Podczas świąt Bożego Narodzenia nie może u mnie zabraknąć sernika z makiem, moja rodzina go uwielbia. Sernik jest szybki i prosty do przygotowania więc polecam. Składniki: 1 kilogram białego sera mielonego 200 gram masła 1,5 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 budyń śmietankowy 5 jajek 100 gram skórki kandyzowanej 100 gram rodzynek Dodatkowo: 1 puszka masy makowej Helio
Bajeczna Kuchniacebula 200 g pieczarek 30 g suszonych grzybów 2 liście laurowe 3-4 ziela angielskie 1/2 łyżeczki kminku 1/2 łyżeczki majeranku sól, pieprz Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania mak, sezam lub kminek - do posypania Ciasto drożdżowe: W ciepłym mleku rozpuścić drożdże razem z cukrem i łyżką mąki. Odstawić do wyrośnięcia. Do mąki dodać sól, jajka, wyrośnięty zaczyn oraz masło(...)ciasta odciąć. Powstałe wałki ciasta pokroić na równej wielkości kawałki. Paszteciki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować je z wierzchu jajkiem i posypać dowolnymi dodatkami (u mnie mak). Odstawić na 10 minut do napuszenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 20 minut
My simple kitchenKutia Thermomix. Przepisy Thermomix. Składniki: 200 kaszy pęczak 800 g wody 100 g orzechów włoskich 100 g migdałów 250 g maku niebieskiego 350 g mleka 50 g rodzynek 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 200 g miodu Kutia Thermomix. Przepisy Thermomix. Wykonanie: Do naczynia Thermomix wkładamy orzechy i migdały, siekamy czas 5s/obr.6 . Orzechy i migdały przekładamy do innego naczynia. Do naczynia(...)Thermomix wsypujemy mak, mielimy go czas 30s/obr.10 . Dodajemy mleko, rodzynki oraz miód. Gotujemy czas 12min/temp. 90 stopni/obr.2. Dodajemy do naczynia migdały z orzechami oraz kandyzowaną skórkę pomarańczową. Mieszamy czas 20s/obr.3 wsteczne. Masę makową przekładamy do miski. Do naczynia Thermomix . wlewamy wodę i wkładamy koszyczek z kaszą pęcząk. Gotujemy czas 30min/100 stopni/obr.1. Kaszę wyciągamy z naczynia Thermomix i łączymy
Themo przepisyleżakowania, ponieważ świetnie smakuje już w dniu pieczenia 2. Ciasto krówkowe – biszkopt karmelowy przełożony bitą śmietaną i udekorowany masą kajmakową 3. Ciasto makowa panienka - biszkopt z makiem, wiórkami kokosowymi i zmielonymi orzechami, nasączony sokiem z cytryny i przełożony dżemem oraz kremem budyniowym 4. Słonecznikowiec – ciasto biszkoptowe przełożone masą budyniową, polane mlekiem skondensowanym lub masą krówkową
Ugotowaćwersję smakową przygotowałyśmy nieco inaczej. Zamiast przyprawy do piernika i orzechów dodałyśmy kawałek startego imbiru i odrobinę startej chili – było znakomite! Sos makowy: 100 g sparzonego i zmielonego maku 1 limonka 100 ml śmietanki słodkiej 100 ml mleka 4 żółtka jaja 4 łyżki cukru Żółtka ubijamy z cukrem, śmietankę mieszamy z mlekiem i dodajemy do żółtek. Delikatnie podgrzewamy cały(...)czas, mieszając. Gdy sos zgęstnieje dodajemy mak, sok oraz skórkę z limonki. Łosoś palony z kapustą kiszoną curry z jabłkiem Składniki: Filet z łososia – 500g Przyprawy (imbir mielony, cynamon, curry, kardamon, papryka ostra) kapusta kiszona – 200g 2 jabłka 1 łyżka pasty curry 1 łyżeczka curry w proszku pół łyżeczki startego imbiru 1 łyżeczka miodu 1 limonka 1 łyżka posiekanej kolendry
Kuchnia Bazyliijaglana z suszonymi śliwkami i miodowo-korzennym aromatem Świąteczna kawa z kremem makowym i prażonymi płatkami migdałów Świąteczne ciasto czekoladowe z kumkwatami Chleb piernikowy z orzechami laskowymi Kluski z makiem i orzechami Tarta makowa Piernikowe gwiazdki
