązowego cukru 1 bardzo płaska łyżeczka sody rozpuszczona w 1,5 łyżki gorącej wody 3 i 1/4 szkl. pszennej maki chlebowej 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cynamonu po 3/4 szkl. posiekanych orzechów włoskich i rodzynek Masło ucieramy z cukrem na puszysta masę, dodajemy kolejno jajka a także sodę rozpuszczona w wodzie(...)Następnie dosypujemy połowę mąki przesianej z solą i cynamonem. Dorzucamy orzechy i rodzynki wymieszane z resztą maki. Zagniatamy ciasto. Będzie się lepiło do rąk więc warto zostawić je na 20 minut by stało się bardziej ścisłe. Zwilżonymi dłońmi formujemy z ciasta kulki, lekko je spłaszczamy i układamy na wyłożonej papierem blaszce zostawiając odstępy bo ciastka rosną. Ciasteczka pieczemy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Tarta z borówkami 152

ciasto 1 szkl maki pszennej 1 szkl maki krupczatki 125 g masła 2 żółtka szczypta proszku do pieczenia pół szkl cukru nadzienie 200 g twarogu pół szkl mleka 2 białka 1 jajko pół szkl cukru cukier waniliowy ok 250 g borówek Mąkę mieszamy z resztą produktów i zagniatamy ciasto (będzie dość suche ale takie właśnie ma być) Wyklejamy ciastem formę

Gotowanie jest łatwe
Pieczone roladki z kurczaka z suszonymi pomidorami 239

Kolejny pomysł mojego 11-to letniego syna. Ostatnio spodobały mu się roladki :) Ale przyznaję, że znowu strzał w dziesiątkę, bo są naprawdę pyszne. Muszę przyznać, że

kuchnia doski
Tort Kinder 546

Taki tort zrobiłam na 4-te urodziny mojego synka, amatora słodyczy Kinder :) Był naprawdę zachwycony, a jego mina kiedy zobaczył swój tort była bezcenna :) Jest idealny

kuchnia doski
Słoneczna Latina 2783

bakalii (orzechów, rodzynek, wiórków kokosowych, płatków migdałowych), Ciasto makowe: 4 białka, 3/4 szklanki cukru, 1 łyżeczka octu, 1 łyżka mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 3 łyżki suchego maku, Masa: 500ml mleka, 2 opakowania budyniu śmietanowego, 2 łyżki cukru kryształu, 3 łyżki cukru pudru, 200g masła, 2 kieliszki advocata, Dodatkowo: 1 opakowanie okrągłych biszkoptów, 1 tabliczka białej czekolady, 1 łyżka(...)Ciasto piekę około 30 minut w temperaturze 180 stopni. 2. Ciasto makowe: Białka ubijam na sztywno. Nie przestając ubijać dodaję cukier, ocet oraz mąki. Na końcu do masy wsypuję mak. Mieszam. Ciasto wykładam na blaszkę o wymiarach 22cmx35cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 30 minut w temperaturze 170 stopni. 3. Masa: Z mleka odlewam ½ szklanki. Pozostałe mleko gotuję razem

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ciasto Biały Lion 1071

szklanki cukru 1 szklanka mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 50g białej czekolady startej na tarce szczypta soli Składniki na masę: 2 żołtka 2 szklanki mleka 3 łyżki maki pszennej 2 łyżki maki ziemniaczanej 3 łyżki cukru 1 łyżka soku z cytryny 200 g miękkiego masła szczypta soli Składniki na poncz: 100ml wody 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka

Kulinarne Przeboje