mak - 12131 przepisów (strona:247/809)

Cukinia faszerowana mięsem i kaszą bulgur 222

Ostatnio udało mi się przekonać moje dzieci do jedzenia cukini, co mnie bardzo cieszy, bo ja ją uwielbiam. Do tej pory dzieci jadły cukinię jedynie w

kuchnia doski
Włoskie bułeczki ziołowe 142

mleka 1 łyżeczka miodu łyżeczka czosnku granulowanego łyżeczka suszonej bazylii łyżeczka suszonego oregano łyżeczka suszonego majeranku 1 łyżka oleju słonecznikowego pół łyżki cukru sól Dodatkowo: jajko 2 łyżki maku 2 łyżki sezamu 2 łyżki siemienia lnianego sól Drożdże zasypujemy cukrem i mieszamy aż się rozpuszczą. Dodajemy do nich około 100 ml letniego mleka. Zaczyn odstawiamy do wyrośnięcia na około(...)kawałki (u mnie 15). Z każdego kawałka formujemy bułeczkę. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą z nich nacinamy na krzyż, smarujemy rozkłóconym jajkiem. W miseczce łączymy mak, sezam, siemię lniane i sól. Taką mieszanką obsypujemy bułeczki i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Po tym czasie pieczemy je w 160°C (z termoobiegiem) przez około

PatiGotuje
Dietetyczne babeczki śniadaniowe 192

Ostatnio na blogu było ciągle obiadowo, więc dziś dla odmiany będzie śniadaniowo i na słodko. Te babeczki śniadaniowe robi się błyskawicznie, a znikają w mgnieniu oka

kuchnia doski
Kostka kremowo-makowa z polewą malinową 174

polewą malinową.Ciasto jest bardzo delikatne i smaczne.Zachęcam do wypróbowania.  Biszkopt makowy 5 dużych jajek  1/2 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka maku mielonego 1 szklanka cukru DIAMANT łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka octu łyżeczka wody Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.Żółtka z cukrem,wodą(...)octem ubijamy na puszysta masę,dodajemy do białek i delikatnie mieszamy łyżką.Mąki wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy.Do masy wsypujemy w dwóch partiach mąki i mak,delikatnie mieszamy.Ciasto przekładamy do blachy o średnicy 27x36 cm (nie smarujemy boków blachy).Pieczemy 30-40 min. w 180 º C lub do suchego patyczka. Krem z ricottą 250 g serka ricotta

Anielskie wypieki
Pierś z kurczaka z kaszą kuskus i warzywami 186

Dziś zachęcam do wypróbowania przepisu na pierś z kurczaka z kaszą kuskus i warzywami. Danie zdrowe, dietetyczne i naprawdę sycące. Idealnie nadaje się również do zabrania

kuchnia doski
co by tu zjesc w piatkowy wieczor lub sobotni poranek? 129

niebawem, jeszcze dzisiaj albo może jutro rano, na blogu pojawi się jeden z pysznych przepisów :)  co byście wybrali na piątkowy wieczór lub sobotni poranek? Chłodnik truskawkowy, leniwe z makiem a może cieciorkę w pomidorach

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kotlety z kaszy jaglanej i pieczarek 199

Kolejna propozycja na dietetyczny obiad to kotlety z kaszy jaglanej z pieczarkami. Kasza jaglana jest lekkostrawna, nie zawiera glutenu i ma wiele cennych właściwości. Zawiera dużo

kuchnia doski
Gołąbki z sosem warzywnym 249

Po długiej nieobecności wracam do Was z przepisem na pyszne dietetyczne gołąbki. Podczas tej nieobecności moja kuchnia przeszła sporą przemianę i teraz staram się gotować zdrowo

kuchnia doski
Domowe puszyste pancakes 305

wegańskiej zamiast miodu można użyć syropu klonowego, a ricottę pominąć, należy wtedy dodać tylko jedna szklankę mleka kokosowego, a pancakes smażyć na oleju kokosowym. W  wersji bezglutenowej zamiast maki pszennej można użyć maki bezglutenowej i pominąć proszek do pieczenia, należy jednak pamiętać, nie będą one tak puszyste, jak na mące pszennej