My Chcemy Jeśćilość cukru do minimum, bo za słodkich też nie lubię, a gotowa masa makowa jest wystarczająco słodka. Użyłam gotowej masy makowej, bo specjalnie nie będę kupować wihajstrów do mielenia maku. Dla tych co nie lubią rodzynek, bo można je zastąpić tak jak ja, co prawda z konieczności to zrobiłam, pokrojonymi daktylami. Część składników podaję w „widełkach” bo gotowe(...)jabłek tez możecie użyć do 1 kg, i wtedy zwiększyć ilość kaszy manny o 2-3 łyżki no i nie dajmy się zwariować, nie każę Wam łyżki maku wyrzucać, czy ćwiartki jabłka Aby makowiec był w 100 % bez glutenu kaszę manną można zastąpić ekspresową kaszką jaglaną lub po prostu mąką.Ten makowiec trzymany w lodówce wytrzyma tydzień spokojnie, więc już
greenscarfzrobiłam w pucharkach, żeby móc podać każdemu z osobna. Składniki na 6 niedużych pucharków: 3 słodkie bułeczki (lub duży rogal, ewentualnie kilka kromek chałki czy sucharków) 150 g maku 2 szklanki mleka łyżka masła łyżka miodu 40 g cukru 50 g orzechów włoskich posiekanych 50 g kandyzowanego ananasa lub skórki pomarańczowej 50 g rodzynek 50 g suszonej żurawiny kilka(...)kropel aromatu rumowego Bułeczki pokroić w kromki. Mleko wlać do garnka o grubym dnie, dodać masło i wsypać mak. Gotować na wolnym ogniu około 15 minut. Dodać miód i cukier, gotować jeszcze chwilę. Zdjąć z ognia, wsypać posiekane bakalie (trochę odłożyć do dekoracji) i wymieszać. Na dnie pucharków ułożyć po kromce bułki i nałożyć rzadką masę makową. tak samo układać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasmakują łasuchom i zwolennikom słodkości. Chałwowy spód z cytrynową masą serową daje wspaniałą kompozycję smaków na naszym podniebieniu. A w święta to jest wskazane! Przepis TUTAJ . Makowy wieniec z makiem powstał w jeden z listopadowych weekendów w zeszłym roku. Chyba udzielił mi się świąteczny nastrój i potrzeba wymyślenia nowego przepisu świątecznego. Chciałam nauczyć się także zaplatania takiego ciasta
Raj dla PodniebieniaMakowiec japoński z kaszą jaglaną i kruszonką, bezglutenowy: Makowiec japoński, bez glutenu: Makowiec japoński na kruchym orkiszowym spodzie: Tort makowy z cynamonem i orzechami: Tort chałwowy: SERNIKI: Sernik z makiem kokosem i brzoskwiniami: Sernik zebra: Sernik rewelacja na kruchym spodzie: Sernik rosa: Sernik z murzynkiem: Sernik na kruchym bezglutenowym spodzie: Sernik migdałowy na bezglutenowym spodzie: Sernik rewelacja: Sernik cynamonowy
Smaczne ZdroweZapraszam do zapoznania się z moimi przepisami na bożonarodzeniowe ciasta:). Każdy z nich jest inny, każdy wyjątkowy. Od pierników po makowce, na sernikach kończąc:). 1. Świąteczne zawijańce z makiem: https://szefowa-kuchni.blogspot.com/2014/12/swiateczne-zawijance-z-makiem.html 2. Świąteczny sernik: https://szefowa-kuchni.blogspot.com/2016/12/swiateczny-sernik.html 3. Świderki z ciasta francuskiego z masą makową: https://szefowa-kuchni.blogspot.com/2016/12/swiderki-z-masa-makowa-makowe.html 4. Muffinki choinki: https://szefowa-kuchni.blogspot.com/2016/12/muffinki-choinki.html
Szefowa kuchniświeżych drożdży • 6 łyżek cukru • 1,5 łyżki oleju • 0,5 łyżeczki soli • 1,5 łyżki spirytusu • 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g) Masa makowa: • 500 g suchego maku mielonego • 500 ml mleka • 1 i 1/4 szkl. cukru • 50 g masła • 1 łyżka miodu • 1 łyżka powideł śliwkowych • 1 łyżka kakao • 1 łyżka migdałów mielonych • 1 łyżka orzechów mielonych
W mojej kuchnijest proste i szybkie do zrobienia, bowiem nie ma potrzeby szykowania zaczynu. Ta pyszna rolada makowa cudownie wygląda na Świątecznym stole. Makowca wystarczy polać lukrem królewskim i posypać suchym makiem, a będzie się prezentował wspaniale. Ten makowiec można też przygotować z gotowej masy makowej z puszki. Ale o tym przeczytasz dalej
AniaGotuje.plkilku niemal składników. Jako, że coraz bardziej zbliżają się święta to nadszedł czas by pomyśleć o jakimś ciekawym przepisie na makowiec. Za tymi zwijanymi nie przepadam, o ile uwielbiam mak, to nie pasuje mi połączenie masy makowej z suchym drożdżowym ciastem. Lubię ciasta ciężkie, i wilgotne- i taki jest właśnie przepis na makowiec, zwany makowcem japońskim. Dużo maku, mnóstwo bakalii
Pobite gary Barbary