mak - 12131 przepisów (strona:247/809)

3 fikuśne kanapki z figą 136

Figa z makiem z pasternakiem to nie tym razem, bo dzisiaj na blogu kanapki na bogato. Trzy idealne połączenia, wśród których każdy znajdzie coś dla siebie. Łagodny camembert ze słodkimi, soczystymi figami oraz chrupiącymi orzechami skropione miodem, kremowe awokado z figą podkręcone świeżo mielonym pieprzem oraz camembert z figą i mandarynką, dopełnione lekko pikantną bazylią, a wszystko na pajdzie

Fitsweet.me
Makowiec sułtański wg Siostry Anastazji 178

drobnymi zmianami. Zapraszam 😊  Składniki: Ciasto: mąka pszenna 0,5 kg, żółtka 6 szt, cukier puder 250 g, margaryna 250 g, proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki, masa makowa: mak suchy 2 szklanki, jajka 5 szt, cukier puder 1 szklanka, kakao 1 łyżka, bakalie( orzechy, rodzynki, migdały, skórka pomarańczowa) 200 g, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, olejek migdałowy 1 buteleczka(...)orzechy włoskie do dekoracji, Sposób przygotowania: Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto kruche. Jeżeli jest za suche- dodać kwaśnej śmietany. Ciasto podzielić na 2 części. Schłodzić w lodówce. Masa: Mak sparzyć i zemleć. Białka ubić z cukrem, dodać żółtka i pozostałe składniki. Jedną część ciasta wyłożyć na spód blaszki, rozłożyć masę makową i przykryć pozostałą częścią ciasta . Upiec w temperaturze

kulinarne odsłony pati
DROŻDŻOWE PASZTECIKI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI 442

zwilż wodą (lepiej się skleją) i zwiń długą roladę, którą pokrój na dowolnej wielkości paszteciki. Paszteciki ułóż na blaszce wyłożonej papierem, posmaruj żółtkiem i posypać sezamem (czarnuszką, kminkiem lub makiem). Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 15-20 minut

Walijskie Pichcenie
Makowiec z jabłkami czyli po Japońsku 140

makowca.Więc zamiast kruchego ciasta będzie miękkie i delikatne wręcz puchowe czyli makowiec japoński .Rewelacja jeśli ktoś lubi mokre ciasta.Ten makowiec robi furorę i szczerze wam go polecam. Składniki: mak z puszki 1 szt jaja 5 szt cukier 3/4 szklanki margaryna cała ( 250 g) mąka tortowa 6 łyżek kasza manna 6 łyżek proszek do pieczenia 2 łyżeczki jabłka 4 duże(...)olejek migdałowy 1 szt Wykonanie: Jaja ubijamy z cukrem pudrem na puch. Dodajemy przesianą mąkę ,kasze i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy łopatką.Dodajemy rozpuszczoną letnią margarynę.Mak wykładamy z puszki, dodajemy orzechy i rodzynki oraz olejek migdałowy.Delikatnie znowu mieszamy łączymy składniki. Dodajemy starte jabłka i wystarczy tylko już zamieszać.Formę prostokątną wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto

Różowa kuchnia
Makowiec bezglutenowy – prosty przepis ( paleo) 177

się, aby bawić, aby bawić się na całego! Składniki: ¾ szklanki mąki kokosowej 4 jajka 2 banany (im bardziej dojrzałe tym lepiej) ¼ szklanki miodu 3 łyżki oleju kokosowego ⅓ szklanki zmielonego maku 4 jajka 2 łyżki soku z pomarańczy łyżka skórki z pomarańczy ½ łyżeczki sody szczypta soli Przygotowanie: Jajka ubijamy i odstawiamy na bok. W kolejnej misce mieszamy: mąkę, sól(...)mak i sodę. W następnej rozbijamy banany na papkę, dodajemy sok, skórkę z pomarańczy, olej i miód. Dosypujemy sypkie składniki, dodajemy ubite jajka i ponownie mieszamy. Pieczemy w 180 stopniach przez około 30-35 minut. Albo do czasu aż patyczek wbity w środek ciasta będzie wychodził suchy! Smacznego! Artykuł Makowiec bezglutenowy – prosty przepis ( paleo) pochodzi z serwisu paleolife

PaleoLife
Makowiec pod pierzynką 132

Mak na kruchym cieście, a wszystko przykryte bezą. Bardzo smaczne ciasto i łatwe do zrobienia. Polecam! Masę makową wykorzystałam gotową z puszki, ale polecam również zrobioną samemu, taką domową. Postaram się w najbliższym czasie podać przepis na zrobienie takiego maku. Jeśli skorzystaliście z mojego przepisu to podzielcie się swoją opinią w komentarzu. Zdjęcia Waszych potraw mile widziane. Ciasto

O kuchni z uczuciem
Warkocz drożdżowy z nadzieniem mięsnym i jarmużem 150

jarmużem. Następnie ułożyć kawałki kurczaka i plasterki mozzarelli. Zawinąć ciasto formując warkocz. Delikatnie przenieść roladę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować roladki wodą i obsypać czarnuszką lub makiem. Pieczenie – rozgrzać piekarnik do 200 C i piec 30-35 minut. Roladki muszą się lekko zarumienić. Podawać gorące z sosem czosnkowym lub majonezowo – keczupowym

