mak - 12131 przepisów (strona:247/809)

MENU NA BOŻE NARODZENIE 153

Makowiec japoński z kaszą jaglaną i kruszonką, bezglutenowy: Makowiec japoński, bez glutenu: Makowiec japoński na kruchym orkiszowym spodzie: Tort makowy z cynamonem i orzechami: Tort chałwowy: SERNIKI: Sernik z makiem kokosem i brzoskwiniami: Sernik zebra: Sernik rewelacja na kruchym spodzie: Sernik rosa: Sernik z murzynkiem: Sernik na kruchym bezglutenowym spodzie: Sernik migdałowy na bezglutenowym spodzie: Sernik rewelacja: Sernik cynamonowy

Smaczne Zdrowe
Najlepsze ciasta na Boże Narodzenie / Świąteczne ciasta 910

Zapraszam do zapoznania się z moimi przepisami na bożonarodzeniowe ciasta:). Każdy z nich jest inny, każdy wyjątkowy. Od pierników po makowce, na sernikach kończąc:). 1. Świąteczne zawijańce z makiem:  https://szefowa-kuchni.blogspot.com/2014/12/swiateczne-zawijance-z-makiem.html 2. Świąteczny sernik:  https://szefowa-kuchni.blogspot.com/2016/12/swiateczny-sernik.html 3. Świderki z ciasta francuskiego z masą makową:  https://szefowa-kuchni.blogspot.com/2016/12/swiderki-z-masa-makowa-makowe.html   4. Muffinki choinki:  https://szefowa-kuchni.blogspot.com/2016/12/muffinki-choinki.html 

Szefowa kuchni
Makowiec świąteczny wg Aleex 203

świeżych drożdży • 6 łyżek cukru • 1,5 łyżki oleju • 0,5 łyżeczki soli • 1,5 łyżki spirytusu • 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g) Masa makowa: • 500 g suchego maku mielonego • 500 ml mleka • 1 i 1/4 szkl. cukru • 50 g masła • 1 łyżka miodu • 1 łyżka powideł śliwkowych • 1 łyżka kakao • 1 łyżka migdałów mielonych • 1 łyżka orzechów mielonych

W mojej kuchni
Makowiec zawijany 629

jest proste i szybkie do zrobienia, bowiem nie ma potrzeby szykowania zaczynu. Ta pyszna rolada makowa cudownie wygląda na Świątecznym stole. Makowca wystarczy polać lukrem królewskim i posypać suchym makiem, a będzie się prezentował wspaniale. Ten makowiec można też przygotować z gotowej masy makowej z puszki. Ale o tym przeczytasz dalej

AniaGotuje.pl
Makowiec 195

kilku niemal składników. Jako, że coraz bardziej zbliżają się święta to nadszedł czas by pomyśleć o jakimś ciekawym przepisie na makowiec. Za tymi zwijanymi nie przepadam, o ile uwielbiam mak, to nie pasuje mi połączenie masy makowej z suchym drożdżowym ciastem. Lubię ciasta ciężkie, i wilgotne- i taki jest właśnie przepis na makowiec, zwany makowcem japońskim. Dużo maku, mnóstwo bakalii

Pobite gary Barbary
3 fikuśne kanapki z figą 131

Figa z makiem z pasternakiem to nie tym razem, bo dzisiaj na blogu kanapki na bogato. Trzy idealne połączenia, wśród których każdy znajdzie coś dla siebie. Łagodny camembert ze słodkimi, soczystymi figami oraz chrupiącymi orzechami skropione miodem, kremowe awokado z figą podkręcone świeżo mielonym pieprzem oraz camembert z figą i mandarynką, dopełnione lekko pikantną bazylią, a wszystko na pajdzie

Fitsweet.me
Makowiec sułtański wg Siostry Anastazji 167

drobnymi zmianami. Zapraszam 😊  Składniki: Ciasto: mąka pszenna 0,5 kg, żółtka 6 szt, cukier puder 250 g, margaryna 250 g, proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki, masa makowa: mak suchy 2 szklanki, jajka 5 szt, cukier puder 1 szklanka, kakao 1 łyżka, bakalie( orzechy, rodzynki, migdały, skórka pomarańczowa) 200 g, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, olejek migdałowy 1 buteleczka(...)orzechy włoskie do dekoracji, Sposób przygotowania: Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto kruche. Jeżeli jest za suche- dodać kwaśnej śmietany. Ciasto podzielić na 2 części. Schłodzić w lodówce. Masa: Mak sparzyć i zemleć. Białka ubić z cukrem, dodać żółtka i pozostałe składniki. Jedną część ciasta wyłożyć na spód blaszki, rozłożyć masę makową i przykryć pozostałą częścią ciasta . Upiec w temperaturze

kulinarne odsłony pati
DROŻDŻOWE PASZTECIKI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI 436

zwilż wodą (lepiej się skleją) i zwiń długą roladę, którą pokrój na dowolnej wielkości paszteciki. Paszteciki ułóż na blaszce wyłożonej papierem, posmaruj żółtkiem i posypać sezamem (czarnuszką, kminkiem lub makiem). Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 15-20 minut

