PRZYGOTOWANIE : Biszkopt - białka ubijamy na sztywno, dalej miksując dodajemy żółtka i cukier. Następnie wsypujemy przesiane maki z kakao i delikatnie mieszamy. Na blaszkę wylewamy ciasto, wyrównujemy i pieczemy 30 minut w temperaturze 170-180 % C. Po upieczeniu studzimy i przecinamy na 2 równe połówki. Masa - margarynę i cukry przekładamy do garnka. Ogrzewamy aż tłuszcz się rozpuści
Kulinarne Fantazje Mariolifareast-language:EN-US;} Składniki: 400 g mąki pszennej 3 jajka 150g masła w temperaturze pokojowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 spore łyżki suchego maku, nie mielonego 2 łyżeczki cukru waniliowego Marmolada lub dżem u mnie ulubiony domowy dżem morelowy Przygotowanie: Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto, rozwałkować niezbyt cienko. Wzdłuż brzegu wyłożyć dżem. Ciasto
W garach u Gosidzień. Ja użyłam sera o smaku waniliowym. Ale wystarczy do naturalnego serka warto dodać łyżeczkę ekstraktu waniliowego aby nabrał ciekawego smaku. Biszkopt: 2 jajka 1/3 szkl cukru 1/4 szkl maki pszennej 1/4 szkl maki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Ser: 1kg sera na serniki z wiadereczka (u mnie waniliowy) 200 g masła 3/4 szkl cukru 4 jajka 2 duże
Smakołyki AsiDzień dobry :) Za oknem piękne słoneczko, a ja mam dla Was coś słodkiego na deser. Trafiłam na ten przepis przeglądając bloga pani Ani Starmach i od
kuchnia doskiwilgotnego. Jest to doskonałe ciasto do przygotowania z dziećmi. Daje duże pole do popisu. Można zamienić czekoladę lub bakalie. Ja w swoim torcie caprese dodałam migdały, orzechy włoskie i mak. Jeśli będziecie przygotowywać ten tort z dziećmi to pamiętajcie pominąć alkohol. Polecam to ciasto na piknik! Składniki: 200 g czekolady gorzkiej 125 g margaryny Palma firmy Bielmar 120 g cukru(...)mielonych migdałów 70 g mielonych orzechów włoskich 70 g maku 10 g kakao 4 proszku do pieczenia 4 jajka likier migdałowy cukier puder do dekoracji Migdały i orzechy włoskie oraz kakao mielimy. Margarynę rozpuszczam. Czekoladę drobno kroje. Rozpuszczoną margaryną zalewam czekoladę. Mieszam do momentu powstania sosu czekoladowego. Jajka ucieram z cukrem. Dodaję likier migdałowy i sos czekoladowy. Krótko miksuję. Dodaje
Ciasta z tradycjamiwydawniczych wpadła mi w ręce książka Dzikie Smaki i postanowiłam zatrzymać trochę smaku i koloru makowych panienek na czas jesienno zimowy... Przepis na syrop z płatków maku polnego: - 10 maków - 1/2 szklanki cukru - 1/2 szklanki wody 1. Rozpuść cukier w gorącej wodzie. 2. Oderwij płatki od dna kwiatowego i wrzuć je do syropu. Gotuj całość przez
Apetyczna babeczkapołączenia... Po dokładnym wymieszaniu mechanicznym, ciasto wyrabiamy ręcznie. Potem dzielimy na części, wałkujemy i kroimy na "trójkąty", które smarujemy dżemem i zwijamy. -- -- Następnie zwinięte rogale smarujemy białkiem i posypujemy makiem lub sezamem... Pieczemy w 200 st.C / 15-20 minut, w funkcji góra/dół. Przed podaniem na stół studzimy 10-15 minut. Smacznego
chleba naszegojabłkowego ( 750 ml) 1/3 szklanki wody 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej Składniki na masę budyniową: 1/2 litra mleka 3 łyżki cukru 1 żółtko 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki maki pszennej 1 kostka masła 1 łyżka cukru waniliowego ( miałam swojski) Dodatkowo: cukier puder do posypania ciasta Wykonanie: Biszkopt: Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać obie maki i proszkek
