wymieszać i odstawić na 20-30 minut. Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka soli 1 szklanka ciepłej wody 1 łyżka miękkiego masła Dodatkowo: trochę mleka trochę maku Mąkę z solą wsypać do miski, dodać masło, następnie wlać zaczyn i ciepłą wodę. Wyrobić aż ciasto będzie gładkie. Ja jak zwykle ułatwiłam sobie pracę i wyrobiłam mikserem z hakami(...)końce dookoła, aż się złączą, wtedy je skleić. Może zdjęcia trochę Wam pomogą. Gotowe bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, sklejeniem do dołu. Posmarować mlekiem i posypać makiem. Zostawić na ok. 20 minut. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni i piec 15-20 minut. Ja piekłam dokładnie 17 minut
Agusiowe smakołykiPomidory, czosnek i pęczek świeżej bazylii to cała tajemnica pysznej pomidorowej. Lubicie pomidorową z ryżem czy z makaronem? U nas zdecydowanie wszyscy wolą makaron lub mozzarellę. Od czasu do czasu serwuję pomidorową w kubku
codojedzeniaostatniego okruszka. Tym razem cytrynowa wersja z jabłkami, malinami i makowymi piegami:) Składniki: 280g mąki 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki maku 2 jajka 200ml jogurtu greckiego lub gęstego naturalnego 100ml oleju 2/3 szklanki cukru skórka otarta z cytryny sok z połowy cytryny 2 jabłka (szara reneta lub antonówka najlepiej) garść malin(...)mogą być mrożone) Jajka roztrzepać z cukrem, jogurtem, olejem, sokiem i skórką z cytryny. Mąkę przesiać z proszkiem i sodą, razem z makiem wsypać do mokrych składników. Wymieszać łyżką krótko i niezbyt dokładnie. Jabłka obrać, przepołowić, wydrążyć gniazdo nasienne, każdą połówkę pokroić w ósemki. Tortownice 24cm (lub formę 22x33cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, w ciasto włożyć kawałki jabłek
Obiad gotowyDo zrobienia tego dania zainspirował mnie ten przepis . Wyszło pysznie :) Mięsko delikatne i aromatyczne, a ponieważ pieczarki uwielbiam pod każdą postacią, to właśnie ich dodatkiem
kuchnia doskiPastę z makreli pamiętam jeszcze z dzieciństwa. Wszyscy bardzo ją lubiliśmy i mama często ją robiła. Kanapki z tą pastą to super smaczne śniadanie :) Polecam :) Składniki
kuchnia doskibrązową skórkę i lekko brązowawy środek 4 duże lub 5 średnich jaj 1/2 szkl cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 3 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego 75 g suchego, niemielonego maku 50 g wiórków kokosowych 170 g mąki ryżowej 4 łyżeczki proszku do pieczenia Lukier 6 czubatych łyżeczek cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny - lub mniej jeśli chcemy mieć lukier(...)jabłek, przykryć tak, żeby ograniczyć dostęp tlenu i poczekać. Dwutlenek węgla wydzielany przez jabłka to świetny stymulator dojrzewania dla bananów. Przygotowanie ciasta. Przygotować mąkę. Wszystkie suche składniki wymieszać: mąkę, mak, wiórki, proszek do pieczenia. Banany obrać ze skórki, połamać na kawałki, wrzucić do miksera kielichowego. Wybić całe jaja, dodać olej, cukier i cukier waniliowy. Zmiksować całość na najwyższych obrotach
Ze smakiem bez glutenusłonecznika 3 garście ziaren dyni 2 garście ziaren sezamu 2 lekko czubate łyżki mielonego lnu 3/4 łyżki soli 1,5 łyżki cukru 600 ml lekko ciepłej wody ewentualnie trochę maku Do miski wsypać wszystkie suche składniki i wymieszać. Dolać wodę i wyrobić mikserem - ok 2-3 minuty. Istotną kwestią jest gęstość ciasta - zauważyłam, że różnica 20-30 ml wody(...)cierpliwie czekać. Po wyrośnięciu ciasto przełożyć do foremki - maksymalnie do 2/3 wysokości. Ciasto opadnie ale po chwili wyrośnie ponownie. Dłońmi zwilżonymi wodą wyrównać wierzch. Po wierzchu można ewentualnie posypać makiem. Przykryć ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia - zajmie to kilkanaście minut. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec 60 minut. Po upieczeniu
Ze smakiem bez glutenulodówki,ale wystarczy wyjąć wcześniej z lodówki i krem mięknie :) Wymiary blaszki: 34x24 cm Czas pieczenia: 20 minut Temp. pieczenia: 170 C Składniki: 6 jaj 1/2 szkl. maki pszennej 1/2 szkl. maki ziemniaczanej 3/4 szkl. cukru 4 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju Krem: 2 szkl. mleka w proszku 1/2 szkl. mleka 1/2 szkl. cukru