Walijskie Pichcenie
Makowiec z jabłkami czyli po Japońsku 132

makowca.Więc zamiast kruchego ciasta będzie miękkie i delikatne wręcz puchowe czyli makowiec japoński .Rewelacja jeśli ktoś lubi mokre ciasta.Ten makowiec robi furorę i szczerze wam go polecam. Składniki: mak z puszki 1 szt jaja 5 szt cukier 3/4 szklanki margaryna cała ( 250 g) mąka tortowa 6 łyżek kasza manna 6 łyżek proszek do pieczenia 2 łyżeczki jabłka 4 duże(...)olejek migdałowy 1 szt Wykonanie: Jaja ubijamy z cukrem pudrem na puch. Dodajemy przesianą mąkę ,kasze i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy łopatką.Dodajemy rozpuszczoną letnią margarynę.Mak wykładamy z puszki, dodajemy orzechy i rodzynki oraz olejek migdałowy.Delikatnie znowu mieszamy łączymy składniki. Dodajemy starte jabłka i wystarczy tylko już zamieszać.Formę prostokątną wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto

Różowa kuchnia
Makowiec bezglutenowy – prosty przepis ( paleo) 171

się, aby bawić, aby bawić się na całego! Składniki: ¾ szklanki mąki kokosowej 4 jajka 2 banany (im bardziej dojrzałe tym lepiej) ¼ szklanki miodu 3 łyżki oleju kokosowego ⅓ szklanki zmielonego maku 4 jajka 2 łyżki soku z pomarańczy łyżka skórki z pomarańczy ½ łyżeczki sody szczypta soli Przygotowanie: Jajka ubijamy i odstawiamy na bok. W kolejnej misce mieszamy: mąkę, sól(...)mak i sodę. W następnej rozbijamy banany na papkę, dodajemy sok, skórkę z pomarańczy, olej i miód. Dosypujemy sypkie składniki, dodajemy ubite jajka i ponownie mieszamy. Pieczemy w 180 stopniach przez około 30-35 minut. Albo do czasu aż patyczek wbity w środek ciasta będzie wychodził suchy! Smacznego! Artykuł Makowiec bezglutenowy – prosty przepis ( paleo) pochodzi z serwisu paleolife

PaleoLife
Makowiec pod pierzynką 128

Mak na kruchym cieście, a wszystko przykryte bezą. Bardzo smaczne ciasto i łatwe do zrobienia. Polecam! Masę makową wykorzystałam gotową z puszki, ale polecam również zrobioną samemu, taką domową. Postaram się w najbliższym czasie podać przepis na zrobienie takiego maku. Jeśli skorzystaliście z mojego przepisu to podzielcie się swoją opinią w komentarzu. Zdjęcia Waszych potraw mile widziane. Ciasto

O kuchni z uczuciem
Warkocz drożdżowy z nadzieniem mięsnym i jarmużem 142

jarmużem. Następnie ułożyć kawałki kurczaka i plasterki mozzarelli. Zawinąć ciasto formując warkocz. Delikatnie przenieść roladę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować roladki wodą i obsypać czarnuszką lub makiem. Pieczenie – rozgrzać piekarnik do 200 C i piec 30-35 minut. Roladki muszą się lekko zarumienić. Podawać gorące z sosem czosnkowym lub majonezowo – keczupowym

Kuchnia Pokoleń
Przepisy na świąteczne ciasta i inne słodkości 291

zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Makowce i serniki: Makowiec Dawida Seromakowiec Wieniec drożdżowy z makiem Makowiec na biszkopcie Makowa panienka Cycki murzynki Serniki: Sernik z migdałami w czekoladzie Sernik z brzoskwiniami Sernik teściowej Sernik gotowany z kokosem Sernik waniliowy z polewą Izaura Sernik Oreo

Domowa cukiernia Ewy
Paszteciki drożdżowe z pieczarkami i kapustą. Przepis krok po kroku. 225

papierem, przykryj na ok. 15 minut, żeby jeszcze trochę wyrosły. Piekarnik nagrzej do 180°C. Przed włożeniem paszteciki posmaruj rozmąconym jajkiem, możesz też posypać je makiem, kminkiem, grubą solą lub czarnuszką. Piecz około 20-25 minut, aż będą ładnie rumiane Podawaj z czerwonym barszczem.     Więcej przepisów znajdziecie w bezpłatnej aplikacji SimplyTastly (więcej

kuron.com.pl
Drożdżowy wieniec z makiem 131

Tradycyjny świąteczny makowiec przygotowywany w formie rolady to już klasyka.  Natomiast wieniec z makiem to trochę inna jego wersja, która na pewno zachwyci każdego i będzie stanowić piękną ozdobę świątecznego stołu. Drożdżowe maślane ciasto wypełnione pyszną masą makową, udekorowane lukrem i kandyzowaną skórką pomarańczową - to musi być pyszne! Składniki: 500 g mąki pszennej 7 g suchych drożdży szkl

wyzwania kuchenne