Menu Zdrowia
Koktajl arbuzowy i recenzja książki Zdrowe Koktajle 137

kilka słów o składnikach odżywczych w nim zawartym i ich wpływie na organizm. Wszystkie opatrzone pięknymi zdjęciami, które po prostu kuszą, by coś zdrowego zrobić. Są koktajle z owocami, makiem, rukolą, rzodkiewkami czy burakiem, generalnie jest w czym wybierać. Polecam serdecznie wszystkim, którzy chcą urozmaicić swoje menu i zdrowo się odżywiać, bo jest w czym wybierać. Może być także

Cynamonowe szczęście
Chleb pszenny, dokładny przepis. 177

odstawiamy do wyrośnięcia na 30-60 min.   lub jak nie mamy czasu, to wstawiamy na noc zafoliowane do lodówki. Po wyrośnięciu chlebki smarujemy mlekiem i posypujemy lub nie makiem, czarnuszką... Po posypaniu lekko nacinamy, żeby chleb nie pękał gdzie chce... Pieczemy w 200 st.C //GÓRA/DÓŁ 50-60 minut *** ***zależy jaki macie piekarnik, mój jest stary

chleba naszego
Kremówka w biszkopcie. 162

zaszkodzi, dlatego Wam tez polecam. Delikatny biszkopcik i pyszna budyniowo- śmietanowa masa. Kto się skusi? Składniki na biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 1 łyżka maki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Następnie dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, wymieszać mikserem na najniższych obrotach tylko do połączenia składników(...)wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 20 minut. Składniki na krem: 1/2 litra mleka + 1/2 szklanki 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki maki ziemniaczanej 1 żółtko 3 łyżki cukru 1 kostka masła 1 łyżka wódki 330 ml śmietanki 30% Dodatkowo: cukier puder do posypania W 1/2 szklanki mleka rozbełtać żółtko i obie mąki

Agusiowe smakołyki
Burgery wołowo-jagnięce z marchewką 178

bazie musztardy, majonezu i jogurtu, oraz piklowana cebula sprawiają, że smak tego burgera staje się wyjątkowy. Polecam do domowych burgerów upiec bułki mleczne z sezamem lub z makiem. Składniki na 2 burgery wołowo-jagnięce z marchewką 300 g mielonej wołowiny i jagnięciny (po 50%) 1 marchewka 50 ml wody niegazowanej 2 ząbki czosnku pęczek szczypiorku garstka świeżej mięty

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Torcik straciatella z białą czekoladą, truskawkami i galaretką 237

talerza w mgnieniu oka.  SKŁADNIKI: Biszkopt: 4 białka, szczypta soli, 3/4 szklanki cukru, 1 łyżeczka octu, 1 łyżka mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 3 łyżki suchego maku, Masa śmietanowa: 400 ml śmietany 30% 1 opakowanie śmietan- fix, 2 łyżki cukru pudru, 1 łyżka żelatyny, ½ szklanki wody, 1 tabliczka białej czekolady, Dodatkowo: 400g truskawek, 3 opakowania galaretki truskawkowej(...)litr wody, PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Białka razem ze szczyptą soli ubijam na sztywno. Nie przerywając ubijania dodaję cukier i ocet. Następnie dodaję obie mąki. Na końcu do masy wsypuję mak. Mieszam. Ciasto przekładam na tortownicę o średnicy 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 25 minut w temperaturze 170 stopni. 2. Masa: Żelatynę rozpuszczam we wrzącej wodzie. Studzę. Schłodzoną śmietanę

Tradycyjna kuchnia Kasi
Popapraniec 235

warto się skusić! Składniki: Ciasto: 6 jaj 1 szklanka mąki tortowej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 1/4 szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki suchego maku pół szklanki wiórek kokosowych 2 łyżki kakao Masa: 3/4 l mleka 2 torebki budyniu śmietankowego bez cukru lub waniliowego po 1 łyżce mąki zwykłej i ziemniaczanej kostka masła 3 cukry(...)Mieszać łyżką dodając przesianą mąkę połączoną z proszkiem, ostrożnie przemieszać, dolać olej, wymieszać. Ciasto podzielić na 3 równe części - do jednej dodać kakao, do drugiej dodać wiórki , do trzeciej mak. Ciasto nakładać na wyścieloną papierem blachę, łyżką na przemian, by powstały łaty, do wyczerpania ciasta, można dokładać na już ułożone. Piec w 180 st. C około 30 minut. Ugotować masę

kgwjanczewo