Agusiowe smakołykiRogale, bułki, bułeczki z marmoladą, serem, owocami, makiem… i nie tylko. Z tego przepisu wychodzą najlepsze wypieki drożdżowe. Można piec z nadzieniem lub bez, wykorzystać na chałki, placki, makowce – do wyboru. Ciasto na niedzielę wraca z tematem „ Domowe pieczywo wypiekam sam !”. Ja upiekłam rogale drożdżowe z mlekiem w proszku. Składniki: - 1 kg mąki (typ 00) manitoba/Very Strong White
mojewypiekiinietylkoulubiony przepis na ciasto biszkoptowe. Piekłam w blaszce 24 cm na 34 cm. Składniki na biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 łyżka cukru waniliowego ( miałam swojski) 5 łyżek maki tortowej 4 łyżki maki ziemniczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Składniki na krem: 500 ml. śmietanki 30 % 250 g. serka mascarpone Dodatkowo: 1 puszka masy krówkowej
Agusiowe smakołykiprzykład rabarbar już pojawiają się w ogrodach i na straganach. Warto więc korzystać z tego krótkiego sezonu i koniecznie upiec to ciasto. Składniki: Ciasto kruche: 0,5 szkl maki orkiszowej T650 0,5 szkl maki krupczatki 1,5 szkl mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru z wanilią 0,5 szkl cukru 200 g zimnego masła
Ala piecze i gotujełyżki mąki ziemniaczanej. Ciasto wyrabiaj ręcznie lub mikserem przez 5 – 10 minut. Przełóż do foremki i ponownie przykryj, Odstaw na 20 minut. Wierzch wyrośniętego ciasta możesz posypać makiem. Piecz ok. 40 minut w 180 stopniach Celsjusza. Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam Cię do subskrypcji kanału Via Gusto oraz do odwiedzenia blogowego Facebooka (wystarczy kliknąć w wybrane
Via Gustopartia zniknęła w przeciagu popołudnia... Chewy chocolate chip cookies ze strony Netmums. Składniki: (na 15 sztuk) 100g miękkiego masła 100g miałkiego, brazowego cukru 1 łyżka golden syrup 150g maki z proszkiem do pieczenia (self-raising) 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) 50g kropelek z czekolady - u mnie mleczna, ale ciemna też zadziała Rozgrzej piekarnik do 170stC. Przygotuj blaszkę wyłożona papierem(...)pojemnika, lub torebki foliowej; kiedy masz ochotę na świeżo upieczone ciasteczka wrzuć je do nagrzanego piekarnika, postępujac jak powyżej, ale dodajac 1 minutę do czasu pieczenia; zastap 2 łyżki maki kakao - powstana ciasteczka podwójnie czekoladowe; wersja wegańska - użyj bezmlecznej margaryny i czekolady; dla urozmaicenia dodaj posiekanej ciemnej czekolady, albo cukiereczków w rodzaju Lentilek
Lejdi of the housesody na masę serową: 1 kg sera na sernik z wiaderka 5 jajek 1 szklanka cukru 1 budyń śmietankowy 2 łyżki kaszy manny 1/3 szklanki oleju 2 łyżki suchego maku mały słoiczek żurawiny (gęstej) na polewę: 125 g masła 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki kakao 2 łyżki wrzątku 2 łyżki kokosu Przygotować ciasto murzynkowe: masło, wodę, cukier i kakao(...)pianę i delikatnie wmieszać do ciasta. Przełożyć do foremki wyścielonej papierem do pieczenia. Przygotować masę serową: jajka ubić z cukrem, dodać ser, budyń, kasze mannę, olej i mak. Krótko zmiksować. Wyłożyć na ciasto. na wierzchu łyżeczkami położyć porcje żurawiny. Wstawić od piekarnika nagrzanego do 160*C z termoobiegiem, piec około godziny. Wystudzić. Przygotować polewę: masło, kakao i cukier
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaopalany drewnem jest już na tyle nagrzany by upiec w nim chleb. Z kawałka ciasta chlebowego robiono placek, który przed włożeniem do pieca był posypywany grubą solą, kminkiem lub makiem. Dodatkowo w cieście były małe dołki, zazwyczaj robione palcem. Taki też pamiętam, pyszny!!! Drugi rodzaj podpłomyków. Podstawa to mąka, woda, sól. Z zagniecionego ciasta, cienkie placuszki piekło się dawniej
Leśny Zakątek