Różne smaki w kuchnipodniebienia największego łasucha. Składniki: Biszkopt: 5 jajek 150 g cukru 1 łyżka oleju 1 łyżka gorącej wody 1 szklanka mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki maku szczypta soli Krem budyniowy: 500 ml mleka 1 opakowanie Kremu budyniowego tradycyjnego Dr. Oetkera 200 g masła Dodatkowo: 2 słoiki drylowanych wiśni sok z kompotu, woda - łącznie 750 ml 2 galaretki(...)drugiej misce mieszamy żółtka z olejem i wodą. Do ubitych białek dodajemy stopniowo cukier i żółtka. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i makiem. Wszystko delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do blaszki wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 35 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie z 500 ml mleka odlewamy
Pyszności Słodkościszklanki + do posmarowania wierzchu strucli, drożdże suche 2 łyżeczki, cukier brązowy 3 łyżki, jajko 1 szt, olej pół szklanki, sól szczypta, dodatkowo: dżem lub marmolada 1 mały słoik, mak suchy 2 łyżki, cukier puder do posypania, Sposób przygotowania: Mleko podgrzewamy, aby było ciepłe. Mąkę przesiewamy, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto wkładamy do miski oprószonej mąką, przykrywamy(...)blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odległościach, ponieważ strucla urośnie podczas pieczenia. Blaszkę przykrywamy ścierką i odstawiamy na 30 min. Piekarnik rozgrzewamy. Strucle smarujemy mlekiem i posypujemy makiem, następnie wkładamy do piekarnika. Pieczemy w 170 stopniach przez ok 30 min, aż strucla będzie miała złocisty kolor. Upieczone strucle posypujemy cukrem pudrem. W moim przepisie użyłam dżemu truskawkowego, ale uważam
kulinarne odsłony patiTarta z makiem to pyszne połączenie maku, delikatnego, kruchego ciasta oraz słodkiej bezy, która jest chrupiąca z zewnątrz i cudownie mięciutka w środku. Składniki na ciasto kruche: 200 g mąki pszennej tortowej • 50 g cukru pudru • 1 żółtko jajka, • 100 g masła • Łyżka śmietany18% • szczypta soli na bezę: 4 białka 3/4 szklanki cukru pudru szczypta soli łyżka mąki ziemniaczanej łyżka
Podróż w kulinariawarzywa pojawią się w naszym jadłospisie, a dieta stanie sie lekka, surówka Coleslaw będzie wspaniałym uzupełnieniem witamin i minerałów. ćwiartka czerwonej kapusty marchew czerwona cebula oliwa z oliwek łyżka maku łyżka nasion słonecznika sól i pieprz do smaku listki świezej mięty sok z połówki cytryny lub ocet winny jogurt naturalny* Kapustę szatkujemy, marchew ścieramy na duzych oczkach, cebulę siekamy(...)drobno. Doprawiamy solą i pieprzem. Z oliwy i octu robimy sos. Polewamy warzywa, mieszamy. Na koniec dodajemy mak i słonecznik oraz posiekaną świeżą miętę. * sporządź sos z jogurtu i ząbka czosnku jeśli nie unikasz nabiału
AZgotuj!Ta zapiekanka powstała po przeglądzie warzyw jakie miałam w domu, żeby się nie zmarnowały, bo bardzo tego nie lubię. Tak więc wyjęłam wszystkie warzywa, które musiałam
kuchnia doskilikieru kawowego 1/3 szklanki wody, jeśli dajemy likier kawowy Ciasto orzechowo - bezowe: 5 dużych białek 120 g cukru 250 g drobno posiekanych orzechów 1 łyżką mąki pszennej 1 łyżka maki ziemniaczanej 1. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier i posiekane orzechy. Na końcu obie mąki. 2. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach około(...)minut. Studzimy. Krem: 500 ml mleka 2% 5 dużych żółtek 1 cukier waniliowy 150 g cukru 1 1/2 łyżki maki ziemniaczanej 250 g masła (temp pokojowa) 1. W większym garnuszku zagotowujemy mleko z cukrem. Jak zacznie wrzeć, zdejmujemy z gazu. 2. Żółtka ubijamy z cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i cały czas miksujemy. Następnie wlewamy
kruche babeczkiPołączenie sernika z przepisu mojej babci, maku z puszki i ciasta z przepisu cioci :) Najlepiej smakuje na drugi dzień. Składniki na ciasto: 2 szkl. mąki 20 dkg margaryny 1/2 szkl. cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 jajko 1 żółtko szczypta soli Sypkie składniki wysypać na stolnicę, dodać margarynę i wysiekać. Na koniec dodać jajko i żółtko (białko zostawić do maku
Agusiowe smakołyki