Kuchnia Pokoleń
Przepisy na świąteczne ciasta i inne słodkości 302

zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Makowce i serniki: Makowiec Dawida Seromakowiec Wieniec drożdżowy z makiem Makowiec na biszkopcie Makowa panienka Cycki murzynki Serniki: Sernik z migdałami w czekoladzie Sernik z brzoskwiniami Sernik teściowej Sernik gotowany z kokosem Sernik waniliowy z polewą Izaura Sernik Oreo

Domowa cukiernia Ewy
Paszteciki drożdżowe z pieczarkami i kapustą. Przepis krok po kroku. 234

papierem, przykryj na ok. 15 minut, żeby jeszcze trochę wyrosły. Piekarnik nagrzej do 180°C. Przed włożeniem paszteciki posmaruj rozmąconym jajkiem, możesz też posypać je makiem, kminkiem, grubą solą lub czarnuszką. Piecz około 20-25 minut, aż będą ładnie rumiane Podawaj z czerwonym barszczem.     Więcej przepisów znajdziecie w bezpłatnej aplikacji SimplyTastly (więcej

kuron.com.pl
Drożdżowy wieniec z makiem 146

Tradycyjny świąteczny makowiec przygotowywany w formie rolady to już klasyka.  Natomiast wieniec z makiem to trochę inna jego wersja, która na pewno zachwyci każdego i będzie stanowić piękną ozdobę świątecznego stołu. Drożdżowe maślane ciasto wypełnione pyszną masą makową, udekorowane lukrem i kandyzowaną skórką pomarańczową - to musi być pyszne! Składniki: 500 g mąki pszennej 7 g suchych drożdży szkl

wyzwania kuchenne
Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami 224

czas;) Jak wiecie pewnie, my lubimy kminek, dlatego posypujemy zwykle takie paszteciki kminkiem czy czarnuszką. Ale o ile nie wiecie, czy Wasi współbiesiadnicy lubią tą przyprawę, można posypać paszteciki makiem, siemieniem lnianym albo pozostawić bez dodatków. Ja zwykle robię farsz dzień wcześniej. Dzięki temu, nie spędzam w kuchni jednego dnia dużo czasu, tylko robię wszystko z doskoku i całej

Mieszam w Garnku
Świąteczny tort cynamonowy z rumem 168

śniegiem czuć coraz bliżej nadchodzące święta. Czas zacząć wstępnie planować co pojawi się na świątecznym stole. Oprócz tradycyjnych dań musi być też deser. Pieczemy pierniki, serniki i ciasta z makiem, a ja proponuję w tym roku dla lekkiego przełamania tradycji ( #OlejKonwenanse ) pachnący świętami tort cynamonowy z ciemnym rumem i skórką pomarańczową.  A jeśli szukacie inspiracji na łamanie świątecznych

Bon appetit mon amie
Domowa konfitura z żurawiny do mięsa, serów i pasztetów 208

sklepach gotowych przetworów, często wzbogaconych chemicznymi, zbędnymi dla naszego organizmu, "dodatkami" Domowa konfitura z żurawiny do mięsa, serów i pasztetów z poniższego przepisu świetnie pasuje też do... sernika z makiem. Takie połączenie podpowiedział mi szef kuchni w Restauracji i Hotelu Mansor, Grzegorz Sebastian, którego porady możecie przeczytać w poście Jak przygotować wigilijną kolację Domowa konfitura z żurawiny do mięsa

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
piernik przekładany masą budyniową oraz powidłem 264

dodatkowo: ok. 1/2 słoiczka powidła śliwkowego polewa i dekoracja biała Helio polewa czekoladowa ciemna składniki na masę budyniową: 500 ml mleka 2 żółtka 80 g cukru pudru 2 łyżki maki ziemniaczanej 2 łyżki maki orkiszowej lub pszennej 200 g masła, w temp. pokojowej (miękkiego) wykonanie: 300 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku dokładnie mieszamy żółtka, mąkę orkiszową

Domowy Smak Jedzenia
Pulpeciki w sosie curry 126

jestem pewna, że zasmakuje każdemu! Gorąco polecam wypróbować! Pulpeciki w sosie curry Składniki: Na pulpety 500g mięsa mielonego mieszanego (wołowo-wieprzowego) 1 cebula 2 ząbki czosnku 100ml mleka 30g maki 1 łyżka przyprawy curry w proszku 1 łyżeczka soli pieprz 2 jajka 2 liście laurowe Na sos 1 większa cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki przyprawy curry w proszku (użyłam(...)średnio pikantnej, dzięki czemu sos był wyrazisty w smaku) 2 łyżki maki 100ml śmietany 1 por 2 marchewki 2 jabłka Jak przygotować pulpeciki w sosie curry? Przygotowanie pulpecików: W dużej misce dokładnie wymieszać mięso mielone z drobno posiekaną cebulą i czosnkiem wyciśniętym przez praskę. Dodać mleko, mąkę, przyprawę curry, łyżeczkę soli i świeżo zmielony czarny pieprz. Wbić jajka, dokładnie wymieszać

Codzienne Gotowanie